PDA

Zobacz pełną wersję : WOŚP dla powodzian

feuerwehrmann
01-07-2010, 22:41
Czy w naszym kraju już jest naprawdę tak źle..?? że fundacja charytatywna jaką jest WOŚP musi zbierać pieniądze
na zakup sprzętu ratowniczego dla ochotniczych i zawodowych jednostek Straży Pożarnej oraz innych grup i jednostek ratowniczych ... pomagającego w likwidowaniu skutków powodzi.

I tu pytam się naszych genialnych polityków i samorządowców...co wy robicie z pieniędzmi które powinny być przeznaczone za zakup sprzętu ratowniczego??

Gdzie środki z Uni Europejskiej na powstrzymanie niszczących działań klęsk żywiołowych??

Co wy sądzicie o tym??

freefly
01-07-2010, 22:49
To sprawa polityczna bez najmniejszej wątpliwości. Niby taki zbieg okoliczności, że akurat w wybory.

Rycerz
01-07-2010, 22:51
a skoro tak to o polityce nie mówimy na forum, warto pamiętać!

feuerwehrmann
01-07-2010, 22:59
a skoro tak to o polityce nie mówimy na forum, warto pamiętać!

nikogo tu nie faworyzuje przed wyborami..polityki 0% ...

tylko chciałbym poznać wasze opinie na temat tej akcji, która nie powinna odbyć się z tego względu że środki na zakup sprzętu powinny być przekazane z budżetu państwa(powinny ), ale polska szara rzeczywistość jest inna i Jurek musiał takie coś zorganizować (chwała mu za to)

A.n.d.r.e.V
01-07-2010, 23:06
Taaak??i "chwała" mu za to że jedzie teraz po TVP za to, że tyle lat miał od nich medialne wsparcie za friko:p

freefly
01-07-2010, 23:12
nikogo tu nie faworyzuje przed wyborami..polityki 0% ...
............, ale polska szara rzeczywistość jest inna i Jurek musiał takie coś zorganizować (chwała mu za to)

Dlaczego akurat w dniu wyborów?

A.n.d.r.e.V
01-07-2010, 23:13
dokładnie, dlaczego?

freefly
01-07-2010, 23:21
Lepiej jak zadałbyś pytanie, dlaczego zbiórka nie będzie dla powodzian, a na zakup sprzętu ratowniczego, który być może będzie stał i kurzył się przez najbliższe 10 lat?

Marian K
01-07-2010, 23:24
Czy w naszym kraju już jest naprawdę tak źle..?? że fundacja charytatywna jaką jest WOŚP musi zbierać pieniądze
na zakup sprzętu ratowniczego dla ochotniczych i zawodowych jednostek Straży Pożarnej oraz innych grup i jednostek ratowniczych ... pomagającego w likwidowaniu skutków powodzi.

I tu pytam się naszych genialnych polityków i samorządowców...co wy robicie z pieniędzmi które powinny być przeznaczone za zakup sprzętu ratowniczego??

Gdzie środki z Uni Europejskiej na powstrzymanie niszczących działań klęsk żywiołowych??

Co wy sądzicie o tym??

Coś mi się widzi że kolega zna odpowiedź na postawione przez siebie pytanie.
A swoją drogą fundacja charytatywna robi to do czego została powołana.

grudzinsky
02-07-2010, 00:17
WOSP zbiera na sprzet do ratowania dzieciakow - zle...chce zbierac na sprzet do ratowania zycia podczas klesk zywiolowych - zle...niech stoi i sie kurzy ten sprzet, ale jak bedzie potrzeba to pomoze w ratowaniu ludzkiego zycia! skoro w Polsce jest jedna osoba, ktora ma "jaja" i chce cos zrobic w tym temacie to niech robi i nikt sie tej osoby nie czepia. najlatwiej jest sie czepiac innych niz samemu cos zrobic...

prz3mo
02-07-2010, 00:31
WOSP zbiera na sprzet do ratowania dzieciakow - zle...chce zbierac na sprzet do ratowania zycia podczas klesk zywiolowych - zle...

To nie o to chodzi, że "źle". Tylko o to, że to absurd, że biedne społeczeństwo, które jest i tak dymane m.in. przez np. poprzez składkę zdrowotną (albo kilka składek, gdy pracuje się w kilku firmach) musi jeszcze sponsorować zakup sprzętów medycznych. Owsiaka powinni ci z rządu na rękach nosić, że "porwał lud", bo to właśnie ta banda z Wiejskiej powinna tak robić by na to kasa była...
Z jednej strony to piękne, że Polacy łożą tyle kasy na te sprzęty i pomoc, z drugiej strony smutne, że w ten sposób trzeba zbierać na to pieniądze.

ps. Niestety wątek chcąc nie chcąc będzie zahaczał o politykę i pewnie zaraz poleci...

tomek-GL
02-07-2010, 01:36
A ja powiem tak - o ile WOŚP`owi na ratowanie dzieciaków mogłem rzucić sporo grosza tak obecnej akcji zupełnie nie popieram a powoli dochodzę do konkluzji że ktoś tu się próbuje nachapać kasy do kieszeni...

