Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wierzba i łąka II...
krzysztofz24
26-06-2010, 18:42
Witam, druga odslona ostatniego plenerku...borregaard, wytrzymaj jeszcze tą jedna;-).
Oprocz zwyklej oceny, o ktora prosze. Zaznaczam ze jestem bardzo otwarty na wszelkie uwagi dotyczace kadrowania, przycinania etc:-)...Takze zapraszam:-), wszelkie wpisy mile widziane.
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img88.imageshack.us/img88/2528/dsc2077edytowany1kopiae.jpg)
2.
źródło (http://img714.imageshack.us/img714/2044/dsc2068edytowany1kopiae.jpg)
Bonus.
Zrobiony troche wczesniej, ze sloncem wyzej, prawie za plecami i innym swiatlem, wiec ciut inna tonacja...
źródło (http://img337.imageshack.us/img337/8832/dsc2054edytowany1kopia.jpg)
Dla mnie dwojka....bardzo mi sie podoba! Reszta....ok ale takie zwykle....
malasana
26-06-2010, 19:09
Tak zdecydowanie dwojka. Chociaz nie do konca jestem przekonany do obrobki nieba... Ta niebieska plama nie wyglada najlepiej.
krzysztofz24
26-06-2010, 19:15
Tak zdecydowanie dwojka. Chociaz nie do konca jestem przekonany do obrobki nieba... Ta niebieska plama nie wyglada najlepiej.
Obrobka nieba tylko na miejscu polarem;-), na kompie tylko maskowalem niebo przy ostrzeniu.
To sa zasadniczo prawie pelne pionowe kadry przyciete do 4:3, takze przyrownujac niebo z 1 i z 2 sa pewne roznice...ale spowodowane tylko i wylacznie pozycja aparatu wzgledem slonca.
P.S Widze ze na razie 2 osobom najbardziej podchodzi 2...mi takze:-).
malasana
26-06-2010, 19:16
Ok, wlasnie tez pomyslalem, ze moze to polar na szerokim kacie.
Mi też dwójeczka najbardziej się widzi :smile:.
Wydaje sie najlepiej zrównoważona kadrowo. Fajnie te poruszone trawki dodają dynamiki. Choć pewnie nie wszystkim się to spodoba ;-).
Jedynka kadrowo trochę gorzej się prezentuje. Moim zdaniem tytułowa wierzba zbyt mocno dominuje. Można było trochę bardziej z płotkiem pokombinować. Odejść kilka kroków dalej i wkomponować płotek tak, aby prowadził wzrok do drzewka.
Kolorki przyjemne na obydwu kadrach. No może ciut drzewka świecą, ale światełko było już późnopopołudniowe i czasami potrafi w taki sposób rozświetlić korony drzew.
Jeszcze co do polara, ta ja w takim przypadku zrezygnował bym z niego w ogóle. Niebo miałeś gładkie, efekt polarka zawsze można dodać później. Takie sponiewierane niebo ciężko się obrabia. Wiem coś o tym, gdyż mi też ten skądinąd fajny filterek popsuł kilka kadrów ;).
Co do trójki, to moim zdnaiem nie trafiłeś z ekspozycją. Myślę, że jakieś -0,7 EV załatwiło by sprawę. No i kolorki jakieś takie lekko wyprane. Także trójka jest trzecia ;-).
Set bardzo przyjemny, pokazujący kawałek ładnych łąkowopolnych widoczków :smile:.
przyjemna ta dwójka :-D jednakże dla mnie brakuje tam chmur :-D poszedłbym tam jak się jakieś pojawią i jeszcze raz pofoci ... mniej dołu, więcej nieba wtedy :-D
pozdrawiam
krzysztofz24
27-06-2010, 12:28
Kto mial co napisac to i tak pewnie juz napisal, takze podziekowal wszystkim za wizyte:-), (a szczegolnie PABLOOK-owi za super obszerny wpis).
Pablo 77
27-06-2010, 18:53
Dwójka całkiem fajna:)
Krzysiek, dwojka tutaj Ci sie baardzo udala ;) Moj faworyt tego zestawienia - zdecydowany! :D
Dla mnie dwojka....bardzo mi sie podoba! Reszta....ok ale takie zwykle....
