PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Szuflandia z memladlem;)

Greg77
26-06-2010, 11:40
Takie dwa zdjecia mam w szufladzie i postanowilem je pokazac. To z czasow jak mialem pozyczone memladlo, troche nie bylem pewien czy nada do ludzi.....ale sami ocencie;)
Teraz staram sie kupic filtry min. memladlo Lee i nie jest latwo to dostac...zalamka:(

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/)

2.

Al Koholik
26-06-2010, 11:46
Dwójkę pamiętam :) i już w wtedy mi się podobała. Jedynka też ciekawa...

... nie kusi Cię czasami, żeby sobie tak z obróbką pojechać poza granicę rozsądku? :wink:

Greg77
26-06-2010, 11:49
Dwójkę pamiętam :) i już w wtedy mi się podobała. Jedynka też ciekawa...

... nie kusi Cię czasami, żeby sobie tak z obróbką pojechać poza granicę rozsądku? :wink:

Eeee no kusi:D
W B&W to mialem i wyszlo ciekawie i hard core;)

Nikonozaur
26-06-2010, 11:50
Dwójka, linie na pierwszym planie lokują oko tam gdzie trzeba. Dobre kolory.

Greg77
26-06-2010, 11:58
Dobre kolory.

To bylo memladlo B&W ND3.0 Klarensowo Rallynitrosowe:D:D:D
Daje rade to memladlo i nie zafarbia mocno stad w miare porzadny kolor....ale jak sie uda to kupie jeszcze fajniejsze:D

Nikonozaur
26-06-2010, 12:05
No fakt, ND400 daje spore pole do popisu w PS... ;)

Greg77
26-06-2010, 12:15
No fakt, ND400 daje spore pole do popisu w PS... ;)

Ale ND400 zafarbia jeszcze mocnie i trudniej jest uzyskac naturalne kolorki......dlatego tyle memlanych prac jest w B&W

Nikonozaur
26-06-2010, 12:22
Ale ND400 zafarbia jeszcze mocnie i trudniej jest uzyskac naturalne kolorki......dlatego tyle memlanych prac jest w B&W
No tak, zamiast "spore pole do popisu", powinienem napisać "trzeba się mordować w PS" :D, ale idzie z tym żyć. ;)

wojtek6308
26-06-2010, 12:26
Ładnie wymemłane oba kadry, fajne kolory :-) .

tomek-GL
26-06-2010, 12:48
Teraz staram sie kupic filtry min. memladlo Lee i nie jest latwo to dostac...zalamka:(

Jak ja ujrzałem memładło Lee o którym piszesz i jego cenę to musiałbym na głowę z tych klifów spaść by to kupić ;)
Tak się zastanawiam (mając na uwadze zarobki na obczyźnie - można sobie pozwolić) kto normalny kupuje takie rzeczy w Polsce ;) 2/3 pensji na jeden filtr....

Co do zdjęcia - jedynka mi sie podoba.
Dwójka jest taka.. Marsjańska ;)

Greg77
26-06-2010, 13:06
Jak ja ujrzałem memładło Lee o którym piszesz i jego cenę to musiałbym na głowę z tych klifów spaść by to kupić ;)
Tak się zastanawiam (mając na uwadze zarobki na obczyźnie - można sobie pozwolić) kto normalny kupuje takie rzeczy w Polsce ;) 2/3 pensji na jeden filtr....

Eeee no i wlasnie korzystam.......juz wydalem "pensje" uchwyt, ring i zestaw polowek....ale efekty z Lee sa porazajaco piekne;)
Wyobraz sobie polowke ktora nie farbuje i daje tobie czystego NEFa z niemal bezstratnym gradientem;)
Kiedys rozmawialem z takim 67 letnim Irlandzkim fotografem, madry czlek, powiedzial ze jak ma robic zdjecia z tanimi filtrami to woli robic bez.....tego sie trzymam;) A uwierz mi ze duzo czasu mi zajelo zanim postanowilem wydac te kase na zelki;)
A Big Stoper......no efekty widac u forumowego kolegi Klarensa

tomek-GL
26-06-2010, 13:19
Greg ale tak jak pisałem porównując cenę sprzetu i dodatków oraz wysokość zarobków i utrzymania w Europie - można sobie na to pozwolić ;)
W Polsce odkładam już pół roku na porządne ND i się okazuje, że te za ok 300zł będą i tak g. warte ;)

