PDA

Zobacz pełną wersję : Kuchenne AGD - jakie firmy i dlaczego

Strus
29-06-2010, 01:22
powoli przymierzamy sie do zakupu sprzetow kuchennych. Zaczalem troche szperac po necie w tych kwestiach. Odwiedzilem tez sklep nie dla idiotow i pogaworzylem ze sprzedawca. Nie zmienilo to faktu ze w zasadzie nadal nic nie wiemy. Moze ktos z Was ma do czynienia z racji wykonywanej pracy, lub tez wlasnych doswiadczen z tematyka AGD.
Potrzebowac bedziemy wszystko czyli:
-zmywarka 45tka pod zabudowe
-piekarnik pod zabudowe
-plyta gazowa pod zabudowe
-okap nie do zabudowy
-lodowka tez nie do zabudowy

Pan z MM sugerowal Siemensa lub Boscha. To jesli idzie o zmywarki. Podobno jako niegdysiejsi jedyni prodenci tego sprzetu sa jednak najlepsi w te klocki. Z piecykow, plyt i okapow mamy wybierac co nam sie bardziej podoba bo "technologia i tak wszedzie ta sama". Lodowki polecano nam Elektroluxa lub Samsunga/LG pod warunkiem ze te pierwsze produkowane w Europie a te drugie w Korei.

W zasadzie wymagania mamy niewielkie - zmywarka ma naprawde zmywac i robic to w miare cicho i w miare oszczednie; powiedzmy ponizej 13 litrow na cykl. Piekarnik ma mies termoobieg i grilla zeby kielbaske zmontowac (te opcje to chyba wszystkie juz maja). Plyta to chyba faktycznie jedynie estetyka bedzie decydowac, choc na pewno nie chcemy szklanej z uwagi na trudne utzrymawanie w czystosci. Okap nie musi robic szalu. Ma miec lampki i nie huczec jak silnik od Stara. Lodowka raczej z No Frostem, zamrazalnik z 3ema szuflandiami, oczywiscie w dolnej czesci lodowki.
To bylo tyle zyczen.

wszystkie uwagi mile widziane. A pytam Was bo w sumie kazdy ma w domu takie urzadzenia. Jedni starsze, drudzy nowsze. A glownie kwestie zwiazane z pozniejszym uzytkowaniem nas interesuja. Finansowo chcielibysmy sie zmiescic w okolicach 6.000zl

Z gory dziekujemy za garsc Waszych doswiadczen i porad

pinio
29-06-2010, 02:41
Będę pilnie śledził wątek - niestety, ale w najbliższym czasie też mnie czekają podobne zakupy.

W aktualnie produkowanych urządzeniach całym złem jest wszechobecna elektronika, która niestety z czasem (przeważnie po gwarancji) potrafi się psuć. Oczywiście wymaga to wymiany całości modułu - są tak sprytnie skonstruowane, że raczej naprawa metodami domowymi nie wchodzi w rachubę.
Kilka faktów z moich doświadczeń. Ostatnio strzelił mi moduł w piekarniku z płytą - sprzęt Electrolux, koszt modułu 700zł, wymieniałem sam. Strzelił mi też ostatnio elektrozawór i jednocześnie moduł w zmywarce Bosch - koszt naprawy 300 elektrozawór + moduł kolejne 600. Strzeliła mi też kiedyś płytka elektroniki w okapie Electroluxa - było to miesiąc po zakupie i załapało się na naprawę gwarancyjną. Z ciekawości pytałem o cenę takiej płytki - 500zł.
Generalnie, po 9 latach użytkowania sprzęt zaczął nawalać, więc może nie ma co płakać. Nabyte modele Electroluxa i Boscha należały do tych droższych dostępnych na naszym rynku. Ponoć te tańsze to obecnie robią na 5lat. W tamtym okresie nabyłem również lodówkę Liebherr, taki najprostszy model - hula do dzisiaj :)

Ciekawe jak jest z kosztami tego typu elementów w innych markach.

P.S>

Finansowo chcielibysmy sie zmiescic w okolicach 6.000zl
Za element ;) :)

janoo
29-06-2010, 02:59
polecam - Elektrolux/AEG, Bosch, Liebherr - bardzo solidne, niezawodne i wykonane z doskonałych materiałów

odradzam - Whirlpool - już nigdy tego nie kupię! omijajcie z daleka!

Czornyj
29-06-2010, 03:05
Nowe AGD jest gówniane i się psuje, nie ma sensu polecać konkretnych marek bo wszystko się sypie. Kup cokolwiek, byle miało dłuuugą gwarancję.

fumio
29-06-2010, 06:38
Nowe AGD jest gówniane i się psuje, nie ma sensu polecać konkretnych marek bo wszystko się sypie. Kup cokolwiek, byle miało dłuuugą gwarancję.

Potwierdzę - racja!

Pozdr.

Marian K
29-06-2010, 06:46
polecam - Elektrolux/AEG, Bosch, Liebherr - bardzo solidne, niezawodne i wykonane z doskonałych materiałów

odradzam - Whirlpool - już nigdy tego nie kupię! omijajcie z daleka!

Whirlpool?! - może to i racja,w mojej pralce już po dziesięciu latach codziennego prania,trzeba było wymienić amortyzatory.
Czornyj dobrze napisałeś,tylko ja mam takiego "pecha" że cokolwiek kupię to mi dobrze służy.

stock
29-06-2010, 07:11
ja mam lodówkę Samsunga z NO FROSTEM i 3 szufladami na dole - od 2.5 lat działa wręcz perfekcyjnie. Wiem, ze mały to okres użytkowania - ale zawsze coś

wywar
29-06-2010, 07:26
Bosch, Siemens - ale i tak wszystko składają małe żółte rączki więc patrz na gwarancje - ja kupowałem lodówkę, pralkę i zmywarkę to wybrałem bosza - na wszytko 5lat gwarancji (2 już minęły i jak na razie wszystko działa). Do łirpula nie mam przekonania od kiedy mojej matuli podczas prania spaliła się pralka - zapalił się cały panel sterowania z którego buchał żywy ogień - dobrze ,że był ktoś w domu bo inaczej chałupa poszła by z dymem.

titus1
29-06-2010, 07:38
Zmywarka Boscha tak, a nawet bardzo. Płyta indukcyjna Teka, omijać z daleka przy sieciach z dużymi spadkami napięcia. Wiesza się jak cholera.

KS
29-06-2010, 07:53
Mamy w domu dwie zmywarki Boscha - jedna ma już z dziesięć lat, druga dwa miesiące. ;)
Pierwsza chodzi bez zarzutu, druga jest zabudowana, 45cm, ma 5 lat gwarancji, made in germańce (pewnie i tak Turcy składali), po dwóch miesiącach nic nie mogę powiedzieć na jej temat oprócz tego, że robi co ma robić bardzo dobrze.
Z tego co widziałem, to zmywarki Siemens=Bosch (porównaj wyposażenie, funkcje - identyczne).

