PDA

Zobacz pełną wersję : Szukam pomysłu: obróbka bladej skóry..

Andy_O
11-12-2006, 17:27
Witam.Pytanko do starych weteranów PSa i obróbki: macie jakiś patent na obróbkę zdjęć osób o jasnej, bladej karnacji? O włosach jaśniutki blond?Jesli osoba ma zwykłą lub ciemniejszą karnację, włosy koloru ciemny blond lub np. brązowe, to łatwo jest nadać im dodatkowego koloru, blasku, przekolorować skórę na bardziej złoty itd. Ale w przypadku skóry baldej, bliskiej szarości, właściwie trudno coś z tym zrobić. Obserwując zdjęcia mistrzów widzę, ze i oni mają z tym problem.Macie jakieś pomysły? Robiliście cos takiego? Skórę przekolorowywać czy raczej zostawiać pozbawioną koloru bladość?
Może podacie linki do zdjęć takich osób?

Czornyj
11-12-2006, 17:35
Nie ma najmniejszego problemu, jeśli tylko nie jest przepalona to da się zrobić. Skóra szara oznacza po prostu równowagę w kanałach R,G,B - wystarczy tą równowagę zaburzyć i nabiera "rumieńców". Jeśli możesz - podeślij mi jakiś przykład, to postaram się to zilustrować.

yanoosh
11-12-2006, 18:02
Polecam też technikę osadzania odcienia skóry [pinning flesh tones].
Tutaj podaję link do strony, na której jest to zobrazowane przy użyciu plugina Curvemeister (szósty tutorial od góry - video), ale ten mechanizm można wykorzystać też przy "manualnej" obróbce.
http://www.curvemeister.com/tutorials/index.htm

yanoosh
11-12-2006, 18:12
Przyszła też mi do głowy technika oparta na nakładaniu kanału green. To bardzo ożywia portet.

Andy_O
11-12-2006, 20:10
Czyli radzicie dodawać kolorków? Pamiętajmy, że nie chodzi o przepaloną skórę, czy zły WB, tylko o skórę naturalnie bladą.. Czy podkolorowana skóra będzie wyglądała realnie z jaśniutkimi włosami?

yanoosh
11-12-2006, 20:17
yo! - przecież skompensujesz wszystko definicją cieni (czarnego punktu), czyli równowaga kolorów zostanie zachowana.

Czornyj
11-12-2006, 20:54
No to włosy też podciągasz i jest malinka :D

ANalfabeta
14-12-2006, 17:16
Ktos kiedys podawał jpg z odcieniami skory, ktory ja czasami z mniejszym lub wiekszym powodzeniem uzywam jako sampla. Kombinuje pozniej z mieszaniem warstw itp. Postaram sie udostenic ten plik będąc w domu wieczorem.

lukas_78
14-12-2006, 20:39
Czy autor wątku może wstawić takie zdjęcie, a osoby pomagające mogłyby pokazac jak działa dana atechnika?

Myśle że nie tylko mi na tym zalezy...

Pozdrawiam!

malita
15-12-2006, 19:18
...

PhotoTune SkinTune v1.0 for Adobe Photoshop

Face Facts
If you are a fashion, portrait, or wedding photographer, you know
first-hand how difficult it is to correct skin color. You tweak, adjust,
and experiment with Curves, but the slightest alteration can cause an
unwanted color shift. Introducing SkinTune, a Photoshop Plug-in that was
exclusively designed with one task in mind. SkinTune is a serious
production tool that is much more precise, faster, and just plain better
than Photoshop, when it comes to correcting skin color.

At PhotoTune Software, we solved your color correction problem by
compiling complete skin-tone libraries for different nationalities,
including African, Asian, European, Latin, and Middle Eastern.

All you do is open an image in Photoshop, and select SkinTune from the
Filter menu. After two clicks of the mouse, SkinTune instantly finds the
nearest acceptable skin color from the selected library, and automatically
corrects your image. Each library contains approximately 45,000 different
colors that encompass the entire flesh tone spectrum for that particular
library.

After SkinTune does its magic, you are free to use SkinTune's tools to
adjust hue, brightness, and saturation. All your adjustments will stay
within the boundaries of the library to insure perfect, lifelike results.

Stay Focused on Photography
With SkinTune, color correction is a snap. So, you can spend more time
behind a camera, taking photos, and less time in front of a computer,
fixing photos

Info: http://www.phototune.com/skintune_intro.html

ANalfabeta
17-12-2006, 15:49
Czasami korzystam z tego
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.analfabeta.neostrada.pl/PrepressTargetValuesForSkin.jpg)

Andy_O
17-12-2006, 22:26
Dziękuję za rady.
Zrobiłem tak:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://i36.photobucket.com/albums/e12/Andy_O/postprocessing_agata.jpg)

Przepraszam za te obco brzmiące sformuowania - ale przygotowuję do wrzucenia na pbase.
Inne zdjęcia z sesji:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=15368

Seeker
18-12-2006, 04:13
"Skóra szara oznacza po prostu równowagę w kanałach R,G,B - wystarczy tą równowagę zaburzyć"

Dokladnie, a gdyby tego bylo za malo, mozna jeszcze lokalnie (w zakresie rozpietosci tonalnej twarzy) zmodyfikowac krzywe skladowych kolorow, aby barwa skory nie stala sie pomimo koloru zbyt monochromatyczna.

