Zobacz pełną wersję : skąd profile obiektywów do CR LR
kuba_rsx
28-06-2010, 20:42
Witam, czy ktoś wie skąd można pobrać dodatkowe profile obiektywów do najnowszej wersji CameraRaw lub Lightrooma? Ku mojemu zdziwieniu pośród wbudowanych niema 17-55 i 50 1.4G a to moje główne szkiełka. Poza tym zdaje się gdzieś czytałem że 17-55 powinien być obsługiwany.
Z góry dziękuję za pomoc.
Podłączam się pod pytanie,
czy są w necie dostępne dodatkowe profile?
chetnie podlacze sie pod watek
gdzie znalezc profil do Nikkora 18-105?
carcrusher
07-07-2010, 09:37
też szukałem tych profili, też potrzebuję do 18-105, ale niczego nie znalazłem. Jedyne wyjście to chyba zrobienie tego własnoręcznie i udostępnienie. Niestety nie mam warunków do takowych pomiarów, ale może znalazł by się jakiś samarytanin? :)
no to jest nas trzech:) też szukam profilu do kita.
carcrusher
29-07-2010, 10:27
znalazłem coś takiego:
http://forums.adobe.com/message/2997079
bezpośrednio:
http://www.mediafire.com/?i87vvukatarpmug
niby działa :)
2pompony
30-07-2010, 02:41
Adobe udostępnił darmowy program o wiele mówiącej nazwie: Lens Profile Creator (łatwy do znalezienia w ich serwisie). Teraz zamiast szukać profili i denerwować się, że ich nie ma - można sobie stworzyć samemu, a może nawet pomóc koledze, co też szuka! :)
A może ktoś łopatologicznie opisać jak taki profil sobie zrobić? Trochę poległem przy tym, a wydaje mi się że trzeba to zrobić w miarę precyzyjnie.
2pompony
30-07-2010, 11:49
Łopatogicznie (na podstawie skrótowej instrukcji od Adobiego):
1. ściągnąć program (dobrze się zaczyna :) )
2. Program nie ma instalatora, jest to archiwum zip lub DMG. Wystarczy rozpakować i program jest gotowy do działania.
3. Jako szybkie zapoznanie proponują odpalić program, wczytać 9 obrazków (dostarczone) i kliknąć jedyny guzik jaki mamy do kliknięcia, mianowicie stwórz profil (Create Profile). Jako uwagę od siebie mogę dodać, że te 9 obrazków świetnie pokazuje co w ogóle należy ze sobą zrobić. Należy wydrukować planszę wielkości powiedzmy dwa łokcie na półtora (szachownica), ustawić ją na sztaludze czy czymś podobnym (w pionie) i sfotografować. Należy zrobić minimum 3, maksimum 9 obrazków, ustawiając szachownicę w odpowiednich miejscach: góra-lewa, góra-środek, góra-prawa, środek-lewa, środek-środek, i tak dalej.
Wszystko co jest potrzebne (odpowiednie szachownice z wymiarami) są dostarczone w plikach pdf.
4. W dalszych punktach piszą nieco dokładniej w jakich formatach robić zdjęcia (jpg/tif versus RAW/DNG), ale w sumie bardziej odsyłają do dokumentacji. Nic ciekawego dalej nie ma.
Żeby każdy mógł sobie zdać sprawę na czym rzecz polega, naprawdę warto zrobić to, co proponują: odpalić, wczytać, kliknąć. Program zanalizuje każdy obrazek (porobi sobie kreseczki na szachownicach), trwało to na moim niezbyt szybkim komputerze tyle, że zrobiłem sobie kawę i upiłem ze cztery łyki, a jak wróciłem, to właśnie kończył. Na koniec program wyświetla okienko, w którym można zapisać profil. Jak się go zapisze, to OK, a jak da się anuluj, program spyta czy temu profilowi stworzonemu przed momentem dajemy spokój.
UWAGA: program nie robi magicznych sztuk. Zapisany profil trzeba sobie samemu przenieść/skopiować w odpowiednie miejsce, mianowicie tam, gdzie go będzie szukać LR, PS lub ACR. NA szczęście podają gdzie to jest - różne miejsca w zależności od systemu.
Są jeszcze opcje do ustawienia (z 10, może 12), ale na szczęście dla mniej wprawnych jest zawsze opcja Auto.
Wszystko.