Lodówkę mamy Electroluxa - od czterech lat bez zarzutu. Jeśli chodzi o lodówki, to rozejrzyj się za Idesitami - mają moi rodzice i jest bezgłośna, dobrze zrobiona i odpukać, niezawodna (trzy lata pracy).

pil74
29-06-2010, 08:37
Polecam lodówki samsunga. 3 lata temu kupiłem taką side by side i jest rewelacyjna. Cicha i bezobsługowa.
Bardzo dobre lodówki robi sharp, ale to już inny pułap cenowy.

hepihipi
29-06-2010, 09:52
Ja mam lodówkę Elektroluxa (no frost, 3 komory) i działa mi od kilku lat bez zarzutu. Jednak ma pewną wadę, która dyskwalifikuje ten sprzęt podczas kolejnych zakupów. Mianowicie, gdy się zamknie lodówkę to trzeba odczekać ok. 2 minut, bo drzwiczki się zasysają tak jakby tam była ogromna próżnia. Niby nic takiego, ale wkurza, bo często się szarpię z nią (przecież nie będę czekał 2 minuty). I to wszystko jest zgodne z instrukcją obsługi. Po prostu ten typ tak ma. Jeśli będziesz kupował, to sprawdź to. Mi sprzedawca powiedział, że to nie jest problem, bo drzwiczek nie otwiera się co chwila, ale zdarza się zapomnieć wyjąć wszystkich produktów (i oczywiście przypomina się o tym jak tylko drzwiczki trzasną) a wtedy du.. zbita. Trzeba czekać albo się szarpać :/

egoiste
29-06-2010, 09:55
ja mam i z czystym sercem polecam pod zabudowe AEG

Raf 007
29-06-2010, 10:13
Odradzam Whirlpool.
Płyta gazowa już po wyjęciu z pudełka była uszkodzona. A potem trza się bujać z serwisem :-(

Majek
29-06-2010, 10:13
Już któryś raz przewija się temat sprzętu AGD. Jak już koledzy napisali wcześniej, wszystko jest teraz robione w zasadzie tak samo, niektóre komponenty wręcz w tych samych fabrykach dla kilku marek. Tak naprawdę decyduje cena, estetyka i ew. warunki gwarancji. Ktoś psioczył na Whirlpoola. W tym momencie już druga kuchnie wyposażyłem w Whirlpoola i wszystko gra. Parę lat temu, jak robiliśmy kuchnię w zakupionym mieszkaniu, wzięliśmy sprzęt Whirlpool, bo z kolei u moich rodziców chodzi dobre kilkanaście lat bezawaryjnie. Później wybudowaliśmy dom i znowu trzeba było kuchnie wyposażyć. Jakoś tak zupełnie naturalnie zdecydowaliśmy się na Whirlpool i ciągle żadnych problemów. Sprzęt ładny, w rozsądnej cenie, i się NIE psuje póki co.

Natomiast parę lat temu mieliśmy pralkę Bosch. Po dwóch latach rozsypała się tak, że nie opłacało się jej naprawiać. Kupiliśmy Whirlpoola (już czwarty rok bez awarii). ;-) Tak naprawdę dużo zależy od szczęścia i od tego, na jaki egzemplarz się trafi. Marka ma tu drugorzędne znaczenie. No chyba, że chcemy poszpanować, że mamy Miele czy innego dziwoląga.

siona
29-06-2010, 10:18
ja mam i z czystym sercem polecam pod zabudowe AEG

AEG już nie istnieje :/ teraz jest AEG-Electrolux niestety

to samo tyczy Bosch i Siemens - produkują dokładnie takie same modele i je brandują

z porządnych marek to zdecydowanie miele - z tym, że nie robią lodówek (robi dla nich liebherr) i płyt grzewczych (robi je teka)

andrzej_suse10
29-06-2010, 10:24

A Miele? ;)

egoiste
29-06-2010, 10:31
sona AEG z tego co mi sie wydaje zawsze dzialalo wespol z Electroluxem ...
jest to jakby bardziej ekskluzywny towar ...
JA prawde mowiac kupowalem kierujac sie wygladem zewnetrznym ( wiedzac ze marka jest rowniez niezla )
AEG to prostota , funkcjonalnosc i bardzo ladne wykonczenie w drapanym aluminium ...

siona
29-06-2010, 11:35
sona AEG z tego co mi sie wydaje zawsze dzialalo wespol z Electroluxem ...

no cóż to zawsze to jest jakieś 6 lat a od 3 lub 4 robią już w zasadzie 1 wspólną linię i inaczej pakują. jeszcze z 10 lat temu AEG to była półka blisko miele

Czornyj
29-06-2010, 11:59
A Miele? ;)

Miele jest drogie i mi się nie podoba wizualnie, a i tak nie wierzę obecnie w jego niezniszczalność. Podpytywałem przed zakupami parę razy znajomych managerów działów AGD i nie byli w stanie polecić nic konkretnego, statystycznie psuje się wszystko, bez większych różnic - kwestia szczęścia.

Ze swojego doświadczenia - ok. 20 lat temu ojciec kupił zmywarkę Boscha i lodówkę Whirlpoola, które przechwyciłem gdy zmieniali sprzęt na zabudowę. Lodówkę mam po dziś dzień (udało się ją zabudować) i nigdy nie dotknęła jej ręka serwisanta. To samo tyczyło się zmywarki Boscha, ale tu już popełniłem błąd i wymieniłem ją na Siemensa pod zabudowę (Siemens to Bosch, droższa marka więc QC trochę lepsza) - i Siemens oczywiście się psuje, podobnie jak nowy Bosch moich rodziców. W kupionym na tą samą okazję (zabudowa) piekarniku Smega padł mi termostat i teraz nawet na minimalnym nastawie grzeje jak oszalały, do tego strasznie się brudzi i dymi. Ekspres automatyczny Krupsa zepsuł mi się 6 razy, w końcu znalazłem wszystkie kwity i wymienili mi na nowy - tu jest postęp, bo nowy na razie popsuł się tylko raz. Pralka Zanussi chodziła 12 lat nie zaznawszy Calgonu, ni ręki mechanika - wymieniłem ją ostatnio na nową pralko-suszarkę, ale starą Zanusskę przezornie schowałem do piwnicy...

