PDA

Zobacz pełną wersję : Trasa Warszawa - Trójmiasto

erde
01-07-2010, 17:37
Witajcie. W sobotę rano wybieram się na urlop nad morze do Dębek. Którą trasę polecacie - tradycyjnie siódemką do 3city, czy może w Płońsku na Toruń a potem na autostradę? Będę wdzięczny za wszelkie rady praktyczne :)

mpwt
01-07-2010, 17:40
Było :D
Ale weź tu teraz znajdź.

Ja nie lubię siódemki. Warszawa - Płońsk - Sierp - Grudziądz i do autostrady.

miron19j
01-07-2010, 17:44
Witajcie. W sobotę rano wybieram się na urlop nad morze do Dębek. Którą trasę polecacie - tradycyjnie siódemką do 3city, czy może w Płońsku na Toruń a potem na autostradę? Będę wdzięczny za wszelkie rady praktyczne :)
jak nie utkniesz w Łysomicach, to przez Płońsk może być dobrze. Osobiście wolę jeździć 7 do Elbląga, potem Malbork, Tczew i 3miasto. Wiem, że trochę na okrągło, ale omijam całe 3miasto. Z Tczewa wpadam od razu na obwodnicę.

erde
01-07-2010, 17:58
planuję wyjazd około 3 rano, także spodziewam się małego natężenia ruchu...

SzMuD
01-07-2010, 19:50
Na obwodnicy 3miasta w dwóch miejscach jest zwężenie do 1dnego pasa, w Pruszczu Gdańskim też coś robią. W sobotę tooo hmmm pewnie i w Redzie,Rumi(znowu jakiś remont i już są nawet kilku km korki) będzie korek

Ale jak Ty masz zamiar wyjechać o 3 rano, to śmiało bym walił całą 7, aż do Gdańska na Armii Krajowej do góry> obwodnica>Rumia>Reda> Wejherowo.
Ewentualnie obwodnica>zjechac w osowie> Wejherowo

mpwt
02-07-2010, 02:32
planuję wyjazd około 3 rano, także spodziewam się małego natężenia ruchu...

No to chyba bym 7 jechał :/

Majek
02-07-2010, 12:33
Ja tę trasę też zawsze robię nocą i grzeje prosto siódemka. Jeżdżę w te rejony regularnie już kilka lat z rzędu i za każdym razem sprawnie przejeżdżam całą drogę. Utykam dopiero w Rumii, gdzie docieram wczesnym rankiem, ale pary razy zdarzyło mi się śmignąć, zanim całe 3-miasto i pół Polski wyruszyło na wybrzeże.

glisek
02-07-2010, 23:27
echh szczęśliwe te ludzie co se nad morze na wakacje jadą :)
ja jeszcze z 3 tygodnie muszę poczekać, a w 3-mieście ze dwa dni posiedzę jak nic - ale w robocie....

Też jechałbym trasą nr 7. Jakoś nie lubię 80-tki i przebijania się przez Grudziądz.

McSimus
05-07-2010, 15:44
Przyda się następnym:
1. Do Mławy normalnie, dalej Działdowo, Lubawa, Iława, Dzierzgoń, Malbork i starą jedynką przez Tczew, Pszczółki itp do Obwodnicy Trójmiasta i dalej przez Gdynię do Wejherowa i dalej do Krokowej.
2. Na Obwodnicy Trójmiasta sezon budowlany niestety W PEŁNI !!! Bez klimy będzie ciężko.
3. Drogę przez las z Obwodnicy do Wejherowa (przez Chwaszczyno) proponuję ODPUŚCIĆ !!! Od początku lipca zaczęła się modernizacja odcinka między Nowym Dworem Wejherowskim a Wejherowem. Po wakacjach droga będzie równiuteńka ale teraz tylko ruch lokalny ma szansę się przedrzeć opłotkami.
4. W SOBOTĘ NA KRAJOWEJ SZÓSTCE KOREK BYŁ OD ZAKRĘTU W REDZIE DO ZJAZDU Z OBWODNICY W GDYNI !!! SZOK. Dalej nie wiem bo do Gdańska pojechałem przez miasto. Wolałem zaryzykowac światła niż utknąc na Obwodnicy.

