PDA

Zobacz pełną wersję : CS5, ACR 6.1 i dziwna sprawa z otwieraniem plików

Strus
30-06-2010, 13:07
Otwieram PSa. Przeciągam RAFa. Otwiera się ACR. Klikam Otwórz i normalnie się pliczek jako jpg otwiera w PSie. Robię to samo z kolejnym RAFem i tu zdziwko...... W ACR ginie opcja Otwórz. Jest tylko OK które otwiera plik w PSie jako obiekt inteligentny.

HELP Panowie

I druga sprawa. Przed zainstalowaniem ACR miałem uruchamianie RAFów przez Infrana. Po zainstalowaniu ACR ni cholery nie mogę zrobić tak aby po dwukliku w oknie windy odpalał się PieS z ACRem :(

erde
30-06-2010, 13:21
w acr masz opcję open as smart object - może masz przypadkowo zaznaczoną?
uruchamianie w ps - opcje folderów - typy plików - nef, raf czy to tam masz - wybierz jako domyślną aplikację uruchamiającą PSa

Strus
30-06-2010, 13:23
w acr masz opcję open as smart object - może masz przypadkowo zaznaczoną?

Jest odznaczone. Po prostu przy wrzucaniu drugiego RAfa opcja otwórz znika :(

W Opcjach Folderów nie mam Typów Pliku :( Dodam że chciałem to zrobić poprzez Otwórz za pomocą i niestety nie mogę ni cholery dodać pliku PS.exe

Magdoc
30-06-2010, 14:27
Jaki system ?

Strus
30-06-2010, 14:30
7

Przeinstalowałęm wszystko i z Camera Raw problem jest ten sam. Poprawa jest w tym że po dwukliku na RAFa otwiera sie PieS.

Magdoc
01-07-2010, 01:13
No to po kolei ----- zanim problem się pojawił -

Coś pan z serii adobe instalował ?

Strus
01-07-2010, 08:41
Przed instalowaniem CS5 wszystko poza acrobatem usunięte i wyczyszczony rejestr

Magdoc
01-07-2010, 09:29
Ale czy po zainstalowaniu CS5 coś adobowatego instalowałeś ?

Magdoc
01-07-2010, 10:34
Jak nie instalowałeś czegoś adobowatego po instalacji PSa -

1: To uruchamiajac CTRL+Shift+alt+enter z zaznaczona ikonka PSa

Ale uwaga:
To zaklęcie kompletnie resetuje ustawienia PSa -

2: - wywalenie preferencji.

Jeśli te 2 opcje zawiodą - cóż - format c:
:mrgreen:

Strus
01-07-2010, 19:02
A z innej beczki..... Czy jest ACR w jakiejś wersji działającej z CS5 i nie nazywa się updater?

Strus
06-07-2010, 14:16
No dobra, ciekawa sprawa - jeśli przeciągam plik do PSa to opcji Otwórz niet. Jeśli natomiast klikam 2 razy na pliczek to opcja Otwórz jest.....

Strus
17-07-2010, 01:35
Czyli ze jak rozumiem nikt sie nie orientuje skad sie taki niefajny fjuczer wzial ? :(

dzejms
17-07-2010, 09:51
A tego przycisku nie ma wcale, czy jest nieaktywny?

Strus
17-07-2010, 12:28
nie ma wcale. znika

Kundzior
17-07-2010, 13:30
W CS5 tak jest. U mnie tak samo się dzieje. Coś "ulepszyli" w ADOBE, w CS4 było dobrze, tak jak teoretycznie powinno być.

dzejms
17-07-2010, 13:32
W CS5 tak jest. U mnie tak samo się dzieje. Coś "ulepszyli" w ADOBE, w CS4 było dobrze, tak jak teoretycznie powinno być.

W CS5 na Mac-u jest ok. "Open Image" pojawia sie w obu przypadkach.

Strus
17-07-2010, 13:43
Skoro to jest na stałe, jako ulepszenie, to jest to jakiś idiotyzm. Jak w takim razie mam otworzyć w ACR np 20 RAfów na raz ?? Jeśli nawet zaznaczę w Windzie 20 plików i potem na któryś kliknę to bedzie je otwierać pojedynczo. Przecież to idzie się załamać

dzejms
17-07-2010, 13:51
Skoro to jest na stałe, jako ulepszenie, to jest to jakiś idiotyzm. Jak w takim razie mam otworzyć w ACR np 20 RAfów na raz ?? Jeśli nawet zaznaczę w Windzie 20 plików i potem na któryś kliknę to bedzie je otwierać pojedynczo. Przecież to idzie się załamać

Przeciez mozesz zaznaczyc 20 plikow, potem klinknac prawym na jednym z nich i wybrac otworz. Voila, otwiera wszystkie 20.