Błażej
29-06-2010, 12:14
Co do lodówki to polecam mińsk, moja jest starsza ode mnie i jeszcze działa. Jedynym minusem jest agregat, który wydaje dźwięki niczym radziecki śmigłowiec, przeszkadza to trochę w nocy:D Tak na poważnie to co do aristona to podobno już nie ta jakość co kiedyś, lg też odradzam - w pralce coś padło tuż po gwarancji, na razie nie wiem co bo używam drugiej. Chyba też polecałbym bosha/siemensa

siona
29-06-2010, 12:21
jeśli idzie o lodówki to zdecydowanie libherr i verfrost wymiatają - to są producenci urządzeń chłodniczych i robią je dobrze

Stach2008
29-06-2010, 12:23
ja mam już parę lat lodówkę firmy ARISTON i żadnych problemów nie było. Wg mnie ładnie wyglądają (inox) i nie są zbyt drogie

Łopal
29-06-2010, 12:30
Pracuję w firmie produkującej AGD, ale nie będę uprawiał krypciochy.
Tak naprawdę ktoś wcześniej słusznie napisał: nie patrzeć specjalnie na brand, bo jakość wszystkich urządzeń (pomijając jakieś low-costowe badziewia) jest bardzo do siebie podobna. Patrzeć na ergonomię, wygląd, długość gwarancji i cenę. Ot tajemnica.

Strus
29-06-2010, 12:49
Czyli w kwestii zmywarki postawić na tandem Bosch/Siemens; lodówka Liebherr ( o dziwo byłoby nas stać na jakiś prosty model - ceny z Allegro około 1700 zł - czy syetem Frost Safe to to samo co No Frost ? ) a cała reszta na zasadzie co ładniejsze, co ma dłuższą gwarancję i co nam bardziej pasuje finansowo ?

Czornyj
29-06-2010, 13:32
Postaw na cokolwiek sobie tam bądź - ja mam nowe zmywarki Siemensa, Boscha i się psują. Moi rodzice mają dwa Liebherry i też szału nie ma, lodówka jak lodówka. Polacy uwielbiają tworzyć mitologię wokół niemieckich marek - Boschka czy AEG faktycznie były nie do zajechania, ale 20 lat temu. Teraz psuje się wszystko, czasy Mercedesów W123 minęły bezpowrotnie.

Ruppel
29-06-2010, 13:46
W środku tych wszystkich "topowych" marek siedzą podzespoły tych samych producentów, co w niskobudżetowych produktach, różnica leży w ergonomii, wyglądzie zew i oczywiście cenie, która dyktowana jest tu "markowością" produktu.

sea21
29-06-2010, 13:48
Potrzebowac bedziemy wszystko czyli:
-zmywarka 45tka pod zabudowe
-piekarnik pod zabudowe
-plyta gazowa pod zabudowe
-okap nie do zabudowy
-lodowka tez nie do zabudowy

Ostatnio to samo przerabiałem. Pracuję kilka lat w tej branży i powiem jedno. Omijaj marketowy sprzęt szerokim łukiem. Markety często mają swoją linię produkcyjną. Niektórych modeli z marketu nie kupisz w normalnym sklepie. Niby wszystko wygląda tak samo ale sprzęt różni się podzespołami. Czasami jest problem z serwisem marketowego sprzętu. Już słyszałem wiele historii na ten temat od klientów i od serwisantów.
Ja kupiłem tak:
-zmywarka 45tka pod zabudowe BOSCH
-piekarnik pod zabudowe MASTERCOOK
-plyta gazowa pod zabudowe MASTERCOOK
-okap nie do zabudowy MASTERCOOK
-lodowka tez nie do zabudowy SAMSUNG

siona
29-06-2010, 13:53
W środku tych wszystkich "topowych" marek siedzą podzespoły tych samych producentów, co w niskobudżetowych produktach, różnica leży w ergonomii, wyglądzie zew i oczywiście cenie, która dyktowana jest tu "markowością" produktu.

jest to zdecydowanie mocne uproszczenie - inne są normy jednych producentów a inne innych. znam przypadek, gdzie producent (odbiorca podzespołu) nie zgadzał się na dostarczanie podzespołów, które nie przeszły jakiegokolwiek testu na taśmie bez względu na przyczynę (tzn. jak źle skontaktowały piny bo topnik został albo płytka krzywo upadła na tester to się produkt odrzucało) nawet jeśli ponowny test wychodził ok. a na drugim biegunie producent(odbiorca podzespołu), który zgadzał się na dowolną naprawę podzespołu w tym przelutowanie kluczowych elementów.

Ruppel
29-06-2010, 13:54
to czy sprzęt jest sprzedawany w markecie, sklepiku, czy e-sklepie nie ma przełożenia na jakość serwisu. Serwis gwarancyjny 24 miesiące obowiązuje każdy sprzęt pochodzący z legalnej dystrybucji.
Przełożenie natomiast mają procedury marketowe i często niedbałość obsługi o klienta. Byłem wielokrotnie tego świadkiem. Podzespoły w większości sprzętów są te same, bądź zmodyfikowane na potrzeby funkcjonalności danego modelu.

Kordian d70
29-06-2010, 14:53
to może i ja się wypowiem:
zmywarka zabudowa - Bosch cicha i super myje
piekarnik zabudowa - Bosch z termoobiegiem
płyta - Amica,
okap - Amica 60cm podłączona do komina
Lodówka - Bosch, jedyna wada to wieczorami słychać to sławne miauczenie i piszczenie, o którym można poczytać w necie ;-)

Tak czy inaczej jestem bardzo zadowolony z wyboru, z tym, że przeklinam inox, strasznie trudno utrzymac to w czystości ;-)

rafulec
30-06-2010, 08:04
Odradzam Whirlpool.
Płyta gazowa już po wyjęciu z pudełka była uszkodzona. A potem trza się bujać z serwisem :-(

to jest argument :D

ze swojej strony mogę polecić Elektroluxa i AEG (sprzęt kilkuletni, działa bez zarzutu)
jeśli szukasz pralki to tylko Miele ( w dwóch mieszkaniach bezawaryjnie piorą ponad 15 letnie maszyny)

aby nie było tak cukierkowo, to każda pralka zaliczyła jedną krótką wizytę serwisanta :) z powodu drobnej awarii

titus1
30-06-2010, 09:49
Może trzeba się zacząć zastanawiać nad konkretnymi funkcjami. Kupując piekarnik warto się zainteresować czy ma pirolizę, termoobieg i wyposażenie na teleskopach. Z żoną pieczemy dużo, a więc zawsze coś się wydostanie z brytfanki na zewnątrz, a nie ma nic gorszego od szorowania przypalonego wnętrza piekarnika. Program pizza schodzi na drugi plan.
Jeśli chodzi o zmywarkę, to warto szukać takich ze zmienną wysokością kosza.
Płyta grzejna lub indukcyjna - Następny raz będę kupował coś z ramką. Zabezpiecza przed głupimi wypadkami. Podczas instalacji okapu dupowatemu panu instalatorowi wypadł śrubokręt i ubił narożnik płyty. Nie było gadania, pan instalator kupował nową płytę. Za drugim razem zjechała mi pokrywka z garnka i uszczerbiła krawędź.