Nie ma za co. :)
Łopatogicznie (na podstawie skrótowej instrukcji od Adobiego):
1. ściągnąć program (dobrze się zaczyna :) )
2. Program nie ma instalatora, jest to archiwum zip lub DMG. Wystarczy rozpakować i program jest gotowy do działania.
3. Jako szybkie zapoznanie proponują odpalić program, wczytać 9 obrazków (dostarczone) i kliknąć jedyny guzik jaki mamy do kliknięcia, mianowicie stwórz profil (Create Profile). Jako uwagę od siebie mogę dodać, że te 9 obrazków świetnie pokazuje co w ogóle należy ze sobą zrobić. Należy wydrukować planszę wielkości powiedzmy dwa łokcie na półtora (szachownica), ustawić ją na sztaludze czy czymś podobnym (w pionie) i sfotografować. Należy zrobić minimum 3, maksimum 9 obrazków, ustawiając szachownicę w odpowiednich miejscach: góra-lewa, góra-środek, góra-prawa, środek-lewa, środek-środek, i tak dalej.
Wszystko co jest potrzebne (odpowiednie szachownice z wymiarami) są dostarczone w plikach pdf.
4. W dalszych punktach piszą nieco dokładniej w jakich formatach robić zdjęcia (jpg/tif versus RAW/DNG), ale w sumie bardziej odsyłają do dokumentacji. Nic ciekawego dalej nie ma.
Żeby każdy mógł sobie zdać sprawę na czym rzecz polega, naprawdę warto zrobić to, co proponują: odpalić, wczytać, kliknąć. Program zanalizuje każdy obrazek (porobi sobie kreseczki na szachownicach), trwało to na moim niezbyt szybkim komputerze tyle, że zrobiłem sobie kawę i upiłem ze cztery łyki, a jak wróciłem, to właśnie kończył. Na koniec program wyświetla okienko, w którym można zapisać profil. Jak się go zapisze, to OK, a jak da się anuluj, program spyta czy temu profilowi stworzonemu przed momentem dajemy spokój.
UWAGA: program nie robi magicznych sztuk. Zapisany profil trzeba sobie samemu przenieść/skopiować w odpowiednie miejsce, mianowicie tam, gdzie go będzie szukać LR, PS lub ACR. NA szczęście podają gdzie to jest - różne miejsca w zależności od systemu.
Są jeszcze opcje do ustawienia (z 10, może 12), ale na szczęście dla mniej wprawnych jest zawsze opcja Auto.
Wszystko.
Nie ma za co. :)
Masz u mnie piwko :-D
A jak robić profile dla obiektywów zmiennoogniskowych ? Czy wybieramy dwie , trzy ogniskowe i dla każdej robimy profil , a może najdłuższa i najkrótsza albo środek ?
2pompony
31-07-2010, 21:48
Chłopie, przecież wszystko to masz opisane w dokumentacji... Przy okazji zwracam Ci uwagę, że obiektyw nei ma tylko zooma (zmianę ogniskowej), ma jeszcze na przykład kółko zmiany ostrości (focus) lub tak dziwne urządzenie jak przysłona! :)
Żarty na bok - oczywiście można sobie wydrukować porządnie planszę, a następnie zrobić 9 zdjęć i uznać sprawę za zamkniętą - ale przecież robisz ten profil dla siebie, chcesz go mieć zrobionego dobrze, albo bardzo dobrze. Na forum programu u Adobiego można przeczytać, że ludzie robią kilka-kilkanaście setów po 9 obrazków każdy, różniących się i ogniskowymi i przysłoną. Niektórzy posuwają się do tego, że robią to jeszcze dla dwóch lub trzech odległości!
Choć mogłoby się to wydawać jakąś benedyktyńską lub wręcz nadludzką pracą - tak w zasadzie jest to kwestia dobrego zaplanowania, sproszenia paru kumpli i zrobienia tego w ramach dobrej zabawy. Czyli jak w wypadku każdej dobrej imprezy: dobra logistyka, trochę zabawek i odpowiedni ludzie! :)
Wyobrażam to sobie tak: (mniej więcej, to mój plan autorski, nie Adobiego).
