PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Samotnie w zbożu

MarianS
26-06-2010, 11:55
Jakaś tam kolejna moja próba proszę o uwagi i porady.Pozdrawiam

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img189.imageshack.us/img189/8837/acc47013.jpg)

MarianS
26-06-2010, 14:03
Czyżby całkowicie do niczego.pozdrawiam

maszkara
26-06-2010, 14:52
Jakby było całkowicie do niczego, to zaraz lawina krytyki się posypała :D
Jakoś nie podchodzi mi to zdjęcie, pomajstrowałbym przy kadrze: horyzont trochę wyżej i w kwadrat to zamknąć (uciąłbym lewą stronę) - lepiej by chyba wyglądało.

Seeker
26-06-2010, 17:58
Ladne kolory. Drzewo troche ginie w tle.

PABLOOK
26-06-2010, 19:43
Czyżby całkowicie do niczego.pozdrawiam

Marian myślę, że całkowicie nie. Kadr wydaje się być poprawny.
Jednak co do obróbki to pojechałeś chyba w złym kierunku. Popatrz na niebo i jego kolor. Wygląda jak chińska podróba Parkera ;-).
No i druga strona medalu, też niezbyt dobrze wypada. Mam na myśli podłogę. Brak szczegółów, wszystko zlewa się w jedną papkę. Światło na pewno nie było Twoim sprzymierzeńcem.
Wiem coś o tym, gdyż kilka razy nurkowałem w środku pola. Lepiej sprawdza się boczne światełko, aby wydobyć fakturę i plastykę kłosów zboża.
Co do kadrowania, widziałbym to trochę z niższej perspektywy.

MarianS
26-06-2010, 20:02
Marian myślę, że całkowicie nie. Kadr wydaje się być poprawny.
Jednak co do obróbki to pojechałeś chyba w złym kierunku. Popatrz na niebo i jego kolor. Wygląda jak chińska podróba Parkera ;-).
No i druga strona medalu, też niezbyt dobrze wypada. Mam na myśli podłogę. Brak szczegółów, wszystko zlewa się w jedną papkę. Światło na pewno nie było Twoim sprzymierzeńcem.
Wiem coś o tym, gdyż kilka razy nurkowałem w środku pola. Lepiej sprawdza się boczne światełko, aby wydobyć fakturę i plastykę kłosów zboża.
Co do kadrowania, widziałbym to trochę z niższej perspektywy..

Bardzo dziękuję za cenne uwagi, ale z obróbką jest u mnie bardzo słabo.
Powinienem się nauczyć pracować w RAW, wstyd się przyznać ale nie znam angielskiego, jestem jeszcze z epoki gdzie tylko uczono rosyjskiego w szkole, a programy do obróbki RAW są tylko po angielsku. Pozdrawiam

PABLOOK
26-06-2010, 20:12
Marian na początek proponuję Ci ViewNX. Bardzo prosty program dostarczany wraz z puszką w komplecie.
Tam suwaczków jest bardzo mało, ale te najważniejsze są. Wystarczy, aby dobrze wywołać NEFa.
A na resztę przyjdzie czas ;-).

Greg77
26-06-2010, 20:14
Dobrze Pawel mowi...
zacznij od jakiegos prostego softu, z czasem zobaczysz ze metoda prob i bledow zakumasz ktory suwak jest do czego;)

borregaard
27-06-2010, 02:00
.

Bardzo dziękuję za cenne uwagi, ale z obróbką jest u mnie bardzo słabo.
Powinienem się nauczyć pracować w RAW, wstyd się przyznać ale nie znam angielskiego, jestem jeszcze z epoki gdzie tylko uczono rosyjskiego w szkole, a programy do obróbki RAW są tylko po angielsku. Pozdrawiam
To żaden wstyd,Anglicy nie znają polskiego w dostatecznym stopniu ,nie mówiąc o mniej popularnych językach.....;-) :lol: