Zobacz pełną wersję : Konsola dla dzieciaka
siwyyy77
30-06-2010, 20:49
Zastanawiam się nad zakupem konsoli dla dzieciaka jak i dla siebie ;-) (choć graczem zapalonym nie byłem, nie jestem, a czy będe... niewiem)
Nie wiem co wybrać Xboxa czy PS3 gdzie znajdę więcej tytułów dla dziecka 5 letniego... chodzi mi o gry odpowiednio dobrane do wieku.
stecarlos
30-06-2010, 20:52
Wii
siwyyy77
30-06-2010, 20:59
Wii
A miałeś kontakt z tą konsolą, jakoś dziwnie wygląda kontroler, choć może okazać się lepszy niż klasyczne pady :)
miron19j
30-06-2010, 21:01
Wii
popieram. Z początku odnosiłem się nieufnie do tej konsoli. Grafika taka mierna, do tego te wymachiwania padem. Zdanie zmieniłem po pierwszym meczu tenisa. Wymachałem się tą rakietą do upadłego :-). W Mario ruchy padem powodują pochylanie się niektórych platform.
Teraz uważam, że dla dzieciaka nie ma lepszej konsoli. Jak podrośnie, będziesz mógł mu wymienić np. na PS5 ;-)
siwyyy77
30-06-2010, 21:04
Aż tak kiepsko z grafiką :( na tym mi troszkę zależy, bo ostatnio jestem powiedzmy "amatorem" dobrego obrazu HD :)
tylko PS3, najlepsza konsola, najwięcej gier, internet a do tego zaje... odtwarzacz blueray:)
miron19j
30-06-2010, 21:14
Aż tak kiepsko z grafiką :( na tym mi troszkę zalerzy, bo ostatnio jestem powiedzmy "amatorem" dobrego obrazu HD :)
powiem tak. Do PS3 się nie umywa, jest taka powiedzmy "dziecinna". Natomiast grywalności nie pobije IMHO nic. Zwłaszcz dla 5 latka. Gry, które wykorzystują możliwości PS są dla niego za poważne. No, chyba, że myślisz o sobie. ;-)
Wii ma kontroler z żyroskopem, każdy ruch pada ma odzwierciedlenie na ekranie. To daje więcej frajdy niż naciskanie guzików. Można GRAĆ w tenisa, strzelać z łuku (2 pady połączone). Fizycznie machasz rakietą, naciągasz cięciwę.
Oczywiście to jest moje zdanie, ktoś inny może mieć zupełnie odwrotne. Z tym, że ja nie jestem miłośnikiem gier "na zapalenie płuc". Wolę zdecydowanie bardziej gry taktyczno- strategiczne, gdzie trzeba pomyśleć. A nie zaiwaniać guzikami lub klawiszami jak zawodowa maszynistka. :-D
tylko PS3, najlepsza konsola, najwięcej gier, internet a do tego zaje... odtwarzacz blueray:)
Zgodzę się z tym. Internet wielkim plusem. I do tego kupujesz PS3 i już nie musisz kupować odtwarzacza Blueray. Mam PS3 i naprawdę polecam. Do tego wszystkie gry w HD:D Moich kilku kumpli miało Xboxa ale zmieniają na PS3. Jedynym minusem są tutaj ceny gier. Trochę one kosztują:D No a Xboxa można przerobic i piraty z neta ściągasz:p
siwyyy77
30-06-2010, 21:29
Zgodzę się z tym. Internet wielkim plusem. I do tego kupujesz PS3 i już nie musisz kupować odtwarzacza Blueray. Mam PS3 i naprawdę polecam. Do tego wszystkie gry w HD:D Moich kilku kumpli miało Xboxa ale zmieniają na PS3. Jedynym minusem są tutaj ceny gier. Trochę one kosztują:D No a Xboxa można przerobic i piraty z neta ściągasz:p
Internet tak na plus, to mi się podoba w PS3, odtwarzacz BR mnie nie interesuje mam inną zabawke do odtwarzania filmów BR.