SzMuD
05-07-2010, 18:26
4. W SOBOTĘ NA KRAJOWEJ SZÓSTCE KOREK BYŁ OD ZAKRĘTU W REDZIE DO ZJAZDU Z OBWODNICY W GDYNI !!! SZOK. Dalej nie wiem bo do Gdańska pojechałem przez miasto. Wolałem zaryzykowac światła niż utknąc na Obwodnicy.

Od ktorego zakretu?:-o. Chyba miales na mysli od zjazdu na Puck za kosciolem;)

Tak to jest jak ludzie polegaja tylko na GPS-ie:-?. W tym samym czasie Hutnicza pusciutka byla ;)

McSimus
06-07-2010, 08:52
Może i była tylko trzeba się było jeszcze na nią przebić :)

Stach2008
06-07-2010, 13:15
My z Żoną jedziemy 12 lipca do Władysławowa. W związku z tym mam pytanie do ludzi jeżdżących często trasą Warszawa - Trójmiasto, czy ktoś mógłby (podsumowując powyższe informacje o remontach i korkach) wyznaczyć w google maps najlepszą trasę z W-wy do Władysławowa. Dodam że jadę w nocy ale pewnie powrót będzie w dzień lub wieczór

offthe
06-07-2010, 14:52
Żeby nie utknąć na obwodnicy można zjechać na trasę majkowskiego majkowskiego, i zjechać w gdyni na Morską,albo pojechać na hutniczą, aż do Rumii. Hutnicza jest znana raczej tylko przez miejscowych, a przyjezdni się kiszą aż do Redy na E28. Trasa do wejherowa przez las jest robiona, tak jak napisał ktoś wyżej, więc lepiej nie jechać tamtędy. Nie dość, że nawierzchnia żałosna, to długo się czeka.
Do Władysławowa najlepiej jechać przez okoliczne wioski, bo są puste, w przeciwieństwie do głównej trasy między władysławowem a puckiem. A jak ktoś będzie miał pecha, to trafi jeszcze na pielgrzymkę. Niestety ja nie znam tamtych okolic, więc trzeba sobie trasę jakoś opracować, albo ktoś tutaj będzie wiedział lepiej. Tak czy inaczej, jadąc do Władysławowa odradzam jechanie 216(do ronda w pucku jeszcze ujdzie)

McSimus
07-07-2010, 14:21
12 lipca, Sobota, zmiana turnusów - nie zazdroszczę.
Może tak prawie od końca.
Z Wejherowa (skrzyżowanie koło LIDLa - dawniej czołgu) do Władka - 218 do Karwi przez Krokową i dalej na Jastrzębią Górę, była opcja na skróty przez Świecino, Starzyno i Łebcz ale oczywiście droga w remoncie (i dobrze bo już się do niczego nie nadawała)
Z Obwodnicy do Wejherowa 218 odpada z racji wspomnianych robót więc pozostaje kulac sie Obwodnicą do końca do Morskiej w Gdyni i dalej Szóstką Rumia Reda Wejherowo
Z Gdyni do Redy przez Rumię - w dzień klima i dużo cierpliwości, w nocy spoko.
Siódemka w nocy powinna być spoko, w dzień polecam tak jak już wcześniej wspomniałem zjazd w Mławie i dalej Działdowo, Lubawa, Iława, Dzierżgoń, Malbork i dalej za Wisłą w Czarlinie albo na Autostradę albo starą Jedynką przez Tczew i Pszczółki do Pruszcza i na Obwodnicę.
Jak będziesz jechał noca to w ogóle nie kombinuj tylko cała trasa siódemką, przez Gdańsk na Obwodnicę i dalej normalnie Gdynia, Rumia, Reda, Puck, Władek.
W dzień Gdańsk mijaj zjeżdżając w Cedrach Małych za Kiezmarkiem i do Pruszcza.
Nie widzę calkowicie sensu jazdy z Elbląga na Malbork bo trasa Mława Iława Malbork wbrez pozorom jest całkiem szybka - niby dużo wiosek ale ruch raczej lokalny no i bez TIR-ów praktycznie a droga sukcesywnie ulepszana i jedzie sie przyjemnie. Chociaż odkąd ludziska GPSy sobie pokupowali to i tendy jeździ dużo "warszawki".
Z racji tego że mam rodzinke w Stolicy a autko do niedawna niezbyt szalejące to kilkoma trasami sobie pojeździłem ale ta najbardziej mi przypadła. Dodatkowo, można zrocbic przystanek w kilku ciekawych miejscach (Malbork Zamek - bo przejeżdża sie prawie pod murami, Iława Jeziorak, Lubawa Starówka, Kamieniec Piski - ruiny pałacu Fickensteinów - "Pruskiego Wersalu" i wiele innych). Praktycznie zahacza się tez o Grunwald ale tym okresie moze tam być goraco. W razie zainteresowania ta trasa szczegóły na priv.