1. Zaplanować jakie obiektywy się będzie robić
2. Wydrukować odpowiednie plansze - inne do 200-400, inne do 10-20 (to rzecz oczywista).
3. Wydrukować sobie na karteczce zestawy zdjęć, jakie chcemy wykonać. Podaję dla przykładu (parametry wzięte z sufitu)
- obiektyw 10-20, ogniskowa 10, przysłona 2.8 (GL, GS, GP, SL, SS, SP, DL, DS, DP)
- obiektyw 10-20, ogniskowa 10, przysłona 4 (GL, GS, GP, SL, SS, SP, DL, DS, DP)
- obiektyw 10-20, ogniskowa 10, przysłona 5,6 (GL, GS, GP, SL, SS, SP, DL, DS, DP)
...
- obiektyw 10-20, ogniskowa 10, przysłona 16 (GL, GS, GP, SL, SS, SP, DL, DS, DP)
- obiektyw 10-20, ogniskowa 10, przysłona 22 (GL, GS, GP, SL, SS, SP, DL, DS, DP)
Potem to samo dla ogniskowej 12, 14, 16, 18, 20 - lub jak tam kto uważa, może być tylko 10, 14, 20. Przysłon też można dać tyle, ile się uważa... Oczywiście im bardziej dokładny ma być profil, tym więcej powinno być kombinacji - obiektywy są przyrządami subtelnymi i nieliniowymi, CA, comy, zniekształcenia, dystorsje, winiety i tak dalej nie do końca można interpolować liniowo. Ale przy okazji należy zachować zdrowy rozsądek - przy obiektywie 200-400 nei zmieniałbym ogniskowej co 5 mm od 300 do 400... Jeśli ktoś ma czas i chce mu się zrobić robotę dobrze, niech to zrobi dla dwóch odległości, ale to chyba zbytek łaski i przesada (to moje zdanie prywatne).
4. Mając te plansze i rozpiskę, najgorsze za nami. Teraz tylko należy zaprosić odpowiednie obiektywy i pilnować, żeby piwa nie napoczęto za wcześnie. Ustawić aparaty na statywach, robić obrazki i skreślać na rozpiskach (każdy swojej) które zrobione, a które nie.
Owszem, jedno popołudnie, a może i wieczór z głowy, ale od razu tyle kompletów zdjęć, ile obiektywów się zaprosi - nei brzmi optymistycznie? JAk wszyscy wykonają swoje w miarę poprawnie, wystarczy to tylko odpowiednio posortować (według parametrów z Exifa, LR zrobi to pysznie), ponazywać tak, żeby się nie pogubić i wrzucić do programu. A potem patrzeć i puchnąć z dumy, jak nowy profil przepięknie prostuje nam beczki i inne takie na starych obrazkach!
Czyż to nie piękne? :)
Powiem Ci , że wyszedł z tego niezły poradnik. Może go Admin wklei jako gotowe "porady,ustawienia,TIPy" ;-).
A jeszcze jedna sprawa. Profile udostępnione przez Adobe np. do 35 1,8 DX chyba jest jako jeden profil, bez zmiany przysłon. Czyli rozumiem, że też powinienem go skalibrować i używać własnych profili. Ciekawi mnie też czy ACR wykryje obiektyw i jego ustawienia i automatycznie dobierze odpowiedni profil. Obiektyw, jak wspomniany wyżej mi wykrywa, ale czy jak będzie z wieloma ustawieniami przysłony, to też dobierze odpowiedni ?
2pompony
01-08-2010, 02:34
Powiem Ci , że wyszedł z tego niezły poradnik. Może go Admin wklei jako gotowe "porady,ustawienia,TIPy" ;-).
A jeszcze jedna sprawa. Profile udostępnione przez Adobe np. do 35 1,8 DX chyba jest jako jeden profil, bez zmiany przysłon. Czyli rozumiem, że też powinienem go skalibrować i używać własnych profili. Ciekawi mnie też czy ACR wykryje obiektyw i jego ustawienia i automatycznie dobierze odpowiedni profil. Obiektyw, jak wspomniany wyżej mi wykrywa, ale czy jak będzie z wieloma ustawieniami przysłony, to też dobierze odpowiedni ?
Sękju.
