Zobacz pełną wersję : Blendy
Witam.
Co koledzy sądzicie o blendach fotograficznych? Na alledrogo jest tego trochę:
http://allegro.pl/listing.php/search?string=blenda&from_showcat=1&category=16279&change_view=1
Ja uważam, że w pewnych warunkach może to być niezła alternatywa dla drogich lamp błyskowych. Tylko nasuwa się pytanie dlaczego to tyle kosztuje? To jest jakaś masakra, ~80 zł za kawałek drutu + sreberko? Może macie jakiś pomysł żeby nie marnować tak kasy? Blenda własnej roboty? Mi przychodzi do głowy użycie takiego "anty-słońca" które się montuje w samochodach za szybą w upalne dni :P ale nie wiem czy to się sprawdzi.
Co o tym myślicie?
Pozdrawiam.
Ja uważam, że w pewnych warunkach może to być niezła alternatywa dla drogich lamp błyskowych. Tylko nasuwa się pytanie dlaczego to tyle kosztuje?
No ameryki to chyba nie odkryles... dla mnie blenda wydaje sie byc podstawą...
dziwny temat...
a ceny sa jak najbardziej okej, mi by sie chyba nie chcialo kombinowac by budowac swoja, jesli za ok stowke masz 5w1
Temat jak temat, może dla Ciebie blenda to podstawa, ja jeszcze nie używałem i pytam właśnie takich ludzi jak m.in Ty, czy warto. Według mnie od tego jest forum internetowe - zanim wydam te 100 zł chcę wiedzieć, czy będą to dobrze wydane pieniądze. Jeśli chodzi o cenę to rzeczywiście nie jest wygórowana jak za przydatne akcesorium, bardziej chodziło mi o "prostotę" tego urządzenia, a co za tym idzie niski koszt produkcji - ale mogę się mylić. W każdym razie dzięki za odpowiedź. Pzdr
Blenda 5w1 ma jedną zasadniczą zaletę, że jest 5w1.
Niestety jak się chce zmienić z srebrnej na złotą to często przytnie się suwak, szczególnie w tych chińskich. Dodatkowo ta biała jest w rzeczywistości raczej szara.
Witam.
To jest jakaś masakra, ~80 zł za kawałek drutu + sreberko? Może macie jakiś pomysł żeby nie marnować tak kasy?
Pozdrawiam.
a lampa błyskowa? - palnik, troche plastiku i 4000zł - powariowali chyba co ?
Nie chcesz to nie kupuj - ale 80zł to tania blenda jest. Owszem mozna zrobić samemu tyle że komfort uzytkowania jakby mniejszy. Każdy zrobi tak jak uważa. Ja kupiłem blendę 180cm i jestem mega zadowolony :)
80 zł to drogo na blendę? Kolego, popatrz sobie na blendy California Sunbounce albo bardziej popularnie Lastolite. Wtedy możesz ponarzekać na cenę.
Tak czy inaczej, płaci się za wygodę użytkowania i jakość odbitego, zmiękczonego światła.
Chętnie bym użyczył Ci blendy żebyś sobie porównał jak to wygląda przy tych foliach na szyby samochodowe. Wiem bo wcześniej też sam tego próbowałem he he ;)
Możesz kupić osłonke przeciwsłoneczną i koc raktunkowy i sam to posklejać, jednak taka blenda spisuje się znacznie gorzej. Na początek moze być, jednak ja po paru miesiącach dojrzałem do "prawdziwej".
Blendy tańsze są na Ebayu, a co do Lastolite, chciałbym zrobić zdjęcia: jedno świecone chińską drugie Lastolite i założyć się z właścicielem Lastolite o 100000 puszek dobrego piwa żeby rozpoznał w ciągu minuty zdjęcie zrobione jego blendą. Efekty są raczej nie do odróżnienia jeśli chodzi o chińskie blendy. Jedyne co to wygoda użytkowania - tu się zgodzę.
marszull
01-07-2010, 14:02
wygoda i jakosc, ale wlasnie za to sie placi
aczkolwiek akurat w tym wypadku to raczej jestem zwolennikiem tych tanszych rozwiazan ;)
Kup na e-bayu. Jakieś 40-50% taniej niż u nas /chińszczyzna/. Tylko na dostawę trzeba poczekać jakieś 2 tygodnie.
Mógłby ktoś poratowac linkiem z ebaya - taniej dobrej blendy?