Zobacz pełną wersję : Wybór pomiędzy dwoma obiektywami o...różnych ogniskowych.
miserable
30-06-2010, 16:42
Witam. ;)
Na forum było wiele pytań o wybór obiektywu i tak dalej, jednak żaden nie odpowiadał mojemu "problemowi", więc zakładam ten. :) Pieniędzy przeznaczonych na obiektyw będzie około 800-900zł, a wybieram między...Nikkorem 55-200 a Tamronem 70-300. Szukałam różnych opinii, porównywałam parametry jednak stwierdziłam, że najrozsądniej będzie się tutaj zapytać osób, które wydają mi się kompetentne. Wiem, że jest trochę rozrzutności pomiędzy ogniskowymi, ale szukałam czegoś, co byłoby "dobre" a nie wykraczało poza budżet i padło na te dwa obiektywy. Jeśli w pomocy rozwiązaniu miałoby pomóc to, co głównie fotografuję to chodzi mi głównie o zawody jeździeckie, tematykę koni i ogólnie takich klimat. W sumie staram się nie ograniczyć do tego, ale to są motywy przewodnie. Bardzo byłabym wdzięczna za pomoc i mam nadzieję, że temat pasuje do tego działu, bo mimo wszystko nie pasował ani do tele 70> ani 24-75. ;)
marciing
30-06-2010, 16:52
temat pasuje do tele bo oba szkła to są teleobiektywy.
a teraz na temat: moim zdaniem dozbieraj do Nikkora 70-300 VR lub w ostateczności kup Sigmę 70-300 APO
miserable
30-06-2010, 17:06
No tak, oba są tele ale to "55" w Nikkorze mnie gryzło. :P
dozbierać do tych obiektywów będzie ciężko, gdyż obecnie nie dysponuję nawet pełną kwotą 800/900zł, bo zakup nowego obiektywu planuję przed czerwcem 2011, aktualnie mam niestety tylko połowę tej sumy, a wolałam zapytać wcześniej, żeby nie dokonać potem złego wyboru i żałować. ;)
pioter m
30-06-2010, 18:02
Uzywana sigma 70-300 APO to nie jest 800zl.
Ostatecznie mozesz kupic tamrona. Nikon 55-200vr jest taki sobie. Zwracaj uwage, czy obiektyw ma silnik. Ma miec 9 stykow na bagnecie - po tym rozpoznasz.
marciing
30-06-2010, 18:32
Uzywana sigma 70-300 APO to nie jest 800zl.
Ostatecznie mozesz kupic tamrona. Nikon 55-200vr jest taki sobie. Zwracaj uwage, czy obiektyw ma silnik. Ma miec 9 stykow na bagnecie - po tym rozpoznasz.
1000 zł kosztuje nówka S70-300 Apo.
Tamron też nie jest wybitnym szkłem
Karbulot
01-07-2010, 07:29
Zarówno Tamron jak i Sigma mają wolny aufotofus. A "jeździeckie" zdjęcia chyba charakteryzują sie ruchem. Może lepiej dozbierać na Nikkora 70-300 VR, niz brać na pałę, by się później przekonać, że 90% zdjęć masz nieostrych.
Nie wiem jak Tamrony, ale AF w Nikkorze 55-200VR zazwyczaj wyrabia się (nadąża) na zawodach jeździeckich. Patrząc na testy i przykładowe zdjęcia, te tanie tele są porównywalne optycznie (na + "odstaje" Nikkor 70-300VR). Przy tych ogniskowych bardzo pomocna jest stabilizacja - weź to pod uwagę.
Karbulot
01-07-2010, 09:07
O 55-200 akurat sie nie wypowiadałem, bo miałem te szkło. I moge o nim napisać ciepło. Ale spotkałem sie z opiniami, gdzie ludzie uważają, że jednak jest wolny. Więc tutaj sprawa jego przydatności na zawodach jeździeckich zależy od punktu widzenia.
Jednak Tamrony i Sigmy mają niestety AF bardzo wolny. Na Optycznych PL pisze się o zawodności i wolnej głóśnej pracy. Potwierdzają to opinie użytkowników. Oczywiście trudno mówić o wadzie. Po prostu takie są. Ale nie wiadomo, czy nie będzie to barierą, kiedy trzeba uchwycić szybko zbliżającego się konia na zawodach. Nim AF wyceluje, koń będzie już poza jego zasięgiem.
