Zobacz pełną wersję : Jak dobrac ustawienia ? Do warunków SPORT
witam Serdecznie !
Kilka razy umieszczałem już na portalu kilka moich zdjęć. Jednak od kilku dni borykam się ze swoistym problemem naświetlenia zdjęcia. Może zacznę od początku. Posiadam Nikon D3000 (wiem sprzęt nie zbyt dobrej jakości ale na tą chwilę tylko na takiego mnie stać) + obiektyw Nikon AF-S 70-300 f/4.5-5.6 G VR IF-ED. Głównie fotografuję zdjęcia sportowe Piłkę Nożną swojej drużyny. Co mnie irytuje a mianowicie jasność zdjęcia, przepalenia oraz intensywne światło jak widać na zdjęciu poniżej.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img217.imageshack.us/img217/5402/49885474.jpg)
Jakie najlepiej dobrać parametry bo czasem skaczę z ISO 400 na 800 a nawet i na 1600 z czasami 1/1000 - 1/1250
Czy jeszcze coś poszperać w ustawieniach ??
Czasami jak robię zdjęcia przy naprawdę dobrych warunkach wychodzą strasznie blado, nieostre i szczerze nie podobają mi się min galeria teraz http://wislastrumien.pl/infopage.php?id=65 - tam na zdjęciach widać iż trawa jest wyblakła a na zawodników pada zbyt ostre światło. Bardzo proszę fachowca od tematyki sportowej o pewne rady.
Ja wiem że lepiej siąść i próbować najlepsza rada ale jeżeli ktoś mógłby mi doradzić byłbym naprawdę bardzo wdzięczny !
Jak dobrac ustawienia ? Do warunków SPORT
może zamiast iso 1600 w słoneczny dzień użyć iso 100 lub 200 ?
może zamiast iso 1600 w słoneczny dzień użyć iso 100 lub 200 ?
I z EV troszkę w dół zjechać
No właśnie jak próbowałem zjechać z ISO na 200 czy 400 to znowu zdjęcie przy tych czasach było za ciemne.
Przy piłce nożnej moim zdaniem nie potrzeba ażtak krótkich czasów, poza tym wprowadź ujemną kompensację ekspozycji. Zdjęciom przydałoby się też nieco pomocy ze strony programu do obróbki.
de Fresz
01-07-2010, 14:56
Sprzęt jak sprzęt, nie ma co wybrzydzać. Amatorskie Nikony mają tendencję do prześwietlania, więc kompensacja ekspozycji lub korekta na stałe (o ile jest takak opcja w kastomsach, nie znam tego modelu) na -0.5 do -1 EV powinna załatawić sprawę (ale to zależy czy lecisz na JPG, czy RAWach, ile gmerasz w zdjęciach, czy używasz DRO itd). Nie napisałeś nic w jakim trybie masz ustawiony aparat (M? A? P? Program sport?) Ale możnaby powalczyć o niższe ISO (choć wysokie przy sporcie to norma). Musisz sobie stestować przy jakich czasach masz bezpiecznie zamrożony ruch - stawiałbym że 1/500 powinna styknąć, ale to też zależy jak dynamicznie gra Toja drużyna ;-) I wtedy ustawiać sobie go na sztywno, AutoISO lub automatyka przesłony i na większość sytuacji będzie OK.
Używam przede wszystkim tryb Manualny, Z ekspozycją co prawda nie kombinowałem i to pewnie był mój błąd. Wszystkie zdjęcia robię w RAW - tendencję do wyostrzania mam i muszę coś nie coś poszperać z obróbką ale jak widać nie bardzo mi to wychodzi :) Drużyna dynamicznie nie gra ale mimo iż siedzę za bramką czasem strasznie trudno jest wyłapać jakąś dobrą akcję.
Pytanie z kolei jak w takim razie próbować robić zdjęcia kiedy mam pod słońce
Często zastanawiam się i muszę tutaj podać przykład jak można obrobić tak fajnie zdjęcie jak na tym obrazku
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/07/2prhe90-1.jpg
źródło (http://i39.tinypic.com/2prhe90.jpg)
Które jest cropem takiego zdjęcia.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/07/2ymjc78-1.jpg
źródło (http://i44.tinypic.com/2ymjc78.jpg)
Dla wielu pewnie to ogromna tajemnica ale jak by mógł ktoś uchylić rąbka tajemnicy było naprawdę fajnie.