Stach2008
07-07-2010, 14:33
12 lipca, Sobota, zmiana turnusów - nie zazdroszczę.
Może tak prawie od końca.
Z Wejherowa....

Dzięki wielkie za te ciekawe informacje. Nie jadę w sobotę tylko w nocy z niedzieli na poniedziałek

McSimus
07-07-2010, 14:44
To prosto bez kombinowania. Robót w nocy nie ma a droga bezpieczniejsza. Uważaj tylko na fotoradary (odcinek od Nidzicy do Gdańska - duuużo) i nieoznakowane radiowozy np. czarne Meganki na olsztyńskich numerach. Lubią dosłownie wymuszać wykroczenia.

SzMuD
07-07-2010, 16:09
pozostaje kulac sie Obwodnicą do końca do Morskiej w Gdyni i dalej Szóstką Rumia Reda Wejherowo
Z Gdyni do Redy przez Rumię - w dzień klima i dużo cierpliwości, .

W weekend w dzien zdecydowanie odradzam ta opcje !!!
Tylko zjechac z obowodnicy na estakade Kwiatkoskiego (kierunek port) > kirunek Rumia(ul. Hutnicza), a w Rumi nastepujacymi ulicami > Dąbrowskiego > Żwirki i Wigury> Kosynierow do 'oszoloma' i tutaj koniecznie wjechac z 1 ronda tak jakby sie chcialo jechac na sklep..
mapka (http://img822.imageshack.us/img822/2121/mapkaz.jpg)

W dzień Gdańsk mijaj zjeżdżając w Cedrach Małych za Kiezmarkiem i do Pruszcza.

ale na wylocie z Pruszcza w kierunku obwodnicy, tez cos chyba robia...?

Korchez
07-07-2010, 23:00
Robią drogę w rotmance. Lepiej jadąc z Ceder Wielkich zawinąć się w zaraz za wiaduktem w lewo i przez Zastawną na obwodnicę wyjechać.

McSimus
08-07-2010, 13:33
Oby zrobili to wszystko szybko i dobrze. A potem to już tylko śmigać. Marzenia, ehh ... ;)

Crowley
08-07-2010, 22:49
1. Do Mławy normalnie, dalej Działdowo, Lubawa, Iława, Dzierzgoń, Malbork i starą jedynką przez Tczew, Pszczółki itp do Obwodnicy Trójmiasta i dalej przez Gdynię do Wejherowa i dalej do Krokowej.
Potwierdzam, to jest niezła alternatywa dla siódemki, na której te wszystkie radary i tłok są coraz gorsze do zniesienia. Trasa za Mławą jest fajna i kręta, przyjemnie się jedzie. Niestety przed Malborkiem zaczynają się straszne dziury, na których może mocno wytrząść.

ADAS
11-07-2010, 21:24
Ja jadę dziś. :mrgreen:

Stach2008
11-07-2010, 22:14
Ja też własnie się szykuje do wyjazdu :) mam nadzieje ze w nocy sprawnie polecę 7

erde
12-07-2010, 09:31
Wróciłem :) Wyjechaliśmy o 3:15 z Warszawy. Już w Łomiankach mnóstwo samochodów, wszystkie pełne rodzin, piłek plażowych, leżaków i wiader z olejkiem do opalania. Do Gdańska wjechaliśmy około 8mej, średnia 80km/h i w cale nie było tak źle. W 3mieście 3 zmiany świateł do skrętu na Rumię, potem korek przed rozjazdem na Hel. Dalej do Wejherowa i na Krokową pusta droga.

