Zobacz pełną wersję : Nikkor 24-70/2.8 nikkor 14-24/2.8
djslawek81
03-07-2010, 00:32
Witam.Zastanawiam się nad kupnem jednego z tych obiektywów.
Który będzie lepszy? Bo potrzebuje obiektywu do Zdjęć grupowych np przed kościołem.Plener, zdjęcia pary młodej w kościele itd.
Szerokokątny mi potrzebny. Co możecie mi doradzić?
o fuck... bierzesz się za zdjęcia ślubne nie mając pojęcia czym się różni kąt widzenia na 14mm od tego na 24mm... gratuluję:)
Zastanawiam się nad kupnem jednego z tych obiektywów.
Szerokokątny mi potrzebny.
Sam se odpowiedziałeś :lol:
djslawek81
03-07-2010, 02:21
A do czego sie nada ten 24-70? Kazdy inaczej doradzał.
Do stojących na parapecie butów panny młodej, kieliszków szampana na tacy, odbić w lustrach czy przytulających się młodych na starej, zakręconej klatce schodowej będzie idealny.
Matko kochana... fotografujesz śluby i nie wiesz do czego się nadaje obiektyw o takim zakresie ogniskowych? Naprawdę się ośmieszasz...
To jest obiektyw standardowy, jak kupisz to zapewne będziesz miał go zapiętego na body przez większość czasu. Zrobisz coś szerzej, a i jakieś zbliżenie też będzie.
djslawek81
03-07-2010, 02:37
jeszcze nie zacząłem, fotografowałem dla przyjemnosci tylko.
No to widzę, że przed tobą jeszcze hektar drogi zanim zaczniesz robić śluby, skoro nie wiesz do czego się nadaje nikkor 24-70.
P.s Skąd wiesz o tym obiektywie?
Pawlus86
03-07-2010, 08:43
Na początek polecałbym ksiązki do tego jakis kit(17-70) i napewno wyjdzie troche taniej :D
djslawek81
03-07-2010, 11:44
O obiektywie wiem z tego forum.
Nie napisałeś nawet jaki masz aparat. Jeśli D700/D3/D3S/D3X i jeśli fundusze pozwalają, to bierz tego 24-70. Jak body DX to kup 17-55/2.8. Z jednego i drugiego powinieneś być bardzo zadowolony. Powodzenia.
Mariusz888
03-07-2010, 12:35
Ludzie... przecież to jakaś prowokacja, a Wy się wczuwacie ;) jak ktoś nie wie czym się różnią 2 totalnie inne szkła od siebie i fotografuje śluby to najbardziej jest mi żal klientów...
Ludzie... przecież to jakaś prowokacja, a Wy się wczuwacie ;) jak ktoś nie wie czym się różnią 2 totalnie inne szkła od siebie i fotografuje śluby to najbardziej jest mi żal klientów...
No właśnie, po co się wczuwać? :) Że "żal klientów", że "po co się bierze za takie zdjęcia", że "się ośmiesza", że "hektar drogi przed nim" itd. Jak ma ochotę to robić, ma klientów i kasę na profesjonalne obiektywy, to niech kupuje - jego sprawa. Krótko. Koniec tematu i można zamknąć. ;)
Zaraz się okaże że kolega ma D5000 lub o zgrozo D3000 :p
Zaraz się okaże że kolega ma D5000 lub o zgrozo D3000 :p
A taka pucha się nie nadaje? Myślę że kluczowym elementem są umiejętności i dobrze dobrane szkła, puszka przy tych argumentach jest na końcu.
Pewnie się nadaje ale ja bym nie chciał taką puszką ślubu robić poza tym moja wypowiedz padła w kontekście pytania jakie było zadane i autora tego pytania.
o fuck... bierzesz się za zdjęcia ślubne nie mając pojęcia czym się różni kąt widzenia na 14mm od tego na 24mm... gratuluję:)
Dolaczam sie ( naprawde nie jest to zlosliwe ) ,wskazuje jednak poziom "slubniakow" ;)
alpaczino
07-07-2010, 18:01
"Śpiewać każdy może, trochę lepiej lub..." :twisted:
Dlaczego gasicie u kolegi entuzjazm zarabiania pieniędzy robieniem zdjęć na ślubach?
Odpowiadam na zadene pytanie:
24-70 to tak i trochę szeroko i trochę wąsko, no i tak normalnie też;
a 14-24 to trochę szerzej niż to trochę szeroko 24-70.
Jak masz kasę to bierz oba. (się będzie Nikon cieszył) ;-)
Jak dobrze jest zacząć dzionek od szerokiego uśmiechu. :) Baaardzo szerokiego. :) Podoba mi się ten wątek ale powinien być w dziale humor. :)
...Odpowiadam na zadene pytanie:
24-70 to tak i trochę szeroko i trochę wąsko, no i tak normalnie też;
a 14-24 to trochę szerzej niż to trochę szeroko 24-70.
Jak masz kasę to bierz oba. (się będzie Nikon cieszył) ;-)
No najlepsze rozwiazanie to wlasnie kupic oba.
moze i prowokacja, jednak ja chciałbym zobaczyc pf kolegi :D, naprawdę chciałbym "to" zobaczyć ;)
Ja co prawda fotografowałem na komunii, ale z tego co wiem to na ślubie bardziej nada się 24-70 pod FX, ale jeżeli nie masz FX to bierz 17-55. Na jednej z komunii podpiąłem sobie to szkło i było naprawdę super, a miałem jeszcze D90 i 24-70. jak weźmiesz 17-55 (pod DX oczywiście) to styknie ci jeszcze na SB-900 (o ile jeszcze jej nie masz) i mieścisz się w kwocie ok.5000zł-5500zł.
Witam.Zastanawiam się nad kupnem jednego z tych obiektywów.
Który będzie lepszy? Bo potrzebuje obiektywu do Zdjęć grupowych np przed kościołem.Plener, zdjęcia pary młodej w kościele itd.
Szerokokątny mi potrzebny. Co możecie mi doradzić?
A może piszesz co innego i myślisz co innego? Ja tak czasem mam :)
Może myślałeś o ogniskowej 24 i zastanawiasz się, nie mając żadnego doświadczenia w tej materii, czy lepiej mieć dodatkowo dół czy górę (innymi słowy co bardziej będzie przydatne)?