Strus
30-06-2010, 10:29
Może trzeba się zacząć zastanawiać nad konkretnymi funkcjami. Kupując piekarnik warto się zainteresować czy ma pirolizę, termoobieg i wyposażenie na teleskopach. Z żoną pieczemy dużo, a więc zawsze coś się wydostanie z brytfanki na zewnątrz, a nie ma nic gorszego od szorowania przypalonego wnętrza piekarnika. Program pizza schodzi na drugi plan.

Dobry pomysł. W kwestii piekarnika to w zasadzie jak dla nas to termoobieg i grill. JAkbyś mógł rozwinąć co to ta piroliza i z czym się je teleskopy, byłbym wdzięczny.

Płyta gazowa zapewne będzie Bosch (http://www.ceneo.pl/3053359) lub Siemens (http://www.ceneo.pl/829184) - cenowo i wyglądowo są dość atrakcyjne a dla nas liczy się też prostota. Zmywarka Bosch (http://www.ceneo.pl/428003).
Lodówke wybierzemy pewnie po funkcjonalności i po gwarancji. O piekarniku myśleliśmy też Boscha (http://www.ceneo.pl/641564). Nie mamy natomiast kompletnie pomysłu na okap :(

titus1
30-06-2010, 10:56
Czyszczenie pirolityczne - specjalny program, kiedy piekarnik rozgrzewa się do około 500 stopni i wypala resztki na popiół. O wiele łatwiej się je potem usuwa. Przed pirolizą trzeba zdemontować całe wyposażenie wewnętrzne, czyli owe teleskopy. Takie wypalanie trwa około 1,5 godziny, a piekarnik blokuje drzwiczki. Trochę się bałem, gdzie taki zabudowany piekarnik usunie to całe ciepło w zabudowie, ale konstrukcje są tak dobrze opracowane że nie ma się czym martwić.
A teleskopy to uchwyty teleskopowe, które pozwalają łatwo i daleko wysunąć tacę z piekarnika, coś jak mechanizm szuflady. Przydaje się przy pieczeniu i oblewaniu mięska, nie trzeba wędrować z gorącą brytfanką na stół i z powrotem żeby obrócić to co pieczemy.

Łopal
30-06-2010, 16:24
Jeśli chodzi o zmywarkę, to warto szukać takich ze zmienną wysokością kosza.
Płyta grzejna lub indukcyjna - Następny raz będę kupował coś z ramką. Zabezpiecza przed głupimi wypadkami. Podczas instalacji okapu dupowatemu panu instalatorowi wypadł śrubokręt i ubił narożnik płyty. Nie było gadania, pan instalator kupował nową płytę. Za drugim razem zjechała mi pokrywka z garnka i uszczerbiła krawędź.

Do kwestii zmywarki dodałbym również maksymalną temperaturę zmywania (Baby Cycle czasami się przydaje) oraz sprawę grzałek, czy jest to nowa platforma z grzałkami ukrytymi, czy też nie. Poza tym dobrze patrzeć na zużycie wody i hałas, choć oczywiście to ostatnie też zależy od miejsca, gdzie urządzenie stoi i jak jest zabudowane.

Co do kupowania- za przeproszeniem panów handlujących na Allegro- tam bym jednak nie kupował. Ale to moje zdanie.

Jastrząb
30-06-2010, 16:25
witam

Miałem dylematy. Rozważaliśmy Tekę, Boscha, Siemensa, Miele.
Padło na IKEA. Dlaczego? Bo się mogę bawić w wymianę, nikt mnie nie pyta dlaczego i mam gwarancję na 5 lat. Oczywiście nie znajdziesz w Ikei fajnych ekspresów do zabudowy czy kuchni parowych. Ale zawsze jest coś za coś. Zresztą po tym jak zobaczyłem odpadające przyciski w Miele to się tylko uśmiechnąłem.
Za to praleczkę mam Panasonika i tak samo jak plazmę szczerze POLECAM :)

Łopal
04-07-2010, 11:11
witam

Miałem dylematy. Rozważaliśmy Tekę, Boscha, Siemensa, Miele.
Padło na IKEA.

Kupiłeś coś, co jest obrandowane Ikeą, ale z firmą tą nie ma niczego wspólnego. Jest kilka firm, które kooperują ze Szwedami, w większości przypadków jest to Whirlpool, a więc pewnie i Ty kupiłeś coś wyprodukowane tej firmy. Co nie znaczy, że zrobiłeś źle, bynajmniej. Miłego użytkowania!

piotr_74
04-07-2010, 20:52
dodam coś od siebie :)

- lodówka Whirlpool - 11 lat działa bez problemów, jedynie co to plastiki juz nie są takie białe jak kiedyś
- pralka Whirlpool - 8 lat bezproblemowego działania
- kuchnia ceramiczna Amica - po 7 latach przepalone 2 pola grzewcze i jedna grzałka w piekarniku. Dodatkowo hmm pokrętło mocy grzania (kurcze nie wiem jak to się fachowo nazywa :) ) 2 szt. do wymiany
- zmywarka Bosch - 14 dni działa bez zarzutu, myje lepiej od mnie i jeszcze suszy :)
- kuchenka Bego - 14 dni również działa bez zarzutu :)

Ogólnie przestaliśmy patrzeć na firmę tylko kupujemy taki sprzęt jaki nam się podoba - oczywiście jeżeli chodzi o AGD. Życzę milych zakupów :)

jurekb
04-07-2010, 21:34
A Amica albo Mastercook są wg Was do d....y?
Myślę (bo od lat użytkuję bezawaryjnie, sprzęt z tych firm) że nasi producenci nie mają się czego wstydzić!
Cena atrakcyjna a jakość też niezła.

ASAHI
04-07-2010, 21:51
Polecam Electrolux lodówka, bosch zmywarka, amica kuchenka. łirpula nie.

Jastrząb
05-07-2010, 10:01
Kupiłeś coś, co jest obrandowane Ikeą, ale z firmą tą nie ma niczego wspólnego. Jest kilka firm, które kooperują ze Szwedami, w większości przypadków jest to Whirlpool, a więc pewnie i Ty kupiłeś coś wyprodukowane tej firmy. Co nie znaczy, że zrobiłeś źle, bynajmniej. Miłego użytkowania!

Oczywiście wiedziałem o tym.

