Zobacz pełną wersję : jaki obiektyw do zdjec w domu i na wesela
Witam potrzebuje porady jaki kupic obiektyw do robienia zdjec w domu i na wesela (w kosciele i w restauracji) jestem kompletnym amatorem i zdjecia tez takie beda :) mam nikon d3000
p.s tak przy okazji jaka lampe byscie polecali do tego aparatu zaznaczam ze to ma byc sprzet dla amatora:)
użyj opcji szukaj, tematów tego typu było multum, przekop forum wszystko w zasadzie zostało wyjaśnione, i wątpię szczerze że ktoś będzie od nowa rozpoczynał zbublowany wątek.
Jakie obiektywy - dział Optyka, tam masz pełno tematów,
Jaka lampa - dział Lampy błyskowe, także cała gama tematów.
P.S. Jeśli jesteś kompletnym amatorem to może daj sobie spokój i czas na naukę, a nie na zdjęcia na weselach.
Postaw się w sytuacji PM, która zamawiając Ciebie dostanie skopane zdjęcia bo Ty się dopiero uczysz.
Oczywiście do takich sytuacji prawie nigdy nie dojdzie, bo młodzi dzisiaj mają wymagania, i musisz uzbierać
zdjęcia do portfolio. Więc odłożoną kasę wpakuj nie tylko w sprzęt, a w książki. Taka dobra rada ;)
te zdjecia bede robil dla siebie a nie dla pary mlodej:) poprostu ide na wesele do brata zony a nie maja byc to zdjecia do albumu dla pary mlodej! i dlatego chcialem kupic jakis wmiare jasny obiektyw bo tym ktorym posiadam to nawet trudno zrobic jasne zdjecie w domu przy oswietleniu sztucznym!
p.s i wlasnie chcialbym sie zaczac uczyc:) co do obiektywu to gdzies wyczytalem ze nikkor 35mm f/1.8 bedzie dobry ale co do lampy to kompletnie nie mam punktu zaczepienia a nie chcial bym na lampe wydac duzo kasy
jackrabbit
26-06-2010, 14:45
kup lepiej ksiazki najpierw, nie wiem co to za obiektyw masz ktorym zdjec sie nie da robic, moze dekielka nie sciagnales? ;)
Nie słuchaj innych bo pierdoły opowiadają. Kup sobie ten http://www.europe-nikon.com/pl_PL/products/product_details.page?sParamValueLbl=Obiektywy&sParam1ValueLbl=Obiektywy%20AF&sSubnav2ParamLbl=Obiektywy%20DX&sSubnav3ParamLbl=17-55mm+f%2F2.8G+ED-IF+AF-S+DX+NIKKOR&ParamValue=NIKKOR+Lenses&Subnav1Param=Auto+Focus+Lenses&Subnav2Param=DX&Subnav3Param=Zoom&RunQuery=l4&ID=391 jak Ci starczy kasy to zainwestuj w lampe 600 a jak Ci nie starczy to nie wiem.
very funny:/ ty odrazu sie z aparatem w rece urodziles???? czy ja napisalem ze sie nie da zrobic????? chyba oczywiste jest ze szukam jakiegos lepszego obiektywu do zdjec w zamknietych pomieszczeniach ze sztucznym swiatlem zeby robic zdjecia ladniejsze niz w tych samych warunkach obiektywem 18-55mm f/3.5-5.6G VR! no ale jezeli wedlug ciebie tym obiektywem zdjecia wyjda tak samo dobre jak obiektywem np 35mm f/1.8 to po co wogule oni je robia dla jaj???
Ja? nie pamietam abym miał aparat w ręce ale chciałem tylko poradzić coś co jest najlepsze.
manfred to nie bylo do ciebie:) to do autora posta nad toba. a tobie dziekuje za pomoc
jeśli na początek to faktycznie może zacznij od zooma a nie od stałki, będzie uniwersalniej,
kup nikkora 17-55/2.8 albo jeśli już teraz masz w planach przejście na FX to 24-70/2.8 bo pierwszy
jest na DX.
Ale na prawdę poszukaj sobie tamtych tematów, wszystko podane jest na tacy tylko trzeba poszukać.
dzieki za pomoc kazda rade napewno wezme pod uwage:)
BobbyBronco
26-06-2010, 17:36
zamiast kupować szkło na jeden "ślub brata" kup lampę sb 600 a najlepiej używaną sb 800 - jak światła masz mało to podbij ISO do 1000 i nawet kitem zdjęcie zrobisz.
szkoda kasy na nowe szkło, zwłaszcza że pierwszym rozsądnym wyborem byłby Tamron 17-50/2.8 z silniczkiem za ponad 1000pln, co razem z lampą daje nam 2000 wydane na jednorazową przyjemność.
szkoda kasy na nowe szkło, zwłaszcza że pierwszym rozsądnym wyborem byłby Tamron 17-50/2.8
Nie wiem czy w jego przypadku tamron jest rozsądny - problemy jakie są z tym szkłem mogą nieźle zniechęcić początkujących, lepiej niech faktycznie zostanie przy kicie jeśli nie ma kasy.
cena tamrona to nie problem dla mnie na nikkora tez bym znalazl kase ale nie wiem czy jest sens wydawac 5tys na nikkora jezeli jestem tylko amatorem i bede zdjecia robil tylko dla siebie!!
botang mozesz mi napisac o jakie problemy chodzi???? czy az tak zly jest tamron w porownaniu do nikkora???? a co z sigma troche tansze sa od nikkor???
