Zobacz pełną wersję : D200 - czy po czasie potrzebna kalibracja?
Pytanie do Użytkowników tego aparatu - czy po przebiegu .... klatek zauważyliście małe zmiany co do wskazań np.światłomierza itp., czyli ogólnie czy D200 po jakimś czasie użytkowania wymaga regulacji czy też "trzyma" parametry ?Pozdrawiam
Mariusz888
26-06-2010, 16:24
Ja nigdy się nie spotkałem z tym aby mi jakaś puszka się rozregulowywała - może to raczej problem ustawienia LCD w D200 bo jak dobrze tego nie zgrasz to później może się okazać na kompie że masz sporo ciemniej niż w puszce - z tego co pamiętam optymalne było ustawienie -2 w jasności wyświetlacza i może stąd wydaje Ci się że to problem światłomierza ;)
petrus33
26-06-2010, 22:42
Pytanie do Użytkowników tego aparatu - czy po przebiegu .... klatek zauważyliście małe zmiany co do wskazań np.światłomierza itp., czyli ogólnie czy D200 po jakimś czasie użytkowania wymaga regulacji czy też "trzyma" parametry ?Pozdrawiam
A ty się poważnie pytasz..........czy sobie jajca robisz ???
enthropia
27-06-2010, 11:42
Hehe...
Nigdy nie miałem tego typu problemów z moim cudownym D200.
Jeśli piszesz o 'rozregulowaniu' światłomierza i oceniasz to na podstawie zdjęć oglądanych na LCD, to popełniasz błąd. ;)
Pamiętaj, że dużo zależy od tego, w jakich warunkach oświetleniowych oglądasz fotki na LCD-ku.
No i zawsze warto pamiętać o tym, że D200 ma dostęp do histogramu. ;)
DonChristopherus
27-06-2010, 13:23
Wyrzuć złom - tylko szybko;)
A tak na poważnie to u siebie nie zauważyłem niczego niepokojącego, choć moje D200 nie ma jeszcze zbyt okazałego przebiegu.
Pozdrawiam!
petrus33
27-06-2010, 22:39
Mój D200 ma już ponad 160.000 przebiegu i jest cały czas jak nowy !! Nawet mu się gumy nie poodklejały. Chyba trafiłem na egzemplarz, w którym Malezyjczycy zastosowali jakiś nowy klej do tych okładzin :))) Po prostu niedowiary.
Spotkałem się po prostu z aparatem, wprawdzie nie lustrzanką (wiem, to duuuża różnica), który już tyle napstrykał fotek,że to cud że jeszcze działa, ale od jakiegoś czasu trzeba mu dawać na "+"bo zdjęcia niedoświetlone wychodzą,
i wyświetlacz w tym przypadku nie ma nic w związku, trochę tak jakby matryca straciła na czułości i więcej światła jej trzeba :-)
A tak poza tym to wiadomo, że elementy elektroniczne po czasie swoje parametry powoli, ale tracą...
Ale tez wiadomo, że D200 pucha nie do zdarcia :), ale pytam jak co :)
I u mnie wsjo ok., pyka fotki czy pełnia czy nów księżyca ;-)