Zobacz pełną wersję : nikkor 300mmf4 czy kupić
Witam
Mam dylemat czy kupić nikkora 300mmf4 i ewentualnie jakiś konwerter do fotografowania przyrody? Czy to będzie dobry wybór proszę o podpowiedzi (wszelkie za i przeciw) aby rozjaśnić mi w głowie.Z góry dziękuję.
To jest bardzo dobry wybór :) Tylko są dwie wersje tego szkła AF-S (nowsza) i zwykły AF. Jak masz kasę to bierz nowszą wersję, autofocus będzie Ci lepiej śmigał.
pioter m
03-07-2010, 15:49
Starsza wersja tez jest swietna optycznie i sporo tansza. O ile dobrze pamietam, to ostatnio byl jeden AF-D na gieldzie za nieco ponad 2000zl. BYŁ...
NO to już wiem że obiektyw watr jest grzechu powiedzcie teraz jaki konwerter będzie do niego najodpowiedniejszy???
Do wersji AF-S 1.4 nikona albo kenko a do AF tylko kenko bo nikon nie robi konwerterów do obiektywów bez silnika.
powiem krótko: kupić! Mam, używam i wiem, co piszę :)
AF 300/4 jest znakomity i warto kupić, sam myślę o tym, żeby znów go nabyć, bo używałem wiele miesięcy...
Henryk Janowski
03-07-2010, 19:55
jesli nie wymagasz od obiektywu sprawnego af to jak najbardziej kupic a jesli jednak zalezy ci na tym drobnym dobrodziejstwie to musisz dolozyc do wersji af-s
pioter m
03-07-2010, 19:56
Do wersji AF-S 1.4 nikona albo kenko a do AF tylko kenko bo nikon nie robi konwerterów do obiektywów bez silnika.
Dokladnie. Kenko godne zainteresowania sa dwa: x1.4 (chyba sa dwie wersje, nowsza chyba informuje body o swojej obecnosci) i x1.5 (koniecznie nowsza wersja).
TC x2 nigdy nie wyprobowywalem. Natomiast sample w sieci sugeruja, ze spadek jakosci jest znaczny. Trudno jednak powiedziec dokladnie, co 'testerzy' zapinali, bo te konwertery sa rowniez w wersji PRO (lepszej, kolor bialawy, jak u canona).
jesli nie wymagasz od obiektywu sprawnego af to jak najbardziej kupic a jesli jednak zalezy ci na tym drobnym dobrodziejstwie to musisz dolozyc do wersji af-s
??? bez przesady ;) AF 300/4 ma sprawny, szybki, dokładny af,
i lepsze mocowanie statywowe ;)
Nie zastanawiać się, tylko kupić. Nie zdajesz sobie sprawy ile ujęć tracisz nie mając tego obiektywu.
Jeżeli ersja AF tp konwerter Kenko seria pro 300.
Jeśli AF-S to konwertery Nikona 1,4 i/lub 1,7 EII.
Slawek Wojtczak
03-07-2010, 22:16
Brać!!!!!!!!!!!!! :D
Polecam af-s i do tego nikon tc 1,7. Dużo mm przy nieźle działającym układzie af:)
Wielkie dzięki za wszystkie porady już decyzja zapadła a transakcja się finalizuje teraz tylko poszukam konwertera i do lasu...
Slawek Wojtczak
04-07-2010, 07:00
A co wziąłeś? AF, czy AF-S?
AF , na AF-S za mało funduszu było
Będziesz mega zadowolony :)