Reasumując - WOŚP na sprzęt medyczny/ratowniczy - tak.
Ale jeśli WOŚP ma zbierać na poszkodowanych przez powódź - nie. Od tego są ubezpieczalnie, rząd i inne dziwne instytucje.

Może Owsiak niech jeszcze zorganizuje WOŚP na rzecz .:

- galerianek - biedaczki nie mają się w co ubierać etc więc chwytają się brzydkich rzeczy,
- ofiar wypadków drogowych powstałych przez dziury w asfalcie (chodzi mi o ofiary które tracą np swoje 4 koła czy też ofiary urzędnicze/brak odszkodowań etc a nie ofiary w ludziach) - bo sami jak uzbieramy i wyremontujemy to będzie lepiej aniżeli zrobi to rząd,
- walkę z komarami zwłaszcza na terenach powodziowych - bo jeszcze nas zagryzą na amen a przecież nie ma środków na to,
- inne równie bezsensowne akcje

EDIT

Opacznie zrozumiałem cel WOŚP`u "dla powodzian"...
Aczkolwiek i tak nie popieram i podtrzymuje to co wyżej napisałem ;)

Greg77
02-07-2010, 05:08
Taaak??i "chwała" mu za to że jedzie teraz po TVP za to, że tyle lat miał od nich medialne wsparcie za friko:p

A to zle? A moze myslisz ze kreci swoj wlasny biznes podczas orkiestr?? A moze ty kupisz jeszcze jeden respirator dla noworodkow?? TVP utrzymuje sie z naszych pieniedzy tfuu z waszych bo ja im nie place! Uwierz mi ze TVP mialo w tym swoj interes.....ogladalnosc, reklamy.....
Nie bede wnikal dlaczego Owsiak poszedl do TVNu bo to juz bedzie sprawa polityczna i dostane bana za wulgaryzmy:P
tomku-GL uwazam ze nic w tym zlego ze zagraja i pozbieraja kase.....nie chcesz nie dawaj, to jest tylko pozytywny gest!
Albo inaczej, powiedz mi dlaczego odbywa sie zbiorka na forum kasy dla powodzian albo dlaczego mamy tutaj aukcje zdjec dla dzieciakow powodzian??? Tak to rzad i Unia powinny dawac! Zgadzam sie rzad powinien sie tym zajac ale co jest zlego w orkiestrze Owsiaka?? Moze to ze nie gra wspolnie z klerykami?:D:D:D

Rafał_Sz
02-07-2010, 06:39
Zieloni weźcie i to zamknijcie bo się zaraz tu zrobią "rozmowy niedokończone"...
;)

Marian K
02-07-2010, 07:52
A ja powiem tak - o ile WOŚP`owi na ratowanie dzieciaków mogłem rzucić sporo grosza tak obecnej akcji zupełnie nie popieram a powoli dochodzę do konkluzji że ktoś tu się próbuje nachapać kasy do kieszeni...

;)

Myślę że nie można zostawić takiego stwierdzenia "ktoś tu się próbuje nachapać" bez komentarza.Każdy sądzi według siebie. Więcej wiary w ludzi.

pil74
02-07-2010, 08:05
Dla mnie sprawa jest prosta. Chce to niech zbiera. Natomiast czy wspomogę??? To już moja indywidualna sprawa.

Zamknąć wątek póki jeszcze czas ..... :)

elanek
02-07-2010, 08:14
Myślę że nie można zostawić takiego stwierdzenia "ktoś tu się próbuje nachapać" bez komentarza.Każdy sądzi według siebie. Więcej wiary w ludzi.
Właśnie!
Każdy sądzi według siebie. Przykro mi jak czytam komentarze na temat takich akcji, że ktoś chce się nachapać. Żałosne jest to doprawdy. Już nie chodzi o to od kogo pochodzą te komentarze, bo przekrój umysłowo - moralny komentatorów jest duży.
Owsiak co prawda dosyć emocyjnie zareagował ale weźmy pod uwagę, że on sporo więcej wie i rozmowy na temat akcji odbywały się również nieformalnie. A jaka upolityczniona TVP jest to każdy widzi. W tym stanie Owsiak nie będzie promowany mocno w TVP.

