PDA

Zobacz pełną wersję : Skąd różnica obrazem w LR a wyeksportowanym jpg?

bialogardzianin
26-06-2010, 11:16
Witam!
Proszę o poradę dot. ustawień komputera/ LR/ monitora. Zaobserwowałem różnicę w tym, co wyświetla Lightroom (nef bezpośrednio przed eksportem) a wyeksportowanym jpg.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/)

Do tej pory wywoływałem na oko, czyli ujmowałem pomarańczy i czerwieni aby jpg wyglądał przyzwoicie, ale zaczęło mnie to męczyć i wolałbym mieć zsynchronizowane widoki. Dodam, że mam Neca MS P221W skalibrowanego sprzętowo, profil icm siedzi w systemie, a jpgi eksportuję z profilem sRGB.

Przed zakupem Neca miałem CRT Samsunga SM 797DF, karta graf. była w sRGB, monitor w sRGB, obszar roboczy sRGB i nie miałem takiej różnicy. Z góry dzięki za wsparcie.

bialogardzianin
26-06-2010, 11:20
Jeszcze jeden zrzut poglądowy:

Czornyj
26-06-2010, 11:57
Samsung SM797DF ma przestrzeń barwną zbliżoną do sRGB, dlatego zdjęcie wyrenderowane do przestrzeni sRGB wygląda tak samo w LR jak w podglądzie systemu Windows.

Monitor NEC P221W ma przestrzeń barwną zbliżoną do AdobeRGB, dlatego zdjęcie wyrenderowane do przestrzeni sRGB jest poprawnie wyświetlone w LR, natomiast podgląd systemu Windows wyświetla je w przestrzeni monitora, która jest zbliżona do AdobeRGB - zatem zdjęcie wyrenderowane do sRGB jest wyświetlone w ~AdobeRGB, co prowadzi do przekłamań barw.

Rozwiązanie: korzystając z monitora szerokogamutowego należy bezwzględnie pracować w środowisku aplikacji wyposażonych w moduły zarządzania barwą i uwzględniających przestrzeń barwną zdjęcia podczas wyświetlania ich w przestrzeni barwnej monitora. Odpada podgląd systemu Windows XP, odpada IE, odpada Irfan itp. strucle. Podgląd systemu ma moduł zarządzania barwą w systemie Vista i 7. Przeglądarki internetowe zarządzające barwą to FireFox i Safari.

bialogardzianin
26-06-2010, 12:08
Samsung SM797DF ma przestrzeń barwną zbliżoną do sRGB, dlatego zdjęcie wyrenderowane do przestrzeni sRGB wygląda tak samo w LR jak w podglądzie systemu Windows.

Monitor NEC P221W ma przestrzeń barwną zbliżoną do AdobeRGB, dlatego zdjęcie wyrenderowane do przestrzeni sRGB jest poprawnie wyświetlone w LR, natomiast podgląd systemu Windows wyświetla je w przestrzeni monitora, która jest zbliżona do AdobeRGB - zatem zdjęcie wyrenderowane do sRGB jest wyświetlone w ~AdobeRGB, co prowadzi do przekłamań barw.

Rozwiązanie: korzystając z monitora szerokogamutowego należy bezwzględnie pracować w środowisku aplikacji wyposażonych w moduły zarządzania barwą i uwzględniających przestrzeń barwną zdjęcia podczas wyświetlania ich w przestrzeni barwnej monitora. Odpada podgląd systemu Windows XP, odpada IE, odpada Irfan itp. strucle. Podgląd systemu ma moduł zarządzania barwą w systemie Vista i 7. Przeglądarki internetowe zarządzające barwą to FireFox i Safari.

Czyli nie przejmować się mam tą różnicą i eksportować jpgi jak do tej pory, gdyż będą one widziane na nieskalibrowanym lcd nowożeńców poprawnie, tak jak w LR? Czy wyeksportowane i nagrane na dvd jpgi wyrenderowane do sRGB będą poprawnie widziane przez nowożeńców na niesprofilowanym lcd, zarówno w IE, Safari i Firefoxie? Dzięki za odp.

EDIT: Chodzi mi o to czy mam wskazywać innym "właściwe" przeglądarki internetowe i programy do oglądania jpg? Przeciez to by była paranoja, nieprawdaż? Zatem tu chodzi tylko o mnie i moje środowisko pracy, tak?

Czornyj
26-06-2010, 12:11
Zdjęcia wyrenderowane do sRGB będą poprawnie wyświetlać się na monitorach przeciętnych śmiertelników, gdyż przestrzeń barwna statystycznego monitora jest zbliżona (zwykle niestety nawet nieco mniejsza) od sRGB.

bialogardzianin
26-06-2010, 12:29
Zdjęcia wyrenderowane do sRGB będą poprawnie wyświetlać się na monitorach przeciętnych śmiertelników, gdyż przestrzeń barwna statystycznego monitora jest zbliżona (zwykle niestety nawet nieco mniejsza) od sRGB.

