PDA

Zobacz pełną wersję : [pytanie] Co warto zobaczyc na Ukrainie??

ecila
27-06-2010, 11:27
Witam

W najbliższych tygodniach wybieramy się z ekipą na Ukrainę. We wstępnych planach mamy zamiar odwiedzić takie rejony jak: Lwów, Czarnahora, Iwanofrankowska oraz Odessa czy też inne tańsze miasto nad Morzem Czarnym.
Ponieważ nikt z nas jeszcze tam nie był, liczę na Waszą pomoc, albo propozycję miejsc do obejrzenia. Z góry dzięki za wszelkie uwagi.

Grzybu
27-06-2010, 11:37
Kamieniec Podolski. To miejsce zrobiło na mnie bardzo duże wrażenie. Bardzo fajnie usytuowane miasteczko (taka niby wyspa).

bsiuda
27-06-2010, 12:54
Dokładnie!
Kamieniec Podolski, Chocim, Zbaraż nie dość że historia tych miejsc niesamowita to jeszcze w miare atrakcyjna fotograficznie.

simonx
27-06-2010, 13:21
Kamieniec Podolski i Bakczysaraj

-bob-
27-06-2010, 13:30
http://www.rosjapl.info/forum/viewforum.php?f=13&sid=d9ee248d6df906158211a584a73c0fc3

w zeszłym roku byłem na Krymie ........winnice w słonecznej dolinie, sudak.......... piękne widoczki, jeszcze miesiąc i znowu tam jadę

andrzej_laskowski
27-06-2010, 19:14
http://www.rosjapl.info/forum/viewforum.php?f=13&sid=d9ee248d6df906158211a584a73c0fc3

w zeszłym roku byłem na Krymie ........winnice w słonecznej dolinie, sudak.......... piękne widoczki, jeszcze miesiąc i znowu tam jadę

Dokładnie tak. Krym to przedsionek Azji. Miejsce ogromnych kontrastów społecznych, zapach historii, dzikie (bardzo, dla większości za bardzo) góry i szczypta egzotyki.
Choć daleko to podróż plackarniami warto przeżyć dla takich miejsc.

ecila
27-06-2010, 20:00
super wielkie dzieki...mam nadzieje ze uda nam sie dotrzec na Krym...a gdzie najlepiej i nienajdrożej tam przenocować ???

simonx
27-06-2010, 20:50
ja jak byłem na Krymie (a było to chyba już ponad 10 lat temu), to jak wysiedliśmy z autobusu, to obstawili nas ludzie z ofertami noclegów
nocowaliśmy w mieszkaniu jakiejś starszej pani za 3 dolki od osoby za noc
mieliśmy całe mieszkanie do dyspozycji - z całej naszej wycieczki na Ukrainę, na Krymie nocleg mieliśmy chyba najlepszy i najtańszy :)
ale to było dawno temu

-bob-
28-06-2010, 10:00
super wielkie dzieki...mam nadzieje ze uda nam sie dotrzec na Krym...a gdzie najlepiej i nienajdrożej tam przenocować ???

na pewno znajdziesz coś ciekawego dla siebie, w zeszłym roku jechaliśmy na ,,pałę,, i znaleźliśmy nocleg za 80 uah doba za trzy osoby (40zł), trzeba tylko poszukać i trochę się potargować........ im większa grupa i dłuższy czas noclegów tym taniej

ecila
28-06-2010, 11:01
kurde świetne miejsca mi podaliście już nie mogę się doczekać tych fotek na zamkach ...obiecuje Wam pokazać co mi się udało ustrzelić jak wrócimy....

edmund
02-07-2010, 07:16
jeśli interesuje Cię przyroda (szczególnie ptaki) to na 100% Krym, można przy okazji przejechać przez piękne miasta Lwów i Odessa

dproject
02-07-2010, 20:09
Lwów to podstawa bo blisko granicy a i historycznie związany z Polską. Najlepiej jednak samemu pozwiedzać w oparciu o przewodnik. Moim zdaniem ciut zniszczone miasto ale posiadające klimat. Przy okazji można wybrać się na Cmentarz Orląt Lwowskich który odzyskał swój dawny blask.

-bob-
03-07-2010, 20:22
może też warto zachaczyć o Prypeć.............. tylko w tym wypadku tylko zoorganizowana grupa ma tam wstęp

tomek_bartus
03-07-2010, 20:40
Moja propozycja jest nieco inna. Będąc na Podolu zachęcam do zwiedzenia największych na Świecie, nieprawdopodobnych, jaskiń gipsowych. Jedyna trudność jest taka, że z uwagi na ich piękno (wszędzie występują różnorodne kryształy gipsu) oraz wielkość (Jaskinia Optymistyczna ma ok. 230 km wszyskich korytarzy) KONIECZNIE trzeba je zwiedzać z przewodnikami ze speleoklubów - Lwowa, Tarnopola, Czortkowa lub innych - zalecam kontakt online - goście są chętni i przyjaźnie nastawieni. Zalecam szukanie informacji o jaskiniach: Optymistyczna (alias fonetycznie Optimisticzieskaja), Ozierna (Ozjernaja lub Azjorka), Młynki, Kryształowa, Werteby, Dżurińska.
W całej Europie nie widzialem niczego podobnego...
Acha, dodam, że jaskinie są poziome i ich zwiedzenie nie nastręcza trudności średnio sprawnemu ludkowi
pozdrawiam
Tomek