Zobacz pełną wersję : Witam, jak ustawiacie sowjego d90 do sytuacji?
mojnikon
27-06-2010, 15:16
Witam, jak ustawiać aparat do portretów , aby jak najlepiej wychodziły zdjęcia? Po zrobieniu paru zdjęć koloryt skóry nie jest za ciekawy.( na auto-portret) Macie jakiej pomysły? Bawiliście się już funkcjami , bo jak mam go dopiero od 1.5 tygodnia i trudno mi się z tym połapać. Czytam instrukcję, ale wolałabym jakąś fachową radę użytkowników...Jak dostosować go najlepiej na manualu. Pozdrawiam
jackrabbit
27-06-2010, 15:21
ja ustawiam obiektywem do osoby fotografowanej :)
a tak na serio to poczytaj o balansie bieli
Myślę kolego,że musisz poczytać najpierw podstawy odnośnie temperatury barwowej.Osobiście nie bawię się funkcjami,a wybieram najbardziej dla mnie potrzebną.
Jak robisz w rawach to auto balans bieli w zupełności wystarczy.
Kundzior
27-06-2010, 16:25
Chciał byś aby całą wiedzę z dziedziny fotografii portretowej (podstaw fotografii) streścić Ci w sposób zrozumiały w jednym wątku, nie da się. Na forum masz dużo wątków wyjaśniających podstawy. Bo chcesz rzeczy nie możliwych, a już któryś z Nas się napracował by wyjaśnić to i owo, poszukaj, zyskasz nową umiejętność, poruszania się po forum.
Witam, jak ustawiać aparat do portretów , aby jak najlepiej wychodziły zdjęcia? Po zrobieniu paru zdjęć koloryt skóry nie jest za ciekawy.( na auto-portret) Macie jakiej pomysły? Bawiliście się już funkcjami , bo jak mam go dopiero od 1.5 tygodnia i trudno mi się z tym połapać. Czytam instrukcję, ale wolałabym jakąś fachową radę użytkowników...Jak dostosować go najlepiej na manualu. Pozdrawiam
Tu się kłania brak jakiejkolwiek wiedzy z dziedziny PRZESŁONA/CZAS/OGNISKOWA, gdybyś wiedział co nieco na ten temat to nie zadawał byś takich pytań, bez urazy oczywiście.
Proponuje poczytać trochę literatury, dużo było polecanych książek tu na forum, szukajka to bardzo przyjazne narzędzie.
skuter41
27-06-2010, 19:28
http://www.horazy.republika.pl/
http://www.szerokikadr.pl/poradnik/
a najlepszym poradnikiem będzie instrukcja obsługi D-90, którą KILKAKROTNIE przeczytasz!
Czytaj i dużo pracuj, a efekty po jakimś czasie przyjdą.
Chciał byś aby całą wiedzę z dziedziny fotografii portretowej (podstaw fotografii) streścić Ci w sposób zrozumiały w jednym wątku, nie da się. Na forum masz dużo wątków wyjaśniających podstawy. Bo chcesz rzeczy nie możliwych, a już któryś z Nas się napracował by wyjaśnić to i owo, poszukaj, zyskasz nową umiejętność, poruszania się po forum.
Kundzior świetnie to ujął. Czytać, czytać i jeszcze raz czytać... to nic nie kosztuje i nie boli. A jak pojawią się konkretne pytania wtedy pomożemy. Tymczasem zamykam.