Zobacz pełną wersję : D 700 praca AF z lampą SB 900
Przy wykonywaniu zdjęć z lampą , obiektyw Nikkor 24-70, 2,8 przy skrajnym wybieraniu punktów ostrości, aparat w opcji (priorytet ostrości, AF-S, 11- punktów ostrości) w 10 % zdjęć nie wyzwala migawki, pomimo, że ustawia poprawnie ostrość. Zaczyna mi to przeszkadzać ponieważ zdarza się, że tracę fajne ujęcia. Prz pracy D300 z 17-55, 2,8 ten problem był sporadyczny. Body z pozostałymi obiektywami pracuje poprawnie, czasami lampa pokazuje zoom error. Może to wina lampy? Ogólnie lepiej mi się pracowało na poprzednim zestawie.
Proszę o pomoc.
mi też lampa czasami wyrzuca err na zoomie, trzeba ją wyłączyć i włączyć. Co to znaczy: skrajne wybieranie punktów ostrości? mam ten sam zestaw i nie odczuwam żadnych problemów.
Skrajne punkty ostrości kadru czyli maksymalnie po brzegach. Może to kwestia obiektywu?
vasper31
28-06-2010, 08:14
no właśnie jeśli chodzi o słabe oświetlenie czyli np w trakcie tańca (w przypadku wesel) zauważ że lampa nie wspomaga AF na zewnętrznych polach. Wspomaga tylko środek i cztery punkty w górę jeden, w dół, w lewo i w prawo... jeśli wcześniej używałeś 17-55 to miałeś szerszy kadr przez co i więcej światła i łatwiej było wyostrzyć... 2.8 na 17 mm a 2.8 na 24 mm to o wiele mniejsza głębia... cóż trzeba się przyzwyczaić.. :)
ogólnie wydaje mi sie że o to chodzi... :)
Dzięki za pomoc bo już się martwiłem. Szczerze mówiąc to lepiej mi się robiło na weselach D300, powoli się przyzwyczajam do pełnej klatki.
proponuję zajrzeć na do instrukcji SB 900 na stronę D -58 - tam jest to wyjaśnione = wraz ze zwiększeniem ogniskowej maleje liczba pól wspomagania AF, sa nawet rysunki pokazujące które pola są wspomagane :)