Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sigma 10-20mm f/4 FILTR POLARYZACYJNY

fazinsk
29-06-2010, 14:45
Jaki filtr polaryzacyjny do takiego obiektywu? Chodzi mi głównie o wymiary. Może jakieś konkretne niedrogie propozycje?

Greg77
02-07-2010, 06:03
Nie do konca wiem o jaki obiektyw tobie chodzi.....
Jest problem zwiazany z katem widzenia obiektywu i praca filtra polaryzacyjnego......przy kacie widzenia 90' filtr pracuje normalnie a przy wiekszym wychodza niestety plamy i przebarwienia......i chyba nie ma filtra ktory sobie ztym poradzi....

Strus
03-07-2010, 14:09
Nie do konca wiem o jaki obiektyw tobie chodzi.....

Zdaje sie mnie Grzesiu ze przeoczyles Sigme 10-20....

A co do pytania o rozmiar to raczej dziwne ono, to pytanie :mrgreen: Skoro szklo ma 77mm to odpowiedz jest chyba oczywista. No chyba ze kolega pytajacy mial cos innego na mysli to ja tez sie zgubilem

Greg77
03-07-2010, 14:12
Zdaje sie mnie Grzesiu ze przeoczyles Sigme 10-20....

Nie przeoczylem ale takiej 10-20 nie ma f4 to chyba stale swiatlo.....co?
Domyslam sie ze chodzi o taka jak my mamy.....
Slyszalem takie opinie od uzytkownikow....o kacie widzenia czytalem....

Strus
03-07-2010, 14:24
Co i tak nie zmienia faktu ze rozmiar pozostaje ten sam ;)

michalv
03-07-2010, 21:26
Dodam tylko, ze do sigmy 10-20 koniecznie wersja Slim. Sigma sama w sobie już winietuje, więc nie ma sensu tej winiety jeszcze powiększać. Ja mam fiiltr B+W SLIM C-POL. Przyznam jednak szczerze, że rzadko używam, bo nie umiem. Przy tak szerokich kątach wychodzi mi nienaturalnie kawałek nieba spolaryzowany.

Strus
03-07-2010, 22:01
Ciekawe bo ja nie ma wersji slim i winiety też nie mam

MARYJAN
03-07-2010, 22:31
Ja też mam nie slim i mam winietę, co prawda słabo dostrzegalna, ale jest. Na jasnym obiekcie już bardzo dobrze widoczna, np. niebo. Rzadko używam do takiego celu tego szkła, a w innych momentach ta winieta bardzo mi się podoba, właśnie przez tą prawie niedostrzegalność.

Greg77
03-07-2010, 23:41
Przyznam jednak szczerze, że rzadko używam, bo nie umiem. Przy tak szerokich kątach wychodzi mi nienaturalnie kawałek nieba spolaryzowany.

Wlasnie o tym pisalem....do polara kat widzenia 90' to max powyzej wychodza wlasnie takie dziwne przebarwienia...

rainer
04-07-2010, 14:21
Co i tak nie zmienia faktu ze rozmiar pozostaje ten sam ;)

Niezupełnie Sigma ze stałym światłem ma 82mm :-P

Strus
04-07-2010, 14:24
Osz kurna, faktycznie ... Ale faux pas

Kundzior
04-07-2010, 14:51
Ja przy cokinie 3 miejscowym widzę ramkę na 12mm w dół. Na nakręcanym filtrze, nie ma żadnej innej winiety, niż ta którą posiada SIGMA 10-20 4-5.6 sama z racji swojej konstrukcji. Nie ma znaczenia czy to slim, czy zwykła ramka. Plam żadnych też nie mam z polarem na szerokim, conajwyżej mam widoczną polaryzację tylko na części kadru, ot fizyka filtra polaryzacyjnego.

Greg77
04-07-2010, 19:07
Ja przy cokinie 3 miejscowym widzę ramkę na 12mm w dół. Na nakręcanym filtrze, nie ma żadnej innej winiety, niż ta którą posiada SIGMA 10-20 4-5.6 sama z racji swojej konstrukcji. Nie ma znaczenia czy to slim, czy zwykła ramka. Plam żadnych też nie mam z polarem na szerokim, conajwyżej mam widoczną polaryzację tylko na części kadru, ot fizyka filtra polaryzacyjnego.

