PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wierzba i łąka II...

krzysztofz24
26-06-2010, 18:42
Witam, druga odslona ostatniego plenerku...borregaard, wytrzymaj jeszcze tą jedna;-).
Oprocz zwyklej oceny, o ktora prosze. Zaznaczam ze jestem bardzo otwarty na wszelkie uwagi dotyczace kadrowania, przycinania etc:-)...Takze zapraszam:-), wszelkie wpisy mile widziane.

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img88.imageshack.us/img88/2528/dsc2077edytowany1kopiae.jpg)

2.

źródło (http://img714.imageshack.us/img714/2044/dsc2068edytowany1kopiae.jpg)

Bonus.
Zrobiony troche wczesniej, ze sloncem wyzej, prawie za plecami i innym swiatlem, wiec ciut inna tonacja...

źródło (http://img337.imageshack.us/img337/8832/dsc2054edytowany1kopia.jpg)

Greg77
26-06-2010, 18:44
Dla mnie dwojka....bardzo mi sie podoba! Reszta....ok ale takie zwykle....

malasana
26-06-2010, 19:09
Tak zdecydowanie dwojka. Chociaz nie do konca jestem przekonany do obrobki nieba... Ta niebieska plama nie wyglada najlepiej.

krzysztofz24
26-06-2010, 19:15
Tak zdecydowanie dwojka. Chociaz nie do konca jestem przekonany do obrobki nieba... Ta niebieska plama nie wyglada najlepiej.

Obrobka nieba tylko na miejscu polarem;-), na kompie tylko maskowalem niebo przy ostrzeniu.
To sa zasadniczo prawie pelne pionowe kadry przyciete do 4:3, takze przyrownujac niebo z 1 i z 2 sa pewne roznice...ale spowodowane tylko i wylacznie pozycja aparatu wzgledem slonca.

P.S Widze ze na razie 2 osobom najbardziej podchodzi 2...mi takze:-).

malasana
26-06-2010, 19:16
Ok, wlasnie tez pomyslalem, ze moze to polar na szerokim kacie.

PABLOOK
26-06-2010, 19:32
Mi też dwójeczka najbardziej się widzi :smile:.
Wydaje sie najlepiej zrównoważona kadrowo. Fajnie te poruszone trawki dodają dynamiki. Choć pewnie nie wszystkim się to spodoba ;-).
Jedynka kadrowo trochę gorzej się prezentuje. Moim zdaniem tytułowa wierzba zbyt mocno dominuje. Można było trochę bardziej z płotkiem pokombinować. Odejść kilka kroków dalej i wkomponować płotek tak, aby prowadził wzrok do drzewka.
Kolorki przyjemne na obydwu kadrach. No może ciut drzewka świecą, ale światełko było już późnopopołudniowe i czasami potrafi w taki sposób rozświetlić korony drzew.
Jeszcze co do polara, ta ja w takim przypadku zrezygnował bym z niego w ogóle. Niebo miałeś gładkie, efekt polarka zawsze można dodać później. Takie sponiewierane niebo ciężko się obrabia. Wiem coś o tym, gdyż mi też ten skądinąd fajny filterek popsuł kilka kadrów ;).
Co do trójki, to moim zdnaiem nie trafiłeś z ekspozycją. Myślę, że jakieś -0,7 EV załatwiło by sprawę. No i kolorki jakieś takie lekko wyprane. Także trójka jest trzecia ;-).
Set bardzo przyjemny, pokazujący kawałek ładnych łąkowopolnych widoczków :smile:.

cialat
26-06-2010, 21:35
przyjemna ta dwójka :-D jednakże dla mnie brakuje tam chmur :-D poszedłbym tam jak się jakieś pojawią i jeszcze raz pofoci ... mniej dołu, więcej nieba wtedy :-D

pozdrawiam

krzysztofz24
27-06-2010, 12:28
Kto mial co napisac to i tak pewnie juz napisal, takze podziekowal wszystkim za wizyte:-), (a szczegolnie PABLOOK-owi za super obszerny wpis).

Pablo 77
27-06-2010, 18:53
Dwójka całkiem fajna:)

Hoobie
27-06-2010, 19:13
Krzysiek, dwojka tutaj Ci sie baardzo udala ;) Moj faworyt tego zestawienia - zdecydowany! :D

Fremen
28-06-2010, 11:39
Dla mnie dwojka....bardzo mi sie podoba! Reszta....ok ale takie zwykle....

