Zobacz pełną wersję : Nikkor 35mm f/1.4 AF-S (ploteczki)
http://nikonrumors.com/2010/06/26/is-that-it-nikon-35mm-af-s-f1-4-n.aspx
No ja myślę, że to jest już dobra zapowiedź nadchodzącego obiektywu.
Są spekulacje, czy to aby nie jest 24/1.4, ale argumenty, które ja popieram świadczą o tym, że raczej mamy do czynienia z długo wyczekiwaną 35tką:
- skala głębi ostrości jest węższa, nie zawiera cyfry 11,
- odstęp między pierścieniem a końcem obiektywu jest mniejszy,
- etykieta z napisami jest inna.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/06/nikonafs35mm14N-2.jpeg
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2010/06/nikon-af-s-35mm-1.4-N.jpeg)
Wygląda na to, że w wakacje można spodziewać się premiery.
tgollob_jamessuchar
27-06-2010, 22:34
ja widzę wyraźnie 35mm na "etykiecie" <zaciera rączki>
edit: a może to 85?
to czemu podpięty do DXa?? hehe, na pewno będzie to 35 f/1.4 DX ;) hehe...
tgollob_jamessuchar
27-06-2010, 22:40
nie mieli innego na stanie xD
puszki Nikona nawet w Nikonie są trudno dostępne
DX na pewno nie, bo jest N wyraźnie po prawej (albo po lewej, zależy jak kto patrzy)
a moim zdaniem to 24 jak nic.
Na emblematach na nikonrumors ewidentnie widzę właśnie ten numerek, a nie 35 :)
tgollob_jamessuchar
27-06-2010, 22:48
a moim zdaniem to 24 jak nic.
Na emblematach na nikonrumors ewidentnie widzę właśnie ten numerek, a nie 35 :)
chyba niee.. spójrz jak napis AF-S jest przesunięty w stosunku do Nikon ;p
to nie 24
może nie 24 a przerobione 24 :)
No ale liczę na to, że się mylę :D
Nawet jak się pojawi, to dowalą jakieś 9000zł i będzie pozamiatane.
robsonzbydzi
28-06-2010, 00:29
przecież nie będzie droższy od 24/1,4 , zobaczcie jak ceny 24 i 35 w canonie wyglądają.
Sendilkelm
28-06-2010, 09:23
35mm to tam widać wyraźnie. Ja bym się zastanawiał raczej, czy tam nie jest napisane 1.2 zamiast 1.4 :)
Jedno z bardziej wyczekiwanych przeze mnie szkieł
oby to była 35-tka, oby ;)
Zastanawiałem, się czy to aby nie 85tka, ale:
- 85 powinna być dłuższa i większa - tak mi się wydaje
- 85 według patentu ma mieć stabilizację.
hehehe... 24, 35, 85.. niezły rozstrzał tych zgadywanek ;)
Co by to nie było w kwestii ogniskowej to i tak będzie bez szału w kwestii szybkości AF, celności, budowy, optyki*... będzie za to na pewno drogie jak to u Nikona :)
*niepotrzebne skreślić
Na cyfrowe.pl zapowiedz jest na
Nikon Nikkor 24 mm f/1.4 G ED AF-S
Co by potwierdzalo - rowniez porownujac zdjecia wydaja sie takie same ;)
Chyba dopiero obudziłeś się z zimowego snu :)
24/1.4 to już nie nowość, teraz czekamy na "nowe" nowości :)
marciing
28-06-2010, 11:03
Przecież Nikkor 24mm f/1,4 jest już po oficjalnej premierze ........ I to już jakiś czas - niestety cena zabija :(
Byc moze tak - wczesniej nie zajmowalem sie stalkami wiec nie sledzilem.
Ale co do fotki ktora jest na d90 to wydaje mi sie ze to fotka 24 a nie 35
Ale to juz moja opinia.
A co do nowosci po prostu bylem akurat na cyfrowe.pl i maja to jako zapowiedz a nie w sprzedaży wiec tylko przytoczyłem spostrzeżenie.
po wydaniu 35/1.8 dla DX i 24/1.4 FX wydanie 24/1.4 dla DX byłoby zbyt piękne ;) A to idealna ogniskowa dla DX.
raczej to jest 24...
http://www.flickr.com/photos/shimoken/4384319104/
To co pokazałeś na zdjęciu to jest 24, ale nie wiem co to ma do rzeczy...