Ze sprzętem ratowniczym jest rzeczywiście tak, że może leżeć i kurzyć się miesiącami. Ale gdy będzie potrzebny to ma działać. Nie można mówić, że skoro będzie mało używany to nie ma sensu kupować, bo to skrajny idiotyzm.

Mieszkam w gminie, gdzie sprawy ratownictwa i bezpieczeństwa są ważne dla władz. Założono stację ratowniczą, w której cały czas czuwa dobrze wyposażona karetka - czas dojazdu skraca się z 25 do 5 minut. Można sobie wyobrazić ilu ludzi uciekło grabarzowi spod łopaty dzięki temu. Dofinansowane są Ochotnicze Straże Pożarne. Po trzecim sygnale samochód natychmiast wyjeżdża do akcji, dzięki czemu strażakom udało się uratować sporo domów i dobytku, a nie tylko dogaszać pogorzeliska i zabezpieczać przed rozszerzeniem się pożaru.
Jest sporo innych wydatków, na których można zaoszczędzić.

tomek-GL
02-07-2010, 09:44
Ze sprzętem ratowniczym jest rzeczywiście tak, że może leżeć i kurzyć się miesiącami. Ale gdy będzie potrzebny to ma działać. Nie można mówić, że skoro będzie mało używany to nie ma sensu kupować, bo to skrajny idiotyzm.

Tu nikt nie mówi, że tego sprzętu nie należy kupować.
Tutaj chodzi o to, że ta kwestia powinna pozostać w rękach lokalnych samorządów/rządu i ludzi za to odpowiedzialnych.
Poza tym mają być głownie motopompy, agregaty prądotwórcze i łódki - nie oszukujmy się - jak często będzie to wykorzystywane ?? Powódź zdarza się raz na X lat - w miejscowościach w których występują lokalne podtopienia co roku zapewne takowy sprzęt jest w ilości wystarczającej - jeśli nie ma go straż to ma go pan Henio mieszkający pod numerem 4.

Wole by te XXmln jakie uzbiera na tej akcji Owsiak poszły na cel który naprawdę będzie ratował życie ludziom niż wydać ~46 milionów na pontony i agregaty prądotwórcze.

Chętnie bym tu też poruszył temat pomysłowości i inteligencji ludzi którzy tereny zalewowe sprzedają jako działki budowlane oraz budujących się na tych terenach, którzy później z krzykiem lecą do TV że rząd im nic pieniędzy nie da a on cały dom stracił (przez własną głupotę).
Ale im dalej wejdę w ten temat to tym większa grupa "teoretycznie poprawnych" mnie zlinczuje.

Sindbad
02-07-2010, 09:54
Otwarcie linii kredytowej dla Polski przez MWF, której sprzeciwiał się poprzedni prezes NBP, a którą załatwił szybciutko nowy prezes, kosztuje nas, podatników, ok 200mln euro rocznie. Czyli sama możliwość skorzystania z kredytu tyle kosztuje - nie odsetki od już zaciągniętego kredytu czy cuś. (Mam nadzieję, że stwierdzenie faktu dt działania apolitycznej w założeniu instytucji nie zostanie potraktowane jako polityka).
Oczywiście można brnąć i pytać co ważniejsze - pomoc dla dotkniętych kataklizmem obywateli, czy wirtualna kasa, z której możemy nigdy nie korzystać, a która nas tyle kosztuje.
Dla mnie jednak sprawa jest jasna. Społeczeństwa nie po to zorganizowały się w państwa, żeby załatwiać elementarne potrzeby obywateli pospolitymi, spontanicznymi i obojętnie jak bardzo szlachetnymi akcjami. Takie akcje mają głęboki i wspaniały sens - ale wyłącznie wtedy gdy nie stają się regułą i nie sprawiają, że władza może czuć się nieodpowiedzialna i zadowolona z siebie.

ekonet
02-07-2010, 09:58
Ale im dalej wejdę w ten temat to tym większa grupa "teoretycznie poprawnych" mnie zlinczuje.
Przestrzegam przed wysławianiem się w tym tonie, to typowe zagrywki prowokatorów.

Przy okazji zapraszam na sobotę do Bielan Wrocławskich - o 14 startuje piknik charytatywny dla powodzian, będą grać zespoły, w tym WBB z legendarnym Alkiem Mrożkiem (wszystkie gitary świata i jedna, jedyna, niepowtarzalna - pedal steel guitar!) i moją skromną osobą gdzieś tam z tyłu.