Przepraszam moderatorów za zbyt duże rozmiarowo zdjęcie, 1. i ostatni raz takie wkleiłem.

Czyli z uwagi na szerokogamutowy lcd, ja widzę różnicę w wyświetlaniu, zależnie od przeglądarki i programu graficznego, o których piszesz, natomiast "zwykli śmiertelnicy" widzą 4 takie same zdjęcia, niezależnie w czym je oglądają?

Czornyj
26-06-2010, 12:38
Nieco upraszczając temat i z pewnymi zastrzeżeniami - tak.

bialogardzianin
26-06-2010, 12:47
Nieco upraszczając temat i z pewnymi zastrzeżeniami - tak.

Ehh, Ty to jesteś! :) Powyższa i inne wypowiedzi stanowią o Twoim uroku, ale nic Ci z niego nie ubędzie, jak jeszcze rozwiniesz temat tych pewnych zastrzeżeń. Wszak nie chciałbym (i inni w identycznej jak moja sytuacji) dawać jakichkolwiek zastrzeżeń swym klientom/ znajomym, ot- mają poprawnie mieć wyświetlone jpgi u siebie (o TV LCD nie wspominam, bo tam najczęściej jest podkręcona saturacja i kontrast, w czym zawsze ich uświadamiam) i tyle, nieprawdaż? "Zwykli śmiertelnicy" nie pasjonują się zarządzaniem barwą i nie powinno ich obchodzić w jakiej przeglądarce lepiej oglądać zdjęcia. Serdecznie dziękuję za zaangażowanie, gdyby nie to forum i dobra wola specjalistów, leżałbym i kwiczał.

Czornyj
26-06-2010, 13:26
Statystyczny monitor ma przestrzeń barwną zbliżoną do sRGB (lub nieco mniejszą), dlatego zdjęcia wyrenderowane do sRGB wyświetlają się na nim poprawnie - oczywiście na tyle, na ile jego przestrzeń jest zbliżona do przestrzeni sRGB. Skala błędu, która została zaprezentowana powyżej jest symptomatyczna wyłącznie dla oprofilowanych monitorów szerokogamutowych, które obecnie należą jeszcze do rzadkości (a jeśli już ktoś taki miał sobie fantazję kupić, to powinien być świadom tego, że powinien trzymać z daleka od aplikacji bez modułu zarządzania barwą).

Jeśli monitor jest oprofilowany, to będą widoczne pewne różnice pomiędzy aplikacjami z modułem zarządzania barwą (PS, LR itp.) a podglądem Windows XP, IE itp., ale będą one nieznaczne, jeśli monitor nie będzie oprofilowany, to system przyjmie, że jego przestrzenią barwną domyślnie jest sRGB i różnic nie będzie.

de Fresz
26-06-2010, 13:30
Wszak nie chciałbym (i inni w identycznej jak moja sytuacji) dawać jakichkolwiek zastrzeżeń swym klientom/ znajomym, ot- mają poprawnie mieć wyświetlone jpgi u siebie

Na dzień dzisiejszy - to zapewnij im oprofilowane monitory i kurs z podstaw zarządzania barwą, wtedy będą widzieli niemal dokładnie to samo, co Ty.

"Zwykli śmiertelnicy" nie pasjonują się zarządzaniem barwą i nie powinno ich obchodzić w jakiej przeglądarce lepiej oglądać zdjęcia.

No to zwykli śmiertelnicy i osoby przygotowujące dla nich zdjęcia, muszą się liczyć z ograniczeniami obecnie powszechnej technologii. Zwłaszcza ci drudzy.

de Fresz
26-06-2010, 13:38
oprofilowanych monitorów szerokogamutowych, które obecnie należą jeszcze do rzadkości

Rośnie za to w siłę ilość monitorów szerokogamutowych nieoprofilowanych. Producenci hipermarketowego szajsu na TN odkryli, że takie matryce też mogą mieć taaaaaaaakie nasycone kolorki.

jeśli monitor nie będzie oprofilowany, to system przyjmie, że jego przestrzenią barwną domyślnie jest sRGB i różnic nie będzie.

System może również przyjąć (np. rękami użyszkodnika) profil fabryczny i tu też będą zawirowania niuansowe pomiędzy aplikacjami z modułami CM i takimi bez.