Grafika mnie przyciąga, sam bym chciał czasem coś zagrać i wolałbym aby to był super obraz, to zapewni mi Xbox jak i PS3 tu grafika chyba jest porównywalna :)
miron19j
30-06-2010, 21:39
Grafika mnie przyciąga, sam bym chciał czasem coś zagrać i wolałbym aby to był super obraz, to zapewni mi Xbox jak i PS3 tu grafika chyba jest porównywalna :)
jeżeli decydującym kryterium ma być grafika, to wybierz Xboxa360. Na PS3 gier fullHD jest kilka sztuk (max 10-15 i żadna z nich nie jest dla dzieci). Na Xbox360 każda gra jest upscalingowana do HD. PS3=720p a Xbox360=1080p .
na ps3 jest kilka gier do kupienia przez sklepik internetowy Sony, które dla 5latka będą OK
pad do ps3 podobnie jak wii posiada czujniki ruchu - nie ma az tyle gier to wykorzystujacych co na wii, ale te kilka tytulow dla najmlodszych opiera sie wlasnie na intuicyjnej kontroli ruchem a nie manewrowaniem galeczkami pada
do tego jest fajna gra Eyepet - takie zaawansowane tamagochi na ps3 :)
ja mam ps3, sam na nim gram duzo, a przy okazji moje dzieci tez
mam dwie corki - 6 i 3 lata i obie chetnie graja na ps3
bardzo polecam
mac.serafin
30-06-2010, 22:19
Sam jako użytkownik xbox'a 360, dla 5 latka kupiłbym wii. Ilość gier dla najmłodszych na xbox'a/ps3 jest niewielka, na wii jest ich multum. Jeśli ta konsola będzie dla Ciebie to nie zadawaj takiego pytania, doprowadzisz do wojny fanbojów (przecież nikt nit powie że jego jest gorsze) tylko kupuj xboxa :D!
Tak naprawde w wyborze miedzy X360 a PS3 powinno decydowac te klika gier, ktore kazda z konsol ma na wylacznosc. 90% biblioteki gier sie pokrywa i generalnie gry wygladaja troszke lepiej na X360, ale roznice sa minimalne.
Za PS3 przemawia rowniez wbudowany odtwarzacz BR (choc troche ulomny), jesli ktos takowego nie posiada.
Jesli chodzi o X360, to na dniach wychodzi nowy model i jesli bym kupowal, to wlasnie jego (a jesli starszy, to po duzej obnizce). Ew. poczekal troche czy Microsoft wypusci nowego Arcade, ew. jak ktos zupelnie nie ma cisnienia, to do listopada na jakis fajny bundle z Kinectem.
Wii jest konsola specficzna, godne uwagi sa dwie czy trzy gry na krzyz i na tym koniec. Machanie kontrolerem jest fajne, ale czy sie szybko pieciolatkowi nie znudzi? Z drugiej strony, jest to konsola idealna do zabawy w "niegrowym" towarzystwie w dowolnym wieku. I chyba tylko do tego, granie na niej solo IMHO mija sie z celem.
Na PS3/X360 z imprezowych tytulow jest Singstar/Lips i Guitar Hero (na PS3 jeszcze chyba Buzz jest), z gier dla dzieci na pewno znajda sie jakies platformowki czy proste gierki (szczegolnie na Marketplace/PSStore).
Aha - Eternal Sonata nie jest gra dla malych dzieci ;) Pisze o tym, bo juz pare znajomych osob chcialo to kupowac swoim pociechom sugerujac sie tylko grafika (ktora faktycznie jest mocno dziecinna).
na ps3 są takie kręgle - tam przynajmniej trzeba ostawić kąt rzutu oprócz machania :)
moje dzieci bardzo lubią te kręgle
do tego Toy Home - wyscigi - kierowanie wychyleniami pada
Super rub a dub duck - kaczuszki plywajace w wannie - przechyleniami pada przechyla sie wanna i steruje kaczuszkami
flower - latanie płatkiem nad łąką z kwiatami - śliczna gra, sterowanie też wychyleniami pada
i Eyepet, który jest z tego wszystkiego największą (w sensie rozbudowania) grą - i jest w całości po polsku.
