Zobacz pełną wersję : dystorsja perspektywy
robus_pl
29-06-2010, 17:47
Chciałem zwrócić się do was z pytaniem. Zakupiłem D90 plus obiektyw
kitowy 18-105.
Ruszyłem w teren. Owszem, wśród wielu bardzo dobrych zdjęć są i takie
jak w podanym linku.
http://picasaweb.google.com/robusiek3/Dziwne#
Przyznam, że nie spodziewałem się czegoś takiego. W zasadzie to mnie to
zaszokowało.
Proszę mi powiedzieć jaki popełniam błąd. Lub, co jest możliwe to
kwestia obiektywu.
W żadnych opiniach i opisach nie spotkałem się z takimi informacjami
(dystorsja perspektywy).
Co zrobić kiedy nie ma możliwości oddalenia się od budynku zbytnio?
Można takie coś prostować w programie do obróbki. Można używać dłuższych ogniskowych.
To wina obiektywu. Spójrz na testy różnych obiektywów na optyczne.pl, pokazują tam dystorsję na planszy testowej. Istnieją szerokokątne stałoogniskowe szkła z zerową dystorsją, ale swoje kosztują. Na przeciętną kieszeń jest CZ Flektogon 20mm.
Niektóre programy do wołania Rawów mają korekcję dystorsji. Na pewno jest w RawTherapee, bo kiedyś korzystałem.
W żadnych opiniach i opisach nie spotkałem się z takimi informacjami
(dystorsja perspektywy).
To nie wiem gdzie Ty te opinie czytałeś... choćby na optycznych, jak wół jest napisane -- klik (http://optyczne.pl/139.6-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_DX_18-105_mm_f_3.5-5.6_VR_ED_Dystorsja.html).
18-105. Ma przeogromną beczkę. W życiu większej nie widziałem (no chyba, że z fisza :D) -- serio. Jak koledzy wyżej napisali, można tą wadę usuwać w programach do obróbki.
Co zrobić kiedy nie ma możliwości oddalenia się od budynku zbytnio?
Nie ma na to sposobu. Tylko prostowanie w sofcie. No, ew. możesz sobie jeszcze kupić inny obiektyw ;)
gregory_21
06-07-2010, 01:28
Podeślij RAWy... z jpg udało się nieco wyprostować ale z RAWów będzie jeszcze prościej:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img375.imageshack.us/img375/7172/dsc012502.jpg)
de Fresz
06-07-2010, 10:24
z jpg udało się nieco wyprostować ale z RAWów będzie jeszcze prościej:
A to niby jakim cudem?
gregory_21
06-07-2010, 12:39
A to niby jakim cudem?
Okej... powinienem był dodać, że >mi< będzie prościej.
RAW zawiera informacje o rodzaju użytego szkiełka i na ich podstawie ACR wprowadza odpowiednie poprawki.
W .jpg tego nie ma.
de Fresz
06-07-2010, 15:01
JPG z puszki zawiera dokładnie te same informacje w EXIFie co RAW i też go można otworzyć w ACR, choć nie sprawdzałem czy korekcja dystorsji w CS5/LR3 będzie działać tak samo. Ale i ACR to nie jedyne narzędzie do korekcji zniekształceń obiektywów.
gregory_21
06-07-2010, 18:18
JPG z puszki zawiera dokładnie te same informacje w EXIFie co RAW i też go można otworzyć w ACR, choć nie sprawdzałem czy korekcja dystorsji w CS5/LR3 będzie działać tak samo. Ale i ACR to nie jedyne narzędzie do korekcji zniekształceń obiektywów.
Kolego... mam kaca i nie chce mi się zbytnio dywagować na ten temat :p
Zapisz sobie podany przez autora tematu pliczek ze zdjęciem i zobacz ile zawiera informacji a później ewentualnie wypowiadaj się czy zasadna jest prośba o RAWa ;)
A na koniec przypominam, że nie próbuję nikogo przekonać do swojej racji a jedynie oznajmiam, że mi łatwiej jest poprawić zdjęcie jeżeli posiada komplet danych z puszki, czyli na przykład RAW ;)
de Fresz
06-07-2010, 18:29
Zwalmy wszystko na karb tego kaca ;-), bo w tytułowym poście jest podany obiektyw, a exif z Piccasy przechował informacje o ogniskowej, przesłonie i ISO. Ale oczywiście nie neguję, że Tobie może być coś wygodniej... ;-)
gregory_21
06-07-2010, 18:40
Zwalmy wszystko na karb tego kaca ;-), bo w tytułowym poście jest podany obiektyw, a exif z Piccasy przechował informacje o ogniskowej, przesłonie i ISO. Ale oczywiście nie neguję, że Tobie może być coś wygodniej... ;-)
Mi ani windowsowe Właściwości ani ACR nie podały kompletnie nic i korekcja obiektywu nie miała zbyt wielkiego pola do popisu.
Ale masz rację... lepiej zwalmy wszystko na tego kaca ;)
de Fresz
06-07-2010, 19:36
Może jeszcze się komuś przyda, więc podpowiem. Picasa generuje sama dynamicznie prewki pozbawione exifa, więc aby zobaczyć exif (jeśli wrzucone zdjęcie go miało), trzeba najpierw kliknąć na lupkę, aby zobaczyć je w oryginalnych rozmiarach, a później stamtąd zapisać na dysk.
kamillo44
08-07-2010, 16:10
W "menu fotografowania" włącz opcję "autom. korekta zniekształceń". Jest wtedy dużo lepiej.
Jednakże, jeżeli wrzucisz RAW-a do ACR, ta korekty już nie będzie. Najlepiej zaopatrz się w Capture NX2.