PDA

Zobacz pełną wersję : Qimage - czy warto ?

Lesiu83
01-07-2010, 18:18
Witam, przekalkulowałem sobie koszt papieru do drukarki i lepiej się opłaca kupowac arkusze A2 i później ciąc zdjęcia niż arkusze o danych wymiarach(koszt 2-krotnie niższy) , jako , że posiadam tylko NX2 , a sterownik drukarki nie oferuje za wielu opcji ustawiania zdjęc pomyślałem o jakimś programie do druku, znalazłem wczoraj program o nazwie Qimage, czytałem , że są tam opcje do wyostrzania zdjęcia czy to by znaczyło , że nie musiałbym wyostrzac zdjęcia w NX2 tylko Qimage zrobił by to za mnie ? Czy ten program otwiera pliki RAW, bo przetrzymuje zdjęcia w takiej postaci i druk by był z pliku RAW ? Czy da się np na arkuszu A2 ustawiac zdjęcia o różnych rozmiarach ? Co oferuje jeszcze ten program ? Może jakaś inna tania alternatywa ?

qrobert
01-07-2010, 19:33
Może po prostu zassać triala i przetestować http://www.programosy.pl/program,qimage.html

Lesiu83
01-07-2010, 20:43
Właśnie testuje ten programik , i ciężko jak na razie mi się w nim odnaleźć .. Jedyne co przetestowałem to ostrzenie w tym programie i jest na prawdę całkiem nieźle .. U mnie nie czyta RAW , a czytałem gdzieś , że czyta coś pewnie mam nie ustawione .. Czy w opcji Prtr ICC powinienem mieć ustawioną przestrzeń barwną czy profil papieru ? I w opcji "Res. print" oraz "Res.poster" wszystko na max czyli 360 PPI ? Pewnie głupie pytania zadaje ale jestem totalnym laikiem w kwestii druku ..

qrobert
01-07-2010, 21:04
Też nie jestem asem ale profil papieru ustawiasz chyba w opcjach drukarki ,nie wiem jaką drukarką dysponujesz ani jaka ma być wielkość wydruku , ale ustawienie 360 PPI chyba nie ma sensu.

Lesiu83
01-07-2010, 21:36
Drukarka to Epson 3880 , a wydruk to A2 właśnie się drukuje moje pierwsze A2 :] , a nie jest czasem tak , że jak poustawiam wszystko w opcjach sterownika drukarki to wtedy te opcje mają znaczenie , a nie te co w Qimage ? Coś czuje , że poleje się trochę tuszu zanim to wszystko ogarnę ..

Lesiu83
01-07-2010, 22:53
Na tyle ile zrozumiałem bo opis jest po angielsku to jak ustawi się opcje w sterowniku drukarki to zostaną one przekazane do Qimage czyli pełen wypas bo można drukować w opcji ABW i dodatkowo ustawić sobie wyostrzanie w programie , jeśli się mylę to proszę o sprostowanie. Jeszcze się zastanawiam jak z tym ustawianiem ICC , bo jeśli program bierze informacje ze sterownika to w Qimage powinienem ustawić w opcji "Printer ICC" na "OFF" czy "Let printer/driver manage color" ? Zauważyłem jeszcze w okienku podglądu plików , że jak zmieniłem rozmiar zdjęcia do zmieniło się PPI na 192 a w opcji "Res Print" mam ustawione na 368 czyli w jakiej jakości będzie wydruk ?

step.tom
01-07-2010, 23:49
Witam, przekalkulowałem sobie koszt papieru do drukarki i lepiej się opłaca kupowac arkusze A2 i później ciąc zdjęcia niż arkusze o danych wymiarach(koszt 2-krotnie niższy) , jako , że posiadam tylko NX2 , a sterownik drukarki nie oferuje za wielu opcji ustawiania zdjęc pomyślałem o jakimś programie do druku, znalazłem wczoraj program o nazwie Qimage, czytałem , że są tam opcje do wyostrzania zdjęcia czy to by znaczyło , że nie musiałbym wyostrzac zdjęcia w NX2 tylko Qimage zrobił by to za mnie ? Czy ten program otwiera pliki RAW, bo przetrzymuje zdjęcia w takiej postaci i druk by był z pliku RAW ? Czy da się np na arkuszu A2 ustawiac zdjęcia o różnych rozmiarach ? Co oferuje jeszcze ten program ? Może jakaś inna tania alternatywa ?

'Zapukaj' do Marcina nasz forumowy czornyj

Lesiu83
02-07-2010, 21:16
Nikt inny nie używa tego programu prócz Czornyja ? Bo nie mogę się doczekac na odpowiedź ...

KS
07-12-2010, 21:48
Ściagnąłem wersję testową z http://www.ddisoftware.com/qimage/ i po pierwszym wydruku widzę, że jest świetnie. Wyostrzanie jest bardzo dobre.

Czy może mi ktoś powiedzieć, czy warto pakować się w wersję PRO? Wiem, na stronie jest tabela z porównaniem, ale przyznam, że jeszcze nie zgłębiłem wszystkich tajników tego oprogramownia (a możliwości ma spore).

Lesiu83
07-12-2010, 22:23
Noo programik wymiata jeśli chodzi o drukowanie ... Ja zakupiłem wersję Studio ale juz nie pamiętam co mna kierowało i czym się różnią te wersje .. Polecam

Me_how
07-12-2010, 22:45
Miedzy innymi tym, że wersja Studio obsługuje rawy, a nizsze nie. A program jest faktycznie pożyteczny.

KS
07-12-2010, 22:52
RAWy sam sobie wywołam w CNXie, więc ta funkcja mi nie potrzebna. ;)

Me_how
07-12-2010, 23:09
Ja wywołuje w DxO i dlatego mam wersje Pro :-)

Lesiu83
07-12-2010, 23:20
Miedzy innymi tym, że wersja Studio obsługuje rawy, a nizsze nie. A program jest faktycznie pożyteczny.

Faktycznie tym się również kierowałem , lecz kompletnie mi się to nie przydało , bo używam jak na razie tylko CNX2 i zdjęcia trzymam tylko w NEF , a zapomniałem , że to co zrobię w NEF to inne programy tego nie widzą :) także i tak muszę zapisac do tiff i dopiero drukowac poprzez qimage. Myślałem również, że wersja Studio ma zapisane 100 różnych formatów zdjęc , a to tylko można tyle sobie zapisac , więc mogłem kupic wersję PRO