Ja także tak to widzę ;)
Bartekkw
28-06-2010, 14:32
I ja się pod dwójką podpisze. Filtr faktycznie chyba był zbędny, ale sam wiem dobrze że zazwyczaj o tym fakcie dowiadujemy się już za późno....Niestety szeroki kąt rządzi się swoimi prawami. Zasadniczo zdjęcia b.fajne ze świetnym światełkiem
To nie szeroki kąt, ale świadome użycie filtra. Tzw błąd polara aż razi z tych zdjęć. do takich kadrów tylko filtry połówkowe. Na 2 jest fajniutkie światełko zepsute polarem.
Bartekkw
28-06-2010, 22:37
To nie szeroki kąt, ale świadome użycie filtra. .
O to właśnie mi chodziło - o zastosowanie filtra na szerokim kącie ;)
Sęk w tym, że nawet na 50mm błąd polara jest często spotykany...po prostu polar w krajobrazie powinien być używany niezwykle rozsądnie - np do wygaszania odblasków z liści.
krzysztofz24
29-06-2010, 01:09
To nie szeroki kąt, ale świadome użycie filtra. Tzw błąd polara aż razi z tych zdjęć. do takich kadrów tylko filtry połówkowe. Na 2 jest fajniutkie światełko zepsute polarem.
Zgadza sie, uzycie filtra w pelni swiadome aby wydobyc ta soczystosc barw ktora zastalem na miejscu, na tej lace i na drzewie oswietlonych zolciutkimi promieniami popoludniowo-wieczornego slonca...zreszta jako autor poradnika i filtrach raczej wiesz co mam na mysli:-). Przykladasz polarek, krecisz i kolorki od razu nabieraja zycia;-)...wole tak analogowo;-) niz uzyskiwac efekt polara w obrobce. Moj blad ze nie dopracowalem nieba aby zamaskowac widoczny tu blad polara, tylko czy razi az tak bardzo? Na pewno jest widoczny, ale po przymknieciu oka da sie chyba przezyc;-). A co do tego ze swiatelko na tym zdjeciu jest zepsute polarem, to sie absolutnie nie zgodze (chyba ze miales na mysli tylko niebo).
P.S Dzieki za wykopanie watku;-), bo u mnie juz prawie spadl na druga strone, a na powaznie to kazda uwaga( w tym twoja) jest cenna.
Pozdrawiam.
Błąd rzuca się w oczy właśnie szczególnie na niebie, bo tam polaryzacja jest najlepiej widoczna - jeżeli jeden róg zdjęcia jest prawie granatowy, a drugi wyprany jak w acze, to nie wygląda za dobrze :D
Co do 2 - pisałem zepsute w kontekście nieba, nie nasycenia kolorów :D
krzysztofz24
29-06-2010, 02:14
Błąd rzuca się w oczy właśnie szczególnie na niebie, bo tam polaryzacja jest najlepiej widoczna - jeżeli jeden róg zdjęcia jest prawie granatowy, a drugi wyprany jak w acze, to nie wygląda za dobrze :D
Co do 2 - pisałem zepsute w kontekście nieba, nie nasycenia kolorów :D
A kolega to spac po nocach nie moze:-), bo ja to w pracy. Ogolnie pelna zgoda:-)... musze cos wykombinowac z tym niebem na przyszlosc, bo szkoda by mi bardzo bylo tych kolorkow ktore mozna na miejscu uzyskac polarem zeby tak calkowicie z niego rezygnowac, a ze przewaznie robie na szerokim kacie, to klopoty z niebem gotowe;-).
To dobranoc zycze:-).
Dobra noc, to będzie za jakieś 2 godziny ;)
Polecam jednak zestaw cokina.
krzysztofz24
29-06-2010, 03:20
Dobra noc, to będzie za jakieś 2 godziny ;)
Polecam jednak zestaw cokina.
To dobranoc...a Cokin tez jest w uzyciu czesto:-)...
wojtek6308
29-06-2010, 07:51
Dwójeczka najładniejsza :) .
Marcin T
29-06-2010, 12:41
E, wszystko juz napisano. Ja tylko potwierdzę wyższość dwójeczki nad pozostałymi. Jedynka po przekadrowaniu nie odstawała by zbyt mocno.