Zobacz pełną wersję : Co z tym D80 pomiarem matrycowym i stanowiskiem nikona w tej sprawie?
Witam,
Zapewne dostane zaraz ochrzan za poruszanie tego zamknietego gdzie indziej tematu (moze i slusznie)
jednak moja cierpliwosc sie skonczyla....
od dluzszego czasu sledze to forum, jak sie domyslacie mam zamiar kupic aparat, wymyslilem sobie ze poczekam z tym na oficjalne stanowisko nikona w sprawie pomiaru matrycowego w d80.... wyglada na to ze predzej osiwieje niz sie doczekam.
Ze wzgledu na ciekawy wyjazd aparat musze kupic juz... (dokladnie jutro).
Czy wiecie cos w tej sprawie? A moze przeoczylem jakis watek i temat juz dawno jest wyjasiony??
Ps. witam wszystkich, to moj pierwszy post...
Pozdrawiam
Marek
Kupuj! Nawet jeżeli jest to prawda, to masz korekcję ekspozycji :twisted:, a w końcu bedzie update softu :).
korekcja korekcja... ale jak dla mnie pomiar matrycowy jest dosyc nieprzewidywalny... jak na razie, albo mam za duzo przyzwyczajen po d70...
Władca Pixeli
10-12-2006, 20:44
korekcja korekcja... ale jak dla mnie pomiar matrycowy jest dosyc nieprzewidywalny... jak na razie, albo mam za duzo przyzwyczajen po d70...
Ale dlaczego działał bardzo dobrze w Nikonach filmowych? Było tylko kilka segemtów i nie było problemów.
Witam,
Zapewne dostane zaraz ochrzan za poruszanie tego zamknietego gdzie indziej tematu (moze i slusznie)
jednak moja cierpliwosc sie skonczyla....
od dluzszego czasu sledze to forum, jak sie domyslacie mam zamiar kupic aparat, wymyslilem sobie ze poczekam z tym na oficjalne stanowisko nikona w sprawie pomiaru matrycowego w d80.... wyglada na to ze predzej osiwieje niz sie doczekam.
Czy wiecie cos w tej sprawie? A moze przeoczylem jakis watek i temat juz dawno jest wyjasiony??
Ps. witam wszystkich, to moj pierwszy post...
Pozdrawiam
Marek
niepotrzebnie się przejmujesz gadaniem ludzi.
trzeba go było kupić i wyczuć. A w 1 dzień sie go nie nauczysz. jak muszisz miec 100% poprawnych fot to rób na razie bracketing.
sebbirch
10-12-2006, 20:50
Witam !
Minęły kolejne trzy tygodnie od zamknięcia wątku:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=11910
więc chyba Nikon jednak nic nie robi w sprawie wyjaśnienia sprawy i przyjęcia konkretnego stanowiska.
Pomijając wszystkie dyskusje na temat pomiaru światła uważam że jest to bardzo fajny aparat.
Ciekawe czy admin zamknie też ten wątek ?
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów
hmm korekcja byla by uzyteczna gdyby zawsze sie mylil tak samo..... a tu slysze ze jest nieprzewidywalny....
aktualnie zastanawiam sie nad d70s lub d80 (z kitem 18-70) lub 20D z obiektywem sigma 17-70mm f/2.8-4.5 DC .... co wy na to? d70s najtansze....
jest przewidywalny gdy się wie o co chodzi. A jak sie nie wie, to albo się nauczy (nie w 1 dzień) albo sie robi bracketing. Nie korekcje - to istotna różnica.
Moim zdaniem Nikon nie ma o czym pisac w tzw "oficjalnym stanowisku". Pomiar działa i jest przewidywalny. Jeśli istnieją wadliwe puszki (w co wątpię) to należy im się serwis (albo/i wymiana) i tyle.
Trochę to niespotykane - uzależniac zakup aparatu od stanowiska producenta w sprawie takiej czy innej. Rozumiem - uzależniac od ceny, ergonomii, funkcji, szumów itp ale od stanowiska producenta???
