Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Krajobraz pastelowy.......
.......fota zrobiona z poranną mgiełką w bardzo silnym świetle kontrowym, szczerze mówiąc to dziwię się że zestaw sobie z takimi warunkami poradził, może tego tutaj nie widać ale fotografujacy czyli autor i Proac byli prawie oślepieni :) , ciekaw jestem jak odbierzecie to zdjęcie
zapraszam
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img687.imageshack.us/img687/7628/dsc5595k2ar.jpg)
pozdrawiam :)
.......... ciekaw jestem jak odbierzecie to zdjęcie ..........
....... pozytywnie, tak lubię :D, ....... ale ciachnąłbym od dołu 1/4 :mrgreen:
krzysztofz24
01-07-2010, 08:37
Ja tez odbieram pozytywnie:-)...tylko zdecydowanie nic bym od dolu nie ciachal;-), bo ciemniejszy dol zdjecia wspaniale kontrastuje z tymi mgielkami na niebie.
....... pozytywnie, tak lubię :D, ....... ale ciachnąłbym od dołu 1/4 :mrgreen:
ale stracę perspektywę, a to było jednym z motywów tego dość mało zróżnicowanego terenu to żuławy, przybliżę te wierzby które z racji dużej odległości nie mają zbyt wiele szczegółow i są same w sobie motywem niezbyt porywającym ale w całościowym ujęciu dopełniają bardzo ładnie kadr, tak więc cięcie raczej nie wchodzi w grę :)
Bartekkw
01-07-2010, 09:00
taki typowy polski krajobraz ładnie podany...podoba się
mgła to mój ulubiony temat. podoba mi się.
Motyw fajny, ale mz finalna wersja zatrzymana wpól drogi.
Jak na pastelowy poranek zielenie sa bardzo zimne. Obnizył bym krzywymi niebieski i dodał żółci.
Ponadto warto chyba usunąc te smugi na niebie.
Małe przyciecie z góry i dołu tez wskazane dla poprawy proporcji
Motyw fajny, ale mz finalna wersja zatrzymana wpól drogi.
Jak na pastelowy poranek zielenie sa bardzo zimne. Obnizył bym krzywymi niebieski i dodał żółci.
Ponadto warto chyba usunąc te smugi na niebie.
Małe przyciecie z góry i dołu tez wskazane dla poprawy proporcji
o jakich smugach piszesz :) bo nie łapię, niczego nie ciągnałem na siłę więc raczej nie dopatrzę się sam jakiś dziwnych przejść tonalnych ect, godzina około 6 00 rano więc na bardzo ciepłe tonacje nie ma raczej co liczyć, lubię fotografie przestrzenne więc docinanie też odpada pisałem już o tym w odpowiedzi na post Wingeo
ps. może z tymi pastelami w tytule przesadziłem
................. może z tymi pastelami w tytule przesadziłem
...... to wszystko tłumaczy :mrgreen:
Gdzies to powiedziałem, wiec raz jeszcze powtarzam:
"Alez klimacik... Kapitalny kadr! :) Dla mnie bomba!" :D
I dodam - niech Cie reka Boska broni cokolwiek zmieniac! :twisted:
Podoba sie, ladny obrazek, te światlo dalo ciekawy efekt.
o jakich smugach piszesz :) bo nie łapię, niczego nie ciągnałem na siłę więc raczej nie dopatrzę się sam jakiś dziwnych przejść tonalnych ect, godzina około 6 00 rano więc na bardzo ciepłe tonacje nie ma raczej co liczyć, lubię fotografie przestrzenne więc docinanie też odpada pisałem już o tym w odpowiedzi na post Wingeo
ps. może z tymi pastelami w tytule przesadziłem
smugi naturalne, nie wynikle z obróbki, ale mz niepotrzebne. A co do ciepłych tonacji jak nie ma co liczyć w naturze, trzeba liczyć na siebie...
źródło (http://img203.imageshack.us/img203/7628/dsc5595k2ar.jpg)
smugi naturalne, nie wynikle z obróbki, ale mz niepotrzebne. A co do ciepłych tonacji jak nie ma co liczyć w naturze, trzeba liczyć na siebie...