Dodatkowo chciałbym zaznaczyć, że na zdjęciu rzekomej 35tki można zauważyć mniejsze wcięcie (zwężenie) obiektywu w stronę korpusu.
które pewnie niezwykle ciężko było przerobić w PSie :)
Ja rozumiem, że chcecie wierzyć, że wychodzi nowe szkiełko, czego Wam życzę, ale bez przesady 8)
Z drugiej strony niech wyjdzie, niech kosztuje tyle, co 35L, które zmiażdży i kupicie nowy słoik wszyscy! :)
Mi brakuje właśnie tylko 35/1.4, nic więcej od nikona nie chcę :)
Zawsze się tak mówi (wiem z autopsji). A gdy głodek zaspokojony, to znowu coś się pojawia, znowu coś "tylko jeszcze". A potem jeszcze, jeszcze i jeszcze... ;)
Z drugiej strony niech wyjdzie, niech kosztuje tyle, co 35L, które zmiażdży i kupicie nowy słoik wszyscy! :)
No, tylko żeby kupić ten nowy, to stary słoik trzeba będzie wykopać;) w ogrodzie.
pewnie za 7,5 tys zl bedzie :) wtedy 80% sie odechce :)
No, można powiedzieć, że to już prawie pewne że niedługo (prawdopodobnie 15 września) ujrzymy nowy, długo wyczekiwany obiektyw - Nikkora 35mm f/1.4 AF-S opraz lampe SB-650.
oby:) jeśli tak, to mój idealni N28-70 idzie na giełdę:)
jak bedzie takie jak 24 i nowe 85 to chyba gielda jednak nie zaroi sie zabawkami...
tgollob_jamessuchar
03-09-2010, 20:44
jak bedzie takie jak 24 i nowe 85 to chyba gielda jednak nie zaroi sie zabawkami...
otóż to :D
A co wam sie w nich nie podoba?
pioter m
03-09-2010, 21:49
Chora cena, majaca sie nijak do oferowanej jakosci.
Chora cena, majaca sie nijak do oferowanej jakosci.
na jakiej podstawie oceniasz cenę jak i jakość nowej 85'ki skoro nie ma jej jeszcze dostępnej w sprzedaży???
Mariusz888
03-09-2010, 22:41
Ciekawe jakie będzie - jak takie jak 85G optycznie to sukcesu nie wróżę ;)
No ale Nikon w końcu odświeżył i dołożył jasne stałki AF-Sowe - 24,35 (za chwile),50,85 - w takim razie można się też pewnie spodziewać jakichś 105/135. I znika kolejny koronny argument z wojenek C/N... to, że są takie czy inne, to już inna sprawa. Chociaż 90% narzekających i tak narzeka przy każdej możliwej premierze cokolwiek by to było (typowi pixelpeeperzy) - komu potrzebne i wykorzysta to kupuje i robi tym zdjęcia... Dwie osoby (z tego co kojarze) kupiły 24 i sobie chwalą, pracuja nią - reszta nie ma i narzeka :D
tgollob_jamessuchar
04-09-2010, 10:42
Dwie osoby (z tego co kojarze) kupiły 24 i sobie chwalą, pracuja nią - reszta nie ma i narzeka :D
Jakbym kupił (co chciałem już uczynić w przypadku 24) to nie będę narzekał na swojego "z rodziny" ; ) choćby nie wiem jaki zły był ;D Psychologia ;)
Bo i kto potem mi to odkupi? ; ) (no fakt, na alle wszystko "pójdzie") ;/
Jakbym kupił (co chciałem już uczynić w przypadku 24) to nie będę narzekał na swojego "z rodziny" ; ) choćby nie wiem jaki zły był ;D Psychologia ;)
Bo i kto potem mi to odkupi? ; ) (no fakt, na alle wszystko "pójdzie") ;/
Nie mam zamiaru nic sprzedawać. Tak samo trochę się dziwie tym co narzekają na cenę 24. Jest tylko 1000zł droższa od wersji canona L II. Czy jak za 3 miesiące będzie kosztować tyle samo - 6200zł, to wszyscy pójdą ją kupić?
