Zobacz pełną wersję : Sigma 120-400 OS i N 70-300 VR
Blasius.G
28-06-2010, 18:40
Pytanie mam odnośnie tych szkieł. Czy można? ;))
Otóż interesuje mnie jak wygląda sprawa z fotografowaniem "z ręki". O ile w Nikkorze 70-300 vr pewnie nie ma problemu, to jak to wygląda w przypadku Sigma 120-400mm f/4.5-5.6 APO DG OS ?
Własnie planuję zakup w najbliższym z najblizszych czasie jakiegoś dłuższego telezooma i te dwa mi chodzą po głowie. Mały jest problem bo takiej sigmy pod nikona nie ma już w moim zaufanym fotojokerze ale będe ich męczył i może sie trafi.
Oczywiście jestem otwarty na inne propozycje z waszej strony. 300mm<= to minimum na długim końcu.
Było wiele razy, ale:
zobacz sobie w lotnictwie zdjęcia deoc i Joa - sigma 120-400OS z ręki oraz wiele zdjęć hesji, Qny, FMS N70-300 VR z ręki.
Blasius.G
28-06-2010, 18:48
Ciekawiłyby mnie ich opnie jak to jest. Może to jakieś silne, muskularne chłopy;) ,a ja tam sie do takich nie zaliczam:)
Ciekawiłyby mnie ich opnie jak to jest. Może to jakieś silne, muskularne chłopy;) ,a ja tam sie do takich nie zaliczam:)
Joa to kobieta i nie wygląda na muskularną:), zresztą deoc do wielkich też nie należy.
Zresztą jesteś z Radomska, deoc z Częstochowy to pisz do niego na PW i się umów na teścik;)
Blasius.G
28-06-2010, 18:53
Ou. Świetny pomysł. Pomyślę. Dzięki.
no moja Sigma daje rade i nawet ostatnio mnie na plus zaskakuje z jakoscia obrazków, ale niestety przestała cos "stykac" - jak masz ochote potestowac oba szkiełka jednocześnie to nie ma problemu, bo oba wymienione mam na stanie. W weekend powinienem znaleźć chwile to jak jestes na tyle mobilny by podjechac do Cz-wy - zapraszam :)
A co do obiektywow - w zaleznosci od tego co chcesz fotografowac, to szkla sa niby podobne a jednak rozne.... powiem tak - N ma 70mm przydatne bardzo :) a Sigma ma uzywalne przy przymknieciu do F/8 400mm :)
deoc, sorry że Cię tak wystawiłem;)
Blasius.G
28-06-2010, 19:09
.... powiem tak - N ma 70mm przydatne bardzo :) a Sigma ma uzywalne przy przymknieciu do F/8 400mm :)
Wygląda na to, że bardziej uniwersalny byłby w tym zestawieniu Nikkor. Pewnie na niego sięzdecyduję ale nie przesądzam. Z zaproszenia skorzystam pewnie. Dogadamy jeszcze miejsce i godzinę. Dzięki.
Wygląda na to, że bardziej uniwersalny byłby w tym zestawieniu Nikkor. Pewnie na niego sięzdecyduję ale nie przesądzam. Z zaproszenia skorzystam pewnie. Dogadamy jeszcze miejsce i godzinę. Dzięki.
No to zależy jeszcze jaki masz fundusz ( zasieję trochę fermentu;) ), bo jest jeszcze S50-500OS:)
Blasius.G
28-06-2010, 21:49
Za wysoka stawka cenowa. Jest tez 150-500 z OSem jednak nie dla mnie juz. Moze w przyszlosci. Poki co nawet na raty maksimum to ta 120-400. Uda mi sie zgrac z kolega z Cze-wy, to zobacze co mi bardziej podpasuje.
To jest najlepsze rozwiązanie - sprawdzić samemu co komu pasuje.