źródło (http://img203.imageshack.us/img203/7628/dsc5595k2ar.jpg)
trzeba było od razu napisać że o ptaki Ci chodzi :roll::mrgreen:takich baboli ja bym na pewno nie zostawił, są ledwo widoczne gdyż jest to spora odległość, ale zapewniam Cię że są to ptaki (moze Proac będzie wstawiał swoje foty on tam robił więcej ujęć gdyż facynowało go to kontrastowe światło ) - co do kolorków sorry Lechu wolę w zimnych, sądzę że to już kwestia indywidualnego gustu :)
Nikonozaur
01-07-2010, 14:03
Zdecydowanie wersja autora, którą przyjmuję z całym inwentarzem. Fajny poranniaczek. ;)
borregaard
01-07-2010, 14:23
Fajnie,ptaki to opłacasz....:wink:
Lechu....może pożyczę Ci mojego,niezawodnego Rubina...?..W razie co...jak w dym...:mrgreen:
Popieram cieplejsze kolory..
Zdecydowanie wersja autora, którą przyjmuję z całym inwentarzem. Fajny poranniaczek. ;)
Pełna zgoda:D ja też biorę jak jest bo jest cudnie.
Chłodny , senny jeszcze poranek i ten fantastyczny spokój - czuję to wszystko przez skórę:D
Master95
01-07-2010, 19:18
Super!! :)
podoba sie klimacik a czy cieplej czy zimniej kazdy ma inny gust :lol:
jest goraco wiec wole zimniej zreszta rankami jest chlodno
Pablo 77
01-07-2010, 19:58
Jest dobrze nawet ze smugami;)
szczerze mówiąc to dziwię się że zestaw sobie z takimi warunkami poradził
żartujesz??? = prawda???
jaki zestaw???
kurcze - ja jestem totalna niemota???
bo uważam, że to Ty jako FOTO-grafik sobie poradziłeś
ja bym poniósł totalną klęskę próbując coś takiego sfocić = odwalił bym taką manianę, że forum ze śmiechu by się rozsypało
i ŻADEN zestaw by mi nie pomógł :(
żartujesz??? = prawda???
jaki zestaw???
kurcze - ja jestem totalna niemota???
bo uważam, że to Ty jako FOTO-grafik sobie poradziłeś
ja bym poniósł totalną klęskę próbując coś takiego sfocić = odwalił bym taką manianę, że forum ze śmiechu by się rozsypało
i ŻADEN zestaw by mi nie pomógł :(
nie nie żartuję matryce to nie negatyw, bardzo często bywa tak szczególnie w zdjeciach pod słońce (tutaj nie ma go w sammym kadrze bo wisiało trochę wyżej ) że swiatło jest tak silne ze zamiast zarysu motywu powstaje wielka jasna plama, pamietać należy o tym że kiedy mierzymy swiatło nawet na samym niebie (często tak robię przy zdjeciach pod silne swiatło) to w efekcie orzymujemy dobre niebo, ale bardzo ciemny dół, który póżniej w obróbce mocno wyciagany traci jednak na kolorystyce :)
a co do Twoich umiejetnośći jeżeli masz cierpliwość i bakcyl, to wszyskiego się nauczysz, nikt z tych bardziej od Ciebie zaawansowanych nie był od razu geniuszem
swiatło jest tak silne ze zamiast zarysu motywu powstaje wielka jasna plama, pamietać należy o tym że kiedy mierzymy swiatło nawet na samym niebie (często tak robię przy zdjeciach pod silne swiatło) to w efekcie orzymujemy dobre niebo, ale bardzo ciemny dół, który póżniej w obróbce mocno wyciagany traci jednak na kolorystyceto dla mnie brzmi jak bajka "O żelaznym wilku"
:( = jednak niemota jestem :(
co nie zmienia faktu, że do tego jeszcze uparty jak osioł
i z całą stanowczością potwierdzam, że to Twoje umiejętności/wiedza pozwoliły Ci na uzyskanie takiej fotografii
i uprzejmie proszę nie dyskutować ;-) = bo się 'zatnę jak chamski scyzoryk' ;-)
a co do moich umiejętności .... jak tak patrzę i czytam ... to echhhh,,, daleka droga przede mną... oj daleka...
ale będę walczył - licząc BARDZO na Waszą (w tym Twoją) POMOC :)
polecam się :)
IMHO w kategoriach bezwzględnych, to tragedii nie ma... ale zdecydowanie wróciłbym w to miejsce, bo IMHO godne jest lepszej fotki... I nie chodzi mi tu nawet o światło, bo to jest ciekawe, tylko o kompozycję - rolę drzew w kadrze...
