Zobacz pełną wersję : Blurb.com - korzysta ktoś?
mam małe problemy i wątpliwości po zrobieniu próbnej książki. Czy są na forum osoby korzystające z ich oferty?
Bastiano - Seba Frost z tego co wiem, pytaj jego.
może napisz jakie masz problemy? Ja się przymierzam, już próbnie składałem album i zapewne niedługo będę korzystał, więc chętnie się dowiem jakie ewentualne trudności można napotkać.
sam program jest bardzo latwy w obsludze, wiec to calkowicie pomijam.
Problem pojawil sie po przejrzeniu probnej foto-ksiazki (20x25cm). Srednio jestem zadowolony, a to z powodu wygladu zdjec black&white. Otoz otrzymalem zdjecia czarno-bialo-zielonkawe :( Na kolorowych tez jest delikatny zielono-seledynowy zafarb, ale nie odwraca tak mocno uwagi, jak na zdjeciach BW...
Dodam, ze wczesniej nie zagladalem do helpa na stronie, ale uczynilem to teraz. Obejrzalem wszystki filmiki dotyczac kolorow, przeczytalem tutoriale i posprawdzalem (soft proof w PS-ie) pliki, ktore dodalem do foto-ksiazki. I wszystkie sa... A juz na pewno pliki zdjec BW...
Poczytalem rowniez forum i tam ludzie pisza, ze blurb ma klopoty z poprawnym drukiem zdjec BW w druku kolorowym. Podobno pracuja nad tym usilnie.
Doczytalem rowniez, ze bez problemu akceptuja reklamacje i robia nowy, poprawiony egzemplarz za darmo (a co w przypadku zamowienia 100 egzemplarzy?).
Jestem w trakcie skladania takiej foto-ksiazki z wesela i troche mnie martwi ta jazda ze zdjeciami BW. Ale chyba skoncze, wysle i bede czekal na efekty. A w razie kolejnej wpadki, bede reklamowal
powiem szczerze, że mnie przeraziłeś, co to znaczy po przejrzeniu próbnej ksiąźki - zamówiłeś ksiąźkę na próbę?Jeżeli jakoś się uporasz z tym problemem napisz tu o tym, z góry dzięki.
tak, zrobilem jedna probna, ksiazke - dokladnie zdjecia z wakacji - dla dziewczyny.
dla mnie bardzo podoba sie sama forma prezentacji zdjec w postaci takiej foto-ksiazki. Dla klientow rowniez. Dlatego na dniach bede wysylal kolejne zamowienie i wtedy dam znac, jak wyszla kolejna foto-ksiazka
Porównanie wydruków z blurba ze stroną z Lensworka oraz z profesjonalnym albumem:
http://zawsze-kwadrat.pl/2009/06/jak-zrobic-album-fotograficzny/
Też się rozglądam gdzie można zrobić swój niskonakładowy album coby znajomym porozdawać i chyba skończy sie na tym, że przejdę sie po lokalnych drukarniach.
Porównanie wydruków z blurba ze stroną z Lensworka oraz z profesjonalnym albumem:
http://zawsze-kwadrat.pl/2009/06/jak-zrobic-album-fotograficzny/
Też się rozglądam gdzie można zrobić swój niskonakładowy album coby znajomym porozdawać i chyba skończy sie na tym, że przejdę sie po lokalnych drukarniach.
nie oszukujmy sie - blurb cenowo wychodzi bardzo dobrze. Niestety nie moge nic powiedziec o powtarzalnosci druku, co w Twoim przypadku (mala seria) moze byc niezlym problemem - np. kilka egzemplarzy z serii z rozjazdem zdjec BW...
Klientom podoba sie taka forma prezentacji zdjec slubnych. A ze jakosciowo nie jest jak na odbitkach, to malo kto zauwaza. W zasadzie tylko inny fotograf to zauwazy
Ile u nich kosztuje 30x30 - 10 rozkładówek?
himi - http://www.blurb.com/create/book/pricing#large-square
cena jest ta sama dla 20 i 40 stron (odpowiednio 10 i 20 rozkladowek) - ok. 183zl na zwyklym papierze.
ale to 10 rozkladowek (20 stron) to malo, zwlaszcza jak bierzesz twarda okladke (a tylko taka jest dostepna).
dostalem dzis gotowa foto-ksiazke. 120 stron, 33x28 cm. Kolory ok, zdjecia BW rowniez. Ciezko znalesc wieksze roznice pomiedzy tym, co widze na monitorze. Ogolnie jestem zadowolony :)
troche zmartwily mnie roznie pociete strony, tzn nieco inaczej, niz widac to w projekcie w programie. Jakoś specjalnie mi to nie przeszkadza, wiec zostawiam :)
zauwazylem tez, ze nieco mocniej wyszedl szumik na zdjeciach. Uznaje to za plus, gdyz zdjecia zlapaly lekko analogowy klimat
jtomas26
15-07-2010, 17:53
korzystałem z blurba 3 razy, 1 raz do pakietu ślubnego średniej klasy i 2 razy jako księga rodzinna, nie wiem czy kolega zaznaczył papier premium, ale mi wydają się one całkowicie przyzwoite, nie jest to co prawda hiszpański Hoffman ale za taką cenę wydają się spoko. Rzecz gustu i budżetu.
tak, robilem na grubszym papierze.
mam zamowienie na kolejne 4 ksiazki, wiec chyba nie jest tak zle z punktu widzenia klientow ;)
marszull
16-07-2010, 10:38
moim zdaniem to ten papier premium jakos BARDZO sie nie rozni od normalnego
jak po kilku probach na zwyklym i premium zamawiam juz tylko zwykly
Krzysiek C
17-07-2010, 11:26
Tak zapytam przy okazji - jak blurb ma sie do fotojokera? :D
fotoksiazka z FJ to najwiekszy syf jaki widziałem!
Ludzie, a nie lepiej zrobić fajny fotoalbum? Twarde karty, zdjecia naswietlane a nie drukowane. Dużo ładniej to wygląda
fotoksiazka z FJ to najwiekszy syf jaki widziałem!
Ludzie, a nie lepiej zrobić fajny fotoalbum? Twarde karty, zdjecia naswietlane a nie drukowane. Dużo ładniej to wygląda
Może i ładniej, kwestia gustu. IMO mało któy klient zauważy różnice kolorystyczne. Blurba robię sobie na 80 stron (20x25 cm), umieszczam tam ok. 120 zdjęć, koszt ok. 200 zł - jaki fotoalbum da mi taką możliwość?