EDIT: Zapomniałem jeszcze o dłubaczach gammy, którzy często robią własnymi ręcami niezłą masakrę w torze wyświetlania.

ku6i
26-06-2010, 14:37
Rozwiązanie: korzystając z monitora szerokogamutowego należy bezwzględnie pracować w środowisku aplikacji wyposażonych w moduły zarządzania barwą i uwzględniających przestrzeń barwną zdjęcia podczas wyświetlania ich w przestrzeni barwnej monitora. Odpada podgląd systemu Windows XP, odpada IE, odpada Irfan itp. strucle.

Czornyj, jesteś pewien co do tego Irfana? Bo w moim mam coś takiego:

źródło (http://img13.imageshack.us/img13/5373/irfancm.jpg)

Czy może chodzi o coś innego?

Czornyj
26-06-2010, 15:06
Rośnie za to w siłę ilość monitorów szerokogamutowych nieoprofilowanych. Producenci hipermarketowego szajsu na TN odkryli, że takie matryce też mogą mieć taaaaaaaakie nasycone kolorki.
Jeszcze się nie spotkałem z szerokogamutowym szitowcem, ale w funkcji czasu problem będzie tylko narastał i prędzej czy później wymusi podjęcie jakichś sensownych działań, bo w końcu internetowi handlarze dostaną qrvii.

System może również przyjąć (np. rękami użyszkodnika) profil fabryczny i tu też będą zawirowania niuansowe pomiędzy aplikacjami z modułami CM i takimi bez.
Zawirowania te są niewielkie z racji małego dystansu kolorymetrycznego pomiędzy kolorantami sRGB a kolorantami typowych monitorów. W szerokogamutowcach różnice nie są już takie kosmetyczne (szczególnie kolorant zielony jest wyrąbany w kosmos) więc i różnice są mocno rzucające się w oczy.

de Fresz
26-06-2010, 17:15
Jeszcze się nie spotkałem z szerokogamutowym szitowcem,

Asus (czy Acer? Psia mać, zawsze mi się te firmy robią) ma takich parę modeli. Jedna z linii to TNy podświetlane LEDami.

W szerokogamutowcach różnice nie są już takie kosmetyczne (szczególnie kolorant zielony jest wyrąbany w kosmos) więc i różnice są mocno rzucające się w oczy.

Znaczy czerwienie. Zdjęcia ludzi, zwłaszcza nieco niedoświetlone lub kontrastowo oświetlone, wyglądają paskudnie - kto by przypuszczał że smażenie na solarium jest aż tak popularne. Właśnie, se przypomniałem że miałem napisać do wujka Jobsa w tej sprawie.

mibartek
14-07-2010, 22:48
siedzę teraz na zwykłym netbooku Asus EEE PC i na wszystkich przykładach bialogardzianina widzę różnicę bez jakiegoś mega przyglądania się.

McSimus
15-07-2010, 11:34
Cholewcia z ciekawości sprawdziłem na swoim i praktycznie różnic nie widzę. Ślepy jestem czy co?
BTW, mógłby ktoś przypomnieć gdzie się włącza zarządzanie kolorem w FF?

kymaj
15-07-2010, 15:00
Cholewcia z ciekawości sprawdziłem na swoim i praktycznie różnic nie widzę. Ślepy jestem czy co?
BTW, mógłby ktoś przypomnieć gdzie się włącza zarządzanie kolorem w FF?

a to zależy którą masz wersje z tego co wiem to ff 3.6 nie na rady, ja mam 3.0.18 i jest ok

1. Wpisać w polu adresu about:config i potwierdzić klawiszem Enter. W oknie przeglądarki ukaże się ekran z ustawieniami przeglądarki.
2. W polu Filter wpisać gfx. Ukaże się lista opcji związanych z wyświetlaniem grafiki.
3. Kliknąć dwukrotnie parametr gfx.color_management.enabled, którego wartość domyślnie ustawiona jest na False. Parametr ten zostanie przestawiony na True.
4. Wyłączyć przeglądarkę i uruchomić ją ponownie.

luckynyc
17-07-2010, 17:06
Koledzy tak w celu wyjaśnienia, bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem
mam Eizo FlexScan S243x. Nie pamiętam ostatniej cyferki.
ten model ma chyba zakres barwowy zbliżony do AdobeRGD ale jak dotychczas nie miałem czasu go skalibrować

czy zdjęcia przygotowane na tym monitorze w CNX2 lub LR będą u innych na zwykłych monitorach w przeglądarce systemowej WinXP wyglądały podobnie?

GeparD
18-07-2010, 04:55
w ff 3.6.6 da rade, standardowo jest juz wlaczone, tyle ze parametr nazywa sie inaczej: gfx.color_management.mode i sa 3 ustawienia:
0 - disable color management
1 - Enable color management for rendered graphics
2 (default) - Enable color management for tagged graphics only