Za to przedwczoraj mój ojciec jechał z Nidzicy do Gdańska....wyjechał o 7:30 a w 3city zameldował się po 13tej :)

McSimus
12-07-2010, 14:31
No cóż, wakacje ... trzeba chyba przywyknąć. Dobrze, że w Mondziaku klima w standardzie. Na zużycie staram się nie patrzeć.

Stach2008
13-07-2010, 21:13
my dojechaliśmy bez problemu, w okolicach Gdańska byliśmy około 7 i poszło bardzo sprawnie, zero korków na remontach. Polecieliśmy zjeżdżając w Cedrach Małych za Kiezmarkiem i do Pruszcza wg wskazówek kolegi McSimus

Zbigniew
13-07-2010, 23:48
Jeżeli mogę dodać dwa słowa od siebie, bo wczoraj rano przyjechałem z Ustki, do której jechałem 1,5 tygodnia temu. Obadałem dwie trasy, wnioski:

1) Przez Toruń - niektórzy się tym podniecają, ale wg mnie jedna z bardziej męczących tras. Pojechaliśmy przez Błonie, potem przez jakieś lasy i zadupia do Torunia, potem Włocławek, okolice Gdańska (tam mega-koras) i skrótami przez zadupia znowu. Dużo kręcenia, kilkanaście miejsc, gdzie są roboty drogowe. Ogólnie zwątpiłem - przejechaliśmy 550km w prawie 9 godzin. Zgroza.

2) Wróciliśmy trasą Słupsk-Gdańsk-7-Wwa. Wprawdzie wyjechaliśmy spontanicznie o 1 w nocy, więc droga do Gdańska miodzio, ale potem w Elblągu, a właściwie dalej, zaczął się mały sajgon - każdy jeździ jak chce, wyprzedza na trzeciego, do tego są cuda-wianki, bo robią przecież nową trasę do Gdańska. Trochę nerwowo, ale generalnie i tak wolałem tę wersję niż jazda przez zadupia włocławskie. Polecam.

McSimus
14-07-2010, 12:32
No niestety okres wakacyjny to najlepszy czas w naszym kraju do mega prac drogowych. Ale niech tam robią, w sumie ma być lepiej. Natomiast to co się dzieje na "siódemce" to niestety czasem istny horror. Nie cierpię tej trasy ale czasem nie ma wyjścia, jazda nocą bocznymi trasami jednak nie należy do przyjemności. Co innego w ciągu dnia. Jeszcze do niedawna, gdy miałem mniejsze i wolniejsze autko dosyć często zjeżdżałem na prawo dając drogę szybszym kierowcom (oczywiście o ile zgodnie z przepisami mogłem ustąpić, bo jeśli nie to przerzucałem ryzyko na wyprzedzających). Zdarzało się nie raz, że mijałem ich potem za ileś tam kilometrów zajętych randką z sympatycznymi panami tudzież paniami z drogówki. Często i gęsto przeganiali mnie po następnych iluś tam kilometrach dużo szybciej niż za pierwszym razem. Zdarzało się nieraz, że kląłem na czym świat stoi na sympatycznych panów tudzież panie z drogówki gdzie są jak na drodze szaleją debile. Niestety często i gęsto oni woleli debili ignorować a zajmować się wymuszaniem wykroczeń na zmęczonych dobitych droga kierowcach (o tym tez był wątek). Natomiast najbardziej dziwią mnie debile siedzący za kierownicą zapieprzających jak bolidy F1 aut wiozący oprócz swojego tyłka również cała rodzinę często z małymi dziećmi i tobołami na dachach. Zabić siebie - ok rozumiem, ale byc katem dla własnej rodziny? Tego nie zrozumiem. Szerokiej i spokojnej drogi. I dużo cierpliwości podczas wakacyjnych wycieczek.

Polsar74
15-07-2010, 00:25
Dziś mało mnie szlag nie trafił jak odcinek około 10 km z Jastrzębiej Góry do Władysławowa (dokładnie do rozwidlenia na Hel) pokonywaliśmy 2 godz. ! Wszystko to ze względu na koncert rockowych gwiazd na Helu. Ludzi waliło na niego co niemiara. Wszystko w autach, choć lokalne gazety pisały by się przesiąść do komunikacji zbiorowej (z tramwajami wodnymi włącznie). Całe szczęście że klimę mam w autku bo bym rodzinkę i siebie zagotował na tym żarze.

