Zobacz pełną wersję : [pytanie] Co warto zobaczyc na Ukrainie??
Witam
W najbliższych tygodniach wybieramy się z ekipą na Ukrainę. We wstępnych planach mamy zamiar odwiedzić takie rejony jak: Lwów, Czarnahora, Iwanofrankowska oraz Odessa czy też inne tańsze miasto nad Morzem Czarnym.
Ponieważ nikt z nas jeszcze tam nie był, liczę na Waszą pomoc, albo propozycję miejsc do obejrzenia. Z góry dzięki za wszelkie uwagi.
Kamieniec Podolski. To miejsce zrobiło na mnie bardzo duże wrażenie. Bardzo fajnie usytuowane miasteczko (taka niby wyspa).
Dokładnie!
Kamieniec Podolski, Chocim, Zbaraż nie dość że historia tych miejsc niesamowita to jeszcze w miare atrakcyjna fotograficznie.
Kamieniec Podolski i Bakczysaraj
http://www.rosjapl.info/forum/viewforum.php?f=13&sid=d9ee248d6df906158211a584a73c0fc3
w zeszłym roku byłem na Krymie ........winnice w słonecznej dolinie, sudak.......... piękne widoczki, jeszcze miesiąc i znowu tam jadę
andrzej_laskowski
27-06-2010, 19:14
http://www.rosjapl.info/forum/viewforum.php?f=13&sid=d9ee248d6df906158211a584a73c0fc3
w zeszłym roku byłem na Krymie ........winnice w słonecznej dolinie, sudak.......... piękne widoczki, jeszcze miesiąc i znowu tam jadę
Dokładnie tak. Krym to przedsionek Azji. Miejsce ogromnych kontrastów społecznych, zapach historii, dzikie (bardzo, dla większości za bardzo) góry i szczypta egzotyki.
Choć daleko to podróż plackarniami warto przeżyć dla takich miejsc.
super wielkie dzieki...mam nadzieje ze uda nam sie dotrzec na Krym...a gdzie najlepiej i nienajdrożej tam przenocować ???
ja jak byłem na Krymie (a było to chyba już ponad 10 lat temu), to jak wysiedliśmy z autobusu, to obstawili nas ludzie z ofertami noclegów
nocowaliśmy w mieszkaniu jakiejś starszej pani za 3 dolki od osoby za noc
mieliśmy całe mieszkanie do dyspozycji - z całej naszej wycieczki na Ukrainę, na Krymie nocleg mieliśmy chyba najlepszy i najtańszy :)
ale to było dawno temu
super wielkie dzieki...mam nadzieje ze uda nam sie dotrzec na Krym...a gdzie najlepiej i nienajdrożej tam przenocować ???
na pewno znajdziesz coś ciekawego dla siebie, w zeszłym roku jechaliśmy na ,,pałę,, i znaleźliśmy nocleg za 80 uah doba za trzy osoby (40zł), trzeba tylko poszukać i trochę się potargować........ im większa grupa i dłuższy czas noclegów tym taniej
kurde świetne miejsca mi podaliście już nie mogę się doczekać tych fotek na zamkach ...obiecuje Wam pokazać co mi się udało ustrzelić jak wrócimy....
jeśli interesuje Cię przyroda (szczególnie ptaki) to na 100% Krym, można przy okazji przejechać przez piękne miasta Lwów i Odessa
dproject
02-07-2010, 20:09
Lwów to podstawa bo blisko granicy a i historycznie związany z Polską. Najlepiej jednak samemu pozwiedzać w oparciu o przewodnik. Moim zdaniem ciut zniszczone miasto ale posiadające klimat. Przy okazji można wybrać się na Cmentarz Orląt Lwowskich który odzyskał swój dawny blask.
może też warto zachaczyć o Prypeć.............. tylko w tym wypadku tylko zoorganizowana grupa ma tam wstęp
tomek_bartus
03-07-2010, 20:40
Moja propozycja jest nieco inna. Będąc na Podolu zachęcam do zwiedzenia największych na Świecie, nieprawdopodobnych, jaskiń gipsowych. Jedyna trudność jest taka, że z uwagi na ich piękno (wszędzie występują różnorodne kryształy gipsu) oraz wielkość (Jaskinia Optymistyczna ma ok. 230 km wszyskich korytarzy) KONIECZNIE trzeba je zwiedzać z przewodnikami ze speleoklubów - Lwowa, Tarnopola, Czortkowa lub innych - zalecam kontakt online - goście są chętni i przyjaźnie nastawieni. Zalecam szukanie informacji o jaskiniach: Optymistyczna (alias fonetycznie Optimisticzieskaja), Ozierna (Ozjernaja lub Azjorka), Młynki, Kryształowa, Werteby, Dżurińska.
W całej Europie nie widzialem niczego podobnego...
Acha, dodam, że jaskinie są poziome i ich zwiedzenie nie nastręcza trudności średnio sprawnemu ludkowi
pozdrawiam
Tomek