Zobacz pełną wersję : pytanie o foto aut do sprzedaży
poproszono mnie abym zrobił fotki auta do sprzedaży (bliska rodzina, więc za dziękuję), postanowiłem sobie, że będzie minimum, czyli sam aparat i włącznie z obróbką max 1 godzina (troszeczkę mi się to przedłużyło, ale nieznacznie), po fotkach widzę, że brakło mi polaryzacyjnego, tak uważam, że to mój największy błąd, ale i pytanko, jeszcze na co zwrócić uwagę lub co poprawić przy tego typu fotkach, warunek aby nakład sprzętu i pracy był minimalny, chodzi mi o ogólny zarys fotek auta do sprzedaży, teraz też zauważyłem, że nie mam silnika ;( - ale naprawdę robiłem to pierwszy raz
ps: to nie jest ogłoszenie, nie znam ceny, rocznika, nawet modelu - jakoś tak auta mnie za bardzo nie ruszają - proszę o porady, nie wklejałem zdjęć do forum (za dużo) dlatego podaję link
http://picasaweb.google.pl/Bogdi64/Samochod#
ThomasVoland
26-06-2010, 15:57
Coś mi się wydaje, że na aukcjach nikogo normalnego nie obchodzi jak dobre są zdjęcia, tylko czy przedstawiają wszystko co powinny (samochód z każdej strony, zbliżenia na poszczególne elementy itp, wnętrze...). u odrzuci ofertę?
chciałabym, żeby wszystkim sprzedawcom czegokolwiek tak zależało na dobrej jakości zdjęć jak Tobie... nie byłoby problemu z bieżącymi zleceniami ;)
Jak zrobić zdjęcia - sam sobie odpowiedziałeś - polar + odpowiednie detale + ogólne foto z każdej strony i gratulować sprzedaży :)
jacek dr
26-06-2010, 18:03
smochód pstryknij z "czterech "stron,komora silnika obowiązkowo,jak ma ładną linię(dobrze przylegające drzwi,brak wgniotków)mozesz się pokusić o sfocenie pod kątem od tyłu ,np. tylna lampa ,aż po błotnik przedni,obowiązkowo zegary i kierownicę jak ładna,generalnie to mozna dodac pare detali w zbliżeniu,wklejki w bagazniku , konsola wewnętrza,klima radio itp.
fotografujac wnetrze zrownowaz oswietlenie zewnetrzne z wewnetrznym...
z zewnatrz w ladny dzien ze sloncem stosujac portretowke bedziesz mial doskonale katalogowe fotki
zdjecia sa mz bardzo wazne przy sprzedazy auta , warto sie wiec postarac
dzięki za podpowiedzi - może następnym razem będę mógł się bardziej postarać, oczywiście nie czasowo ale "detalowo", widzę, że mój aparat "wynalazek" do tego celu daje sobie dobrze radę, tylko do niego nie mam polara i chyba trzeba będzie zainwestować w następną średnicę, i chyba też przydała by się połówka szarego - wolę być przygotowany, choć nie wiem czy mi się zdarzy taka robota jako komercyjna, przecież ludzie mają telefony komórkowe ;)