oraz Little Big Planet - też do kupienia po polsku - słodka platformówka z mnóstwem łatwych etapów do pobrania z sieci specjalnie stworzonych dla dzieci przez graczy
to mogę polecić na ps3
na xboxa nie znam podobnych gier w ogóle - to się może zmienić z wejściem kamerki Kinect, na razie dla dzieci na xboxie jest tyle co nic
wii do mnie osobiscie nie przemawia w ogóle - Nintedo praktycznie nie istnieje w Polsce, gry nie są lokalizowane, a sama konsola w porównaniu do jej możliwości jest u nas skandalicznie droga
andrzej_laskowski
01-07-2010, 08:43
I tak Ci każdy doradzi co innego. Dobrze że są tylko 3 konsole na rynku. :)
Jako posiadacz dwójki bachorów i wszystkich konsol mogę się chyba wypowiedzieć.
Wii się znudziło po tygodniu (to machanie jakoś dzieciaków nie przekonało na dłużej, może zwyczajnie leniwe), a na P3 gry drogie i mało.
360 z XBOXLIVE u mnie bije pozostałe konsole na głowe. Gry w sporej części zlokalizowane, wszystkie HD, i nie ma co ukrywać za free. Wszelkie nowości masz na drugi dzień po premierze np w USA. DO tego multum gier dla mniejszych dzieci na XBOXLIVE, oraz zabawa multiplayerowa.
Polsar74
01-07-2010, 13:14
moja 5-letnia córa "zasuwa" w "Rachet'a & Clank'a" na PS3. Poza tym jest od groma grywalnych dem gierek dla dzieci na PS Store, w które można bezlimitowo grać. A jak dzieci pójdą spać to samemu można sie zrelaksować grając w takiego dajmy na to Battlefielda BC2 lub ogladajac filmek na dvd/bd. Ceny uzywanych gier na ps3 sa znośne. Gry są odsprzedawalne - jeszcze nie zlamano zabezpieczeń marki Sony :-P - wiec i piractwa i cheaterstwa nie ma. Granie on-line z kolegami - za darmo. Bez dwóch zdań Playstation 3 !!!
moja 5-letnia córa "zasuwa" w "Rachet'a & Clank'a" na PS3. Poza tym jest od groma grywalnych dem gierek dla dzieci na PS Store, w które można bezlimitowo grać. A jak dzieci pójdą spać to samemu można sie zrelaksować grając w takiego dajmy na to Battlefielda BC2 lub ogladajac filmek na dvd/bd. Ceny uzywanych gier na ps3 sa znośne. Gry są odsprzedawalne - jeszcze nie zlamano zabezpieczeń marki Sony :-P - wiec i piractwa i cheaterstwa nie ma. Granie on-line z kolegami - za darmo. Bez dwóch zdań Playstation 3 !!!
Podpisuje sie po tym co napisal kolega.
Gorzej jest tylko ze jak Ci sie spodoba granie i kupisz takiego Battlefielda BC2 i przejdziesz go w dwa dni... Wtedy mozna nie nadążać z kupowaniem gier :P
PS3 to jest to!
dla małych dzieci - najlepsze jest Wii
owszem grafika nie dorównuje PS3 ( miałem) czy xboxowi (mam), ale jeśli chodzi o gry przeznaczone do rozrywki w grupie ( całej rodzinie) i przyjemnośc z korzystania to jest bezkonkurencyjne...
