Zobacz pełną wersję : alternatywa dla Nikkor 70-300 AF-S
Witam
Co zamiast Nikkor 70-300 AF-S do D5000. Oczywiście szukam tańszej alternatywy :) Dobrze by było jakby szkło miało stabilizację.
Pozdrawiam
marciing
01-07-2010, 21:49
wszystko co tańsze to tylko półśrodek. Ale jeżeli musi być to Sigma 70-300 APO HSM
sokrates
01-07-2010, 21:52
Nikkor 55 - 200 VR AF-S. wiem że brakuje 100mm no ale ze stabilizacją i w ludzkiej cenie to wielkiego wyboru nie masz.
Tamron 70-300 VC USD? :D
A tak na serio to tańszą alternatywą dla 70-300VR jest.. używane 70-300VR :)
A tak na serio to tańszą alternatywą dla 70-300VR jest.. używane 70-300VR :)
Tylko i wyłącznie;)
Czyli tak jak myślałem - jeśli ma być dobrze to chyba tylko nikon co ?
już sobie odpowiedziałem :)
Też sobie odpowiedziałeś;)
nie martw się....
po jakims czasie 300 robi sie za krótko i wtedy jest dopiero problem.....
wtedy jest problem nawet jak nie chodzi tylko o kase....
Karbulot
02-07-2010, 12:09
Nikon strzelił calkiem udany obiektyw. 70-300 wyszedł im wyśmienicie. Dlatego przez wielu jest polecany i wielu go kupuje. Nie spotkałem się, aby ktoś jego narzekał. Za swoją cenę jest rewelacyjny i jego jedyną wadą to to, że jest ciemny. Nic zatem dziwnego, że zostawił konkurencje daleko z tyłu. Przede wszystkim jego celność, szybkostrzelność i cicha praca to atuty, jakiej zabrakło wszelkim Sigmom, Tamronom i Samyangom. Nie wiem jak wygląda rynek Canona, ale nie ma to znaczenia, oni przecież nie robią szkieł pod Nikona. Dlatego jak kogoś stać, niech kupuje Nikosia 70-300 VR i nie szuka zamienników.
Nikon strzelił calkiem udany obiektyw. 70-300 wyszedł im wyśmienicie. Dlatego przez wielu jest polecany i wielu go kupuje. Nie spotkałem się, aby ktoś jego narzekał. Za swoją cenę jest rewelacyjny i jego jedyną wadą to to, że jest ciemny. .
No właśnie i jeszcze ma okropny bokeh, co mnie bardzo powstrzymuje przed jego zakupem. Alternatywy za bardzo nie ma więc kiedy w końcu Nikon wypuści coś pokroju 70-200/F4 L jak mają w Canonie?
Ja poszukuję 70-210/f4 ale to wiekowe rodzynki i ciężko ładnego dostać.
pzdr
Karbulot
02-07-2010, 12:56
Przepraszam bardzo, ale co masz na myśli pisząc, że ma okropny bokeh? Ja osobiście uważam, że bokeh ma właśnie wspaniały. Czyste rozmycie bez prążków. Zresztą bokeh i tak jest sprawą indywidualną. Jedni lubią taki inni inszy.
No to ja się nie znam, ale mi się nie podoba, jest poszarpany, nieregularny i jakiś taki kanciasty i to są moje własne odczucia.
pzdr
Mariusz888
02-07-2010, 13:25
No mi bokeh z niego też średnio się podoba ale trzeba sobie powiedzieć jedno - to szkło dużo nie kosztuje a oferuje sporo więc nie ma co narzekać ;)
Karbulot
02-07-2010, 13:34
No niestety chłopaki. Jak chcecie naprawdę gładziutki bokeh, to musicie sie zaopatrzyć w jasne szkło. Tylko, że wtedy za obiektyw zapłacicie duuużo więcej. A bokeh, to kwestia odległości tła od fotografowanego obiektu, ogniskowa i przysłona. Czym dłuższa ogniskowa, większa odległość od tła i mniejsza przysłona (większa dziura), tym bokeh ładniej rozmyty.
Zapomniałeś jeszcze o listkach przysłony ;)
pzdr
marciing
02-07-2010, 13:49
Przede wszystkim jego celność, szybkostrzelność i cicha praca to atuty, jakiej zabrakło wszelkim Sigmom, Tamronom i Samyangom.
Samyang chodzi bardzo, bardzo cicho i w zależności od fotografa może być bardzo celny.......... :P
No właśnie i jeszcze ma okropny bokeh, co mnie bardzo powstrzymuje przed jego zakupem. Alternatywy za bardzo nie ma więc kiedy w końcu Nikon wypuści coś pokroju 70-200/F4 L jak mają w Canonie?
Ja poszukuję 70-210/f4 ale to wiekowe rodzynki i ciężko ładnego dostać.
pzdr
http://cgi.ebay.co.uk/NIKON-AIS-E-70-210mm-1-4-Mint-/180390907200?cmd=ViewItem&pt=UK_CamerasPhoto_CameraAccessories_CameraLensesF ilters_JN&hash=item2a0022cd40
wasilewk
02-07-2010, 14:25
...Ja poszukuję 70-210/f4 ale to wiekowe rodzynki i ciężko ładnego dostać.
pzdr
Niedługo to nie dostaniesz nawet N80-200/2.8 NEW - wtedy, to na prawdę będziesz mógł narzekać...
Akurat w wypadku obiektywów tego typu - tak.
Warto wyłożyć na niego, jak już napisano Sigma to półśrodek, a tak w ogóle to nawet nie wiem, czy jest wersja mająca HSM i stabilizację na raz.. Bo albo mamy do wyboru 70-300 APO AF MOTOR, i ta ma silnik a nie ma stabilizacji, albo mamy stabilizowaną 70-300 APO OS ze stabilizacją ale bez silnika, czyli na D5000 tylko ręczne ostrzenie.
Tamron 70-300 to porażka w tym zakresie, widziałem egzemplarz który zabijał aberracjami... Wersja ze stabilizacją i ultradźwiękowym silnikiem jest droższa od Nikkora, a nie sądzę, żeby była lepsza.
Tokina i Samyang nie oferują obiektywów o tym zakresie.
http://cgi.ebay.co.uk/NIKON-AIS-E-70-210mm-1-4-Mint-/180390907200?cmd=ViewItem&pt=UK_CamerasPhoto_CameraAccessories_CameraLensesF ilters_JN&hash=item2a0022cd40
Miałem na myśli AF
Niedługo to nie dostaniesz nawet N80-200/2.8 NEW - wtedy, to na prawdę będziesz mógł narzekać...
właśnie pozbyłem się Sigmy 70-200/f2.8 więc kolejnej ciężkiej armaty mi nie trzeba ;)
pzdr