Zobacz pełną wersję : czujnik ABS w peugoeocie 206
no się wziął i się popsuł :(
mechanik mówi tak:
270 za oryginał albo 100 za zamiennik, i za cholerę nie chce nic podpowiedzieć....
no trochę chłopa rozumiem....
no i co radzicie....?
podkreślę że te 270 to nie jest problem, pytanie tylko czy różnica między tymi czujnikami nie sprowadza się do kartonika z nadrukiem PEUGEOT w tym droższym przypadku, bo wtedy przepłacać trochę bez sensu....
może ktoś z was coś podpowie w tym temacie....
tomek-GL
02-07-2010, 18:06
Peugeot-klub Polska (http://www.peugeot-klub.pl/forum/index.php)
Leatherface
02-07-2010, 18:27
206club.net
na tym pierwszym na odpowiedź można czekac tydzień, a na tym drugim pytałem i doradzaja zamiennik...
ale chodziło mi o większa próbe ankietowanych.... :)
a jeśli to taka delikatna forma sugestii że pytam w niewłaściwym miejscu to pragnę zauważyć, że widywałem tu juz nie raz wątki motoryzacyjne, więc nie widzę problemu....
pytanie tylko czy różnica między tymi czujnikami nie sprowadza się do kartonika z nadrukiem PEUGEOT w tym droższym przypadku
Moja wiedza i doświadczenie mówi, że właśnie tak jest. Bierz zamiennik i ciesz się jazdą. :-)
tomek-GL
02-07-2010, 19:08
a jeśli to taka delikatna forma sugestii że pytam w niewłaściwym miejscu (...)
Nie.
Ale z całą pewnością na tego typu forach znajdziesz więcej użytkowników/osób orientujących się w temacie.
Gdybyś kogoś pytał o zaślepkę/dekielek do jakiegoś szkła - zapewne watek miałby 20 stron ;)
Leatherface
02-07-2010, 19:33
Gdybyś kogoś pytał o zaślepkę/dekielek do jakiegoś szkła - zapewne watek miałby 20 stron ;)
Albo powracający niczym bumerang temat o zalepianiu logo...
Na 206club sporo osób zna się tam na rzeczy tak więc myślę że warto ich posłuchać :)
Rafał_Sz
02-07-2010, 19:46
Zamiennik. Tylko nie 100, a 50-60 zł góra powinien kosztować.
Ja ci powiem tak: Zależy jaki ten zamiennik jest, jakiego producenta. W renault VALEO robi zamienniki i oryginały, wiec to to samo, a firma no name też robi zamienniki, więc są zamienniki i zamienniki. Zależy od jakości.
Kiedyś też mi się sfajczył czujnik absu, tyle że megance. Kupiłem oryginał z tzw szrotu, w stanie lepszejszym niż mój stary, za cenę coś ok 60 zeta. Założony i od 3 lat spokój.
Kundzior
03-07-2010, 10:09
Ja do VW-AUDI miałem listę producentów podzespołów, było to o tyle wygodne iż, kupowałem w pudełku logo producenta, nie VW-AUDI, różnica kolosalna, w cenie, no i brak wytłoczeń VW-AUDI. Może do Francy też coś takiego da się znaleźć.
U mnie też (206) się świeci ale od czasu do czasu. ABS wciąż działa a ten razi pomarańczem w oczy. Kupiłbym zamiennik.
miron19j
06-07-2010, 15:23
Ja do VW-AUDI miałem listę producentów podzespołów, było to o tyle wygodne iż, kupowałem w pudełku logo producenta, nie VW-AUDI, różnica kolosalna, w cenie, no i brak wytłoczeń VW-AUDI. Może do Francy też coś takiego da się znaleźć.
kiedyś w Felicji spalił mi się moduł zapłonowy. Elektryk dał wybór:
oryginalny VW ~380.-
zamiennik ~300.-
AUDI ~260.- :shock:
jak brac to oryginalesa. zamiennik dziala miesiac.
D_Z_I_A_D_E_K
06-07-2010, 15:40
no mnie kiedyś poszedł czujnik doładowania ciśnienia. Dzwonię do aso renault - 600zł. Potem wyszperałem w necie, że nie ma zamiennikow tej części i robi ją tylko bosch, a renault wkłada ją w swoje pudełka i bierzę za tę część 350zł więcej niż bosch, obdzwoniłem wszystkie łódzkie stacje boschowe i kupiłem za ok. 250 zł bez pudelka renault.
jak brac to oryginalesa. zamiennik dziala miesiac.
Eee tam, najczęściej producent "oryginału" jest ten sam co zamiennika, tylko zamiennik nie ma logo koncernu. ;-)
Przykładem może być napinacz paska w VW. Oryginał miał znaczek VW, a zamiennik w tym samym miejscu miał ślad po frezie. ;-)
no to historyjki ciąg dalszy....
podając dokładnie rocznik, silnik, kupiłem zamiennik auto-coś tam-germany ( :mrgreen: akurat germany widziało ) no ale mniejsza z tym, cena 85 zł wykonanie bardzo porządne, gruby solidny przewód i generalnie wygląd całości bardzo na plus, aż byłem zaskoczony, podrzuciłem do mechanika, no a on mi dzwoni, że nie pasuje.... no to ja do sklepu, a oni mi na to, że się zdarza, że przepraszają, bo peugeot to ma trochę namotane z tymi czujnikami no i oczywiście wymienią.... no to podjadę i zobaczymy co dalej....:)
oczywiście nie omieszkam opowiedzieć.....
chcecie się pośmiać?
mechanik wymontował mi ten walnięty żeby było łatwiej szukać i pojechałem jeszcze raz....
drugi sprowadzony okazała sie troche inny i trzeci też.....
poddali się....
no to do innego sklepu....
godzina grzebania w katalogach.... nie mamy.... nie da rady....
jako że jestem elektronikiem zaczeły mnie łapy swędziec....:)
obejrzałem dokładnie ten stary... w sumie cały....
wyrwany z niego przewód i pomasakrowany w kilku miejsach...
no to skalpel, trochę "obciachałem" czujnik od strony przewodu, żeby móc się wlutować.....
kabel cały nowy, elastyczny w dodatku w koszulce.....
zdjąłem koło..... zamontowałem.....
nawet nie trzeba było błędu kasować.....
po przejechaniu kilkunastu metrów kontrolka zgasła, ABS działa :)
nie wiem tylko czy teraz olać temat i tak zostawić czy jednak szukać czujnika :)
to miejsce lutowane mimo, że dobrze zabezpieczyłem jednak pracuje i nie wiem na ile to starczy.... :)
Rafał_Sz
10-07-2010, 20:50
I pewnie będzie działać dłużej, niż ten który byś kupił jako oryginał. Gratuluje inwencji, tak trzymać!