A wracając do tematu - 35mm to i u mnie brakujące ogniwo w stałkach, narazie używam bardzo dobrego 35/1.8 DX, chociaż czasem przerażają mnie zniekształcenia i winieta (ktore na matrycach do ktorych to szklo jest przeznaczone pewnie nie wystepuja). Jak 35/1.4 będzie tak samo dobre jak 24/1.4, to będę pierwszym który wstawi tutaj sample ;)
Mimo wszystko możecie się cieszyć o tyle, że SONY i tak ma droższe szkła.
po zeissie i prawdopodobnym nikkorze 35 1.4, ponoć w tym miesiącu samyang ma pokazać swojego manualnego 35 1.4. Na fredmiranda przeczytałem: "I have received confirmation from Samyang directly that they will announce this month." (http://www.fredmiranda.com/forum/topic/933034/0#8810641)
Ma kosztować 300-400 USD... może nieźle namieszać:)
wojtas0009
05-09-2010, 13:42
ale nie będzie miał AF, przez co niektórzy na wstępie go skreślą
ale nie będzie miał AF, przez co niektórzy na wstępie go skreślą
skoro nie skreślali z powodu braku AF's samyanga 85, to teraz też będzie ok, szczególnie, że łatwiej ostrzyć na 35 1.4 niż na 85 1.4
marcin_G
05-09-2010, 19:56
skoro nie skreślali z powodu braku AF's samyanga 85, to teraz też będzie ok, szczególnie, że łatwiej ostrzyć na 35 1.4 niż na 85 1.4
Wydaje mi się, że jest wręcz przeciwnie - na gładkiej matówce przy długiej ogniskowej łatwiej wychwycić nieostrość w szkle o dłuższej ogniskowej. Przynajmniej ja tak mam
mibartek
05-09-2010, 19:58
Wydaje mi się, że jest wręcz przeciwnie - na gładkiej matówce przy długiej ogniskowej łatwiej wychwycić nieostrość w szkle o dłuższej ogniskowej. Przynajmniej ja tak mam
ja również dużo większe problemy miałem z manualnym Nikkorem 35/2 niż Samyangiem 85/1.4
no tak, ale w dłuższej ogniskowej GO jest mniejsza i minimalny ruch ręki, wahnięcie ciała i już wyskakujemy z GO
no tak, ale w dłuższej ogniskowej GO jest mniejsza i minimalny ruch ręki, wahnięcie ciała i już wyskakujemy z GO
Ale samo ostrzenie chyba faktycznie jest łatwiejsze. Ja w 'normalnych' zdjęciach właściwie nie umiem ustawić ostrości ręcznie, ale w makro gdzie GO jest malutkie idzie mi nieporównywalnie lepiej.
marcin_G
06-09-2010, 00:15
O to chodzi - najprecyzyjniej ogniskujemy ręcznie przy znacznych różnicach ostrości na matówce, a ma to miejsce:
a) dla długich ogniskowych
b) przy zdjęciach z małych odległości.
Kiedyś byłem na spacerze z D80 i N85/1,4AIS. Wszystkie porterty z bliska były ostre (przy f/2), wiekszość dalekich planów była do kitu
kurcze, a ja próbowałem ostrzyć na manualnej 85'ce 1.4 i nie dawałem rady. na manualnej 20'ce jest super:)
wszystko dzięki GO
Nikkor AF-S 35mm f/1.4: (http://nikonrumors.com/tag/nikon-35mm-af-s-f1-4)
Nano coating
Aspherical element
9 blades aperture
Expected price: around $1800
mibartek
07-09-2010, 16:45
a taki trochę poza tematem :
co było złego w 200/2 VR, że robią nowy ? :-P
andrzej_suse10
07-09-2010, 16:47
a taki trochę poza tematem :
co było złego w 200/2 VR, że robią nowy ? :-P
Cena. Teraz będzie wyższa.
