Zobacz pełną wersję : Nikkor 35mm 1.8 i niebieskie plamki
astra510
29-06-2010, 10:07
Hej!
Czy może ktoś wie dlaczego przy użyciu Nikkora 35 mm 1.8 na zdjęciach powstają niebieskie plamki i to w najbardziej jasnych punktach? Posiadam Nikona D40 i ogólnie jestem zadowolony z tego szkła, lecz nie wiem czy coś robię źle czy to wada szkła? Może źle ustawiam czas ekspozycji?
Z góry dziękuje za pomoc!!
Pozdrawiam
Daj przykładowe zdjęcie na którym widac opisane zjawisko
astra510
29-06-2010, 10:19
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img208.imageshack.us/img208/5065/dsc5731s.jpg)
np. plamki we włosach
Przemek Paśnik
29-06-2010, 10:31
Z tego co widzę, na włosach zarysowało się niebieskie światło z kolorofonu/lampy błyskowej na imprezie, nic innego nie przychodzi mi do głowy
Zdecydowanie boczne światło. Daj inne fotki ;p
To jest po prostu inny rodzaj światla, które padło na tą osobę. W tą sobotę robiłem wesele również 35 i miałem to samo. Na przykład twarz była tak jak u Ciebie na fotce a na jednym oku miałem takie niebieskie coś :) Drugi przykład to młodzi stojący w sali przy oświetleniu z żyrandoli na tle okien przez które wpadało światło dzienne. Balan bieli dobrany tak, że suknia, twarze wyglądają ok ale za nimi niebieska poświata. Mieszane światło i tyle.
astra510
29-06-2010, 10:50
Macie racje. Plamki są tylko tam gdzie pada jakieś dodatkowe światło. Jak znajdę jakieś zdjęcia to dorzucę.
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
astra510
29-06-2010, 10:54
Ja 2 tygodnie temu robiłem wesele w kościele w którym są witraże i ogólnie trafiały mi się takie plamki na twarzach gości lub ich ubraniach ale ogólnie szkiełko sobie radzi z D40. Pewnie z Twoim D300 to jest pełen wypas!!
Jest nieźle :) pierwszy raz robiłem tym szkłem tak przy okazji ślubu mojego siostrzeńca aby je wytestować. Mam sporo nieostrych jednak, bo robiłem bez lampy ISO800 i na maks. dziurze. W niektorych sytuacjach niestety nie dawało już rady (taniec). No ale prawdziwy chrzest mnie czeka teraz bo kolejny ślub w tą sobotę i tym razem jestem primo foto ;)
astra510
29-06-2010, 11:22
Trafiają się mało ostre. Do tańca polecam jednak lampę, bo pewniejsza. Powodzenia!!!