PDA

Zobacz pełną wersję : A może by tak swojego Capture NX napisać?

Orkaniusz
03-07-2010, 09:26
Na forum jest zapewne bardzo wielu programersów. Nikon Capture NX jest najzaj...najlepszym pod względem uzyskiwanych efektów softem do rawów Nikona, ale... obsługuje się to niezbyt miło. A jakby tak wykorzystać biblioteki i API NX i obudować je własnym interfejsem użytkownika? Wiem, wiem - kwestie prawne itp. Ale, może warto ruszyć temat. Może ktoś wie albo może sprawdzić, czy i na jakich warunkach można, aby było to legalne? Może ktoś już badał temat od strony technicznej? Moglibyśmy gdzieś założyć repozytorium SVN w sieci i się pobawić - może wyszłoby z tego coś ciekawego?

mcl
03-07-2010, 09:56
Moglibyśmy gdzieś założyć repozytorium SVN w sieci i się pobawić - może wyszłoby z tego coś ciekawego?
Napisanie i utrzymywanie takiego softu to kupa roboty, jeśli nie idą za tym pieniądze, to raczej zabawa tylko wychodzi do czasu, aż się nie znudzi pisanie.

fIlek
03-07-2010, 09:58
Napisanie i utrzymywanie takiego softu to kupa roboty, jeśli nie idą za tym pieniądze, to raczej zabawa tylko wychodzi do czasu, aż się nie znudzi pisanie.

A potem przyjdą smutni panowie w czarnych garniturach i powiedzą, że zgodnie z nową polityką wizerunkową konfiskują wszystko zaczynające się na literę "N" :mrgreen:

Orkaniusz
03-07-2010, 10:16
To zaczniemy na inną literkę... :-D

Pebal
03-07-2010, 12:02
Na forum jest zapewne bardzo wielu programersów. Nikon Capture NX jest najzaj...najlepszym pod względem uzyskiwanych efektów softem do rawów Nikona, ale... obsługuje się to niezbyt miło. A jakby tak wykorzystać biblioteki i API NX i obudować je własnym interfejsem użytkownika? Wiem, wiem - kwestie prawne itp. Ale, może warto ruszyć temat. Może ktoś wie albo może sprawdzić, czy i na jakich warunkach można, aby było to legalne? Może ktoś już badał temat od strony technicznej? Moglibyśmy gdzieś założyć repozytorium SVN w sieci i się pobawić - może wyszłoby z tego coś ciekawego?
Nie widzę potrzeby korzystania z API NX, istnieją alternatywne rozwiązania.
Może być problem z wykorzystaniem opatentowanych rozwiązań (UPointy), ale z tego co się orientuje, raczej tylko poza obszarem UE.

Orkaniusz
03-07-2010, 15:12
Akurat UPointy mnie najmniej interesują. Bardziej chciałbym uzyskać coś co daje efekty NX, a GUI w stylu Lightrooma, który dla mnie jest wystarczająco intuicyjny. Pebal, pytanie, czy alternatywy, o których piszesz, są wystarczająco dobre... Znaczy, na kilku już wątkach bodajże Stig pisał, że tylko NX daje to co trzeba pod względem jakości, i żaden LR czy ACR nie daje rady. Poza tym tylko NX czyta ustawienia aparatu w NEFie. NO i tym torem bym poszedł... Ale z drugiej strony, może i warto takie alternatywy też przepatrzeć. Ja nie mam żadnego doświadczenia w grafice, ale generalnie jestem programersem zawodowym (bazy niestety...) i dlatego pytam, może ktoś już badał temat.

Pebal
03-07-2010, 18:44
Akurat UPointy mnie najmniej interesują.
Ja uważam, że to jedna z ciekawszych rzeczy jaką ma NX.

Bardziej chciałbym uzyskać coś co daje efekty NX, a GUI w stylu Lightrooma, który dla mnie jest wystarczająco intuicyjny.
No to najpierw trzeba by było sprecyzować, co to za specyficzne efekty, które daje NX.

Pebal, pytanie, czy alternatywy, o których piszesz, są wystarczająco dobre... Znaczy, na kilku już wątkach bodajże Stig pisał, że tylko NX daje to co trzeba pod względem jakości, i żaden LR czy ACR nie daje rady.
Ja mam za to wiele przykładów gdzie NX nie daje rady a przynajmniej ja z jego pomocą rady nie daję. Fakt, że NX bardzo dobrze domozaikuje, jednak jego niektóre narzędzia są średnie.

Poza tym tylko NX czyta ustawienia aparatu w NEFie. NO i tym torem bym poszedł...
Co takiego dają te ustawienia?

jackrabbit
03-07-2010, 18:58
A może by tak coś zasiac? ;)

Władca Pixeli
03-07-2010, 19:20
https://sdk.nikonimaging.com/apply/

Orkaniusz
03-07-2010, 21:41
No to najpierw trzeba by było sprecyzować, co to za specyficzne efekty, które daje NX.

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=139571

Stig wielokrotnie opisywał przewagę NX nad LR, więc w wątku wyżej wskazanym w linku zwróć uwagę na jego wypowiedzi. Ja osobiście nie widziałem ewidentnego porównania tych samych rawów wołanych w obu narzędziach przez kompetentnych ludków, ale zakładam, że jak Stig z Czornym robili takie porównanie, to znaczy że tak jest i basta. ( aczkolwiek ja mam takie trochę skrzywienie psychologiczne polegające na nadmiernym ufaniu autorytetom :-D).

Orkaniusz
03-07-2010, 21:42
Władco Pixeli, to sdk może być zaiste ciekawe. Zobaczymy...

Pebal
03-07-2010, 22:33
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=139571

Stig wielokrotnie opisywał przewagę NX nad LR, więc w wątku wyżej wskazanym w linku zwróć uwagę na jego wypowiedzi. Ja osobiście nie widziałem ewidentnego porównania tych samych rawów wołanych w obu narzędziach przez kompetentnych ludków, ale zakładam, że jak Stig z Czornym robili takie porównanie, to znaczy że tak jest i basta. ( aczkolwiek ja mam takie trochę skrzywienie psychologiczne polegające na nadmiernym ufaniu autorytetom :-D).
Tak, czytałem swego czasu wątek w którym porównywano obrazy z NX i LR. Wątek ten jednak poruszał głównie temat kolorów i odszumiania, nie poruszał tematu narzędzi do postobróbki.
Nie należy jednak zapominać, że istnieją także inne wołarki RAW. dcraw też dobrze radzi sobie z NEF-ami.