Big stoppera w akcji widziałem - wart tych pieniędzy...
I pewnie na niego kiedyś uzbieram - przy moim szczęściu za jakieś 5 lat ;)

Greg77
26-06-2010, 13:27
Greg ale tak jak pisałem porównując cenę sprzetu i dodatków oraz wysokość zarobków i utrzymania w Europie - można sobie na to pozwolić ;)
W Polsce odkładam już pół roku na porządne ND i się okazuje, że te za ok 300zł będą i tak g. warte ;)

Big stoppera w akcji widziałem - wart tych pieniędzy...
I pewnie na niego kiedyś uzbieram - przy moim szczęściu za jakieś 5 lat ;)

Nie chce rozwijac sie za bardzo w tym temacie ale gdybym od ponad 5ciu lat nie byl poza krajem to nie wiem czy kiedykolwiek rozwijal bym sie fotograficznie;)

PABLOOK
26-06-2010, 19:51
Dwójka bardzo przyjemna kadrowo. Bardzo fajna podłoga :smile:.
Ile Grzegorz memłałeś ?
Co do filterków mogę polecić Heliopana ND 3,0. Całkiem zgrabny, nie farbi zbyt mocno :smile:.

Greg77
26-06-2010, 19:58
Dwójka bardzo przyjemna kadrowo. Bardzo fajna podłoga :smile:.
Ile Grzegorz memłałeś ?
Co do filterków mogę polecić Heliopana ND 3,0. Całkiem zgrabny, nie farbi zbyt mocno :smile:.

Oba po 8sek.....;) Heliopan podobno super;)

Jeszcze jedno mam;)

PABLOOK
26-06-2010, 20:16
... Heliopan podobno super;)

Jeszcze jedno mam;)

Mi bardzo pasi. Wcześniej na Sigmie go miałem i tak mi spasował, że teraz do nowego szkiełka też go zakupiłem. Jak to mówią, po co szukać nowego wroga, skoro stary jest na podorędziu ;).

Co do nowego memłanka, to bardzo fajnie zamknięty kadr. I ładnie woda się zagotowała ;).

Greg77
26-06-2010, 20:21
Mi bardzo pasi. Wcześniej na Sigmie go miałem i tak mi spasował, że teraz do nowego szkiełka też go zakupiłem. Jak to mówią, po co szukać nowego wroga, skoro stary jest na podorędziu ;).

Co do nowego memłanka, to bardzo fajnie zamknięty kadr. I ładnie woda się zagotowała ;).

Jedyny minus takiego Heliopana to nakrecanie, ustawianie ostrosci jest nieco utrudnione, niestety.....
A Big Stoper jest wsuwany w holder i latwo go wyjac na moment zeby ustawic kadr i ostrosc;)
Wlasnie Hoobie podeslal mi dobre niusy i zapisujemy sie do kolejki za Big Stoperem......pod koniec lata pomecze wszystkich memladlem:D

Hoobie
26-06-2010, 20:32
Jak juz wczesniej wspomnialem, bardzo przyjemnie wygladaja te memladla :D
Kadrowo ... w sumie wszystkie ladne ;)

PS. Teraz bedziemy walczyc z "czyms innym" :lol:

PABLOOK
26-06-2010, 20:32
Jedyny minus takiego Heliopana to nakrecanie, ustawianie ostrosci jest nieco utrudnione, niestety.....
A Big Stoper jest wsuwany w holder i latwo go wyjac na moment zeby ustawic kadr i ostrosc;)
Wlasnie Hoobie podeslal mi dobre niusy i zapisujemy sie do kolejki za Big Stoperem......pod koniec lata pomecze wszystkich memladlem:D

Na pewno są to wielkie zalety filtrów wsuwanych. Ale czytałem też o ich wadach. Podobno przy długich czasach ciężko ustrzec się od pewnej ilości niechcianego światełka wpadającego boczkiem. Jakoś tam kombinują, uszczelniają, zaklejają. Nie wiem jak jest w przypadku BS. Jednak jakby na to nie spojrzeć, to firma z tej wyższej póły jest ;-).

Greg77
26-06-2010, 20:34
Na pewno są to wielkie zalety filtrów wsuwanych. Ale czytałem też o ich wadach. Podobno przy długich czasach ciężko ustrzec się od pewnej ilości niechcianego światełka wpadającego boczkiem. Jakoś tam kombinują, uszczelniają, zaklejają. Nie wiem jak jest w przypadku BS. Jednak jakby na to nie spojrzeć, to firma z tej wyższej póły jest ;-).