Bedzie miał VR II i nano powłoki a cene wyższą tylko dla zasady ;)
Z czasem się pewnie zrobi tak, że VRII osiągnie cenę teraźniejszą VR, a VR stanieje o 1000zł
tgollob_jamessuchar
07-09-2010, 18:07
Zeiss też zaprezentował 35/1,4... chyba trochę niszczy, tanio nie będzie więc znów S ma okazję pokazać na co ich stać w śmiesznej cenie :)
hostman22
08-09-2010, 16:24
ciekawe czy pod dx zostawią 1.8 czy może wypuszczą 1.4 ?? ;)
nie ma zadnego powodu by robic wersje f1,4 pod dx. bedzie pod ff, wiec kto bedzie potrzebowal jasniej to sobie kupi to szklo i tyle.
nie ma zadnego powodu by robic wersje f1,4 pod dx. bedzie pod ff, wiec kto bedzie potrzebowal jasniej to sobie kupi to szklo i tyle.
W sumie to dobra polityka, bo dla większości amatorów f1.8 wystarczy, a dla profi i zamożnych/wymagających amatorów f1.4 to praktycznie standard.
Może wreszcie nikon wyprodukuje profi szkło, które nie będzie miało żadnych większych wad (bo idealnych rzeczy nie ma) i będzie można fotografować bez zaglądania na setki tabelek i wykresów ;) (odnoszę się do nowej 85-ki). Ta 35-ka ma szanse być obiektywem z szybkim AF, ładnym bokeh i dobra optycznie. Bo tania przecież nie będzie :D . Czego sobie i innym życzę.
Bo tania przecież nie będzie :D . Czego sobie i innym życzę.
:)
moja 35/1,4 juz jest w zasadzie gotowa na podroz do nowego wlasciciela... czekam tylko na premiere nowej.
hostman22
08-09-2010, 17:24
W sumie to dobra polityka, bo dla większości amatorów f1.8 wystarczy, a dla profi i zamożnych/wymagających amatorów f1.4 to praktycznie standard.
a tym niej zamożnym pozostanie sigma. Chociaż po sukcesie 1.8, czemu oddawać klientów sigmie?
a to sigma zrobila (pewne, ze zrobi) 35/1,4??
hostman22
08-09-2010, 17:36
a to sigma zrobila (pewne, ze zrobi) 35/1,4??
łapiesz za słówka ;) chodzi mi o s30/1.4, Nawet jakby cena była większa od sigmy i tak zakładam, że więcej osób wolałoby kupić systemowe szkło.
no tak tylko 30/1,4 jest tylko na DX
:) Bo wolę szkło dobre i drogie niż słabe - niedorobione i drogie ;) :) . 35L, którą kiedyś miałem nie była zła ale mam nadzieję, że nikkor będzie lepszy. Amen :) .
Właśnie na Rumorsach powiedziano że jest 40% szans że 20 sierpnia (przed Photokiną) będzie jeszcze 3 zapowiedź. I tutaj albo EVIL albo nowe DSLR.
Digital Story
08-09-2010, 20:56
co to jest "EVIL" bo od jakiegoś czasu pojawiają się te tajemnicze diabelskie słówka na różnych forach, ale zawsze wyrwane z kontekstu.....
Aparaty z wymienną optyką i elektronicznym wizjerem.
marcin_G
08-09-2010, 21:47
Wiecie co wam powiem?, Że ta 35/1,4 na zdjęciu w pierwszym poście, to jest nowy 85/1,4G, a przerobić w komputerze cyfrę "8" na cyfrę "3" to nawet ja potrafię.
Tyle w temacie bicia piany o AF-S 35/1,4. Amen, Kropka, Finito. Nic z tego.....Dupa......
Pierwszy post z tym co teraz się dzieje to niewiele ma wspólnego, tylko nazwa.
marcin_G
08-09-2010, 22:11
Zmierzam do tego, że to fake jest.....
zdjęcie, fake.
ale 35 1.4 i tak nadchodzi :)
jeszcze tydzień
zdjęcie, fake.
ale 35 1.4 i tak nadchodzi :)
jeszcze tydzień
Do czego tydzień? ;)
Do 15go :P Napisane jest wcześniej!
tydzień do premiery. widać, że nie czytacie nikon rumors
pewnie zdjęcia robicie, czy tam inne bzdury.. :]
tgollob_jamessuchar
08-09-2010, 23:24
za szybko...nie rozpracowałem jeszcze zabezpieczeń pewnego banku :mrgreen:
DamianKul
08-09-2010, 23:39
mam takie pytanko, do czego używacie tej 35? bo chciałbym coś do portretów kupić ale nie wiem czy to nie za niska ogniskowa:-?
