Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Lato w pełni
jacekz40
27-06-2010, 22:44
Witam, może ten obrazek się komuś spodoba :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/)
brak ostrości, niebo jak jasna plama, drzewo powinno raczej zamykać kadr, a nie dzielić go na dwie nierówne części (choć to nie jest żelazna zasada).
Strasznie wypalone ze szczegółów pole wzdłuż lasu.
w sumie słaba fotografia zarówno kadrowo, jak i w obróbce ...
Nie wiem, czy to wina kiepskiego sprzętu, czy umiejętności, ale wyeliminowanie tego pierwszego pozwoliłoby przynajmniej wykluczyć sprzęt jako przyczynę i podjąć kroki usprawniające ...
brak ostrości, niebo jak jasna plama, drzewo powinno raczej zamykać kadr, a nie dzielić go na dwie nierówne części (choć to nie jest żelazna zasada).
Nie wiem, czy to wina kiepskiego sprzętu, czy umiejętności, ale wyeliminowanie tego pierwszego pozwoliłoby przynajmniej wykluczyć sprzęt jako przyczynę i podjąć kroki usprawniające ...
niestety Jacku ale przedmówca trafnie wypunktował wszystkie wady tej fotografii i nie ma co dodawać :)
jacekz40
28-06-2010, 14:47
Ok, powiedzmy, że zdjęcie jest kiepskie ale nie mogę się zgodzić z zarzutem o braku kontrastu i planowaniu kadru. Drzewo jest w mocnym punkcie.
widzisz jacek, jak by ci to powiedzieć ...
to nie drzewo jest w mocnym punkcie, ale mocny punkt utkwił na drzewie ...
to drzewo jest po prostu zbyt blisko, żeby można je uznać ze obiekt do oglądania ... oko podświadomie próbuje "oddalić" drzewo na taką odległość, przy której nie będzie zbyt dużej różnicy odległości. Tak na moje oko, gdyby drzewo stało 50-70 metrów dalej, byłoby ok ...
heh, a to jest ładnie powiedziane :-)
...
Wow, U-69 to jest dobre.....zebys jeszcze te teorie pokazal na swoich zdjeciach....naprawde na to czekam;)
Ale zdanie dobre!