Życzę udanego zakupu
moze nie uzalezniam wyboru od tego stanowiska, ale bylem ciekawy co powiedza, chociazby czy maja w planie wypuscic firmware w ktorym zminia algorytm matrycowego....
caly czas kusi mnie to 20d.... jestem poprostu mocno nie zdecydowany, ale nie mam juz wiecej czasu. moze poprostu zaoszczedze tysiaka i kupie d70s.......
A co Nikon ma Ci napisać? Ma napisać: NAUCZ SIĘ GO UŻYWAĆ. Przeciez to jest dość oczywiste i żadnego specjalnego stanowiska Nikona nie wymaga.
Pozdrawiam
Marek
Jak czytam takie słowa - to od razu mam złe przeczucia. Twoja sytuacja jest chyba nazbyt częsta - pojutrze wyjeżdżam, jutro muszę kupic aparat. Nie chcę siac paniki ale wydaje mi się, że cokolwiek byś jutro nie kupił -to zdjęcia z wyjazdu mogą okaza się kiepskie....:( Nawet jeśłi jesteś doświadczonym pstrykaczem, nawet jeśłi szybko opanowujesz nowy sprzęt - to może się nie udac. Aparat jak wszystko inne trzeba poznac, trzeba z tym pobyc, trzeba rozpracowac (chociażby ustawienia własne).
Inna rzecz, że jak wynika z Twojego postu ma to byc pierwsza lustrzanka, a Ty sam nie do końca wiesz, który system wybrac - Canon vs Nikon. A w wyborze takiego aparatu mniej ważny jest model o wiele większe znaczenie ma wybór systemu. Na świadome podjęcie takiej decyzji do jutra masz chyba mało czasu - a jak ma byc chybił trafił - to może rzut monetą...;)
Powodzenia
z decyzja mecze sie juz od dawna, niestety w obu propozycjach systemowych widze tyle samo za co i przeciw..... zadna z firm nie ma w moim odczuciu powaznej przewagi. Wyjezdzam 3 stycznia wiec spokojnie zdaze go opanowac, jednak zamowienie musze zlozyc jutro gdyz mam zamiar zachowac sie bardzo nieladnie i poprosic kolege o przywiezienie aparatu z usa (musi zdazyc do niego przyjsc..) Co do mojego doswiadczenia, to dlugo pstrykalem analogowymi lustrzankami, potem kupilem g2 i troche zmniejszylem moja fotograficzna aktywnosc..... teraz mam zamiar wrocic do tego....
A co Nikon ma Ci napisać? Ma napisać: NAUCZ SIĘ GO UŻYWAĆ. Przeciez to jest dość oczywiste i żadnego specjalnego stanowiska Nikona nie wymaga.
Hmm no skoro sam nikon oglosl ze stanowisko na ten temat oglosi tzn ze uznali ze jednak wymaga.... trudno z tym dyskutowac
Kupilem jednak d70s jednak 1000 pln w kieszeni.....
mam glupie pytanie. czy jest jakies ograniczenie co do wielkosci karty CF ktore on obsloguje? i jaka predkosc jest sens kupowac?
Mati_007
11-12-2006, 12:26
Witamy w klubie:) napewno będziesz zadowolony... może nie już ale za jakiś czas napewno:>
A jaki pomiar matrycowy jest przewidywalny :-) Jak chce się mieć przewidywalny pomiar to się korzysta ze spoota lub cw.
To jest dobry pomiar i dobry aparat D 80. Trzeba myśleć, żaden automat nie zastąpi analizy światła. Nie twierdzę, że zrobiłem zdjęcia super, ale jeśli ktoś chce spojrzeć na www.polbridge.pl - wyniki - Sicily Open Cefalu 2006 - to jest tam uczciwe rzemiosło przy użyciu D 80 i obiektywu Nikkor 18-135. Pozdrawiam