Ja jak robię zdjęcia i chcę następnie je scropować to mam straszne szumy i zdjęcie jest tak jak by za mgłą
W exifie pierwszego zdjęcia jest pomiar "spot", który nie nadaje sie ani do duzych odległosci, ani do zdjeć akcji - jest bardzo precyzyjny, tzn bierze pod uwage tylko środek kadru.
Przestaw sie na centralnie wazony, albo nawet na mqatrycowy, powinno byc lepiej.
Manual ekspozycji do szybkiej akcji też jakby mało praktyczny;
lepiej skorzystać z automatyki aparatu;
albo tryb A, f np 8 jak najniższe ISO, zeby nie zjechac ponizej powiedzmy 1/500
albo tryb M, f np 8, 1/500 i autoISO
de Fresz
01-07-2010, 15:28
Często zastanawiam się i muszę tutaj podać przykład jak można obrobić tak fajnie zdjęcie jak na tym obrazku
Dobra ekspozycja, przydaje się jasne długie szkło, bo to raz że światło, dwa dobra seperacja motywu z tła, a później to 3 ruchy na krzyż w wołarce. No góra 5.
albo tryb A, f np 8 jak najniższe ISO, zeby nie zjechac ponizej powiedzmy 1/500
albo tryb M, f np 8, 1/500 i autoISO
A po kiego diabła f8? Żeby ISO podnieść? Czy żeby mieć większy burdel w tle?
Przestaw sie na centralnie wazony, albo nawet na mqatrycowy, powinno byc lepiej.
Kolega odradzał mi matrycowy brał pod uwagę właśnie punktowy ale nic nie stoi na przeszkodzie aby popróbować :)
wazony masz na myśli centralnie ważony ? - bo tutaj mnie zaskoczyłeś :) Wieczorem podeślę wam mniej więcej parametry na których stukam zdjęcia bo w tej chwili nie pamiętam. Bo kilka razy coś kombinowałem.
tutaj w tej galerii
http://wislastrumien.pl/infopage.php?id=59 albo tutaj gdzie lepiej widać http://wislastrumien.pl/infopage.php?id=67
strasznie denerwują mnie prześwietlenia na twarzach tzn - duży cień i połowa twarzy oświetlona a raczej prześwietlona.
Liczę na rady bo w sobotę pojadę fotografować moja drużynę do Czech a w niedzielę RESOVIĘ RZESZÓW w Jasienicy :)
Wieczorem podeślę wam mniej więcej parametry na których stukam zdjęcia bo w tej chwili nie pamiętam. Bo kilka razy coś kombinowałem.
a po co do wieczora czekac...
# Exposure Time (1 / Shutter Speed) = 1/1000 second ===> 0.001 second
# Lens F-Number / F-Stop = 71/10 ===> ƒ/7.1
# Exposure Program = manual control (1)
# ISO Speed Ratings = 400
# EXIF Version = 0221
# Original Date/Time = 2010:06:11 16:44:39
# Digitization Date/Time = 2010:06:11 16:44:39
# Shutter Speed Value (APEX) = 9965784/1000000
Shutter Speed (Exposure Time) = 1/1000 second
# Aperture Value (APEX) = 5655638/1000000
Aperture = ƒ/7.1
# Exposure Bias (EV) = 0/6 ===> 0
# Max Aperture Value (APEX) = 49/10 ===> 4.9
Max Aperture = ƒ/5.46
# Metering Mode = spot (3)
# Light Source / White Balance = fine weather (9)
# Flash = Flash did not fire
# Focal Length = 2300/10 mm ===> 230 mm
# Original Subsecond Time = 50
# Digitized Subsecond Time = 50
# Colour Space = 65535
# Image Width = 800 pixels
# Image Height = 640 pixels
Kolega odradzał mi matrycowy brał pod uwagę właśnie punktowy ale nic nie stoi na przeszkodzie aby popróbować :)
Co to te wazony ? - bo tutaj mnie zaskoczyłeś :) Wieczorem podeślę wam mniej więcej parametry na których stukam zdjęcia bo w tej chwili nie pamiętam. Bo kilka razy coś kombinowałem.