Ja tylko raz testowałem obiektyw sigmy za około 2tyś, i efekty jakie zobaczyłem sprawiły, że postawiłem krzyżyk na zamiennikach. Można powiedzieć, że jakbym na 2 tygodnie oddał sprzęt do kalibracji (chodzi mi tu o FF lub BF) może byłoby lepiej ale ja uważam, że kupując obiektyw do danej marki powinno być wszystko ok tym bardziej, że obiektywy nie są tanie.
Nie chcesz mieć kłopotu to kupuj szkła nikona do nikona - takie jest moje zdanie:) (nie oznacza to też, że wszystkie zamienniki są złe).
cena tamrona to nie problem dla mnie na nikkora tez bym znalazl kase ale nie wiem czy jest sens wydawac 5tys na nikkora jezeli jestem tylko amatorem i bede zdjecia robil tylko dla siebie!!
botang mozesz mi napisac o jakie problemy chodzi???? czy az tak zly jest tamron w porownaniu do nikkora???? a co z sigma troche tansze sa od nikkor???
W tej sytuacji pomyśl o nikorze 24/2,8 D nasz w miarę szeroko i w miarę jasno, nie wiem tylko jak wysokie iso masz używalne.
może tokina 11-16 byłaby jakimś rozwiązaniem
marciing
27-06-2010, 23:41
Ja tylko raz testowałem obiektyw sigmy za około 2tyś, i efekty jakie zobaczyłem sprawiły, że postawiłem krzyżyk na zamiennikach. Można powiedzieć, że jakbym na 2 tygodnie oddał sprzęt do kalibracji (chodzi mi tu o FF lub BF) może byłoby lepiej ale ja uważam, że kupując obiektyw do danej marki powinno być wszystko ok tym bardziej, że obiektywy nie są tanie.
Nie chcesz mieć kłopotu to kupuj szkła nikona do nikona - takie jest moje zdanie:) (nie oznacza to też, że wszystkie zamienniki są złe).
mam 2 Sigmy i jednego Tamrona i..... żadnego kłopotu nie miałem z obrazkiem jakie produkują te szkła.
Po pierwsze : jeżeli PM wynajęli fotografa i kamerzystę to najlepiej odpuść sobie robienie zdjęć w kluczowych momentach ślubu. Po prostu nie będziesz im przeszkadzał.
Po drugie: na weselu lampa jest niezbędna.
Po trzecie: proponuje obiektyw Sigma 17-70 OS HSM - ma bardzo uniwersalny zakres ogniskowych i niezłe światło.
Po czwarte życze udanych zdjęć.
mam 2 Sigmy i jednego Tamrona i..... żadnego kłopotu nie miałem z obrazkiem jakie produkują te szkła.
Być może miałeś szczęście lub po prostu nie masz porównania z innym szkłem o podobnych parametrach.
Po trzecie: proponuje obiektyw Sigma 17-70 OS HSM - ma bardzo uniwersalny zakres ogniskowych i niezłe światło.
Odradzam - mydło, mydło i jeszcze raz mydło dla mnie ten obiektyw to dno! (wiem, bo testowałem i zadowolony nie byłem), w tej cenie można lepsze jakościowo obiektywy kupić.
marciing
28-06-2010, 12:06
Być może miałeś szczęście lub po prostu nie masz porównania z innym szkłem o podobnych parametrach.
Odradzam - mydło, mydło i jeszcze raz mydło dla mnie ten obiektyw to dno! (wiem, bo testowałem i zadowolony nie byłem), w tej cenie można lepsze jakościowo obiektywy kupić.
Nie miałem porównania?? hmmmm trochę to dziwne bo jedna trochę sprzętu przewineło już sie u mnie...... I nie mów że taki T17-50 jest gorszy od Twojego N18-55......
Zgadza się że taki N17-55 2,8 jest zdecydowanie lepszy ale 3 razy droższy.... a to robi trochę różnicę. Wystarczy dobrze wybrać i w swojej klasie cenowej zamienniki nie mają sobie równych.
pioter m
28-06-2010, 12:12
@unicode
Masz zly dzien? Czy co?
Jak sie idzie na wesele, to aparat lepiej zostawic w domu. Po co marnowac zabawe? Wesela maja to do siebie, ze sprzet foto ginie i/lub zmienia wlasciciela (bez zgody tego poprzedniego).