Czyli znowu potwierdza sie to o czym mowie.....polaryzuje tylko obszar kata widzenia 90':D:D:D

Kundzior
04-07-2010, 19:30
Czyli znowu potwierdza sie to o czym mowie.....polaryzuje tylko obszar kata widzenia 90':D:D:D

Tak jest Masz rację w 100% :D

Greg77
04-07-2010, 22:56
Tak jest Masz rację w 100% :D

:mrgreen:

Kundzior
04-07-2010, 23:03
hehe no nie gnij ze mnie :P

fazinsk
16-07-2010, 21:23
Kupiłem filtr MASSA dlatego, że był tani ( 50 zł ). Co powiecie o tym filtrze? Generalnie duża ( widoczna dla amatora ) jest różnica pomiędzy filtrem za 50 zł i za 200 zł? Co powiecie na nakręcenie dwóch filtrów naraz na obiektyw. Chodzi mi o tego polara + UV. UV na wierzch się nakręca jak cos?

Articool
16-07-2010, 21:41
Każdy dodatkowy filtr nakręcony na obiektyw pogarsza jakość uzyskiwanego obrazu, dlatego ważne jest aby był zrobiony z materiałów jak najwyższej jakości, dlatego też te najlepsze są drogie i takie warto kupować.

Nie wiem na jaki obiektyw kupiłeś ten filtr polaryzacyjny, ale w tej cenie to nawet UVki bym nie kupował i większość na tym forum również. Filtry polaryzacyjne są z reguły droższe, więc to "coś" jest nędznej jakości i po prostu wyrzuciłeś 50zł do kosza ;]

Można nakręcać kilka filtrów na raz, po to zresztą większość ma gwint z obu stron. UV używa się najczęściej jako ochrona obiektywu, dlatego z reguły jest nakręcony na stałe i na niego się dokręca inny.

wojtas0009
16-07-2010, 21:53
ekhm! ja Hoya UV HMC 67mm kupiłem za 49zł(nófkę ze sklepu)

co do samego polara, polecam test:
http://www.optyczne.pl/7.1-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_polaryzacyjnych.html
Polara używam samego, nie opłaca się według mnie nakręcać jeszcze uv na to.
a różnica... według mnie będzie

fazinsk
16-07-2010, 22:00
Kupiłem na sigme 10-20mm f 4-5.6 jak w temacie. A filtr taki kupiłem http://allegro.pl/item1111808594_filtr_polaryzacyjny_kolowy_cpl_77mm _massa_bonus.html

Greg77
16-07-2010, 22:15
A ja uwazam ze nakrecanie dwoch filtrow nie ma sensu, zwlaszcza przy tym obiektywie gdzie na 10mm bedziesz mial potworna winiete!

fazinsk
17-07-2010, 00:05
ja mam filtr 77mm. Zauważyłem, że jak kręcę o 90 stopni przed laptopem to ciemnieje. Czy przy zakladaniu na obiektyw trzeba go jakos ustawić czy na pałę wkręcać?

Greg77
17-07-2010, 00:14
ja mam filtr 77mm. Zauważyłem, że jak kręcę o 90 stopni przed laptopem to ciemnieje. Czy przy zakladaniu na obiektyw trzeba go jakos ustawić czy na pałę wkręcać?

Zartujesz czy tak powaznie??? Filtr polaryzacyjny (najczesciej spotykane sa kolowe) jest okrecany w celu regulacji polaryzacji.....wkrec jak leci a potem patrzac w wizjer patrz jakie efekty osiagasz krecac filtrem....

Zaczerpniete z wikipedi:

polaryzacyjny – filtr ten pochłania światło o polaryzacji liniowej w wybranym kierunku. Efekt dla fotografii jest taki, że pochłania on światło rozproszone w atmosferze w przypadku fotografowania nieba. Błękit nieba staje się ciemniejszy, a chmury pozostają białe (jest to efekt podobny, choć nie identyczny, jak działanie filtru czerwonego w przypadku fotografii czarno-białej). Pozwala on również na zwiększenie nasycenia barw powierzchni matowych (np. zieleni roślin, bądź kolorów tkanin) w słoneczny dzień. Filtr najmocniej działa, gdy obiektyw skierowany jest pod kątem 90 stopni od kierunku padania światła. Z tym wiąże się również jedna z niedogodności polaryzatora – w przypadku obiektywu szerokokątnego może być widać, że np. pas nieba jest ciemniejszy a reszta powierzchni już nie. Główną wadą polaryzatora jest to, że zabiera on część światła (zwykle około 1-1,5 EV, czyli wymaga od 1 do 1,5 mniejszej przysłony lub dłuższego czasu naświetlania). Filtr polaryzacyjny umożliwia też wyeliminowanie odbić od szyby lub powierzchni wody.

liniowy – najprostszy filtr polaryzacyjny. Efekt działania ma taki sam jak polaryzator kołowy, jednak może zakłócać działanie elementów światłoczułych bądź automatykę ostrości w nowoczesnych aparatach.
kołowy – bardziej zaawansowany rodzaj polaryzatora. Można go stosować z każdym rodzajem aparatu.

