Zobacz pełną wersję : Ratunku ślub już jutro!!!
edarasso
18-06-2010, 18:59
Obiecałem koleżance, że wykonam jej kilka fotek plenerowych na ślubie, koleżanka choć zna moje foty wczoraj wymarzyła sobie zdjęcia z bardzo dużą głębią ostrości (taką, którą można uzyskać chyba tylko przy obiektywie 24) ja mam tylko Nikon D70s z obiektywem 18-70 i do tego bardzo ciemny3,5. Stąd moja prośba, doradźcie , czy moim sprzętem mogę uzyskać dużą głębię jak przy portretowym obiektywie? Jak ustawić optymalnie sprzęt ( przysłona, czas, ISO, balans)?
Z góry dziękuję za każde info.
jackrabbit
18-06-2010, 19:02
ojoj, cos pomerdales i to ostro
jak chcesz szybka odpowiedz ktorej zrozumienie nie wymaga wysilanie tej szarej galarety to powiem tak, pozycz od kogos 50mm 1.8 albo kup w sklepie i od biedy jakies zdjecia zrobisz :)
...że wykonam jej kilka fotek plenerowych na ślubie (...) Jak ustawić optymalnie sprzęt ( przysłona, czas, ISO, balans)?...
No chyba kolega sobie żartuje :)
powiem tak:
Każde g... robi zdjęcia z dużą głębią ostrości. Lustrzanke kupuje sie po to, żeby robic zdjęcia z małą głębią ostrości. Oczywiście trzeba mieć jeszcze do tego portretówke. Aby zrobić zdjęcia z dużą głębią ostrości to bierzesz przysłone na f/16 i jazda.
coś strasznie namieszałeś, ja zrozumiałem, że chcesz mocno posłodzić herbatę bo pijesz gorzką - zadaj konkretnie pytanie o co ci chodzi ??
edarasso
18-06-2010, 19:11
dzięki wreszcie jakas logiczna podpowiedz, robie portret na f11, ale i tak spróbuje, a jakies wskazówki co do nocnych
jackrabbit
18-06-2010, 19:12
przeciez napisal o co chodzi, tylko troche pokrecil ale da sie zrozumiec
moja eks byla 100% blondynka wiec radze sobie swietnie ze zdaniami logicznymi inaczej :mrgreen:
jackrabbit
18-06-2010, 19:13
dzięki wreszcie jakas logiczna podpowiedz, robie portret na f11, ale i tak spróbuje, a jakies wskazówki co do nocnych
rob na 5.6 na 70mm, bedzie fajnie
a w nocy sie spi :mrgreen:
Ten wątek to tak na serio?
Nie, to jakaś bzdura. Kolega się gdzieś zabłąkał. Lepiej powiedz koleżance że z tego nic nie będzie i żeby wzięła profesjonalistę. Naprawdę.
Portretów nie robi się na f/11 tylko jasnymi obiektywami f/1.4-2 które kosztują od 3k zł wzwyż.
Dla informacji:
Portret - zdjęcie osoby od piersi w górę, gdzie jest rozmyte tło chociaż niekoniecznie...
Zdjęcie portretowe - zdjęcie jakiegokolwiek obiektu gdzie jest od odizolowany od tła właśnie poprzez małą głębię ostrości.
Tak wiec jeżeli PORTRET to MAŁA głębia ostrości a nie duża...
jackrabbit
18-06-2010, 19:38
Portret - zdjęcie osoby od piersi w górę, gdzie jest rozmyte tło chociaż niekoniecznie...
a jak ktos ma piersi do kolan?
ustaw na kółku po lewej stronie taki znaczek z główką, obiektyw na 70mm (wtedy będzie najdłuższy), do tego koniecznie auto iso , a po ślubie kup sobie książkę, dla początkujących i zacznij od zera się uczyć
http://pl.wikipedia.org/wiki/Portret
coś ta definicja troszeczkę różni się od twojej ;)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Portret
coś ta definicja troszeczkę różni się od twojej ;)
Oj tam oj tam. ;P
a jak ktos ma piersi do kolan?
to jest to krowa i podpada pod przyrodę a nie portret :)
matyjasz
18-06-2010, 20:01
To jak się wleką po ziemii to landskejp ? ;)
Kolego edarasso, napisałeś "(taką, którą można uzyskać chyba tylko przy obiektywie 24) ja mam tylko Nikon D70s z obiektywem 18-70" , to jak usiądziesz, weźmiesz melissę (bo ślub już jutro) i pokalkulujesz to znajdziesz przy swoim D70 podpięty obiektyw 24mm.
pzdr
mati
dobra, kolega chyba zrozumiał, więc pastwić się już nie trzeba ;)