PDA

Zobacz pełną wersję : METZ 48 AF1 problem?

aka63
29-06-2010, 16:26
Czy ktoś wie, dlaczego w tej lampie w trybie iTTL mruga mi na wyświetlaczy odległośc w m? W instrukcji nie ma o tym słowa. Próbowałem różnych ustawień w aparacie i lampie, resetowałem aparat (d80) i lampę i nic. Cały czas mruga. Wszystkie funkcje działają- wyświetlana jest ogniskowa obiektywu, przysłona a metry mrugają.

GeparD
02-07-2010, 06:20
Bedzie dzialo sie to dlatego iz d80 nie wysyla informacji do lampy ze jest aparetem DX. Metz natomiast pokazuje ogniskowa dla FX, wiec jesli przekrecisz np. zoom na 16 mm takiego zakresu lampa nie posiada i bedzie ci migala z najmniejsza dostepna wartoscia (aktualnie nie pamietam jaka to jest - pisze z pracy).
Jesli mruga ci to tez przy wyzszych oniskowych to ja nie mam pojecia co jest. Sprobuj moze wgrac nowy software do niej.

aka63
02-07-2010, 16:24
Ogniskowa obiektywu przekazywana jest prawidłowo, tzn jak zmienię ogniskową obiektywu to w lampie też zmienia się zgodnie z ustawieniami obiektywu. Mruga ODLEGŁOŚĆ (podawana w metrach z lewej strony). Jak kupiłem lampę to nie było tego. Obydwa wskazania (ogniskowa obiektywu i ta odległość) były wyświetlane normalnie. Firmware już aktualizowałem- dalej to samo.

piotr-21a
03-07-2010, 18:59
Witam.
Miałem podobny problem z moją 48 AF-1. Wystarczyło minimalnie podnieść palnik do góry bo był zbyt mocno skierowany w dół. Pomogło. Taka błahostka a ile nerwów.

GeparD
03-07-2010, 21:37
faktycznie, pokielbasilo mi sie, tak jak kolega wyzej jest to spowodowane ustawieniem palnika na -7 stopni do fotografowania makro czy cus takiego...

aka63
05-07-2010, 15:04
Jak napisano wyżej, problemem jest to ,że jest podniesiony lub opuszczony palnik. Napisałem nawet do pomocy technicznej METZ'a i tak mi właśnie odpowiedzieli. Jak widać nie tylko mnie się to przytrafiło, chociaż jest opis w instrukcji obsługi.