Strus
17-07-2010, 14:00
Przeciez mozesz zaznaczyc 20 plikow, potem klinknac prawym na jednym z nich i wybrac otworz. Voila, otwiera wszystkie 20.

Nic z tego :( Otwiera pojedynczo. Wszystkie 20 ale pojedynczo. Już to pisałem wyżej

I to chyba jednak nie jest na stałe, bo przypomniałem sobie że to samo PS instalowałem u znajomego i u niego jest ok. Można przeciągać i żadne przyciski nie znikają.

dzejms
17-07-2010, 14:01
Nic z tego :( Otwiera pojedynczo. Wszystkie 20 ale pojedynczo. Już to pisałem wyżej

No to dziwne.

Jak masz wersje cs5? 12.0.1? czy 12.0.0?

The Adobe® Photoshop® CS5 12.0.1 update addresses a number of high priority bugs with 64-bit Mac, Performance, User Interface, Type, Content-Aware Fill, HDR, 3D, Painting, GPU and Liquify implemented after Adobe Photoshop CS5 and Photoshop CS5 Extended (12.0.0) were released.

The most significant fixes in the Photoshop 12.0.1 update include the following:

* A number of issues that could cause slow performance have been addressed.

* Top crashers found in the field have been addressed.

* 3D refractions, Ray Tracing and IBL workflows improved.

* Out of memory error opening some TIFFs has been addressed.

* A crash in Content Aware Fill has been addressed.

* Font related crashes have been addressed.

* Scroll wheel issue addressed.

* A number of user interface and workspace issues addressed.

* A number of painting issues addressed, including video layer issue.

* Droplet issues addressed.

Link do update'u (http://www.macromediastudio.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=4733)

Strus
17-07-2010, 15:33
Po 1 w liście update'ów nie ma nic o drag&drop, po drugie nie mogę patcha zainstalować a po trzecie jeśli chodzi bez patcha na innym kompie to patch nie ma tu żadnego znaczenie, prawda ?

dzejms
17-07-2010, 15:38
W updacie jest:

* A number of user interface and workspace issues addressed.

A jakby nie patrzec to przyciski naleza do interejsu uzytkownika.

Dziwne jest ze na innym kompie jest ok.

Strus
17-07-2010, 16:38
I o to się głównie rozchodzi. Czemu na inny sprzęcie jest OK a u mnie jest padaka ?

I co ważniejsze - jak to naprawić?

dzejms
17-07-2010, 17:10
A czy tak ciezko jest zainstalowac update i sprawdzic czy moze pomoc? Inny sprzet inna konfiguracja software+hardware. No chyba, ze masz dwa identyczne kompy.

Strus
17-07-2010, 17:29
Zauważyłeś pewnie że napisałęm wcześniej iż nie mogę zainstalować patcha ? Odmawia współpracy i już

dzejms
17-07-2010, 17:36
Odmawia wspolpracy w jaki sposob? Jakis komunikat bledu? Zrzut ekranu? Chcesz zeby Ci pomoc, a stroszysz sie jak jez.

Strus
17-07-2010, 19:14
Ja sie nie strosze. Po prostu wspomnialem wczesniej ze nie moge zainstalowac patcha, po czym piszesz zebym patcha zainstalowal. To znaczy ze nie czytasz tego co napisalem. I jeszcze to ja niby ten niedobry jestem...

dzejms
17-07-2010, 19:15
Nie moge, tzn? Jakis blad czy cos?

dzejms
17-07-2010, 19:16
Ja sie nie strosze. Po prostu wspomnialem wczesniej ze nie moge zainstalowac patcha, po czym piszesz zebym patcha zainstalowal. To znaczy ze nie czytasz tego co napisalem. I jeszcze to ja niby ten niedobry jestem...

Czytam. Nie moge tzn:

1. Nie chce Ci sie?
2. Wystepuje jakis blad?

Strus
17-07-2010, 19:41
W oknie , w ktorym PS wyswietla powod nie zainstalowania patcha zamiast rodzaju bledu jest po prostu informacja iz patch nie zostal zainstalowany.

gregory_21
16-08-2010, 12:17
Otwieram PSa. Przeciągam RAFa. Otwiera się ACR. Klikam Otwórz i normalnie się pliczek jako jpg otwiera w PSie. Robię to samo z kolejnym RAFem i tu zdziwko...... W ACR ginie opcja Otwórz. Jest tylko OK które otwiera plik w PSie jako obiekt inteligentny.