Ja także tak to widzę ;)

Bartekkw
28-06-2010, 14:32
I ja się pod dwójką podpisze. Filtr faktycznie chyba był zbędny, ale sam wiem dobrze że zazwyczaj o tym fakcie dowiadujemy się już za późno....Niestety szeroki kąt rządzi się swoimi prawami. Zasadniczo zdjęcia b.fajne ze świetnym światełkiem

ALF
28-06-2010, 22:34
To nie szeroki kąt, ale świadome użycie filtra. Tzw błąd polara aż razi z tych zdjęć. do takich kadrów tylko filtry połówkowe. Na 2 jest fajniutkie światełko zepsute polarem.

Bartekkw
28-06-2010, 22:37
To nie szeroki kąt, ale świadome użycie filtra. .

O to właśnie mi chodziło - o zastosowanie filtra na szerokim kącie ;)

ALF
28-06-2010, 23:12
Sęk w tym, że nawet na 50mm błąd polara jest często spotykany...po prostu polar w krajobrazie powinien być używany niezwykle rozsądnie - np do wygaszania odblasków z liści.

krzysztofz24
29-06-2010, 01:09
To nie szeroki kąt, ale świadome użycie filtra. Tzw błąd polara aż razi z tych zdjęć. do takich kadrów tylko filtry połówkowe. Na 2 jest fajniutkie światełko zepsute polarem.

Zgadza sie, uzycie filtra w pelni swiadome aby wydobyc ta soczystosc barw ktora zastalem na miejscu, na tej lace i na drzewie oswietlonych zolciutkimi promieniami popoludniowo-wieczornego slonca...zreszta jako autor poradnika i filtrach raczej wiesz co mam na mysli:-). Przykladasz polarek, krecisz i kolorki od razu nabieraja zycia;-)...wole tak analogowo;-) niz uzyskiwac efekt polara w obrobce. Moj blad ze nie dopracowalem nieba aby zamaskowac widoczny tu blad polara, tylko czy razi az tak bardzo? Na pewno jest widoczny, ale po przymknieciu oka da sie chyba przezyc;-). A co do tego ze swiatelko na tym zdjeciu jest zepsute polarem, to sie absolutnie nie zgodze (chyba ze miales na mysli tylko niebo).

P.S Dzieki za wykopanie watku;-), bo u mnie juz prawie spadl na druga strone, a na powaznie to kazda uwaga( w tym twoja) jest cenna.
Pozdrawiam.

ALF
29-06-2010, 01:55
Błąd rzuca się w oczy właśnie szczególnie na niebie, bo tam polaryzacja jest najlepiej widoczna - jeżeli jeden róg zdjęcia jest prawie granatowy, a drugi wyprany jak w acze, to nie wygląda za dobrze :D
Co do 2 - pisałem zepsute w kontekście nieba, nie nasycenia kolorów :D

krzysztofz24
29-06-2010, 02:14
Błąd rzuca się w oczy właśnie szczególnie na niebie, bo tam polaryzacja jest najlepiej widoczna - jeżeli jeden róg zdjęcia jest prawie granatowy, a drugi wyprany jak w acze, to nie wygląda za dobrze :D
Co do 2 - pisałem zepsute w kontekście nieba, nie nasycenia kolorów :D

A kolega to spac po nocach nie moze:-), bo ja to w pracy. Ogolnie pelna zgoda:-)... musze cos wykombinowac z tym niebem na przyszlosc, bo szkoda by mi bardzo bylo tych kolorkow ktore mozna na miejscu uzyskac polarem zeby tak calkowicie z niego rezygnowac, a ze przewaznie robie na szerokim kacie, to klopoty z niebem gotowe;-).
To dobranoc zycze:-).

ALF
29-06-2010, 02:51
Dobra noc, to będzie za jakieś 2 godziny ;)
Polecam jednak zestaw cokina.

krzysztofz24
29-06-2010, 03:20
Dobra noc, to będzie za jakieś 2 godziny ;)
Polecam jednak zestaw cokina.

To dobranoc...a Cokin tez jest w uzyciu czesto:-)...

wojtek6308
29-06-2010, 07:51
Dwójeczka najładniejsza :) .

Marcin T
29-06-2010, 12:41
E, wszystko juz napisano. Ja tylko potwierdzę wyższość dwójeczki nad pozostałymi. Jedynka po przekadrowaniu nie odstawała by zbyt mocno.