I jeszcze lodóweczkę mam nie z Ikei, ale Liebherra i szczerze polecam.

conra
05-07-2010, 10:46
Jedynie Bosch lub Siemens. Jedni z czołówki. Bardzo dobre wykonanie, serwis jak najbardziej elastyczny i sprawny. Jak trzeba naprawić to robią to profesjonalnie w domu i szybko, a jak się dogadasz z serwisantem (po prostu, życzliwość, miło pogadać) to potrafią wymienić nawet rzeczy które się nie popsuły, pod pretekstem "bo się popsuje" :)

Libherr - odradzam, na łączeniu aluminium z miedzą powstaje korozja (co jest dosyć oczywiste), z serwisem podobno źle, lodówki psują się nawet po roku lub po okresie gwarancji. Polecam poczytać: http://liebherr.fm.interia.pl/

edit:
nasza lodówka (bosch, knx czy jakoś tak, nie pamiętam oznaczeń) została zakupiona przez internet na stronie electro.pl

Łopal
05-07-2010, 16:38
Myślę (bo od lat użytkuję bezawaryjnie, sprzęt z tych firm) że nasi producenci nie mają się czego wstydzić!

Mastercook należy do grupy Fagor, to brand na Polskę, pozycjonowany dość nisko. Fajny sprzęt dla każdego, kto nie ma ochoty wydawać kroci na sprzęt AGD. W Polsce to robione, ma ta marka również dość silną pozycję, ale pamiętajmy, że to już nie jest niezależny producent.

M_B
05-07-2010, 18:47
Miele i AEG, Teka oraz Electrolux polecam.

Kelvin
05-07-2010, 19:23
Temat rzeka.

Wybór sprzętów do kuchni to spojrzenie na temt przez następujące pryzmaty:
- funkcje - jakie powinien mieć piekarnik czy też płyta, okap itd,
- design - jaki styl - nie kupimy urzadzeń w stylu retro do mebli nowoczesnych. Powinny pasować do wnętrza i stylu mebli - będziemy na to patrzeć przez kilka lat...
- no i rozmiar - odeszły już w zapomnienie kuchenki o jednym wymiarze, teraz do wyboru do koloru - rózne szerokości piekarników i płyt, okapów...

Jeżeli chodzi o firmy to wyżej w postach jest wiele uogólnień. Osobiście stoję na stanowisku, że warto kupować produkty tych marek, które w danych urządzeniach się specjalizują. Przykładowo marka Faber - producent okapów. Faber w ogóle wymyślił coś takiego jak okap kuchenny (w 1948 roku!) i teraz jest liderem w Europie.

Płyta gazowa - tutaj też nie tylko wygląd. Najlepszą technologię ma Smeg - oprócz standardowego już wyposażenia (zapalarka w pokrętle, zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu) zastosowano jeszcze specjalne palniki - ich konstrukcja pozwala na oszczędność 15 % gazu, spada też emisja szkodliwych substancji powstających w procesie spalania gazu.

Lodówka - z tym NO FROST-em to dyskusyjna sprawa. Jak sama nazwa wskazuje system przeciwko osadzaniu się szronu wewnątrz urządzenia. Kilka lat temu popularny system, teraz już niekoniecznie. Dlatego, że polegał on na obiegu powietrza w lodówce, co z kolei powodowało wysuszanie jedzenia. Wszystko trzeba było pakować, zawijać... teraz w ofercie są chłodziarko-zamrażarki, gdzie w komorze chłodziarki jest samorozmrażanie, a zamraząrka ewentualnie z NO FROST-em.... choć ja uważam, że tam to niepotrzebne. Firmy - najwyzsze notowania mają Liebherr, Vestrfost - ale to droga impreza. Bez obaw kupiłbym Electroluxa lub Siemensa.

Zmywarka 45 cm do zabudowy - Smeg, Siemens, Bosch. Najwięksi producenci w Europie, specjalizują się w tym.

Piekarnik - jak wyżej właściwie. Sam mam Smega - chodzi bez problemów, choć wyżej czytałem że krajanowi z Krakowa zrypał się termostat.

Okap - tak jak pisałem wyżej Faber. Mają bardzo bogatą ofertę.

Pozdrawiam

Łopal
06-07-2010, 11:28
Zmywarka 45 cm do zabudowy - Smeg, Siemens, Bosch. Najwięksi producenci w Europie, specjalizują się w tym.

Piekarnik - jak wyżej właściwie. Sam mam Smega - chodzi bez problemów, choć wyżej czytałem że krajanowi z Krakowa zrypał się termostat.

Pozdrawiam

Aby uściślić- Smeg jest firmą dość niszową, mającą piękne i dobre sprzęty w segmencie wyższym.

Czołówka firm AGD w Europie, jeśli chodzi o udziały rynkowe to: Bosch, Indesit Company i Electrolux. I ci są najwięksi.

Kelvin
06-07-2010, 12:37
Łopal, tak zgadza się. Ale nie rozmawiamy o tym kto jest duży i ma największy udział w rynku, tylko co warto kupić.
Smeg ma przepiękne produkty, zresztą obsypywany jest nagrodami za wzornictwo (projektują dla niego wybitni architekci), ale to rzeczywiście segment wyższy.
Pozdrawiam
Paweł.

Strus
06-07-2010, 12:52
Piszcie, piszcie :D My czytamy , szukamy i wyciągamy wnioski. Dzięki wszystkim którzy zabierają głos. Im więcej info tym lepiej

Rafał_Sz
06-07-2010, 13:11
Piszcie, piszcie :D My czytamy , szukamy i wyciągamy wnioski. Dzięki wszystkim którzy zabierają głos. Im więcej info tym lepiej

W obecnym sposobie podejścia do tandetnej produkcji masowej, można tylko napisać: Biedronka, Żabka - jeden c.... .

siona
06-07-2010, 13:45

kuchenki robią niezłe - nie ma co.

za to lodówki i pralki marki amica to badziew niewąski :/

Articool
06-07-2010, 14:27
Polecam Bosch bądź Electrolux

Łopal
08-07-2010, 22:54
Łopal, tak zgadza się. Ale nie rozmawiamy o tym kto jest duży i ma największy udział w rynku, tylko co warto kupić.
Smeg ma przepiękne produkty, zresztą obsypywany jest nagrodami za wzornictwo (projektują dla niego wybitni architekci), ale to rzeczywiście segment wyższy.
Pozdrawiam
Paweł.

Udział w rynku w tym przypadku jest o tyle ważny, że determinuje też kwestie serwisowe.
Pomijając trochę temat- czekam, aż rozpadnie mi się kilkunastoletnia lodówka Ariston. Skubana działa non-stop. Ale wtedy będę miał dylemat, czy kupić Indesit Prime z wyświetlaczem (cholernie mi się podoba), czy Gorenje, które teraz wypuściło cudowne, stylizowane na stare, w niesamowitych kolorach sprzęty.....

Łopal
08-07-2010, 22:56
Polecam Bosch bądź Electrolux

Trochę offtopic- rok temu kupiłem odkurzacz Zanussi, a więc coś z grupy Eluxa. I kurcze, teraz ból nie powiem czego- szukam ..... worków do tegoż. I okazuje się, że jest to wyprawa po złote runo. Nie ma nigdzie..... Zrobiłęm odstępstwo od reguły (kupuj zawsze marki popularne, a potem nie będzie problemów) i się bujam...