Wiecie co wam powiem?, Że ta 35/1,4 na zdjęciu w pierwszym poście, to jest nowy 85/1,4G, a przerobić w komputerze cyfrę "8" na cyfrę "3" to nawet ja potrafię.
Tyle w temacie bicia piany o AF-S 35/1,4. Amen, Kropka, Finito. Nic z tego.....Dupa......
Zmierzam do tego, że to fake jest.....
Marcin, bardzo proszę szybciutko wypluj te słowa, bo ja już nie mogę się doczekać tej 35'ki, a nawet znowelizowany budżet domowy(uwzględniający nowy wydatek) został zaakceptowany przez moją domową księgową, a ty wyjeżdżasz z takim tekstem:)
mam takie pytanko, do czego używacie tej 35? bo chciałbym coś do portretów kupić ale nie wiem czy to nie za niska ogniskowa:-?
Tej to jeszcze nie używamy bo jej nie ma ;P
Marcin, bardzo proszę szybciutko wypluj te słowa, bo ja już nie mogę się doczekać tej 35'ki, a nawet znowelizowany budżet domowy(uwzględniający nowy wydatek) został zaakceptowany przez moją domową księgową, a ty wyjeżdżasz z takim tekstem:)
Tez bym sobie z chęcią kupił, ale zbieram na auto więc zadowolę się 50tką i 24-70/2.8
Może za 2 lata...
DamianKul
09-09-2010, 07:00
Ale jest Nikon Nikkor AF-S DX 35 mm f/1.8G i zastanawiam się nad nią ale nie wiem czy nie za mała ogniskowa do portretów
Do portretu z bliskiej odległości , jak najbardziej. Szczególnie w miejscach gdzie nie można odejść od obiektu , lub chcemy pełną sylwetkę , a jest ciasno .
No i jest Nikkor 35mm f/1.4 AF-S
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/09/nikon35mmf14-2.jpg
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2010/09/nikon-35mm-f1.4.jpg)
Do tego jeszcze:
SB-700:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/09/nikonsb700-2.jpg
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2010/09/nikon-sb-700.jpg)
Nikkor 200/2 AF-S VRII:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/09/nikon200mmf2-2.jpg
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2010/09/nikon-200mm-f2.jpg)
I D7000 które pewnie wyjdzie dopiero w przyszłym roku:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/09/nikond7000-2.jpg
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2010/09/nikon-d7000.jpg)
BTW to ta 35/1.4 to całkiem podobna jest do tej na zdjęciu z pierwszego postu. :)
BTW to ta 35/1.4 to całkiem podobna jest do tej na zdjęciu z pierwszego postu. :)
tam jest 85g, skala odległości się nie zgadza ;)
No tu jest trochę szersza.
myślicie że d7000 będzie uszczelniony? zatyczki od złącz wyglądają jak z gumy..
edit: nvmnd. nie ten wątek. nie chcę sieprzyczyniać do offtopu.
mibartek
14-09-2010, 14:38
myślicie że d7000 będzie uszczelniony? zatyczki od złącz wyglądają jak z gumy..
w ogóle to d7000 ma trochę cech z dotychczasowych puszek trzycyfrowych.
- wybierak 8 kierunkowy (a nie 4)
- pokrętło S, Cl, Ch,
- przyciski play, kosz, ae-l, af-l są "obudowane",
- lepszy, wielopunktowy AF,
- podwójny slot na karty,
- gdzieś chyba spotkałem info, że wizjer 100% krycia
mówiłem zawsze, że jak kiedyś zmienię d200 to na trzycyfrowe body, ale wyczekanie na d7000 coraz bardziej mnie kusi.
35/1.4 też zapowiada się ciekawie - to już chyba wszystko czego brakowało w stosunku do Canona mamy :-P (no może jeszcze 70-200/4 ktoś by chciał ;-) )
Oby bokeh, cena i szybkość AF były lepsze od nowej 24-ki. Więc wreszcie mamy w nikonie nowe profi stałki w podstawowych ogniskowych. Tak trzymać.
A zdjęcia z tej 35-ki jakieś są gdzieś?
A zdjęcia z tej 35-ki jakieś są gdzieś?
jutro rano :)
a co tam dobrego ma jeszcze ten d7000??