ja mysle ze jestes juz na takim etapie, ze czas przejsc od zdjec sportowych do podstaw fotografii i zapoznania sie z instrukcja obslugi... ;)
de Fresz
01-07-2010, 16:29
Matrycowy jest OK – to taki bardziej współczesny odpowiednik pomiar centralnie ważonego. Ino potrzebuje korekcji, wspomniane wcześniej -0,5 (tyle jeszcze idzie uciągnąć z samego rawa) do -1 ev.
strasznie denerwują mnie prześwietlenia na twarzach tzn - duży cień i połowa twarzy oświetlona a raczej prześwietlona.
Jest na to proste rozwiązanie – nie rób zdjęć w ostrym słońcu. No chyba że namówisz kogoś (może sędziego?) aby w celu rozjaśnienia cieni biegał dla Ciebie po boisku z blendą albo lampą odpalaną zdalnie ;-)
Popróbuj jeszcze z pociągnięciem cieni z rawa, przy rozmiarach zdjęć na www czy nie za dużych odbitek da się conieco uciągnąć z sensowną jakością (no chyba że to kadrowane niemal 1:1).
marciing
01-07-2010, 19:37
po pierwsze tryb A
po drugie pomiar matrycowy lub centralnie ważony. Jak masz na punktowym i celujesz w ciemną koszulkę to nie dziw się że masz przepały
po trzecie po kiego f8?!?
A więc :) Przeważnie robię zdjęcia:
Tryb - Manual
Format - RAW (NEF)
Balans Bieli: AUTO
ISO: 400 - 800 - 1600
Tryb Wyzwolenia migawki - S
Tryb Ostrości: AF-C
Tryb wyboru Pola Ostrości: - Pojedynczy Punkt
Pomiar - Punktowy
Funkcja D-Lighting - OFF
Kompensacja błysku - 0.0
Kompensacja ekspozycji - 0.0
Czasy to 1/800, 1/1000 1/1250, 1/1600
Jest włączony AUTO oraz VR
Przysłona automatycznie od ogniskowej :P - chyba tak się to pisze
a po co VR przy takich czasach?
mateo912
02-07-2010, 00:00
Rusio ustaw tak.
AutoISO na max 800 z najdłuższym czasie 1/1000(1/2000 gdy jest bardzo słoneczny dzień i staraj sie nie schodzić niżej)
Tryb A preselekcja przysłony ( na max otwartym szkle)
pomiar światła centralnie ważony
tryb seryjny
co do RAw czy JPG to jak wolisz jednak przy dobrej pogodzie lepiej jest chwile przed meczem potestować jaki WB ustawić i robić w jpg, szybciej zdjęcia sie zapisują na karcie więcej w buforze się mieści.
edit:
Gdybyś w autoISO nie mógł ustawić tak krótkich czasów to ustaw najkrótszy jaki sie da i rób w trybie manualnym: czas taki jak podałem wyżej przysłona 4( będzie sie zmieniać w zależności od ogniskowej ale to nie szkodzi) w ten sposób troche oszukuje sie autoISO i działa tak jak My chcemy a nie tak jak go zaprogramowali :)
Wielkie dzięki mateo912 za cenne rady - mam nadzieję że jutro coś z tego będzie :) w razie czego zaraz wrzucę na forum i pokarzę Pozdrawiam Serdecznie.
P.S inne rady, sugestie jeżeli ktoś ma to bardzo proszę :)
tak wyszło
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img707.imageshack.us/img707/2866/dsc0565ya.jpg)
mateo912
05-07-2010, 09:35
MZ jest lepiej niż było ;)
Ale jeszcze 2 sugestie:
1-Sam chyba widzisz że piłka nie jest super zamrożona więc przydałby sie jeszcze trochę krótszy czas
2- po co dałeś korekcje +0,3 ev? Tyle t możesz spokojnie podciągnąć nawet z jpg a z przepaleń już nie uratujesz.