Ja bardzo przepraszam = proszę o wybaczenie
ale Kolega Pyzik wspomniał o 'tragedii'
ja natomiast się uczę = i widzę fotografie tak zrobioną, że nawet cienia pojecia nie mam jak to mogło się udać...
więc Koleżanki i Koledzy = ja zupełnie zgłupiałem...
widzę fotograficzny majstersztyk - zupełnie po za moim zasięgiem
a czytam o tragedii.... ????
no to jak to jest???
czy ta fota jest dobra - czy do pipla ... bo zaraz zwariuję....
Ja bardzo przepraszam = proszę o wybaczenie
ale Kolega Pyzik wspomniał o 'tragedii'
ja natomiast się uczę = i widzę fotografie tak zrobioną, że nawet cienia pojecia nie mam jak to mogło się udać...
więc Koleżanki i Koledzy = ja zupełnie zgłupiałem...
a czytam o tragedii.... ????
no to jak to jest???
czy ta fota jest dobra - czy do pipla ... bo zaraz zwariuję....
to zalezy jak na to patrzeć i czego się oczekuje od fotografii, kolega Pyzik ma bardzo specyficzne spojrzenie na fotografię, bardzo często uwpukla światło w swoich zdjęciach często jednak nie przywiazując wagi do motywu i przez to niektóre jego fotografie oczywiście mz. tracą - dlatego jestem zdumiony i trochę zaskoczony że kolejny raz skorzystał z okazji żeby mi wytknąć rzekomo złą kompozycję :)
Hym. Przecież napisałem że nie ma tragedii! :-) Nie jest źle innymi słowy. Nie wiem tylko dlaczego akurat w przypadku tego kadru drzewa są centralnie, i to jeszcze przez pół, a dół pierwszego planu jest nieostry... Nie widzę dla tych elementów uzasadnienia i dlatego postrzegam je raczej jako błędy...
no teraz zrozumiałem = przepraszam - ale ja się uczę
i ta 'tragedia' jakoś mnie zakłuła :)
wojtek6308
02-07-2010, 07:51
Ja lubię takie kadry, ... więc wszystko mnie pasuje :) .
(...) więc Koleżanki i Koledzy = ja zupełnie zgłupiałem...
a czytam o tragedii.... ???? (...)
Zdaj się na własną intuicję i oceniaj według swojego gustu, nie innych. Są gusta, gusta i guściki, a większość przekłamana przez pryzmat własnych (lub nie) doświadczeń. Są gusta bardziej lub mniej wysublimowane, są takie wrodzone i takie od podstaw wykształcone, bywają nawet zapożyczone ;) Raczej nie sposób w każdy trafić... :)
Jak dla mnie, kadr jest bardzo dobry, świetna kompozycja, rytm. Czuć chłód i "zapach" poranka, nic bym nie zmieniał.
Pozdrawiam.
Zdaj się na własną intuicję i oceniaj według swojego gustu
to na pewno - ale są pewne 'prawidła sztuki fotograficznej' = nieprawdaż???
ja je poznaję między innymi czytając/analizując wypowiedzi WSZYSTKICH na temat danej pracy
ja się uczę - chciałbym oczywiście na tyle dobrze poznać te 'prawidła' oraz samemu umieć je zastosować w praktyce
co by nie być posądzanym (co niestety mnie spotkało na tym forum) o hipokryzję
na zasadzie że sam g*** potrafię a daję rady Cioci Kloci :(
anonymos
06-07-2010, 21:42
Świetnie w kadrze i bardzo soczyście. Dobra rzecz na ścianę.