PDA

Zobacz pełną wersję : Pobrzeże Gdańskie - co warto zobaczyć?

Stach2008
29-06-2010, 09:59
Wybieramy się z żoną w drugiej połowie lipca na pobrzeże gdańskie, nocleg Władysławowo. Mam w związku z tym prośbę o wszelkie informacje na temat miejsc które warto odwiedzić w tych okolicach. Może od razu napiszę co mam już w planach aby nie dublować tych samych miejsc.
1. Hel - fokarium, fortyfikacje wojskowe na całym Helu
2. Jastrzębia Góra
3. Gdynia - oceanarium, statki na Skwerze Kościuszki
4. Ścieżka rowerowa Władysławowo - Hel lub Puck - Hel

byłbym wdzięczny za wszelkie podpowiedzi osób bardziej obeznanych z naszym Wybrzeżem :)

M_B
29-06-2010, 11:02
Chcesz zwiedzać kościoły? Jak tak, to Kościół Mariacki w Gdańsku, Katedra w Gdańsku Oliwie + park, Kościół św. Katarzyny, Kościół św. Brygidy.

Jak nigdy w Gdańsku nie byłeś to oczywiście Długi Targ, żuraw, ogólnie starówka, Westerplatte.... Oj chyba byś musiał z tydzień na sam Gdańsk poświęcić.

marciing
29-06-2010, 11:15
polecam w Gdańsku kościół św. Mikołaja jeszcze. do tego to co pisze M_B i masz co robić ;) Można wyskoczyć jeszcze na jeden dzień na Malbork.

Stach2008
29-06-2010, 11:19
kościoły mnie wcale nie interesują. miałem na myśli bardziej ciekawe tereny niż budynki ;) jeszcze przyszedł mi do głowy Słowiński Park Krajobrazowy

Kuba_eM
29-06-2010, 12:48
No z "mojej działki" - niewielka, ale zawsze: jaskinia w Mechowie (inaczej groty mechowskie).

darko
29-06-2010, 13:08
5. krzywy dom w Szymbarku + Wieżyca i dalej do skansenu we Wdzydzach - wyjazd na cały dzień, pełno lasów i fajne jeziorka
6. Przy okazji pkt 5. parowozownia w Kościerzynie
7. Mierzeja wiślana z Ptasim Rajem i dalej do Krynicy, jeżeli Cię to interesuje to obóz w Sztutchofie
Jak mi isę coś jeszcze przypomni to dopiszę

Obi
29-06-2010, 13:24
Openera obejrzyj :D

marciing
29-06-2010, 13:24
Zamek w Gniewie
jak już będziesz na Ptasim Raju to warto zajechać też na rezerwat "Mewia Łacha" na tej samej wyspie ;)

miron19j
29-06-2010, 13:50
6. Przy okazji pkt 5. parowozownia w Kościerzynie
podłączę się z pytaniem:
czy oprócz skansenu jest jeszcze parowozownia? Bo skansen to chyba zamknięty na amen?

darko
29-06-2010, 14:07
Parowozownia to miałem na myśli te zabytkowe lokomotywy, dawno tam wprawdzie nie byłem ale nic nie słysząłem aby było zamknięte

miron19j
29-06-2010, 14:17
Parowozownia to miałem na myśli te zabytkowe lokomotywy, dawno tam wprawdzie nie byłem ale nic nie słysząłem aby było zamknięte
byłem jakoś rok temu i było zamknięte dla zwiedzających. Nikt nie potrafił odpowiedzieć, czy będzie jeszcze otwarte. Dlatego pytam.

darko
29-06-2010, 14:56
Tu się chyba można więcej dowiedzieć: http://www.parowozownia_koscierzyna.republika.pl/

miron19j
29-06-2010, 15:09
Tu się chyba można więcej dowiedzieć: http://www.parowozownia_koscierzyna.republika.pl/
no to miło, że udało się otworzyć.

Nemeth
29-06-2010, 22:23
Wybieramy się z żoną w drugiej połowie lipca na pobrzeże gdańskie, nocleg Władysławowo. Mam w związku z tym prośbę o wszelkie informacje na temat miejsc które warto odwiedzić w tych okolicach. Może od razu napiszę co mam już w planach aby nie dublować tych samych miejsc.
1. Hel - fokarium, fortyfikacje wojskowe na całym Helu
2. Jastrzębia Góra
3. Gdynia - oceanarium, statki na Skwerze Kościuszki
4. Ścieżka rowerowa Władysławowo - Hel lub Puck - Hel

byłbym wdzięczny za wszelkie podpowiedzi osób bardziej obeznanych z naszym Wybrzeżem :)

5. Umocnienia w Jastarni (bunkry są po obu stronach);
6. Jak już dojedziecie do Pucka - molo, klify;
7. Rewa;
8. Kuźnica - kajakiem, rowerem wodnym, wiosłową łódką albo najlepiej jachtem na Rybitwią Mieliznę;
9. Dębki z ujściem Piaśnicy;

jackrabbit
29-06-2010, 22:31
9. Dębki z ujściem Piaśnicy

ja nie polecam, lasy obsrane i pelno Warszawiokow :mrgreen:

Nemeth
29-06-2010, 22:47
ja nie polecam, lasy obsrane i pelno Warszawiokow :mrgreen:

W sumie mój błąd. Bywam tam poza sezonem przez wzgląd na niewątpliwy deficyt stolników z miasta wawy :)