A teraz odpowiedzi... Obawiam się, że podchodzisz zbyt rygorystycznie do zagadnienia. Używaj tego, co uznasz za dobre, co się sprawdza i co jest dla CIEBIE wygodne! Jeden oprofiluje sobie sam całą szklarnię ze wszystkimi detalami, drugi będzie z lenistwa wykorzystywał tylko gotowce z sieci (nawet ich nie modyfikując), a trzeci uzna, że skoro nie ma jeszcze profilu do jego szkła, to go nie będzie stosować... Jeśli nie wierzysz profilowi Adobiego, zrób sobie lepszy swój i zobacz jak działa.* A jeśli stwierdzisz, że Adobiego działa dobrze, albo trzeba go tylko umiejętnie dostosować - zrób sobie tylko popraweczkę.**
CO do odszukiwania... Jeśli opiszesz profil dobrze (puszka, szkło, itd), a potem sam plik skopiujesz w odpowiednie miejsce, ACR musi go odnaleźć i zastosować. A ACR to zarówno plugin do PSa, jak i LR - więc to też będzie działać.
* Na przykład ja zauważyłem, że profil do Nikkora 12-24 jest źle zrobiony, bo na 12 mm prostuje mi beczkę za mocno (wykrzywia w drugą stronę). Dlatego muszę ustawienie Distortion przy tej ogniskowej dawać na jakieś 60-70% - robię to na oko tam, gdzie widać (wnętrza, architektura). Tym sposobem korzystam z profilu, choć dostosowuję go do własnych gustów, celów, zapatrywań.
**Z kolei w profilu innego mojego szkła, S10 - zauważyłem, że nie do końca podoba mi się profilowa naprawa CA. Wycyzelowałem zatem parę obrazków, dopieścilem tą cholerną CA na maxa (ile mnie było stać) i zrobiłem sobie preseta. Teraz, ilekroć mam ochotę zastosować profil - mogę go sobie poprawić jednym klikiem, albo w ogóle zrobić preseta, w którym oprócz zadania profilu będzie przy okazji siedziała poprawka AC. Jak widzisz możliwości są ogromne, trzeba tylko chcieć skorzystać...
carcrusher
04-08-2010, 14:16
niezły cyrk :| i pomyśleć, że w takim DXO to wszystko jest już od razu po zainstalowaniu, a baza szkieł jest przeogromna...
2pompony
04-08-2010, 15:27
Trzeba tylko wiedzieć co za świństwa instalują się razem z trialem DxO i że jedynym sposobem na ich usunięcie jest format dysku. Już za to, że nie uprzedzają o tym przy trialu nigdy nie wezmę ich programu do ręki.
A LRze też jest sporo profili (np. wszystkie moje nowe szkła już były), a będzie coraz więcej i więcej. Mam też parę szkieł M42 - do których profili nie ma. To z dwojga złego wolę mieć coś co mi te profile umożliwia zrobić, niż nic, prawda?
carcrusher
04-08-2010, 20:51
Trzeba tylko wiedzieć co za świństwa instalują się razem z trialem DxO i że jedynym sposobem na ich usunięcie jest format dysku. Już za to, że nie uprzedzają o tym przy trialu nigdy nie wezmę ich programu do ręki.
Hm, dziwne, ja całkiem niedawno bawiłem się trialem dxo i nic innego ani złego mi nie poinstalowało... może miałeś wersję z jakiegoś dziwnego źródła.
2pompony
04-08-2010, 23:23
Mhm, nie podłapałeś, bo nie było komunikatu, że coś zainstalowali, czy tak? CHyba nie uważasz, że firma, która w tajemnicy przed userem instaluje na jego dysku jakiś podejrzany badziew trzeciego producenta (w dodatki do usunięcia tylko formatem i stosującego najdziksze techniki maskujące) przyzna się do tego wygłaszając odpowiedni komunikat!
Poczytaj sobie posty zrozpaczonych userów na dpreview choćby i poczuj się wyróżniony, że inni podłapali, a Ty nie. :)
Ale w jednym masz rację, plik miałem z bardzo podejrzanego miejsca: z ich własnej strony internetowej.
carcrusher
05-08-2010, 13:39
poszukałem i nie mam niczego takiego w systemie, może w nowej wersji dxo wywalili te zabezpieczenia...
2pompony
05-08-2010, 13:50
Gratuluję dobrego samopoczucia. :) Na pewno z uwagi na to, że to właśnie Ty ścignąłeś ich triala, usunęli to, czym raczyli innych przez parę lat.
carcrusher
06-08-2010, 10:55
Gratuluję dobrego samopoczucia. :) Na pewno z uwagi na to, że to właśnie Ty ścignąłeś ich triala, usunęli to, czym raczyli innych przez parę lat.
czytamy ze zrozumieniem - nie pisałem, że z uwagi na to, że coś zrobiłem.
z ciekawości poszperałem i znalazłem, że od wersji 5 nie zabezpieczają softu żadnym DRMem, czyli także osławionym InterLokiem, który z resztą nie jest niczym nadzwyczajnym.
