PDA

Zobacz pełną wersję : Odkręcanie dolnej pokrywy NIKON D90

Lis100
30-06-2010, 19:59
Witam
Dziecko wyrwało mi klapkę od baterii NIKON D90. Nową klapkę kupiłem i zamontowałem. Natomiast wydaje mi się że do środka dostały się wyrwane małe teleskopy. Myślę , że z łatwością można odkręcić dolną pokrywę. Mam do Was pytanie czy może się to wiązać z jakimś problemem.......tzn. czy coś mogę jako amator zepsuć.
Dzięki za pomoc

M.P.

Kundzior
30-06-2010, 20:24
Nic się nie dostało najprawdopodobniej. Czujnik położenia aparatu się rusza.

matteo_
30-06-2010, 20:40
jeśli Ci coś "brzęczy", "stuka", "puka" w dolnej czesci aparatu - tak za głównym LCD to każdy tak ma. jest to czujnik położenia aparatu przydatny systemowi VR. P.S. sam to przerabiałem:) pozdrawiam

basidion
30-06-2010, 21:27
Dodam,ze nie tylko VR, ale przede wszystkim informacja o położeniu wpisywana jest w EXIFa, dzieki czemu programy potrafią poprawnie wyświetlać zdjęcia "poziomie" w poziomie, "pionowe" w pionie.Ot male info.

Pozdrawiam serdecznie

amirez
30-06-2010, 22:19
jeśli Ci coś "brzęczy", "stuka", "puka" w dolnej czesci aparatu - tak za głównym LCD to każdy tak ma. jest to czujnik położenia aparatu przydatny systemowi VR. P.S. sam to przerabiałem:) pozdrawiam
---------------------------------------------------------------------------
Ale... jak jesteś zawzięty, to oczywiście możesz to wymontować ;)

Kundzior
30-06-2010, 22:39
hmm... na pewno służy do zapisu w exifie czy zdjęcie pion czy poziom, o VR hmm nic nie wiem, Ja nie wiem. Chcę się dowiedzieć. ten czujnik jest od pierwszego cyfrowego body w lusterkach na N.

KaeF
30-06-2010, 23:03
A ogólny sens wątku nie został chyba rozwiązany. Ja mam podobny problem (w D60), tzn chyba będę się przymierzał do wymiany dolnej pokrywy obudowy (o ile w ogóle się da). Upuściłem aparat dwa razy, raz poleciał ze statywem na asfalt (Sigma 70-300 zamortyzowała na szczęście uderzenie). Pokrywa jest pęknięta, klapka baterii odstaje..

Widziałem już w jakimś sklepie zastępcze fragmenty obudowy i nie były wcale drogie. Problem w tym, że na dole jest naklejka z numerem seryjnym, a to wg mnie świadczy o tym, że dolna pokrywa jest integralną częścią całego szkieletu aparatu i nie tak łatwo ją odmontować..

Ale pewnie jak się wkurzę, to odkręcę i obadam co jest w środku:D