HELP Panowie

Zwróć uwagę gdzie wrzucasz ten drugi RAW/NEF... jak wpakujesz go na szare tło obok pierwszego obrazka, to otwiera Ci jako obiekt inteligentny ale róweniż jako DRUGĄ warstwę.
Jak bardziej się przyłożysz i celniesz tak, żeby pojawił się napis "Przenieś" to otworzy Ci normalnie jako kolejny osobny plik.

Nie wiem czy dobrze Ci to wytlumaczyłem ale może załapiesz zasadę.
Jak nie pomoże celowanie to zmień wygląd okien na okna luzem czy jak to tam się zwie ("Wszystkie okna ruchome" chyba)... będzie Ci łatwiej ominąć pierwsze wklejone zdjęcie.

Odnośnie dalszej części pytania niestety nie pomogę.

Strus
16-08-2010, 12:25
To są półśrodki. Pytanie jest o podłoże problemu i rozwiązanie go a nie o zastosowanie obejścia

gregory_21
16-08-2010, 12:32
To są półśrodki. Pytanie jest o podłoże problemu i rozwiązanie go a nie o zastosowanie obejścia

Ale jakiego znów obejścia?
Otwarcie jako obiekt to zapewne dodatkowa opcja, która komuś w jakimś momencie pewno się przydaje, więc skoro chcesz osiągnąć inny efekt to musisz robić to inaczej.
Zwyczajnie musisz przeciągać cyfrowy negatyw w PSa a nie w już otwarte zdjęcie w PSie.

Strus
16-08-2010, 21:02
To skoro takie to dla Ciebie oczywiste to może mi powiesz w jaki sposób otworzyć np 10 RAFów na raz ? Gwarantuje Ci że zaznaczenie owych 10 plików w windzie i opcja otwórz nie zadziała. Drag & Drop działało. W CS4 nie miałem problemu, w CS3 problemu również nie miałem. Mam w CS5. I jak dotąd ani ja sam ani, jak widać, nikt z czytających na rozwiązanie nie wpadł

mazon
16-08-2010, 21:22
"7" - tak nieraz ma, że nie otwiera wielu plików opcją (Otwórz za pomocą)
Jeśli chcesz otworzyć wiele plików RAW za pomocą CameraRAW to otwórz PS, wybierz otwórz (wyszukaj folder z RAWami), zaznacz te które Ciebie interesują i naciśnij otwórz
I po sprawie - chyba o to Ci chodziło

gregory_21
16-08-2010, 22:11
To skoro takie to dla Ciebie oczywiste to może mi powiesz w jaki sposób otworzyć np 10 RAFów na raz ? Gwarantuje Ci że zaznaczenie owych 10 plików w windzie i opcja otwórz nie zadziała. Drag & Drop działało. W CS4 nie miałem problemu, w CS3 problemu również nie miałem. Mam w CS5. I jak dotąd ani ja sam ani, jak widać, nikt z czytających na rozwiązanie nie wpadł

Ja w takim razie chyba nie bardzo wiem o co Ci chodzi.

Kilka wariantów:

1. Otwieram PSa, wyłączam pełny ekran i przeciągam z jakiegoś folderu kilka NEFów na szare tło - otwiera mi się ACR w PSie i mam 3 osobne pliki w jednej sesji.
2. Otwieram Bridge, zaznaczam wybrane NEFy, otwieram w ACR i tam mogę je wstępnie edytować i przesłać do PSa w celu dalszej obróbki.
3. Jak już kolega mazon wcześniej napisał wybieram opcję Otwórz w PSie, zaznaczam kilka plików i otwierają się jako osobne okna.

Nie bardzo wiem czy o tym samym mówimy, bo Ty piszesz o jakichś jpg z RAFów a ja o NEFach z NEFów.
W każdym z opisanych przeze mnie przypadków otwierają mi się pliki NEF w PSie a nie jpg.

Ale ja się nie znam na tym za dobrze... opisuję jedynie jak to jest u mnie.
W opcjach za bardzo nie grzebałem.

Strus
17-08-2010, 19:37
1. Otwieram PSa, wyłączam pełny ekran i przeciągam z jakiegoś folderu kilka NEFów na szare tło - otwiera mi się ACR w PSie i mam 3 osobne pliki w jednej sesji.

W moim przypadku działa to za pierwszym razem. Żeby zadziałało drugi raz musiałbym zamknąc PSa. Bez tego znika opcja OTWÓRZ. I o to sie od początku rozchodzi.

2. Otwieram Bridge, zaznaczam wybrane NEFy, otwieram w ACR i tam mogę je wstępnie edytować i przesłać do PSa w celu dalszej obróbki.

Z Bridgem się nie lubimy i nie zamierzamy przełamać tych lodów :D

3. Jak już kolega mazon wcześniej napisał wybieram opcję Otwórz w PSie, zaznaczam kilka plików i otwierają się jako osobne okna.

