Zobacz pełną wersję : Oświetlenie
Witam.
Czy moza prosić o wyjasnie kilku spraw odnośnie oświetlenia studyjnego.
Zaczynając od poczatku - jakiej firmy warto zakupić oswietlenie studyjnie - widziałem ze spory asortyment ma firma Quantum, ale nie wiem czy to jest dobry sprzet bądz czy moze mają wysokie ceny.
Kolejną rzecza jest to co jest sprzedawane w cenie oferowanego produktu na danej stronie - zeby było wiadomo o co mi chodzi , moze podam przykład:
http://www.quantuum.pl/detal.php?id=...ng=pl&curr=PLN
chcac zakupić powyższy softbox mam rozumiec ze dostane tylko sam tą "czarną czasze rozpraszająca śwaitło"?? a statyw i lampe musze dokupić osobno czy moze sa juz w tym zestawie co podałem (watpie).
Jeśli trzeba zkupić reszte osobno to czy taki statyw jest wystarczajacy do softbaoxa:
i ostatecznie to co mi sprawia najwiekszy problem to lampa. W tym miejscu sie zaczynają schody bo zabardzo nie wiem jak one działaja: czy jak zwykła lampa np sb900 czy jak zwykła zarówka (światło ciągłe). Zawsze mi sie wydawało ze softboxy świeca światłem ciagłym a nie strzelają tak jak podane np sb900 - moge sie mylić wiec jak mozna to prosze o wjaśnienie. Idac dalej to w końcu jaka ta lampe kupic - chodzi mi o moc , jej fukcje itd bo rozpientosc cenowa jest od 300 do 2000zł i czym sie one różnia tak pokrótce.
podajac kilka przykłądów :
i co jeśli Panowie wiedza oznaczaja litery przy symbolach ( D, T, R ....)
Mając jeszce jedna prośbe, czy moge prosić o polecenie jakiegoś konkretny zestaw softbox`a o srednich wymiarach -chyba ze daje zbyt mała ilos światła, to inny większy.
Z góry dziękuję za odpowiedz i za poświecony czas.
tomek murański
02-07-2010, 23:25
SAILOOOOOOOOR! widzisz i nie grzmisz?
Drogi Thorinn.
Nawet zadałem sobie trud klikniecia w linki, które podałeś, ale troszke nie dzialają. Ale mimo wszystko. Nie masz zielonego pojęcia o temacie, ale nie usprawiedliwia to lenistwa, chlopie. Wystarczy poszukać w archiwum przeciez. tematy byly walkowane miliony razy i bezsensem bedzie je tu odgrzewac. Rozpietosc cenowa główek jest wieksza nawet niz piszesz, bo od jakiejś stówki, az przez dach, w grube tysiące. Zależy od wielu faktorów, takich jak moc, jakość, typ, przeznaczenie i wiele innych
Można je wszystkie wyliczać, ale znów - było wałkowane! Zacznij od tego, ze napiszesz do czego Ci te lampy. To pozwoli Ci odpowiedzieć konkretnie, a teraz narażasz się tylko na smieszność.
PS softboxy same z siebie nie świecą :D to tylko modyfikatory. I można je stosować zarówno do światła ciągłego, jak i do błyskowego... Ale do tego jak widać potrzebna jest absolutnie minimalna wiedza o oświetleniu. Zanim kupisz najtańsza nawet lampę zalecam lekturę. dużo lektury. książki lub forum. cokolwiek, byle ze zrozumieniem.
pozdrawiam
marszull
03-07-2010, 00:57
ze tez Ci sie chce Tomek
Bartek - NinoVeron
03-07-2010, 01:52
ze tez Ci sie chce Tomek
dokładnie to samo miałem napisać :)
ze tez Ci sie chce Tomek
dokładnie to samo miałem napisać
jak sie Panom nie chce, to nikt nie zmusza do pisania odpowiedzi, a tego typu docinki świadczą tylko o was… życzę żeby was zmieszano z błotem w życiu jeszcze nie jeden raz. Bo gdyby mama nie nauczyło używać widelca to kto wie czy nie wbijalibyście nim gwoździ.
Nawet zadałem sobie trud klikniecia w linki, które podałeś...
Dziękuje bardzo za trud i przepraszam za poniesione straty w energii z tym związanej.
Nie masz zielonego pojęcia o temacie, ale nie usprawiedliwia to lenistwa, chlopie. Wystarczy poszukać w archiwum przeciez. tematy byly walkowane miliony razy i bezsensem bedzie je tu odgrzewac
Moze ekspertem nie jestem, ale całkowity brak wiedzy tez przeze mnie nie przemawia. Co do wyszukania to nie lenistwo tylko dziesiatki tematów i setki odpowiedzi powoduja, ze znalezienie tego co potrzebuje może byc problemowe, a przede wszystkim czasochłonne, a ja nie jestem w stanie poświecic kilku h dziennie na niekoniecznie owocne poszukiwanie. Dlatego zakładając ten temat chciałem sobie troche ułatwic zycie, nieświadom, ze moze on wywołac tak ogromne zgorszenie społeczne.
...a teraz narażasz się tylko na smieszność.
Nie wydaje mi sie zeby mniejszy lub większy brak wiedzy, czy mniejszy lub większy problem wystawiał człowieka na śmieszność. Nie bezpodstawne jest stwierdzenie ze "nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi". To ze człowiek czegos nie rozumie, nie znaczy ze trzeba go od razu bluzgac badz kopac - "nie bij, wytumacz najpierw".
softboxy same z siebie nie świecą to tylko modyfikatory...