A wracając do wątku - żal,za przeproszeniem d...ę ściska jak się widzi taką autostradę A1 - obwodnicę 3miasta - wykorzystaną jak sądzę w 25 %. Jadę sobie, jadę - nagle zjazd na A1 a za mną nikogo. Dopiero po jakiś 20 km dołączył ktoś z tyłu do nas.

erde
15-07-2010, 09:38
Co do drogi JG - WŁADEK, w deszczowy wtorek postanowiliśmy pojechać właśnie tą drogą w kierunku Władka. Stanęliśmy 1km za Rozewiem. To nie była jazda w korku, tylko faktycznie postój. przez 10 minut nie ruszyłem nawet o cm...postanowiliśmy zawrócić i zwiedzić boczne drogi w okolicach. Niestety polskie wybrzeże, szczególnie okolice 3miasta są zbyt mało rozciągliwe jak na tak ogromną ilość wypoczywających obywateli :)

Stach2008
15-07-2010, 09:43
my wczoraj jechaliśmy do Jastrzębiej z Władysławowa i z powrotem i było puściutko (ok godz 19)

McSimus
15-07-2010, 10:30
Podpowiedź dla forumowiczów ;)
Jadąc z Rumi można nie dojeżdżać do skrzyżowania w Redzie za kościołem tylko skręcić przed Redą w prawo w ulicę Obwodową (pierwsze skrzyżowanie za zjazdem/skrzyżowaniem do CH Rumia/Auchan. Dalej prosto do samego końca ąz do mostka nad rzeka Redą (przejazd z pierszeństwem z na przeciwka). Za mostkiem w lewo i prosto aż do skrzyżowania z wylotówką na Puck. Uwaga na leżących policjantów za mostkiem !!! Niestety z Rumi do Redy wąskie gardło, przez pola za Auchan nie polecam, można zgubić zawieszenie. Uwaga !!! Droga przez łąki z Gdyni Kosakowa (zjazd prosto z Estakady Kwiatkowskiego) do Połchowa / Mrzezina jest zamknięta z powodu remontu !!! Więc tamtędy się nie pchać.
Gdyby ktoś zdecydował się z Gdyni jechać Hutniczą i w Rumi wyskoczyć na szóstkę za Auchan to proponuję zjechać na rondzie na parkingi i wyjeżdżać od lewej strony rondami bo mimo, że główny wyjazd (romdo za CH na końcu) ma pierszeństwo ale tylko do ronda przez ostatnim wyjazdem, tam niestety jest to ostatni wjazd na rondo więc trzeba czekać aż ktoś na rondzie was wpuści (o jeździe na zakładkę raczej niewielu chyba słyszało). To tyle na razie uwag z ruchu lokalnego.

SzMuD
15-07-2010, 15:41
Gdyby ktoś zdecydował się z Gdyni jechać Hutniczą i w Rumi wyskoczyć na szóstkę za Auchan to proponuję zjechać na rondzie na parkingi

Takie info ( z nazwami ulic, ktorymi sie kierowac) juz w swoim poscie zamiescilem z mapka;-)

McSimus
20-07-2010, 11:24
No i fajnie :)
Uzupełnienie do drogi przez Chwaszczyno. Za Chwaszczynem w Karczemkach nie skręcać w prawo na 218 tylko dalej prosto przez Kielno, Kamień, Szemud i Przetoczyno do Wejherowa. Przed samym Wejherowem co prawda remont ulicy Marynarki Wojennej ale i tak to pryszcz w porównaniu do przejazdu przez Rumię.
Kilka wskazówek co do poruszania się w okolicach można przeczytać również tutaj http://forum.wejher.com/viewtopic.php?t=6846

fIlek
20-07-2010, 11:43
Zasada z trasą JG-Władek jest prosta: Jeśli jest kiepska pogoda, a do tego, nie daj Boże, weekend, to albo zostaje się w domu, albo jedzie z JG na Tupadły i potem do Władka. Stania się i tak nie uniknie, ale zawsze to kilka km mniej.