Rycerz
02-07-2010, 10:00
a ja do działu z forumowymi licytacjami: tam się mozna nieźle wyszaleć ;)

fIlek
02-07-2010, 10:08
A ja się zastanawiam skąd urwali się krytycy tej akcji. Tak czy siak pieniądze pochodzą z naszej kieszeni - czy wrzucamy grosz do puszki, czy płacimy podatki to są NASZE pieniądze, nie państwowe, nie unijne. A skoro tak, to lepiej wpłacać u źródeł, niż czekać aż ochłapy, które pozostaną z podatków czy składek unijnych.

Prz3mo - mam nadzieję, że masz dobrego prawnika, bo teksty, jakie napisałeś w swoim poście śmiało można podciągnąć pod zniesławienie :p

graf
02-07-2010, 10:19
Dodam od siebie, drodzy malkontenci (bez urazy), otóż akcje charytatywne organizowane są również w dużo bogatszych społeczeństwach. Z jednej strony jest to gest dobrej woli z drugiej zaś okazanie solidarności w potrzebie, zrozumienia dla sytuacji innych jak również możliwość bezpośredniego udziału w działaniach odnoszących szybki i konkretny skutek (bez procedur i zbędnej biurokracji). Ja nie mam nic przeciwko tego typu akcjom, wszak to ode mnie zależy czy biorę w nich udział czy nie. Z drugiej zaś strony dlaczego kogokolwiek do nich zniechęcać? Jeżeli ktoś ma na nie fundusze i chęć partycypowania...

tomek-GL
02-07-2010, 10:22
Przestrzegam przed wysławianiem się w tym tonie, to typowe zagrywki prowokatorów.
Wiem pojechałem lekko po bandzie ale nie oszukujmy się - pewne osoby jakoś nie potrafią zrozumieć, że każdy ma prawo do własnej opinii jakkolwiek kontrowersyjna ona będzie i póki nie wykroczy poza granice prawa blablablablabla ;)

Wyraziłem swoje zdanie za które nie pierwszy raz jestem krytykowany a wiem, że spora część osób też ma "podobne myślenie" na dany temat ;)

A ja się zastanawiam skąd urwali się krytycy tej akcji. Tak czy siak pieniądze pochodzą z naszej kieszeni - czy wrzucamy grosz do puszki, czy płacimy podatki to są NASZE pieniądze, nie państwowe, nie unijne. A skoro tak, to lepiej wpłacać u źródeł, niż czekać aż ochłapy, które pozostaną z podatków czy składek unijnych.

I właśnie o to chodzi.
Dajemy na podatki, rżną nas tu i tam na każdy możliwy sposób i przychodzi jeszcze taka akcja która w pewien sposób wymusza w ludziach współczucie, empatię itd i jeden z drugim rzuci mniej lub więcej do tej puszki.
Różnica jest taka, że te pieniądze faktycznie trafią tam gdzie trafić mają.

Nie mniej jednak uważam, że jest bardzo dużo innych celów (celi ?) na które re pieniądze mogą trafić aniżeli "pontony" i pompy.

I tu pragnę też podkreślić, że nie uważam iż pomoc powodzianom się nie należy.
Owszem należy się ale zostawmy to podmiotom odpowiedzialnym za tą pomoc a nie fundacjom charytatywnym.

elanek
02-07-2010, 11:58
Dodam od siebie, drodzy malkontenci (bez urazy), otóż akcje charytatywne organizowane są również w dużo bogatszych społeczeństwach. Z jednej strony jest to gest dobrej woli z drugiej zaś okazanie solidarności w potrzebie, zrozumienia dla sytuacji innych jak również możliwość bezpośredniego udziału w działaniach odnoszących szybki i konkretny skutek (bez procedur i zbędnej biurokracji).

No bo po części chodzi nie tylko o pieniądze.
We wsi, w której pracuję, proboszcz urządza imprezki charytatywne. Występują jakieś zespoły młodzieżowe, czasem regionalne, są konkursy. Kasy nie zbiera się za dużej, ale chodzi właśnie o to, żeby ludzie się spotkali, pogadali i każdy wrzucając jakieś drobne do skarbonki stał się współuczestnikiem czegoś dobrego.

ekonet
02-07-2010, 12:01
I tak właśnie jest u nas na Bielanach - koszty organizacji prawie zerowe, przyjdą ludzie, pograją razem kapele i się narodek zintegruje. :)

Rycerz
02-07-2010, 12:07
otóż to ;)
bo co to jest w skali zniszczeń powodziowych te 8ooo które zebraliśmy na bateriały budowlane? albo 4 dzieci na koloniach? nic?