I to jest jak na razie jedyna sensowna opcja choc zdecydowanie bardziej wolałbym sprawnie działające Drag&Drop

Nie bardzo wiem czy o tym samym mówimy, bo Ty piszesz o jakichś jpg z RAFów a ja o NEFach z NEFów.
W każdym z opisanych przeze mnie przypadków otwierają mi się pliki NEF w PSie a nie jpg.

Może jakbys dokładnie przeczytał to by sie rozjasniło. NEF z NEFa.... a co za zwierzątko ? ;)

gregory_21
17-08-2010, 19:52
W moim przypadku działa to za pierwszym razem. Żeby zadziałało drugi raz musiałbym zamknąc PSa. Bez tego znika opcja OTWÓRZ. I o to sie od początku rozchodzi.

Znika, bo źle to robisz. Ja nic nie muszę zamykać - zawsze mi otwiera RAWa z opcją OTWÓRZ.

Może jakbys dokładnie przeczytał to by sie rozjasniło. NEF z NEFa.... a co za zwierzątko ? ;)

Patrząc na takie teksty wcale się nie dziwię, że nikt nie chce Ci pomóc.
Pozdrawiam

Strus
17-08-2010, 20:06
Znika, bo źle to robisz. Ja nic nie muszę zamykać - zawsze mi otwiera RAWa z opcją OTWÓRZ.

A mi tylko za pierwszym wrzutem do PSa. I to o to się cały czas rozchodzi. I ciekawi mnie co źle robię w/g Ciebie. Łapię plik myszka , przeciągam do PSa i puszczam. CS3, CS4 i ichniejszymi ACRami jakoś chodziły bezproblemowo i przy każdym kolejnym przeciagniąciu pliku odpalały ACR z aktywna opcja OTWÓRZ. CS5 niestety juz przy drugim przeciagnięciu opcji OTWÓRZ nie pokazuje i pliczek po kliknieciu ikonki OK otwiera sie w PS jako Obiekt Inteligentny. I teraz, proszę - oświeć mnie co ja takiego źle robię? Może CS5 wymaga jakiejś specjalnej,innej niż CS4 i CS3 techniki przeciągania ?

A co do reszty to sam piszesz 2 posty wyżej że nie za bardzo wiesz o co chodzi. Zasugerowałem żebyś dokładnie przeczytał. Zapytałem też co to NEF z NEFa. A Ty mi jakies teksty insynuujesz zamiast przeczytac i odpowiedziec

gregory_21
17-08-2010, 20:47
A mi tylko za pierwszym wrzutem do PSa. I to o to się cały czas rozchodzi. I ciekawi mnie co źle robię w/g Ciebie. Łapię plik myszka , przeciągam do PSa i puszczam. CS3, CS4 i ichniejszymi ACRami jakoś chodziły bezproblemowo i przy każdym kolejnym przeciagniąciu pliku odpalały ACR z aktywna opcja OTWÓRZ. CS5 niestety juz przy drugim przeciagnięciu opcji OTWÓRZ nie pokazuje i pliczek po kliknieciu ikonki OK otwiera sie w PS jako Obiekt Inteligentny. I teraz, proszę - oświeć mnie co ja takiego źle robię? Może CS5 wymaga jakiejś specjalnej,innej niż CS4 i CS3 techniki przeciągania ?

Napisałem Ci, że jak otworzę kolejny cyfrowy negatyw w oknie, w którym otworzyłem pierwszy to mam taki sam efekt jak ten opisany przez Ciebie (obiekt inteligentny), później poradziłem, żebyś robił Drag&Drop w oknie PSa a nie w oknie otwartego obrazka, więc chyba nie trudno wyciągnąć z tego wnioski.

A co do reszty to sam piszesz 2 posty wyżej że nie za bardzo wiesz o co chodzi. Zasugerowałem żebyś dokładnie przeczytał. Zapytałem też co to NEF z NEFa. A Ty mi jakies teksty insynuujesz zamiast przeczytac i odpowiedziec

Wybacz... odebrałem to nieco inaczej.

Ty piszesz o sytuacji: otwierasz RAW w ACR -> klikasz OTWÓRZ -> dostajesz .jpg w PSie.
U mnie kolejność jest taka: otwieram NEF w ACR -> klikam OTWÓRZ -> dostaję NEF w PSie.

A NEF to cyfrowy negatyw w Nikonie o ile faktycznie nie wiesz.

I uwierz mi... czytałem kilka razy to co napisałeś i skoro napisałem, że nie wiem o co chodzi to raczej się tego bez dodatkowych wyjaśnień z Twojej strony nie dowiem.