pad w żaden sposób nie oddaje prawdziwego świata - ot to taka bezużyteczna manualna zabawka, której opanowanie nagradza cię ładnymi obrazkami
w przypadku wii mamy do czynieniaz prawdziwym ćwiczeniem koordynacji ręki i oka - a w przypadku wii balance board zmysłu równowagi itp
najpeliej o tym świadczy pogoń sony i MS za wii w postaci kontrolerów "ruchowych"
ale zanim na sony move będzie tyle fajnych gier ile jest na wii, to nintendo wyda nową konsolę , która pozamiata :)
dodam jeszcze że wii się łatwo przerabia ( nie chodzi mi o piractwo) dzięki czemu grac można z dysku hd na usb oraz odtwarzać wszelkie multimedia (avi, mp3, rmvb itd itp - również polskie napisy - i formaty których x i ps nawet nie tyka
świetna zabawka , która udowadnie że nie naładowanie megapixlami itd sprawia że zabawa jest dobra
co do gier które można kupić w sklepie online - na wii mamy prawie całą bibliotekę n64, nesa, kompatybilnośc z grami z gamecuba ( konsola dużo lepsza od ps2)
mit o braku powaznych gier też należy raczej obalić
red steel 2
no more heroes 2
Monster Hunter Tri
metroid
najlepsze wersje Tigera Woodsa
dead space extraction
house of dead overkill
nie wspomnę o ekskluziwach
mario galaxy 1 i 2
sporo Jrpg których nie ma na x i ps
Ja również uważam, że dla dzieci najlepsze jest wii nawet dla dorosłych ta platforma daje dużo frajdy zwłaszcza jak spotka się grupa znajomych. Oglądanie moich ~50 letnich rodziców grających ze znajomymi na wii to coś bezcennego sami z siebie się chyba tak nigdy nie nabijali humoru kupa zabawa przednia wystarczy mieć odrobinę dystansu do siebie i swojego wieku. Jeśli jednak upatrywać samodzielnej rozgrywki poważniejszej osoby to polecam ps3
Tylko z drugiej strony: ile jest tych fajnych gier na Wii? Wii Sports i Wii Fit to "zelazne pozycje", poza tym Zelda, Metroid, Mario i tyle? No i nie oferuje nic dla rodzicow, vide post Polsara.
Co do platnego grania online na X360 - zdrapka na 12 miesiecy Golda kosztuje na Allegro 130 zl z drobnymi groszami. Roznica w cenie konsoli miedzy Elite a PS3 wynosi ile? 300zl (999 vs 1299)? Za tyle mozna sobie kupic 3 lata grania. A usluga sieciowa Sony jest nadal daleko w tyle za Live.
Nie chce tu wywolywac wojenki, tylko zwracam uwage, ze ta darmowosc online na PS3 nie jest az taka istotna, bo placi sie za to gdzie indziej.
A, i zanim sie ktos do zdrapek doczepi - jest to najlepszy i najbezpieczniejszy sposob kupowania MS Points czy Live Gold. Nie trzeba podawac nr karty kredytowej ani nic, wpisuje sie kod ze zdrapki i tyle. Nie ma zadnego autoprzedluzania, automatycznego billingu itp. Stanowczo odradzam karte platnicza/kredytowa - z supportem MS ciezko sie dyskutuje w tej kwestii (szczegolnie, ze do listopada trzeba dyskutowac z brytyjskim czy na jaki tam kraj ma sie konto), a z anulowaniem subskrypcji w obecnych realiach (polska karta, konto na zagranice) potrafia byc niezle jaja.
Polsar74
01-07-2010, 14:58
A usluga sieciowa Sony jest nadal daleko w tyle za Live.
a możesz mi powiedzieć czym tak Live góruje nad PSN ?
Wii jest konsola specficzna, godne uwagi sa dwie czy trzy gry na krzyz i na tym koniec.
Dokładnie zgodzę się z tym. Na PS3 czy Xboxa jest przecież jeszcze coś takiego jak Guitar Hero czy Rock Band. Robi to na świecie naprawdę furorę:D A coś o tym wiem bo mam Rock Banda (perkusja+dwie gitary+mikrofon). Naprawdę można się przy tym nieźle bawić z towarzystwie przyjaciół;)
I do tego możesz ściągać gry z Playstation Store
a możesz mi powiedzieć czym tak Live góruje nad PSN ?
Braki w PSN w stosunku do Live:
- brak kategorii "dema" w Store
- instalowanie dem po sciagnieciu
- mozesz juz pogadac czy wyslac wiadomosc do kogos, kto aktualnie w cos gra?
- brak mozliwosci wysylania zaproszen do gier i tworzenia gier prywatnych
- ogolnie mniej intuicyjna obsluga i organizacja
O slabosci PSN w stosunku do Live pisza sami posiadacze PS3, wiec chyba cos jest na rzeczy.
siwyyy77
01-07-2010, 19:40
Czy na Xboxa i PS3 jest więcej gierek typu Eyepet ?