Jezeli juz po wszystkim okazaloby sie, ze kolor (kompleksowo) odbiega od porzadanego, da sie jeszcze uzyc rotacji kolorow (oczywiscie zachowujac umiar).

Andy_O
18-12-2006, 11:43
Dziękuję. Napisaliście sporo o technikach korekcji. Ale chodziło mi raczej o to: czy osoba o bladej skórze (takie osoby mają zwykle ogólnie jasną karnację i jasne lub rude włosy) po "podkolorowaniu" nie będzie wyglądała jak siwy Lepper po solarium? Pytałem raczej o Wasze doświadczenia w pracach nad zdjęciami takich osób.. Jakoś tak się złożyło, że niewiele fotografowałem typowych jasnych karnacji, widziałem również, że wielcy fotografowie też nie bardzo wiedzą, co z takim tematem zrobić. Oni raczej odejmują koloru i całe zdjęcie nabiera bladego charakteru. A ja bardzo lubię kolor..

stig
18-12-2006, 11:55
widziałem również, że wielcy fotografowie też nie bardzo wiedzą, co z takim tematem zrobić. Myslisz, ze to kwestia niewiedzy? Sadze raczej, ze niecheci do psucia (nie mylic z uzywaniem PSa). Retusz jest wsakazany, ale usilne zmienianie czegos takiego jak kolor skory osoby o jasnej karnacji -- nigdy nie skonczy sie dobrze. Ja rozumiem -- poprawic minimalnie ksztalt twarzy, usunac pryszcze, czy ogolnie -- poprawic robote wizazystki, ale zeby zmieniac karnacje?! Jak sam zauwazyles -- 1. jest to trudne, 2. raczej skonczy sie tak, ze bedzie wygladalo "jak siwy Lepper po solarium".

Seeker
18-12-2006, 12:23
"2. raczej skonczy sie tak, ze bedzie wygladalo "jak siwy Lepper po solarium"."

I wlasnie w takim kontekscie wspominalem o tym:
"mozna jeszcze lokalnie (w zakresie rozpietosci tonalnej twarzy) zmodyfikowac krzywe skladowych kolorow, aby barwa skory nie stala sie pomimo koloru zbyt monochromatyczna".

Chodzi o to, ze oczywiscie z wlosami mozna zrobic to samo.
(poza tym wiem Stig, ze niezupelnie to miales na mysli, ale jestesmy blisko)
Ogolnie chodzilo o wskazanie mozliwosci, a decyzje dotyczace celowosci, musza juz nalezec do autora.

Andy_O
18-12-2006, 17:16
Myslisz, ze to kwestia niewiedzy? Sadze raczej, ze niecheci do psucia (nie mylic z uzywaniem PSa).

Miałem na myśli "wielkich fotografów" z dziedziny która mnie interesuje - czyli galmour. Tutaj psucie jest konieczne. Real nie jest glamourowy. A podnoszenie kontrastu/koloru/filtrowanie daje ładne rezultaty przy ładnych soczystych kolorach, a szarości albo pozostają szare, albo usiłujemy nie podkolorować, co jak widzę, "wielkim" też się nie udaje.

stig
18-12-2006, 17:42
Miałem na myśli "wielkich fotografów" z dziedziny która mnie interesuje - czyli galmour. Tutaj psucie jest konieczne. Real nie jest glamourowy. A podnoszenie kontrastu/koloru/filtrowanie daje ładne rezultaty przy ładnych soczystych kolorach, a szarości albo pozostają szare, albo usiłujemy nie podkolorować, co jak widzę, "wielkim" też się nie udaje.
Zaden "wielki" sam nie bawi sie w PSie -- maja od tego dobrych operatorow. I to tak dobrych, ze nie jest dla nich problemem zrobienie czegokolwiek. Wiec jesli juz mowa o tym czy sie udaje, czy nie -- raczej bym nie wyrokowal na ten temat. Co jak co, ale nawet w glamour istnieja jakies granice. Jesli ktos wybiera taka a nie inna modelke do zdjec (ze wzgledu np. na anielska bladosc twarzy), to przeciez nie po to, zeby na zdjeciach dostac cos zblizonego do mulatki. :D

odie83
18-12-2006, 23:05
Widziałem kiedyś na jakimś forum jak gościu pokazywał jak z białej kobiety robił murzynkę w 15 minut i wychodziło mu to tak perfekcyjnie, że tylko rysy twarzy zdradzały, że to retusz...
...ale nie pamiętam gdzie to było :(

malita
22-12-2006, 03:10
trochę od temu ale na tej stronie można zobaczyć przed i po http://retouchone.com/

bombel
22-12-2006, 03:20
Gość umie naprawić WB, a nawet poprawia kontrast lub przyciemnia tło. Super!