Mozna sobie pstryknac kiedy mlodzi wchodza do kosciola (USC), wychodza, kiedy sklada sie zyczenia, a potem lepiej aparat zamknac, zeby nikt do niego sie nie dobral. Bynajmniej nie za szyba w samochodzie (tacy idioci tez sie trafiaja), bo stracisz szybe i aparat.
Nie miałem porównania?? hmmmm trochę to dziwne bo jedna trochę sprzętu przewineło już sie u mnie...... I nie mów że taki T17-50 jest gorszy od Twojego N18-55......
Zgadza się że taki N17-55 2,8 jest zdecydowanie lepszy ale 3 razy droższy.... a to robi trochę różnicę. Wystarczy dobrze wybrać i w swojej klasie cenowej zamienniki nie mają sobie równych.
Oczywiście, że nie chodziło mi o mojego kita... tylko porównanie np.
Nikkor 17-55 mm f/2.8 G z
Sigma 17-50 mm f/2.8 lub
Tamron 17-50 mm f/2.8
czyli o szkła różnych producentów o tych samych lub bardzo zbliżonych parametrach.
Pomijam oczywiście różnice w cenach...
samson09
29-06-2010, 15:07
Skoro amatorsko chcesz robić zdjęcia tylko dla siebie czy to na weselu czy u cioci na imieninach kup sobie Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6. Chyba najlepszy uniwersalny zoom jaki wypuscił nikon z tych tanich tzw. kitowych obiektywów. Świetna ostrość, dobry zasięg. Nim naucz się robić zdjęcia. Chociaż jeśli chcesz cykać na weselach to zainwestuj w lampę błyskową.
kupowanie n17-55 za 5k na 1 wesele to nawet jak masz kase to szkoda... zainwestuj lepiej w to szkiełko Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM, wyszlo z miecha temu na polskim rynku i stoi po 2800, przy okazji powiesz jak się spisuje bo jeszcze testów nie ma... ale powinno być bardzo pozytywnie :)
polar3016
03-07-2010, 13:35
P.S. Jeśli jesteś kompletnym amatorem to może daj sobie spokój i czas na naukę, a nie na zdjęcia na weselach.
Postaw się w sytuacji PM, która zamawiając Ciebie dostanie skopane zdjęcia bo Ty się dopiero uczysz.
Oczywiście do takich sytuacji prawie nigdy nie dojdzie, bo młodzi dzisiaj mają wymagania, i musisz uzbierać
zdjęcia do portfolio. Więc odłożoną kasę wpakuj nie tylko w sprzęt, a w książki. Taka dobra rada ;)
Witam wszystkich. Wczytuję sie i wgryzam przez poszczególne tematy i napotykam ciągle tą samą nute. Ja wiem,że tzw zawodowcy chronią swoją profesję ale....
Otóż po pierwsze jest dużo osób lub nawet bardzo wiele, które na wszelkie imprezy w tym sluby zabierają znajomych lub rodzinę i ZA DARMO powtarzam ZA DARMO otrzymują pół setki zdjęć bo tak chcą. Po drugie jest cała rzesza amatorów, którzy na takiej imprezie wykonają te pół setki zdjęć za 150zł. Po trzecie na impezy chodzą również ludzie poproszeni o robienie zdjęć innych niż zaproszony fotograf. Często bardzo ciekawe fotki z takiego mieszania wychodzą. I po czwarte. Nie każdego stać na fotografa za 2 tys zł w górę z plenerem, hotelem i wizażystką. Mam wrażenie, że niektórzy o tym całkowicie zapominają. Jeżeli ktoś pyta to nie odradzajmy mu i krzyczmy zaraz jak on śmie etc. PM ma prawo wybrać co chce. Widziałem wiele zdjęć ze ślubów robionych przez zamówionych foto z zakładów istniejących lata. I niestety wiele nie miało tego czegoś tej wesołości tego reportażu tego kotletowego smaku. Krótko mówiąc były suche i dobrej jakości. Sam po 20stu latach od ślubu oglądam zdjęcia zrobione przez moich znajomych a nie te "photoshopowe" pozy pod palmą.
Dlatego pozdrawiam wszystkich a w szczególności tych co swoją wiedzę i profesję chcą przekazać innym.
Z mojego punktu widzenia dodam ze zgadzam sie z postem powyzej ,bo wiele tam prawdy jest. Wracajac znow do autora watku,to dla mnie jest proste ,jesli na cos mnie stac to kupuje to co uwazam i co jest dobre,jaki wtedy ma sens kupowanie tanszych zamiennnikow ? Nie ma znaczenia czy amator czu pro, bo sam jestem amator i nie oznacza to ze nie chce robic dobrych zdjec uzywajac do tego coraz to lepszego sprzetu? Stac cie to kup N 17-55 ,i napewno nie bedziesz zalowal, dzis kupisz tanszy zamiennik a jutro bedziesz myslac ze za pare setek mogles miec naprawde cos z wyzszej polki?!