Strus
08-07-2010, 23:02
No dobra Panowie ... to jak to jest z tym NO FROSTem. Brac po calosci czy brac lodowke ktora ma to tylko w zamrazalniku ?

Łopal
08-07-2010, 23:26
No dobra Panowie ... to jak to jest z tym NO FROSTem. Brac po calosci czy brac lodowke ktora ma to tylko w zamrazalniku ?

No Frost. No fajnie. Może za 10 lat tylko takie będą na rynku... Ale- ponoć jednak trochę za bardzo wysuszają papu, kiedy nie jest zawinięte. Generalnie, mam wrażenie, że jest to martwa odnoga ewolucji, kupowałbym standart, ale z głową, na miłość Boską....!

BTW, dziś na jednej z rejlam widziałem ofertę na Samsunga Side-by-side za 2,5 kPLN. Sto metrów dalej na LG No Frost za 1,1 kPLN. Nasz rynek nigdy nie będzie normalny. Większość konsumentó∑ i tak chce taniochy... I koniecznie pralki Frania.

Kelvin
08-07-2010, 23:44
Udział w rynku w tym przypadku jest o tyle ważny, że determinuje też kwestie serwisowe.
Pomijając trochę temat- czekam, aż rozpadnie mi się kilkunastoletnia lodówka Ariston. Skubana działa non-stop. Ale wtedy będę miał dylemat, czy kupić Indesit Prime z wyświetlaczem (cholernie mi się podoba), czy Gorenje, które teraz wypuściło cudowne, stylizowane na stare, w niesamowitych kolorach sprzęty.....

Łopal, pracujesz chyba w tej branży, co...? :-)

Co do serwisów, nawet tych największych rynkowych gigantów to jeszcze inna bajka. Ja w tej branży pracuję już 17 lat i o takich historiach słyszałem czy wręcz w nich uczestniczyłem, że szok... jak firma mnóstwo sprzedaje, jej produkty są wszędzie - w sklepach, studiach meblowych, hipermarketach to niestety mniej się przykłada do serwisowania, bo towar i tak się sprzeda i tak... oczywiście nie jest to regułą. Ale daleko szukać ? Z naszego fotograficznego nikonowskiego podwórka...
Ja mam wszystko Smega poza lodówką (liebherr) - 8 lat gada bez problemów już. Kumpel też 8 lat temu kupił pralkę ARDO - ja mu odradzałem - i też mu chodzi bez problemu, a ma 3 dzieciaków i non-stop pranie...
im więcej wiem na ten temat tym jestem głupszy :-) i jak tu komuś doradzić ? ;-)

A na poważnie - jutro mam spotkanie z koleżką z jednej z największych sieci serwisowych AGD w Polsce, to jeszcze z nim pogadam o awaryjności. Dopytam też o te NO Frosty - skrobnę coś wieczorem.

Pozdrawiam
Paweł.

Łopal
09-07-2010, 09:25
No Frosty... Marżotwórcy. :))))))) Z wyjątkiem przytaczanego przeze mnie LG za 1,1 kPLN......

Stradivarius
09-07-2010, 12:05
Przebiegłem po temacie i nigdzie nie zauważyłem marki Candy .
Czyżby nikt nie miał do czynienia z nowymi modelami tego producenta ?
Ja posiadam już z ponad 14 lat lodówkę Candy ,niestety zaczęły pękać już uszczelki
i teraz też staję przed dylematem zakupu nowego sprzętu.
I zastanawiam się właśnie nad tą firmą ,czy ona także zeszła na "psy" -czy trzyma
jakość na dawnym poziomie.
Bardzo podoba mi się ten model http://www.candy.pl/produkt/500199-CRCN_6202_WE.htm
Ale z tego co widzę nie ma go jeszcze w sprzedaży (przynajmniej u nas w kraju).

Rafał_Sz
09-07-2010, 12:10
Przebiegłem po temacie i nigdzie nie zauważyłem marki Candy .
Czyżby nikt nie miał do czynienia z nowymi modelami tego producenta ?
Ja posiadam już z ponad 14 lat lodówkę Candy ,niestety zaczęły pękać już uszczelki
i teraz też staję przed dylematem zakupu nowego sprzętu.
I zastanawiam się właśnie nad tą firmą ,czy ona także zeszła na "psy" -czy trzyma
jakość na dawnym poziomie.
Bardzo podoba mi się ten model http://www.candy.pl/produkt/500199-CRCN_6202_WE.htm
Ale z tego co widzę nie ma go jeszcze w sprzedaży (przynajmniej u nas w kraju).

Bo ty masz jeszcze dobre stare Candy. Nowe to złom.

Stradivarius
09-07-2010, 12:44
Bo ty masz jeszcze dobre stare Candy. Nowe to złom.
Tu mnie zaniepokoiłeś ??
Dlaczego złom ?
Jakieś doświadczenia osobiste lub zasłyszane ?

Rafał_Sz
09-07-2010, 13:15
Tu mnie zaniepokoiłeś ??
Dlaczego złom ?
Jakieś doświadczenia osobiste lub zasłyszane ?

Doświadczenia osobiste na podstawie posiadanej pralki Candy (ładowana od góry).

2 razy rozsypały się łożyska bębna (rumuńskie badziewie było fabrycznie zamontowane). Padnięty elektroniczny programator. Uszkodzony termostat, który skwapliwie pozwolił się wodzie wygotować przechodząc do etapu drugiego, czyli pożaru. Na szczęście jakimś cudem zostało to w porę zauważone i nie muszę teraz pisać tego postu spod mostu. Candy? Nie dziękuję. Aha, o takich "piedółkach" jak ślizgający się pasek, branie proszku tylko z pierwszego zasobnika czy brak pobierania płynu do płukania nie wspomnę. A nie była to pralka z wyprzedaży, tylko jeden z najdroższych modeli w sklepie. Teraz śmiga Electrolux i jest OK.

ovserwator
09-07-2010, 13:20
kuchenki robią niezłe - nie ma co.

za to lodówki i pralki marki amica to badziew niewąski :/

Piekarnik do zabudowy Amica otwierany (nie wysuwany) miesiąc temu w kuchni mojej mamy, podczas otwierania tegoż*badziewia, miesiąc po gwarancji, w rękach został jej poziomy uchwyt, szyba przednia, gruba i twarda rozkruszyła się w drobny mak i po kuchni się rozsypała - szczęście, że dzieci nie było nigdzie w pobliżu. Pierwszy raz takie cuś widziałem. Odradzam ten syf.