Zarówno Tamron jak i Sigma mają wolny aufotofus.
I niestety tak samo 55-200VR :(
Miałem/mam S70-300, N55-200VR, T55-200. I niestety w tej klasie wszystkie mają wolny AF.
U mnie AF (nawet jeśli w ocenie innych jest wolny) w N55-200VR z D40 podczas wyścigów konnych się wyrabiał - jeśli pozostałe obiektywy mają podobnie działający AF, to nie widzę problemu: każdy będzie dobry (byle miał stabilizację).
a ja wam powiem ze z sigmą 70-300 APO wcale tak tragicznie nie jest, z góraszki 90% zdjęć przywiozłem ostrych, fotograowałem w trybie AF-C, wiadomo, że obiektywy z tej półki nie są najlepsze ale nie ma też takiej tragedii
miserable
01-07-2010, 13:25
Dozbierać do 70-300 Nikkora będzie trudno, choć wzięłabym ten obiektyw pod uwagę. No ale jeśli się nie uda, to który z tych trzech (Tamron 70-300, Nikkor 55-200, Sigma 70-300 APO) będzie najlepszy? Wolny AF to wiadomo, czasami manualnie można się pobawić, ale nie na dłuższą metę, bo będzie to dość trudne niestety.
pioter m
01-07-2010, 14:38
Sigma APO.
Tylko wyścigi czy lotnictwo nie zawsze można porównać z zawodami skokowymi czy krosem (z ujeżdżeniem już tak).
W wyścigach i lotnictwie ma się obiekt cały czas widoczny, aparat go po prostu śledzi. W przypadku skoków koń nagle pojawia się za przeszkodą, AF musi szybko wyostrzyć. Ciągłe śledzenie bardzo utrudniają przeszkadzajki typu stojaki, reklamy, wszechobecne badyle ozdobne.
Nie twierdzę, że z wolnym AF się nie da. Trzeba po prostu nauczyć się go nieco oszukiwać.
Jeśli chodzi o szkła z niskiej półki to moje koleżanki radzą sobie właśnie z Sigmą APO. Może spróbuj ją pożyczyć od kogoś i przejść się z nią na zawody?
miserable
01-07-2010, 18:16
abre, a mogłabyś pokazać jakieś fotografie czy galerie tych koleżanek? (na pw, jeśli bardziej to odpowiada ;) )
Poszukaj Sigma 70-300 APO HSM, będzie w miarę szybki.
Zanim zdecydujesz się na zakup, znajdź najbliższy salon Sigma Pro-Centrum i przetestuj szkło.
miserable
01-07-2010, 20:56
Więc mimo wszystko sigma wygrywa, ok, dziękuję za pomoc wielką, bo sama bym pewnie myślała i myślała nad tym długo. :)
Temat można zamknąć, jeszcze raz dzięki wielkie. ;)
Poszukaj Sigma 70-300 APO HSM
A powstała wersja tego szkiełka z HSM?
Więc mimo wszystko sigma wygrywa
Tylko pamiętaj, że są różne wersje Sigmy 70-300 jak i Nikkora 55-200. Żebyś się nie "naciął".
miserable
17-04-2011, 20:47
"naciął".
Nacięła. :-P Kurczę, nie było mnie tu kilka miesięcy, a że planowałam zakup Sigmy (która ostatecznie wygrała w tej dyskusji) na maj lub czerwiec, byłam blisko samego kupna. Jednak odkryłam niedawno Nikkora 55-300 VR i znów mam dylemat. Szkło jest w miarę nowe także testów a i sampli mało w internecie (te forumowe tematy przejrzałam już wszystkie) znów zadaję pytanie, który z nich byłby lepszy? Sigma ma wolniejszy AF, Nikkor większy zakres ogniskowych (co się niby przekłada na ciut gorsze ostrzenie, ale nie miałabym "dziury" z podstawowym kitem) et cetera, et cetera i jestem w kropce.
P.S. Nie chciałam zakładać drugiego tematu aby nie śmiecić, dlatego stwierdziłam, że mimo długiego upływu czasu lepiej tu napisać. ;-)
krolewicz
17-04-2011, 20:57
na pewno lepiej jest kupić 55-300vr niż jakąkolwiek sigme 70-300