Wiem, ze kawałek jakies szmaty sam z siebie nie świeci, jednak nie o to pytałem. Niestety niedziałający link był do sprzętu, ktory na skomponowanym zdjeciu wyglądał jak komplet (statyw+lampa+softbox) i dlatego chciałem sie dowiedziec, zadając jak to juz sie dowiedziałe ośmnieszające pytanie, czy ta i inne oferty proponuja całośc czy tylko modyfikator jakim jest softbox.
Ale do tego jak widać potrzebna jest absolutnie minimalna wiedza o oświetleniu. Zanim kupisz najtańsza nawet lampę zalecam lekturę. dużo lektury. książki lub forum. cokolwiek, byle ze zrozumieniem
Tak sie składa akurat ze nie jestem bierny i staram sie czytac ksiażki. Jak do tej pory przeczytałem:
"Kompendium Fotografi" - National Grographic
"Światło w fotografi, magia i nauka" Hunter, Biver, Fuqua - wyd. Galaktyka
a aktualnie jestem w takcie "Oświetlenie portretowe w praktyce" Christopher Grey - wyd. Galaktyka
moze to nie jest puki co długa lista ale wystarczajaco długa zebym miał sporo niewyjasnionych kwestji, o ktore wyjasnienie chciałem prosic, a co okazało sie pośmiewiskiem i zapewne kolejne moje pytania, jesli o cokolwiek jeszcze zapytam, tez sie tym okaża. Niestety w tych ksiązkach autorzy nie opisuja podstawowych zaganien, a jedynie wychodza z założenia z czytelnik to wie. I tak np czytajac o asortymenice oświetleniowym dowiaduje sie, że np softbox zmięczcza swiatło, a nie tego o co ja pytałem, a zostało odebrane w niewłsciwy sposób, czy jest sprzedawany - jak teraz wiem – jako sam modyfikator a nie komplet, jak w podanym niedziałajacym linku. To samo sie tyczy lamp. Nie jest wyjasnione, co jaka moze i jak działa, a jedynie stwierdzaja ze świeci, i niby dla was jest to oczywiste ze pozostałe elementy oświetlenia jak softbox, wrota, plaster miodu, parasoli czy tzw talerze sa modyfikujacymi nasadkami na lampy, a nie zespolonym, nierozbieralnym kompletem. Innymi, przykładowymi, problemowymii dla mnie kwestjami jest np odległosc ustawienia tych lamp od fotografowaej osoby, o której tez nie ma zbytnio duzych wywodów, i niby znowu ma to byc dla mnie tak oczywiste ze np 2m a nie 1m. Moze dla obecnie wypowiadających sie forumowiczów jest to czoywiste , dla mnie nie, a pytajac o to ponownie stwierdzam, ze nie jest to śmieszność tylko problem/pytanie, na który bym chciał uzyskac odpwoeidz. Byc moze trafiłem na nieodpowiednie ksiazki, ale to mozna pokierowac człowieka na właściwą ścierzke.
Podsumowując dochodze do wniosku ze forum jest najwidoczniej i tylko dla profesjonalistów posiadających potężną wiedze, a zadawane pytania powinny byc takie, ze zadawający je, najlepiej powinien znac na nie odpowiedz - wiec po co komu forum.
marszull
03-07-2010, 17:08
To jeszcze zadaj sobie trud i przejrzyj sobie ten dzial (studio)
to znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania w okolo 90%
a wtedy o te 10% (konkretow) zapytaj
dla mnie eot
albo zadzwon do quatnuuma i zapytaj :D
tomek murański
03-07-2010, 21:56
thorinn - ile ty masz lat? 15? Przestań nas tu ustawiać, bo zostałeś i tak spokojnie potraktowany. Argument że ty nie masz czasu przebrnąć przez wątki nie usprawiedliwia cię. Żądasz od innych żeby poświęcali swój czas na podanie ci na talerzu wiedzy, bo tobie się nie chce? Nadal twierdze, że się ośmieszasz. A najśmieszniejsze jest to, że ledwie sie pojawiłeś na forum, a już zacznasz mówić stałym bywalcom co i jak mają robić. Troszkę pokory i kultury chłopie! Wróć do archiwum, znajdz odpowiedzi. O niejasne - zapytaj.
Za marszullem -dla mnie EOT
Hah, mi przewertowanie działu "studio" zajęło jakieś 2 tygodnie przy założeniu, że dziennie spędzałem przy komputerze godzinkę, no może półtorej:> i jaki efekt:> bez pytania o nic udało mi się skompletować to, co potrzebuję i jakoś nie narzekam. wniosek. Lepiej przeczytać i nie wypisywać niedojrzałych postów typu "nie mam kilku h dziennie na nieowocne poszukiwania". Praktycznie każdy przeczytany post poszerzy twoją wiedzę, bo czytając to, co wypisujesz, wnioskuję, że obszerna nie jest..
szymon_ryba
13-08-2010, 20:19
Chłopak się zapytał więc jak ktoś chce to mu odpowie, jak wam się nie chce to przeczytajcie, pomruczcie pod nosem i zamknijcie kartę! Quantuumy są stosunkowo drogie. Osobiście polecam CY-200/400/K. Softy są rewelacyjne do modelowania światła natomiast stosunkowo drogie jeśli ktoś zwraca uwagę na koszty studia. Ja na początek kupiłem parasolki, a jak fundusze pozwolą to i zainwestuję w softy.