Rafał_Sz
09-07-2010, 13:26
Tak na marginesie. Jeśli ktoś posiada samoodszraniającą się lodówkę Samsung (taka bez chłodnicy z tyłu i z wyświetlaczem na górze), skończyła mu się gwarancja, a lodówka zaczyna mocno hałasować po czym na wyświetlaczu pojawia się ERR i włącza się alarm dźwiękowy - mogę napisać jak pozbyć się problemu nie wydając kilku stów na serwis. Ba, nie wydając nawet złotówki. Z tego co wiem, jest to dość powszechny problem w tych lodówkach, a wystarczy wkrętak, nożyk i 10 minut czasu :).

Mariusz888
09-07-2010, 13:33
Nie wiem jaka Amica ale u moich rodziców są 2 Amici - jedna do zabudowy, która działa już od chyba 8 lat i jest to najlepszy piec jaki w życiu widziałem - na prawdę pięknie grzeje, szybko, równo itd a druga to tania Amica, normalna, wolno stojąca która również ze 3-4 lata śmiga - oba bezawaryjnie :)

Stradivarius
09-07-2010, 19:31
Doświadczenia osobiste na podstawie posiadanej pralki Candy (ładowana od góry).

2 razy rozsypały się łożyska bębna (rumuńskie badziewie było fabrycznie zamontowane). Padnięty elektroniczny programator. Uszkodzony termostat, który skwapliwie pozwolił się wodzie wygotować przechodząc do etapu drugiego, czyli pożaru. Na szczęście jakimś cudem zostało to w porę zauważone i nie muszę teraz pisać tego postu spod mostu. Candy? Nie dziękuję. Aha, o takich "piedółkach" jak ślizgający się pasek, branie proszku tylko z pierwszego zasobnika czy brak pobierania płynu do płukania nie wspomnę. A nie była to pralka z wyprzedaży, tylko jeden z najdroższych modeli w sklepie. Teraz śmiga Electrolux i jest OK.
Kurcze faktycznie nie ciekawie... :???:
Trzeba jeszcze raz przeanalizować za i przeciw.
Ciekawe że teraz firmy nie starają się by ich produkty były mało awaryjne
tylko wszystko na jak największy zysk :evil: a klienta w du.... .

kux
09-07-2010, 20:08
no to bez czytania całego wątku powiem tak:
całe AGD mam samsunga i sobie chwalę... od kilku lat działa i mam święty spokój.....

ale żeby nie było żem fanatyk.... AGD i tylko AGD....

RTV preferuję denona

gregory_21
10-07-2010, 00:15
W temacie ale bez porady: czy ktoś potwierdzi istnienie dwóch taśm produkcyjnych w fabrykach znanych producentów:

1. bardzo dobrze złożone, spełniające zwarte normy, sprzedawane drożej w specjalistycznych sklepach
2. odpady nie spełniające do końca norm (w sensie: mieszczące się w dość dużych widełkach), sprzedawane w promocjach przez Tesco, Real, Media Markt, często widywane w punktach serwisowych?

Co do obecnych pralek Candy są to zwyczajnie pralki bodajże Hoover'a, które nie spełniają norm jakościowych ale mimo wszystko są sprzedawane taniej pod marką Candy, która w Polsce jedzie na opinii sprzed lat, kiedy to Candy produkowało sprzęt dobrej jakości.
Jeżeli się mylę to proszę o weryfikację ale przytaczam tu słowa znajomego sprzedawcy-serwisanta, który doradził mi zakup pralki Hoover (http://www.hoover.pl/produkt/59437-VHD_616_ZI.html) i jestem mu za to wdzięczny już chyba 5 rok ;)

mOSAd
10-07-2010, 03:57
Osobiście jestem zwolennikiem idei specjalizacji, jak ktoś powyżej. A też będę wkrótce wyposażał całe mieszkanie w sprzęt AGD.
Trochę odejdę od marek niemieckich dla odmiany. Będąc w Korei praktycznie cały sprzęt, który tam widziałem był marki LG oraz Samsung. Ale dało się zauważyć specjalizację. LG chyba przoduje w klimatyzatorach, jakby ktoś szukał (miliony w skali tamtego kraju). Sporo TV także. Samsung robi bardzo różnorodny sprzęt w tym sporo przemysłowego, co pozwala sądzić, że w tych dziedzinach są całkiem nieźli. Mowa o pralkach, a także chłodziarkach czy lodówkach. Koreańczycy mają narodową potrawę kim-czi, taką podfermentowaną kapustę pekińską na ostro. Do tego, by ją dobrze przechowywać oraz robić samemu, potrzebują dobrych warunków chłodniczych. Stabilnych i wiarygodnych. Chodzi nie tylko o temperaturę, ale także o wilgotność. Stąd też chyba lodówki z kilkoma strefami chłodzenia i obiegami. Natomiast odradzam - tak bardzo ogólnie - sprzęt elektroniczny Samsung z wyjątkiem dysków twardych. LG i Samsung sprzedają mnóstwo komórek w Korei, ale na nasze warunki i mentalność to nie jest dobry wybór. Pod tym względem Azjaci są łatwiej "zaspokajalni".
Lodówkę od lat mam jakąś prostą Ariston. Z zamrażalnikiem na górze i bez jakichś wyszukanych systemów. Ale muszę przyznać, że jest rewelacyjna w utrzymaniu i w działaniu. Natomiast plastiki na zewnątrz są słabej jakości i podatne na uszkodzenia. Jednak brak szronu w lodówce oraz nadmiaru lodu w zamrażalniku, są na bardzo wysokim poziomie. Nic więcej właściwie nie trzeba. Jedynie być może precyzyjniejsza kontrola temperatury, która jest ustalana jakoś względem temperatury otoczenia, więc zmienia się z porami roku i trzeba ją delikatnie dostosować. Lodówka jest natomiast rewelacyjnie bezgłośna, co jest ogromną zaletą.
Generalnie według mnie jest mały problem z pisaniem, że coś działa od wielu lat. Ponieważ jak było wspomniane, ogólna jakość wykonania sprzętu spada, a coraz więcej elektroniki nie wpływa na długowieczność. Producenci stosują nowe technologie, co oznacza, że często są to niesprawdzone technologie, które właśnie jako konsumenci testujemy dla nich. Zatem jeżeli zależy komuś na długowieczności, obstawiałbym sprzęt "niemodny", przestarzały, trzeciej generacji, ale za to sprawdzony przez klientów i udoskonalony przez producenta. Jeżeli nadal jest w sprzedaży to znaczy, że być może się broni, mimo braku bajerów.
Ktoś wspominał o specjalizacji w okapach kuchennych. Tu bym wybierał firmę z doświadczeniem, ponieważ okap tylko wydaje się prostym elementem, ale jego utrzymanie w czystości może nie być przyjemne. A zastosowane materiały, mające ciągle kontakt z osadzającym się tłuszczem i z ciepłym powietrzem, mają ogromny wpływ na wygląd po kilku latach. To nie jest jednak coś, co wymaga innowacji, zatem można zawierzyć firmom robiącym to dobrze od lat.
Kuchenka i piekarnik. Czyszczenie tego ostatniego może być zmorą. Przyjrzyjmy się jakie są ułatwienia w tej właśnie kwestii. Jakie profile, czy wszystko jest obłe, tatwe do utrzymania w czystości. Szczególnie będzie tu interesujący dół piekarnika oraz jego styk z drzwiczkami. Im mniej bajerów w piekarniku, tym moim zdaniem lepiej. Oczywiście termostat i wyłączanie czasowe oraz funkcje opiekania i termoobiegu to standard i takie minimum pozwala już na wygodne z niego korzystanie. Sondy, teleskopy, dodatki - dla fanatyków pichcenia jak najbardziej, ale dla przeciętnej rodziny, raczej zbędne. My jednak częściej chyba smażymy, gotujemy, odgrzewamy niż pieczemy.
Osobiście zastanawiam się nad rodzajem palników. Gazowe nie są zbyt urokliwe niestety, ale ekonomiczne. Wbudowany iskrownik to chyba standard, ale kojarzę różne rozwiązania. Bardzo wygodne jest to, które mam aktualnie w Amice. Iskrownik włącza się dociskając pokrętło do kuchenki. Chodzi o to, żeby całą czynność zapalania gazu, wykonywać tylko jedną ręką, bo druga zwykle jest zajęta. Ogromne ułatwienie w porównaniu do ręcznych zapalarek sprzed lat.

