Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Sokól Wędrowny
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img443.imageshack.us/img443/2855/kobczyk.jpg)
Obrabiane na HP Mini ! Bo jestem w terenie !
No to nieźle pojechałeś. SUPER!
Świetnie wyszło, gdzie go spotkałeś Andrzeju?
Respekt; dorwać podloty tego ptaka to sztuka :)
Jednak nie pasuje mi trochę miejsce, gdzie ptak siedzi. Czy podlot wysunąłby się na taki patyk, by pasc ofiarą jastrzebia...?
Możesz powiedzieć, gdzie mniej więcej było zdjęcie robione? (chyba nie w PL)
Pz
To chyba ten, co pikując leci coś ponad 360 km/h?;)
Miałeś szczęście, że akurat usiadł;)
Kurcze - gdzie wy takie ptaki znajdujecie - tylko pozazdrościć
Piękny model w pieknym swietle-Brawo!!
gratuluję spotkania, z chęcią zobaczył bym więcej ujęć :)
patrze, patrze i.... doszedłem do wniosku, że zwaliłeś obróbkę! Popatrz na ten dziób czy szpony - jak ruskie złoto:???:
Po pierwsze gratuluję genialnej foty.
http://img443.imageshack.us/img443/2855/kobczyk.jpg
Po drugie - nie mam pojęcia jak to się stało, że w nazwie wątku wpisałeś, że to sokół wędrowny skoro sama nazwa pliku mówi kobczyk ;-).
Świetnie wyszło, gdzie go spotkałeś Andrzeju?
Też jestem tego ciekaw. Jeżeli u nas to gratuluję spotkania.
Respekt; dorwać podloty tego ptaka to sztuka :)
To nie podlot a dorosły samiec w szacie godowej.
Również jestem ciekaw gdzię i kiedy kobczyka zrobiłeś, w końcu jeśli w pobliżu Częstochowy, to niedaleko mnie. Pozdrawiam
Również jestem ciekaw gdzię i kiedy kobczyka zrobiłeś, w końcu jeśli w pobliżu Częstochowy, to niedaleko mnie. Pozdrawiam
Rzeczywiście mieszkamy blisko siebie i chętnie bym się z Tobą spotkał, ale niestety Kobczyka nie ma w pobliżu Częstochowy.
Jest to dorosły ptak w szacie godowej. Znalazłem w necie wiele opisów tego ptaka i w jedych publikacjach widnieje on jako Sokół Wędrowny w innych Kobczyk i tak do końca nie wiem, jak to jest. Angielska nazwa to Red footed Falkon. ???
Tak jak pisałem jestem w terenie i nie mam dostępu do monitora i programu którym obrabia zdjęcia wld. Ale wkrótce to się zmieni.
Będzie więcej ujęć tego ptaka, mam taką nadzieję, być może samicę uda mi się namówić na krótką sesję :D
Slawek Wojtczak
29-06-2010, 18:16
Andrzeju, pozostaje mi więc życzyć powodzenia :)
Znalazłem w necie wiele opisów tego ptaka i w jedych publikacjach widnieje on jako Sokół Wędrowny w innych Kobczyk i tak do końca nie wiem, jak to jest. Angielska nazwa to Red footed Falkon. ???
Zgadza się kobczyk to red footed falcon. Wędrowny to peregrine falcon. Ciekaw jestem tych publikacji, bo te gatunki są nie do pomylenia ze sobą. To jakby pomylić wróbla z kanarkiem.
Osobiście do oznaczania ptaków szczerze polecam Bird Guide Collinsa i Ptaki Europy Larsa Jonssona. Wspomóc się można również naszą polską galerią na birdwatching.pl.
P.S. Powtarzam prośbę - można wiedzieć gdzie robiony?
Andre, chętnie się spotkam z Tobą, namiary na mnie (tel i e-mail) masz na mojej stronie. Adre napisz chociaż w przybliżeniu gdzie i kiedy zrobiłeś kobczyka. Pozdrawiam
jajacek44
29-06-2010, 22:31
Gratuluję spotkania :smile: To w Polsce ?
borregaard
30-06-2010, 17:19
Super ,nawet jak kolor przesadzony...
Zgadza się kobczyk to red footed falcon. Wędrowny to peregrine falcon. Ciekaw jestem tych publikacji, bo te gatunki są nie do pomylenia ze sobą. To jakby pomylić wróbla z kanarkiem.
Samica kobczyka jest dość podobna do sokoła wędrownego, ale faktycznie samiec jest nie do pomylenia :) To piszę wg. Ptaków Europy (PWN, 1982)
okaz 1 klasa wykonanie tez
Też się zapytam - czy to w Polsce?
Karbulot
02-07-2010, 11:58
Bardzo ładny ptasior :) .
W ciekawym świetle zastany.
polecam!! http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=149988
ładnie, ale po mojemu to nie jest sokół wędrowny.
dominikmiz
02-07-2010, 22:27
Z tajnych zrodel powiem ,że nie w Polsce...a ptak piekny
Właśnie dlatego pytałem bo niedługo tam jadę :). Nie wiem czy o Hortobagy zahaczę, ale może na żołny i kobczyki "zapoluję".
decmeister
03-07-2010, 11:51
zdjęcie świetne, wymarzone spotkanie ;)