1-Sam chyba widzisz że piłka nie jest super zamrożona więc przydałby sie jeszcze trochę krótszy czas
Chciałbym go ustawić ale jak fotografuję na trybie A to czas automatycznie sam mi się ustawia i nie wiem za pierona gdzie to zmienić.
2- po co dałeś korekcje +0,3 ev? Tyle t możesz spokojnie podciągnąć nawet z jpg a z przepaleń już nie uratujesz.
Myślałem że będzie za ciemne a wiec co sugerujesz w dół ? Chyba miało być w dół a dałem w górę.
Chciałbym go ustawić ale jak fotografuję na trybie A to czas automatycznie sam mi się ustawia
bo od tego jest ten tryb, poczytaj instrukcję obsługi
i nie wiem za pierona gdzie to zmienić.
zmień na tryb M
dzięki za mądrości :P też to wiem tylko źle sprecyzowałem pytanie. Bo ktoś tutaj mówił mi że mam robić w Trybi A i zmieniać czas :P
Bo ktoś tutaj mówił mi że mam robić w Trybi A i zmieniać czas :P
Ja tam raczkuje w temacie zdjęć sportowych i czytam ten topic ale tego się nie doczytałem ;) Jest jeden post, ale wyraźnie napisane że jeżeli na A nie wychodzi to wtedy ustawić najkrótszy czas :P
mateo912
06-07-2010, 10:32
bo od tego jest ten tryb, poczytaj instrukcję obsługi
zmień na tryb M
dzięki za mądrości :P też to wiem tylko źle sprecyzowałem pytanie. Bo ktoś tutaj mówił mi że mam robić w Trybi A i zmieniać czas :P
Ja tam raczkuje w temacie zdjęć sportowych i czytam ten topic ale tego się nie doczytałem ;) Jest jeden post, ale wyraźnie napisane że jeżeli na A nie wychodzi to wtedy ustawić najkrótszy czas :P
To nie tak :)
w trybie A faktycznie pucha sama dobiera czas do zadanej przysłony i fajnie to działa z pełną wersją AutoISO( w przypadku gdy mamy pełną skale czasów od 30s do 1/4000 lub 1/8000s)
A okrojonych wersjach autoISO gdzie najkrótszy czas jaki można ustawić to 1/125 nie ma to sensu.
Dlatego jest sposób żeby oszukać autoISO i dopasować do naszych potrzeb.
zrób tak:
włącz autoISO
ustaw max ISO jakie chcesz używać(na CCD najlepiej ustawić 800)
czasu w autoISO nie ustawiaj bo jest niepotrzebne.
przejdź na tryb M
ustaw czas 1/1000 (lub krótszy gdy będzie dużo światła)
ustaw przysłonę na największą "dziurę" jaką możesz.
i ciesz sie z dobrze działającej funkcji AutoISO ponieważ w trybie M aparat nie zmieni ani czau ani przysłony więc żeby była poprawna ekspozycja będzie dobierał iso ;)
edit: a co do -0,3ev to dlatego że na centralnie ważonym(którego polecam CI używać) puszka często troche prześwietla zdjęcia, dlatego ustaw -0,3 ev(od razu o te 0,3 ev iso CI sie zmniejszy czyli szumy itp ;) a ewentualne niedoświetlenie wyciągniesz na kompie)
Ech to ja najwyraźniej źle doczytałem. Przepraszam. Ale dzięki wam i waszym wskazówkom mogę jeszcze wiele się nauczyć. Dzięki !
nie ma! standardowych utawien!!! zawsze robisz w roznych warunkach, zawsze inne kadry. to sport nie poertet w tym samym pomieszczeniu.
mateo912
11-07-2010, 20:28
d3mane poważnie? a co tak zmieniasz w sporcie często?
Przysłonę? przeważnie używa sie jak największej dziury żeby wyizolować postać z tła + skrócić czas/ zmniejszyć iso.
czas? w dynamicznych sportach używa się jak najkrótszego.
iso? przeważnie używa sie autoiso lub samemu dobiera sie do w/w czynników żeby ekspozycja była poprawna( + każdy wie chyba na ile może podbić iso w swojej puszce żeby nie stracić za bardzo na jakości.)
więc?