Łopal
10-07-2010, 11:38
W temacie ale bez porady: czy ktoś potwierdzi istnienie dwóch taśm produkcyjnych w fabrykach znanych producentów:

1. bardzo dobrze złożone, spełniające zwarte normy, sprzedawane drożej w specjalistycznych sklepach
2. odpady nie spełniające do końca norm (w sensie: mieszczące się w dość dużych widełkach), sprzedawane w promocjach przez Tesco, Real, Media Markt, często widywane w punktach serwisowych?

Bzdet.

W hipermarketach handluje się AGD, jak i RTV na pół gwizdka. Wyszukuje się więc albo modele do zwalenia, na ogół podstawowe, mało zaawansowane i tanie, albo starocie ofertowe. Marża z tego żadna, ale czasami wypchnąć trza...

mOSAd
10-07-2010, 12:58
Niektóre sprzęty (na przykład elektroniczne) w marketach to oddzielna linia. Ale dotyczy to raczej rzeczy sprzedawanych masowo i zalegających w magazynach w setkach sztuk przynajmniej. Inaczej nie opłacałoby się przestawiać produkcji co chwila. No chyba, że jest do tego dedykowana linia i z niej idzie sprzęt do marketów. Nie wiem natomiast jak to jest w AGD. Raczej nie podejrzewam by producentom się tu opłacało w ten sposób kombinować. W elektronice użyjesz tysięcy tańszych kondensatorków, czy innych elementów i zysk już jest wymierny. W zmywarce, czy lodówce elektronika to ułamek ceny, a przecież obudowy nie zrobią nagle z innego materiału bo byłoby to zauważalne. Natomiast może być słabsza kontrola jakości, która rzutuje na czas produkcji oraz odsetek produktów z mniejszymi bądź większymi felerami. Natomiast w przypadku sprzętu, który jest naprawiany w systemie door-to-door to byłoby chyba dość ryzykowne zagranie.
Swoją drogą mam pytanie, bo szczerze mówiąc nie mam pojęcia. Załóżmy, że mi coś nawala w kuchence czy lodówce w czasie gwarancji. Na pewno nie chciałoby mi się jej demontować i wysyłać! Czy to jest jakiś standard, że z firmy przyjeżdża serwisant i bada sprawę na miejscu? Jak to jest?

gregory_21
10-07-2010, 13:05
Bzdet.

W hipermarketach handluje się AGD, jak i RTV na pół gwizdka. Wyszukuje się więc albo modele do zwalenia, na ogół podstawowe, mało zaawansowane i tanie, albo starocie ofertowe. Marża z tego żadna, ale czasami wypchnąć trza...

Tak czy owak z moich obserwacji wynika, że w hipermarketach sprzęt z założenia jest gorszej jakości co można wydumać na podstawie kolejki w serwisie i użalań znajomych, którzy połasili się na "okazję".

Osobiście nigdy nie kupiłem w hipermarkecie niczego co kosztowałoby więcej jak 150zł.

Upsss... przepraszam ;)
Raz była promocja na duże whisky ;)

Niektóre sprzęty (na przykład elektroniczne) w marketach to oddzielna linia. Ale dotyczy to raczej rzeczy sprzedawanych masowo i zalegających w magazynach w setkach sztuk przynajmniej. Inaczej nie opłacałoby się przestawiać produkcji co chwila. No chyba, że jest do tego dedykowana linia i z niej idzie sprzęt do marketów. Nie wiem natomiast jak to jest w AGD. Raczej nie podejrzewam by producentom się tu opłacało w ten sposób kombinować. W elektronice użyjesz tysięcy tańszych kondensatorków, czy innych elementów i zysk już jest wymierny. W zmywarce, czy lodówce elektronika to ułamek ceny, a przecież obudowy nie zrobią nagle z innego materiału bo byłoby to zauważalne. Natomiast może być słabsza kontrola jakości, która rzutuje na czas produkcji oraz odsetek produktów z mniejszymi bądź większymi felerami. Natomiast w przypadku sprzętu, który jest naprawiany w systemie door-to-door to byłoby chyba dość ryzykowne zagranie.
Swoją drogą mam pytanie, bo szczerze mówiąc nie mam pojęcia. Załóżmy, że mi coś nawala w kuchence czy lodówce w czasie gwarancji. Na pewno nie chciałoby mi się jej demontować i wysyłać! Czy to jest jakiś standard, że z firmy przyjeżdża serwisant i bada sprawę na miejscu? Jak to jest?

Może faktycznie nie ma osobnej, gorszej linii produkcyjnej ale tak jak powiedziałeś bardziej przymyka się oko podczas kontroli co owocuje większą awaryjnością ;)

Co do serwisu sprzętu w domu to do kuchenki Amiki, która była jeszcze na gwarancji przyjechał miły pan serwisant, naprawił i nie wziął grosza za naprawę a jedynie 15 czy 20zł za dojazd.
Myślę, że to i tak mała kasa w porównaniu z odpinaniem, przewozem w dwie strony i ponownym podpięciem przez osobę uprawnioną do tego ;)

Rafał_Sz
10-07-2010, 13:09
(...)
Przyjadą do Ciebie.