NIKON D5000 (Nikon DX 18-105m f3.5-5.6 G ED IF) - RAW.lcp stąd http://www.mediafire.com/?i87vvukatarpmug
lub bespośrednio do pliku http://download474.mediafire.com/wca91omggmig/i87vvukatarpmug/NIKON+D5000+%28Nikon+DX+18-105m+f3.5-5.6+G+ED+IF%29+-+RAW.lcp
wystarczy umieścić w folderze C:/ProgramData/Adobe/CameraRaw/LensProfiles/1.0/Nikon (dotyczy Visty)
Korekta obiektywu dostępna w ACR
Podobno jest dostępny nowy camera RAW 6.2 Release Candidate , który ma dodane profile obiektywów. Niestety na stronie Adobe nic na ten temat nie znalazłem, może ktoś natknął się na taką listę obiektywów ?
step.tom
10-08-2010, 19:40
Podobno jest dostępny nowy camera RAW 6.2 Release Candidate , który ma dodane profile obiektywów. Niestety na stronie Adobe nic na ten temat nie znalazłem, może ktoś natknął się na taką listę obiektywów ?
http://labs.adobe.com/wiki/index.php/Camera_Raw_6.2 :p
No proszę , wczoraj poszło info w sieci, a artykuł dopiero dziś :-P. Ale niestety dalej nie ma 18-105. W sumie to się dziwię bo to przecież bardzo popularny obiektyw.
2pompony
10-08-2010, 20:47
Popularny popularnym, ale widać prosty jak diabli, skoro profilu do niego nie potrzeba. :)
A poważnie, trza się będzie chyba sprężyć i zrobić samemu ten profil, albo zrezygnować z oprofilowania, co Koledzy? :)
Odgrzebię temat:
czy ktoś znalazł (stworzył własnoręcznie) profil do "kitowego lensa" 18-105 do D90 wersja do Lightrooma? A jesli tak, to czy ten, tego.. mógłby się pochwalić... i udostępnić. Mnie chyba temat własnoręcznego stworzenia przerasta....
A wygląda, że przy ostatniej aktualizacji LR chłopaki z Adobiego znowu o tym obiektywie "zapomnieli".
Odgrzebię temat:
czy ktoś znalazł (stworzył własnoręcznie) profil do "kitowego lensa" 18-105 do D90 wersja do Lightrooma? A jesli tak, to czy ten, tego.. mógłby się pochwalić... i udostępnić. Mnie chyba temat własnoręcznego stworzenia przerasta....
A wygląda, że przy ostatniej aktualizacji LR chłopaki z Adobiego znowu o tym obiektywie "zapomnieli".
O ile się nie mylę jest w najnowszym LR 3.4RC i w najnowszej becie CR.
Faktycznie to szkiełko jest, super:) , a nie wiedziałem nawet, że już jest 3.4RC :p
To czekam w takim razie na wersję stabilną, albo na to, ze ktoś "wyłuska" profil i go zapoda, bo zapowiadają, że wersja stabilna będzie na koniec maja chyba.
Małe sprostowanie.
Jak się okazuje nic nie trzeba wyłuskiwać, wystarczy zainstalować Lens Profile Downloader (http://labs.adobe.com/downloads/lensprofile_creator.html) ze strony Adobe i można pobrać gotowe profile (w tym 18-105). Profil będzie funkcjonował w PS-ie i Lightroomie. Niestety profili w bazie jest na razie niewiele ale może z czasem...
Wiem, że Ameryki nie odkryłem, ale jakoś nie mogłem do tej informacji dotrzeć i dla poszukujących, jak ja, może będzie pomocna.
rafal1676
01-04-2011, 12:53
Panowie mam pytanie. a jak oznaczac ogniskowe w tym programie gdy mam aparat nikon d300s(DX) a obiektyw nikkor 28-300mm(FX). czy wpisywac ogniskowa taka jak pisze na obiektywie(28,35, 50...,300) czy 42,...., 450(odpowiednik ogniskowej pod dx).
Nic nie przeliczaj, program sam wszystko uwzględnia (tzn, że matryca jest mniejsza)
Ogniskowa to ogniskowa. Kropka.
rafal1676
01-04-2011, 17:08
Dzieki