Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Stałka 50mm 1.8 a filtr UV!

Myself
01-07-2010, 21:18
Witam, chcę kupić filtr UV aby chronić obiektyw, głównie w tym celu będę go używać, więc nie wymagam dużo, byle tylko nie zniekształcał, nie psuł jakości zdjęć. Spotkałam się z opinią że Hoya UV z serii G (zielonej) nadaje się co najwyżej do kitowych obiektywów. Czy to znaczy, że przy droższych obiektywach, czy nawet mojej stałce może niekorzystnie wpływać na zdjęcia? Warto wydawać te 30-40zł czy już lepiej nie kupować nic, bądź tani filtr który będzie zbliżony do tej Hoya'i?

Mariusz888
01-07-2010, 23:15
Zielona Hoya nie nadaje się nawet do kit'a... jak już Hoya to tylko HMC, HMC Super lub Pro1 Digital - jak masz kupować syfiasty filtr to lepiej nie kupuj żadnego - dwa że soczewkę w 50/1.8 ciężko uszkodzić bo jest na prawdę głęboko schowana i jak nie skaczesz na główkę w krzaki to raczej jej nie porysujesz ;)

Myself
01-07-2010, 23:25
Dzięki za odpowiedź :) Mam właśnie propozycję kupienia Hoyi HMC UV(0), nie nówki ale w idealnym stanie za 35zł, dać się skusić? W zakładaniu filtra chodzi mi też oto, żeby się nie kurzył, nie brudził obiektyw, więc może się jednak przydać :)

coroner
01-07-2010, 23:35
Za 35 HMC'ka to do razu bym brał. Tylko sprawdź czy nie porysowany jest.

Ja na swojej 50 też mam UV. jakoś tak jednak psychicznie lepiej się z nim czuję.

Grzybu
01-07-2010, 23:40
Tyle, że używając UVki z tym szkłem narażasz się na dodatkowe odblaski nie występujące podczas używania samego obiektywu. 50-tka ma na tyle głęboko schowane soczewki, że sam obiektyw działa jak osłona przeciw słoneczna.

Myself
02-07-2010, 00:38
Grzybu- jeżeli uznam, że odblaski faktycznie są za duże to ściągnę filtr na chwilę, zrobię zdjęcia, a potem znów założę. Przecież nie zawsze będzie takie ostre słońce i nie zawsze będzie mi potrzebny ten filtr :)

A jaka jest różnica między Hoyą MC Pro1 Digital, a HMC Pro1 Digital ? Jakaś znacząca ?

kamyk
02-07-2010, 10:03
Ja na swojej 50 mam taki wynalazek http://www.ceneo.pl/2213680 sprawdza się znakomicie, przede wszystkim jako protektor. W testach na optyczne.pl, jest co nieco o nim. Jedyny minus to to, że szkło lubi się kręcić w oprawce filtra, nie przeszkadza to jednak zbytnio. Plusy tego filtra to cena i łatwość czyszczenia. W Hoyach podobno jest kłopot z czyszczeniem

mpwt
02-07-2010, 11:19
soczewkę w 50/1.8 ciężko uszkodzić bo jest na prawdę głęboko schowana i jak nie skaczesz na główkę w krzaki to raczej jej nie porysujesz ;)

Dokładnie. Z tego powodu nie warto UVki zakładać na 50/1.8 (miałem 50/1.8, zacne szkiełko).

lewAp7
03-07-2010, 09:05
W zakładaniu filtra chodzi mi też oto, żeby się nie kurzył, nie brudził obiektyw, więc może się jednak przydać :)
Jeśli UV Hoyi czyści się tak samo jak polar, to sobie tylko roboty narobisz i pieniądze na darmo wydasz (lepiej przepić - więcej radochy)... przeczyszczenie (bez użycia chemikaliów) soczewki obiektywu jest 10 razy prostrze niż polara Hoyi. Daruj sobie.

JURAS12
05-07-2010, 00:03
W Hoyach podobno jest kłopot z czyszczeniem

Dokładnie - to czasochłonne czyszczenie filtra UV.