O swiatelko z bokow to trzeba pytac Klarensa ale raczej nie wspominal o tym....
Poza tym jak kupisz pierscien szerokokatny to szklo praktycznie lezy na pierscieniu i dlatego chyba ten problem znika;)

tomek-GL
26-06-2010, 20:35

Ale możesz ustawić ostrość, przełączyć na AF by zablokować pierścień ostrości, nakręcić filtr przełączyć na MF i pstrykać ;)
Ja tak IR robiłem jak miałem nakręcany filtr i to się sprawdzało ;)
teraz na Cokinie jest po prostu łatwiej ;)

A propo Holdera do LEE

Czy to pasuje na COKIN P ?
Bo widziałem ów filtr z holderem i koszt tego to makabryczne 140 funtów czyli na nasze coś około 700 zł - chora cena...

Greg77
26-06-2010, 20:38
Ale możesz ustawić ostrość, przełączyć na AF by zablokować pierścień ostrości, nakręcić filtr przełączyć na MF i pstrykać ;)
Ja tak IR robił jak miałem nakręcany filtr i to się sprawdzało ;)
teraz na Cokinie jest po prostu łatwiej ;)

Zgadza sie ale z doswiadczenia wiem jakie to jest upier...we jak trzeba odkrecac filtr a przy tym jakie niebezpieczne, nie oszukujmy sie te szkielka sa drogie.....a nasz forumowy kolega drugiemu forumowemu koledze upuscil przy odkrecaniu B&W ND3.0 i filterek pojechal sobie w kierunku klifu......co to byly za miny chlopakow:D:D:D Docelowo filterek wytrzymal ale sie lekko powyginal gwint i jeden od drugiego odkupil;)

A propo Holdera do LEE

Czy to pasuje na COKIN P ?
Bo widziałem ów filtr z holderem i koszt tego to makabryczne 140 funtów czyli na nasze coś około 700 zł - chora cena...

Nie pasuje na Cokina P bo filtry sa szersze a co za tym idzie mniej winietuja;)
A jak widziales taki BS z holderem za 140funtow to dolicz jeszcze ze 30 za pierscien;)
Narazie mam holder, pierscien i dwie poloweczki;) BS bedzie z czasem:)

tomek-GL
26-06-2010, 20:44
Nie pasuje na Cokina P bo filtry sa szersze a co za tym idzie mniej winietuja;)
A jak widziales taki BS z holderem za 140funtow to dolicz jeszcze ze 30 za pierscien;)
Do tego koszt wysyłki do Polski i zamkniemy się w ~1000zł xD
Chyba jednak kupię Heliopana ND 3.0 - cena 205 zł i może nie będzie tak strasznie.. ;) (btw - nigdzie nie mogę znaleźć ND 4.0 mimo iż heliopan takowego wypuścił na rynek...)

EOT

Greg77
26-06-2010, 20:52
Do tego koszt wysyłki do Polski i zamkniemy się w ~1000zł xD
Chyba jednak kupię Heliopana ND 3.0 - cena 205 zł i może nie będzie tak strasznie.. ;) (btw - nigdzie nie mogę znaleźć ND 4.0 mimo iż heliopan takowego wypuścił na rynek...)

EOT

No ale jezeli nie zamierzasz uzywac tego z polowkami to jak najbardziej heliopanik......napewno nie kupil bym tego tylko dla memladla;)

borregaard
27-06-2010, 03:50
Ładnie zmemłane ostatnie....:smile:

jaś
27-06-2010, 09:25
fajnie ze ktoś kupuje, zrób parę plenerów (tak na spokojnie) i powiedz jak się ma sprawa ze światłem bocznym - pozostałe (uchwyt i pierscien szerokokątny) zabawki mam - jeśli rzeczywiście będzie dobrze to pewnie się zdecyduję - ciekawe ile to będzie w raysfoto kosztować - znająć nasz tani kraj to pewnie krocie

ostrytux
27-06-2010, 12:05
Udane memłanko - zdecydowanie poszedłbym w czernie i biele :twisted:

Pablo 77
27-06-2010, 18:54
Obie ładne ale jestem raczej za dwójką:)

harb
27-06-2010, 19:07
jedynka bdb :)