PDA

Zobacz pełną wersję : czujnik ABS w peugoeocie 206

kux
02-07-2010, 17:56
no się wziął i się popsuł :(

mechanik mówi tak:
270 za oryginał albo 100 za zamiennik, i za cholerę nie chce nic podpowiedzieć....
no trochę chłopa rozumiem....

no i co radzicie....?

podkreślę że te 270 to nie jest problem, pytanie tylko czy różnica między tymi czujnikami nie sprowadza się do kartonika z nadrukiem PEUGEOT w tym droższym przypadku, bo wtedy przepłacać trochę bez sensu....

może ktoś z was coś podpowie w tym temacie....

tomek-GL
02-07-2010, 18:06
Peugeot-klub Polska (http://www.peugeot-klub.pl/forum/index.php)

Leatherface
02-07-2010, 18:27
206club.net

kux
02-07-2010, 18:51
na tym pierwszym na odpowiedź można czekac tydzień, a na tym drugim pytałem i doradzaja zamiennik...
ale chodziło mi o większa próbe ankietowanych.... :)

a jeśli to taka delikatna forma sugestii że pytam w niewłaściwym miejscu to pragnę zauważyć, że widywałem tu juz nie raz wątki motoryzacyjne, więc nie widzę problemu....

Meggido
02-07-2010, 19:04
pytanie tylko czy różnica między tymi czujnikami nie sprowadza się do kartonika z nadrukiem PEUGEOT w tym droższym przypadku
Moja wiedza i doświadczenie mówi, że właśnie tak jest. Bierz zamiennik i ciesz się jazdą. :-)

tomek-GL
02-07-2010, 19:08
a jeśli to taka delikatna forma sugestii że pytam w niewłaściwym miejscu (...)

Nie.
Ale z całą pewnością na tego typu forach znajdziesz więcej użytkowników/osób orientujących się w temacie.
Gdybyś kogoś pytał o zaślepkę/dekielek do jakiegoś szkła - zapewne watek miałby 20 stron ;)

Leatherface
02-07-2010, 19:33
Gdybyś kogoś pytał o zaślepkę/dekielek do jakiegoś szkła - zapewne watek miałby 20 stron ;)

Albo powracający niczym bumerang temat o zalepianiu logo...

Na 206club sporo osób zna się tam na rzeczy tak więc myślę że warto ich posłuchać :)

Rafał_Sz
02-07-2010, 19:46
Zamiennik. Tylko nie 100, a 50-60 zł góra powinien kosztować.

M_B
02-07-2010, 20:06
Ja ci powiem tak: Zależy jaki ten zamiennik jest, jakiego producenta. W renault VALEO robi zamienniki i oryginały, wiec to to samo, a firma no name też robi zamienniki, więc są zamienniki i zamienniki. Zależy od jakości.

pil74
02-07-2010, 20:15
Kiedyś też mi się sfajczył czujnik absu, tyle że megance. Kupiłem oryginał z tzw szrotu, w stanie lepszejszym niż mój stary, za cenę coś ok 60 zeta. Założony i od 3 lat spokój.

Kundzior
03-07-2010, 10:09
Ja do VW-AUDI miałem listę producentów podzespołów, było to o tyle wygodne iż, kupowałem w pudełku logo producenta, nie VW-AUDI, różnica kolosalna, w cenie, no i brak wytłoczeń VW-AUDI. Może do Francy też coś takiego da się znaleźć.

admin
06-07-2010, 14:54
U mnie też (206) się świeci ale od czasu do czasu. ABS wciąż działa a ten razi pomarańczem w oczy. Kupiłbym zamiennik.

miron19j
06-07-2010, 15:23
Ja do VW-AUDI miałem listę producentów podzespołów, było to o tyle wygodne iż, kupowałem w pudełku logo producenta, nie VW-AUDI, różnica kolosalna, w cenie, no i brak wytłoczeń VW-AUDI. Może do Francy też coś takiego da się znaleźć.
kiedyś w Felicji spalił mi się moduł zapłonowy. Elektryk dał wybór:
oryginalny VW ~380.-
zamiennik ~300.-
AUDI ~260.- :shock:

R
06-07-2010, 15:27
jak brac to oryginalesa. zamiennik dziala miesiac.

D_Z_I_A_D_E_K
06-07-2010, 15:40
no mnie kiedyś poszedł czujnik doładowania ciśnienia. Dzwonię do aso renault - 600zł. Potem wyszperałem w necie, że nie ma zamiennikow tej części i robi ją tylko bosch, a renault wkłada ją w swoje pudełka i bierzę za tę część 350zł więcej niż bosch, obdzwoniłem wszystkie łódzkie stacje boschowe i kupiłem za ok. 250 zł bez pudelka renault.

Meggido
06-07-2010, 15:41
jak brac to oryginalesa. zamiennik dziala miesiac.
Eee tam, najczęściej producent "oryginału" jest ten sam co zamiennika, tylko zamiennik nie ma logo koncernu. ;-)
Przykładem może być napinacz paska w VW. Oryginał miał znaczek VW, a zamiennik w tym samym miejscu miał ślad po frezie. ;-)

kux
06-07-2010, 15:49
no to historyjki ciąg dalszy....
podając dokładnie rocznik, silnik, kupiłem zamiennik auto-coś tam-germany ( :mrgreen: akurat germany widziało ) no ale mniejsza z tym, cena 85 zł wykonanie bardzo porządne, gruby solidny przewód i generalnie wygląd całości bardzo na plus, aż byłem zaskoczony, podrzuciłem do mechanika, no a on mi dzwoni, że nie pasuje.... no to ja do sklepu, a oni mi na to, że się zdarza, że przepraszają, bo peugeot to ma trochę namotane z tymi czujnikami no i oczywiście wymienią.... no to podjadę i zobaczymy co dalej....:)
oczywiście nie omieszkam opowiedzieć.....

kux
10-07-2010, 20:22
chcecie się pośmiać?

mechanik wymontował mi ten walnięty żeby było łatwiej szukać i pojechałem jeszcze raz....
drugi sprowadzony okazała sie troche inny i trzeci też.....
poddali się....
no to do innego sklepu....
godzina grzebania w katalogach.... nie mamy.... nie da rady....

jako że jestem elektronikiem zaczeły mnie łapy swędziec....:)

obejrzałem dokładnie ten stary... w sumie cały....
wyrwany z niego przewód i pomasakrowany w kilku miejsach...
no to skalpel, trochę "obciachałem" czujnik od strony przewodu, żeby móc się wlutować.....
kabel cały nowy, elastyczny w dodatku w koszulce.....
zdjąłem koło..... zamontowałem.....

nawet nie trzeba było błędu kasować.....
po przejechaniu kilkunastu metrów kontrolka zgasła, ABS działa :)

nie wiem tylko czy teraz olać temat i tak zostawić czy jednak szukać czujnika :)

to miejsce lutowane mimo, że dobrze zabezpieczyłem jednak pracuje i nie wiem na ile to starczy.... :)

Rafał_Sz
10-07-2010, 20:50
I pewnie będzie działać dłużej, niż ten który byś kupił jako oryginał. Gratuluje inwencji, tak trzymać!