Articool
17-07-2010, 10:15
ekhm! ja Hoya UV HMC 67mm kupiłem za 49zł(nófkę ze sklepu)

Tak i co z tego wynika? Sigma ma gwint 77mm więc nijak to się ma do 67mm.

Z ciekawości sprawdziłem ile kosztuje polar na ten gwint i o dziwo najsłabsza Hoya kosztuje 200zł, a nie jest to żadna rewelacja, więc jak się do tego ma filtr za 50zł?

Kundzior
17-07-2010, 11:22
liniowy – najprostszy filtr polaryzacyjny. Efekt działania ma taki sam jak polaryzator kołowy, jednak może zakłócać działanie elementów światłoczułych bądź automatykę ostrości w nowoczesnych aparatach.

Normalnie na liniowych aparaty ostrzą, nie ma żadnego problemu z AFem.

Śledzę nic się nie odzywam, ale teraz to przegięcie z tym filtrem za 50 zł. Obiektyw za 2 tysia no i szkoda na coś porządniejszego :)

W fotografii nie ma ze tanio i dobrze, chyba ze odkup od kogoś. Cena świetnie odzwierciedla jakość, 50 i masz jakość jak za 50.

wojtas0009
17-07-2010, 19:03
Articool, napisałem to w związku z Twoją wypowiedzią, że nawet UVki byś za 50zł nie kupił :) a wielkość? Na mocowanie 82 ten filtr mogłem kupić za te same pieniądze :) wszystko zależy od tego jakiej to firmy i co to za produkt- według mnie... a że ma się nijak, chciałem tylko nawiązać do Twojej wypowiedzi ;)
a polara to polecam firmy Marumi/Sunpak, głupi przykład- na styk, bo 198zł ( http://allegro.pl/item1122847186_filtr_polaryzacyjny_marumi_cpl_77mm _dhg_slim_wawa.html) , ale się da i jest to przyzwoity filtr, wiem bo i ja i mój znajomy ma(właśnie na sigmie 10-20, ale ze stałym światłem)
;) a jak się ma filtr za 50zł? Nie mnie to oceniać- powiedziałem prosto, że jeżeli chodzi o UVke to nawet za 50zł można dobrą wyrwać...

Kundzior
17-07-2010, 19:19
To jak kupić np. Mesia klasy S i zamontować do niego felgi blaszaki :) Zamiast alumów. I opony kartoflaki, z zamiarem jazdy 200 kph

Greg77
17-07-2010, 20:28
Articool, napisałem to w związku z Twoją wypowiedzią, że nawet UVki byś za 50zł nie kupił :) a wielkość? Na mocowanie 82 ten filtr mogłem kupić za te same pieniądze :) wszystko zależy od tego jakiej to firmy i co to za produkt- według mnie... a że ma się nijak, chciałem tylko nawiązać do Twojej wypowiedzi ;)
a polara to polecam firmy Marumi/Sunpak, głupi przykład- na styk, bo 198zł ( http://allegro.pl/item1122847186_filtr_polaryzacyjny_marumi_cpl_77mm _dhg_slim_wawa.html) , ale się da i jest to przyzwoity filtr, wiem bo i ja i mój znajomy ma(właśnie na sigmie 10-20, ale ze stałym światłem)
;) a jak się ma filtr za 50zł? Nie mnie to oceniać- powiedziałem prosto, że jeżeli chodzi o UVke to nawet za 50zł można dobrą wyrwać...

No ale ten Marumi z linku jest na 77mm a Sigma na stalym swietle ma nieco wieksza srednice;)

wojtas0009
17-07-2010, 21:40
ARGH! :D ja pokazywałem przykład na tą, która interesuje autora tematu, a tylko pisałem, że w rozmiarze 82mm używa mój znajomy! :D
Czepiasz się ;)
w każdym razie ten marumi to udany filtr ;)

Greg77
17-07-2010, 22:03
ARGH! :D ja pokazywałem przykład na tą, która interesuje autora tematu, a tylko pisałem, że w rozmiarze 82mm używa mój znajomy! :D
Czepiasz się ;)
w każdym razie ten marumi to udany filtr ;)

Tak tylko polar sie sprawdza do kata widzenia 90' i niestety z szerokim katem wychodza babole w postaci plam np: na niebie i braku spolaryzowania naroznikow zdjecia;)