Zobacz pełną wersję : Epson stylus 7700
grudzinsky
28-06-2010, 01:16
hej!
przegladam oferty sklepow i natknalem sie na drukarke wielkoformatowa Stylus 7700. wszystko fajnie. sprawdzilem ile kosztuje rola papieru, rola plotna i tak na przyklad na 18m roli drukne 24 zdjecia (50x70) ale jak zobaczylem ceny tuszu to tak troche zbladlem ;)
tu pojawia sie moje pytanie:
na ile rolek (mam nadzieje, ze rolek) lub wydrukow 50x70 wystarcza mi tusze? szukalem w necie, ale jedyne co znalazlem to szybkosc druku. moze nie jestem na tyle sprytny i ta wiadomosc gdzies tam w sieci siedzi, a ja jej poprostu znalezc nie moge ;)
wiekszosc moich zdjec chce drukowac na plotnie, lepiej sie to tu u mnie w okolicach sprzedaje. w sieci znalazlem firme, ktora wali wydruki A2 plotno za £7 z wysylka. wiec zastanawiam sie czy kupno drukarki ma sens czy nie pozostac przy zamowieniach z sieci...
edit:
jesli nie ten dzial to prosze o przeniesienie do odpowiedniego :)
grudzinsky
29-06-2010, 19:20
nikt nie uzywa drukarek wielkoformatowych?
Zacznijmy od tego, że 7700 nie jest ploterem dedykowanym na rynek fotograficzny, tylko do zastosowań CAD/GIS - do fotografii są 7880 i 7900.
Epson zużywa średnio jakie 16ml tuszów na metr kwadratowy wydruku, więc podziel sobie cenę kasety przez pojemność, dodaj koszt papieru i wyjdzie Ci cena jednostkowa powiększenia.
grudzinsky
30-06-2010, 11:18
dzieki Czornyj za informacje :)
w opisach nigdzie nie znalazlem informacji, ze 7700 nie nadaje sie do fotografii. jest mniejszy bo ma 24", a nie 44" jak 7900. ale skoro piszesz, ze nad 7700 sie nie zastanawiac to pomysle nad innymi modelami...
pozdro!
7700 i 7900 to drukarki 24", natomiast 9700 i 9900 to modele 44". Uprzedzam, że nawet 24" 7700/7900 to potworne, wielkie i ciężkie bydlę!
Obie drukarki mają po dwie 5-cio kanałowe głowice, tyle że seria 9700 ma zdublowane koloranty C,VM,Y,MK,PK, a 9900 ma 10 kanałów obsadzone C,LC,VM,LVM,Y,O,G,K,LK,LLK, czyli mówiąc po ludzku - seria700 ma cztery kolory atramentów, a seria900 aż 10 kolorów.
de Fresz
30-06-2010, 12:54
Epson zużywa średnio jakie 16ml tuszów na metr kwadratowy wydruku,
Aż 16 ml każdego? Dużo cosik...
Aż 16 ml każdego? Dużo cosik...
A skąd - 16ml w sumie.
de Fresz
30-06-2010, 16:47
Aaaaa, to dużo lepiej. Jeśli się nie rypnąłem w wyliczeniach wychodzi jakieś 1,50 zł za A4 za sam tusz (liczone dla x900, bo taki mi chodzi po głowie, a on ma większe zbiorniki).
W x900 może być deko lepiej, bo ma oranżowy i zielony kolorant, więc dzięki temu schodzi trochę mniej żółtego, cyanu i magenty. 1ml/A4 przyjmuję dla x880 - oczywiście jeśli się mało drukuje to więcej tuszu idzie w pampers na czyszczenie, ale podaję taką względnie bezpieczną średnią ważoną.
de Fresz
30-06-2010, 17:12
No to mi właśnie wyszło z matematycznych wyliczeń coś podobnego: ~3500 A4 z 3,5 litra tuszu (fajnie to brzmi). Tylko cena zakupu wszystkich kolorów dla x900 trochę zabija – ponad 5k zł brutto :-0
A tak jeszcze może pociągnę ten offtop, bo pewnie temat i tak mocno niszowy – jak wychodzi papier fotograficzny? I cenowo i jakościowo, jak z jego powtarzalnością (stabilnością w funkcji dostaw), które firmy są u nas względnie sensowne? Bo proofingowy mam w miarę obcykany, a o fotograficznym wiem prawie nic.
Skrobnij PM-kę to podeślę Ci na @ cenniczki dla ploterowca ;)
No to mi właśnie wyszło z matematycznych wyliczeń coś podobnego: ~3500 A4 z 3,5 litra tuszu (fajnie to brzmi). Tylko cena zakupu wszystkich kolorów dla x900 trochę zabija – ponad 5k zł brutto :-0
Acha - i jeszcze jedno - nie ma sensu od razu kupować samych dużych kaset, można pozakładać je na LVM, LC, LLK, LK, K i ewentualnie jeszcze na Y - ciemniejsze kolory schodzą 3-4-5 razy wolniej i można obganiać je mniejszymi kasetami. Nawet startowe 110-tki powinny trochę pociągnąć (choć tu z połowę schodzi na pierwsze zasilenie). Natomiast na LVM najlepiej od razu kupić 700-tkę, Epson chla ten kolor wiadrami.