PDA

Zobacz pełną wersję : Dawno już nie było (hehe ;) ) - czyli jaka UV'ka na N17-55?

mini21
27-06-2010, 20:45
Cześć.
Dawno już nikt nie pytał, jaką kupić UV'kę :mrgreen: dlatego pomyślałem, że odkopię temat.

Otóż nabyłem niedawno Nikkora 17-55 no i przydałoby się na to założyć jakąś ochronę (bez podtekstów proszę ;p).

I teraz pytanie do was....
Otóż, na szkło tej klasy założyłbym B+W MRC, bo uważam te filtry za bardzo wysokiej klasy, jednak trochę obawiam się winiety i nie wiem, czy przy tej ogniskowej winietowanie w ogóle będzie występować.
Czy jest sens wydawać ok. 300 zł na filterek, który ma służyć głównie tylko jako ochrona przedniej soczewki?

Druga sprawa to test na optyczne.pl.
Przeczytałem go znowu (i znowu, i znowu, i znowu) i cały czas mam jakieś mieszanie uczucia co to jego treści.
Teraz pojawiła się nawet "aktualizacja" tego testu o kilka nowych filterków.
I cały czas nie mogę uwierzyć, że takie filtry jak Heliopan, B+W czy nawet Marumi zdobyły często gorsze pozycje niż np.: filtr firmy HAMA.

Wiem, że takie tematy są często powtarzane, że część z was w ogóle nie uznaje zakładania filtrów UV, jednak dla mnie jest to głównie "osłonka" przedniej soczewki.

I ostatnia kwestia - czy ktoś wypowie się na temat filtrów Sunpak'a?
Mam jeden filtr tej firmy.
Jest niemal identyczny jak filtry Marumi WPC a kosztuje prawie połowę ceny.
Co o nich myślicie?

Przemek Paśnik
27-06-2010, 20:51
Szara Hoya UV(0) daje radę. Jak jeszcze miałem 17-55 to właśnie z takim u mnie śmigał. Cenowo również przystępny.