Bo jak czytam o tej gierce to super sprawa dla dzieciaka.
jesli dla dziecka to zdecydowanie wii. grywalnosc jest znakomita, gier dla dzieci cala masa i dodatkowo maluchy zamiast uczyc sie pierdziec w kanape beda mialy troche ruchu.
Miałem PS3 i się pozbyłem.Psuła się często.Po trzecim serwisowaniu nawet jej nie włączyłem tylko dałem do sprzedania za pół ceny.
Polsar74
02-07-2010, 10:29
Braki w PSN w stosunku do Live:
- brak kategorii "dema" w Store
- instalowanie dem po sciagnieciu
- mozesz juz pogadac czy wyslac wiadomosc do kogos, kto aktualnie w cos gra?
- brak mozliwosci wysylania zaproszen do gier i tworzenia gier prywatnych
- ogolnie mniej intuicyjna obsluga i organizacja
O slabosci PSN w stosunku do Live pisza sami posiadacze PS3, wiec chyba cos jest na rzeczy.
Znaczy, costi, co ? Te rzeczy co wypunktowałeś sa niedostepne w PS Store ? To zatem ja mam jakąś wyjatkowa Playkę3 bo kazdą z tych funkcji mam - moze oprócz ostatniej :-). Obsługa ogólnie wydaje mi sie właśnie bardzo intuicyjna. Przepraszam ale chyba nie miałeś do czynienia z PS3. Ja - przyznaję - nie miałem X-a ale też i nie wypisuję nic na ten temat bo nic nie wiem o tym. Mam Playkę i to mi pasuje póki co w 100 %.
Pozdro dla wszystkich playkowiczów !
True, nie mialem, bo mi szkoda 1500zl dla dwoch czy trzech gier. OPieram sie na opinii innych osob, mozliwe ze czesc info mam niesweiza, aczkolwiek to o braku kategorii demo w sklepie (i koniecznosci uzywania search: demo zeby zobaczyc, jakie dema sa dostepne) to info sprzed miesiaca.
Ogolna opinia ludzi, ktorzy maja obie konsole, jest taka, ze Live jest zorganizowany duzo bardziej intuicyjnie i ergonomicznie. Jak chcesz, moge sie podpytac o konkrety.
Moim zdaniem, jesli konsola ma byc dla dzieci tylko i wylacznie Wii. Dziecku nie robi roznicy czy ma gre w HD i czy ma internet w konsoli. Dziecku robi roznice czy cos sie dzieje czy nie. W przypadku Wii dzieje sie bardzo duzo. W przypadku pozostalych dzieje sie tyle ze dupa boli od siedzenia przed ekranem.
Mamtylko nadzieje w ciagu najblizszego roku Nintendo poprawi nieco grafike (to juz pode mnie a nie pod dzieci) i bede wiecej niz szczesliwy stawiajac Wii pod TV. A ze Wii sie nudzi.... dosc ciekawe stwierdzenie. Wiekszosc gier konsolowych czy pecetowych sie przechodzi i juz. NA dodatek izoluje to od swiata bo przeciez jeszcze tylko jeden poziom przejde..... Wii daje naprawde mase frajdy. Kiedy chodzilismy z zonka do znajomych na drinka, zaraz po pierwszej lampce odpalalismy Wii i sie boksowalo, strzelalo z luku, gralo w ping-ponga.... Pot sie lal, lapy juz bolaly ale radocha byla jak cholera. Tego niestety siedzenie na tylku przy Xboxie czy PS nikomu nie jest w stanie jak na razie zapewnic. Owszem, sa bodajze kontrolery do PS, wzorowane na systemie Nintendo ale ile tam jest gier .....
Rafał_Sz
02-07-2010, 11:39
Że tak pozwolę sobie zapytać założyciela wątku, a rowerek dziecko już ma? ;)
Osobiście polecam PS3 bo taką konsolę mam, a innych nie znam z praktyki. :)
Polsar74
02-07-2010, 12:37
Jak chcesz, moge sie podpytac o konkrety.
nie - dziekuję
Na razie nie zmieniam systemu.