Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Live View znika po zrobieniu zdjęcia? (D700)

nate
03-07-2010, 16:45
Witam,
Czy po pstryknięciu fotki w trybie Live View (statyw) (D700), żeby ponownie uzyskać podgląd na monitorku należy przycisnąć spust migawki? Może jest jakieś ustawienie, które pozwala na automatyczne przejście do podglądu na żywo po wykonaniu zdjęcia?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Mirek

Przemes
03-07-2010, 17:10
Tak. Trzeba ponownie wcisnąć spust migawki.
Ustawień jako takich nie szukałem. Przez ostatni rok tylko raz użyłem LV ;)

nate
03-07-2010, 18:12
Dotyczy to zarówno dedekcji fazy jak i kontrastu? ...
Tutaj mam link ... "LiveView po liftingu"

http://www.fotografuj.pl/Article/Pierwsze_wrazenia_Nikon_D700/id/169/page/4

LiveView po liftingu
Na sposobie aktywowania podglądu LiveView psy wiesza wielu użytkowników D3 i D300 - a przynajmniej ci, którzy próbowali intensywnie z owej funkcji korzystać. W aparatach tych po wykonaniu zdjęcia w LiveView (w trybie Bez statywu) lustro powraca do pozycji roboczej (opuszczonej), a powrót do podglądu ekranowego wymaga ponownego wciśnięcia spustu. W D700 LiveView działa już "normalnie" i podgląd na ekranie uzyskujemy niezwłocznie po wykonaniu zdjęcia. Kontrowersje budziła też konieczność włączania LiveView jako osobnego trybu wyzwalania migawki, gdyż utrudniało to korzystanie z funkcji takich samowyzwalacz czy zdjęcia seryjne (wymagało to włączania ich w menu aparatu). W D700 włączanie podglądu na żywo można przypisać do jednego z trzech przycisków funkcyjnych, co pozwala bez przeszkód korzystać z pozostałych ustawień wybieranych przez pokrętło trybów wyzwalania migawki. Jak widać, dało się – pozostaje mieć nadzieję, że w niedługim czasie również D3 i D300 nabiorą tej umiejętności dzięki zmodernizowanemu oprogramowaniu.

z którego by wynikało, że w obydwu trybach powinno się po wykonaniu zdjęcia przejść do trybu Live View bez naciskania klawisza (ale pewnie coś zrozumiałem na opak, może mnie ktoś oświeci?)

Dzięki za info
Pozdrawiam