Jeżeli chodzi o 70-200/4 to ja myślę, że będzie w przyszłym roku. Obok 70-400, 135/2(1.8), 85/1.8, może jakiejś nowej 50tki (1.8 DX lub 1.2 FX).
Piszą, że 35 będzie brała filtry 67mm.
Może będzie mniejsza od 24/85 :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img837.imageshack.us/i/nikon3524.jpg/)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img833.imageshack.us/i/nikon3524s.jpg/)
Trochę się gubię - ta 35/1.4 miała już oficjalną premierę, czy to jakieś plotki i pobożne życzenia?
;)
ranbir kapoor
14-09-2010, 21:44
jutro bedzie premiera
Dzięki za info.
Aż trudno uwierzyć. W takim razie czekam z niecierpliwością :)
Kto zmienił tytuł wątku!?!? :|
premiera za jakieś 8 godzin ;]
a filtry będą 72mm, nie 67mm
tak jakby nie mogli zrobić 77mm... no ale niech już tylko wyjdzie. przemęczymy się. ;)
Michał Jędrak
14-09-2010, 22:36
Osz qr... pójdę z torbami jak nic w tym roku. Tyle słoików do kupienia.
;] jak dla mnie, 35 1.4 może być jedynym szkłem w mojej torbie...
Mariusz888
14-09-2010, 22:53
Mnie ogniskowa 35 raczej nie kręci więc śpię spokojnie ;) bardziej by mnie kręciło 24+50 ;)
Osz qr... pójdę z torbami jak nic w tym roku. Tyle słoików do kupienia.
e tam,
24/1.4 ma słaby AF, 85/1.4 aberruje, 35/1.4...oj na pewno coś skopią ;-) :D:D
35/1.4 wraz z D700 bardzo ładnie się komponują. Teraz nikoniarze powinni zapalić świeczki w świątyniach w podziękowaniach. Na pewno kupię (na pewno nie w polandowie ;) ze względu na cenę....
e tam,
24/1.4 ma słaby AF, 85/1.4 aberruje, 35/1.4...oj na pewno coś skopią ;-) :D:D
Nie ma ED.
Pawel Pawlak
15-09-2010, 00:15
jeśli beznadziejność 24, 85 i teraz(potencjalnie) 35 jest taka sama jak 16-35 to mamy w systemie 3 nowe rewelacyjne stałki :)
btw. skąd w N wziął się pomysł, żeby w ciągu jednego roku, a w zasadzie 0,5 roku wydać 3 stałki, które były przez wielu uzytkowników tak bardzo wyczekiwane?
już nie będe marudził, że mogli to zrobić rok, 2, 3 lata temu, dziwi mnie fakt, że proces wdrażania szkieł trwał tak krótko, a nie 1,5 do 2 lat ;)
btw. skąd w N wziął się pomysł, żeby w ciągu jednego roku, a w zasadzie 0,5 roku wydać 3 stałki, które były przez wielu uzytkowników tak bardzo wyczekiwane?
już nie będe marudził, że mogli to zrobić rok, 2, 3 lata temu, dziwi mnie fakt, że proces wdrażania szkieł trwał tak krótko, a nie 1,5 do 2 lat ;)
Widać stwierdzili, że teraz to się dopiero im będzie opłacać (wystarczająca ilość użytkowników ma już pełną klatkę i chętnie kupi jasne stałki - w pełni ciesząc się mała głębią, "plastyką", itp).
Wątpię by wchodziły inne w grę inne kwestie niż finansowe ;)
Widać stwierdzili, że teraz to się dopiero im będzie opłacać (wystarczająca ilość użytkowników ma już pełną klatkę i chętnie kupi jasne stałki - w pełni ciesząc się mała głębią, "plastyką", itp).
Wątpię by wchodziły inne w grę inne kwestie niż finansowe ;)
Mieli problemy z silnikiem, bo ludzie oczekują AF w trybie LiveView. Może się uporali, włożyli nowy silnik i zaraz wypuścili szkiełka?
nowy, to może nie, bo podobno w 24 1.4 jest silnik z 70-300.
chyba, ze chcieli szybki, ale im nie wyszło i wsadzili taki ;]
Szkiełko już jest i piszemy o tym tutaj:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=158068