Zobacz pełną wersję : Pobrzeże Gdańskie - co warto zobaczyć?
Stach2008
29-06-2010, 09:59
Wybieramy się z żoną w drugiej połowie lipca na pobrzeże gdańskie, nocleg Władysławowo. Mam w związku z tym prośbę o wszelkie informacje na temat miejsc które warto odwiedzić w tych okolicach. Może od razu napiszę co mam już w planach aby nie dublować tych samych miejsc.
1. Hel - fokarium, fortyfikacje wojskowe na całym Helu
2. Jastrzębia Góra
3. Gdynia - oceanarium, statki na Skwerze Kościuszki
4. Ścieżka rowerowa Władysławowo - Hel lub Puck - Hel
byłbym wdzięczny za wszelkie podpowiedzi osób bardziej obeznanych z naszym Wybrzeżem :)
Chcesz zwiedzać kościoły? Jak tak, to Kościół Mariacki w Gdańsku, Katedra w Gdańsku Oliwie + park, Kościół św. Katarzyny, Kościół św. Brygidy.
Jak nigdy w Gdańsku nie byłeś to oczywiście Długi Targ, żuraw, ogólnie starówka, Westerplatte.... Oj chyba byś musiał z tydzień na sam Gdańsk poświęcić.
marciing
29-06-2010, 11:15
polecam w Gdańsku kościół św. Mikołaja jeszcze. do tego to co pisze M_B i masz co robić ;) Można wyskoczyć jeszcze na jeden dzień na Malbork.
Stach2008
29-06-2010, 11:19
kościoły mnie wcale nie interesują. miałem na myśli bardziej ciekawe tereny niż budynki ;) jeszcze przyszedł mi do głowy Słowiński Park Krajobrazowy
No z "mojej działki" - niewielka, ale zawsze: jaskinia w Mechowie (inaczej groty mechowskie).
5. krzywy dom w Szymbarku + Wieżyca i dalej do skansenu we Wdzydzach - wyjazd na cały dzień, pełno lasów i fajne jeziorka
6. Przy okazji pkt 5. parowozownia w Kościerzynie
7. Mierzeja wiślana z Ptasim Rajem i dalej do Krynicy, jeżeli Cię to interesuje to obóz w Sztutchofie
Jak mi isę coś jeszcze przypomni to dopiszę
marciing
29-06-2010, 13:24
Zamek w Gniewie
jak już będziesz na Ptasim Raju to warto zajechać też na rezerwat "Mewia Łacha" na tej samej wyspie ;)
miron19j
29-06-2010, 13:50
6. Przy okazji pkt 5. parowozownia w Kościerzynie
podłączę się z pytaniem:
czy oprócz skansenu jest jeszcze parowozownia? Bo skansen to chyba zamknięty na amen?
Parowozownia to miałem na myśli te zabytkowe lokomotywy, dawno tam wprawdzie nie byłem ale nic nie słysząłem aby było zamknięte
miron19j
29-06-2010, 14:17
Parowozownia to miałem na myśli te zabytkowe lokomotywy, dawno tam wprawdzie nie byłem ale nic nie słysząłem aby było zamknięte
byłem jakoś rok temu i było zamknięte dla zwiedzających. Nikt nie potrafił odpowiedzieć, czy będzie jeszcze otwarte. Dlatego pytam.
Tu się chyba można więcej dowiedzieć: http://www.parowozownia_koscierzyna.republika.pl/
miron19j
29-06-2010, 15:09
Tu się chyba można więcej dowiedzieć: http://www.parowozownia_koscierzyna.republika.pl/
no to miło, że udało się otworzyć.
Wybieramy się z żoną w drugiej połowie lipca na pobrzeże gdańskie, nocleg Władysławowo. Mam w związku z tym prośbę o wszelkie informacje na temat miejsc które warto odwiedzić w tych okolicach. Może od razu napiszę co mam już w planach aby nie dublować tych samych miejsc.
1. Hel - fokarium, fortyfikacje wojskowe na całym Helu
2. Jastrzębia Góra
3. Gdynia - oceanarium, statki na Skwerze Kościuszki
4. Ścieżka rowerowa Władysławowo - Hel lub Puck - Hel
byłbym wdzięczny za wszelkie podpowiedzi osób bardziej obeznanych z naszym Wybrzeżem :)
5. Umocnienia w Jastarni (bunkry są po obu stronach);
6. Jak już dojedziecie do Pucka - molo, klify;
7. Rewa;
8. Kuźnica - kajakiem, rowerem wodnym, wiosłową łódką albo najlepiej jachtem na Rybitwią Mieliznę;
9. Dębki z ujściem Piaśnicy;
jackrabbit
29-06-2010, 22:31
9. Dębki z ujściem Piaśnicy
ja nie polecam, lasy obsrane i pelno Warszawiokow :mrgreen:
ja nie polecam, lasy obsrane i pelno Warszawiokow :mrgreen:
W sumie mój błąd. Bywam tam poza sezonem przez wzgląd na niewątpliwy deficyt stolników z miasta wawy :)