PDA

Zobacz pełną wersję : "Zakaz fotografowania w muzeach" już wpisany do Rejestru

jarkko
26-06-2010, 03:27
http://prawo.vagla.pl/node/9100

Czy dobrze rozumuję, że podobne zapisy w regulaminach pozostałych muzeów są do kosza a wraz z nimi zakaz fotografowania? :)

freefly
26-06-2010, 03:56
http://prawo.vagla.pl/node/9100

Czy dobrze rozumuję, że podobne zapisy w regulaminach pozostałych muzeów są do kosza a wraz z nimi zakaz fotografowania? :)

Jak sadzę dotyczy to muzeów dotowanych z publicznych pieniędzy i fotografujących KONSUMENTÓW i w taki sposób, żeby nie przeszkadzać innym zwiedzającym.

mikkay
26-06-2010, 10:02
A dlaczego tylko tych dotowanych? Kwestia konsumentów jest oczywista.

-bob-
26-06-2010, 10:54
zrozumiałbym, jakby chodziło o zakaz używania flesza, ale całkowity zakaz pstrykania,............. paranoja

Jolania
30-06-2010, 08:07
Czy można ten zapis podciągnąć pod fotografowanie w kościołach? Nie mam na myśli uroczystośći czy ceremonii ale samych wnętrz podczas zwiedzania.

nonameuser1
30-06-2010, 10:22
OK a co ewentualnie sobie wydrukowac z tego słowotoku zeby w razie czego sie bronic przed zakazem w muzeum?

Przemek Paśnik
30-06-2010, 10:27
Za Optycznymi.pl:

"W dniu 5 marca 2010 roku Sąd Ochrony Konkurencji i Konsumentów przyznał mu rację, a wyrok się uprawomocnił, gdyż muzeum nie wniosło sprzeciwu. W rezultacie wszystkie polskie muzea muszą usunąć ze swoich regulaminów podobne zapisy, a pobieranie jakichkolwiek opłat za możliwość fotografowania jest od 25 maja br. niedozwolone, gdyż tego właśnie dnia UOKiK pod pozycją nr 1945 dokonał wpisu w Rejestrze Klauzul Niedozwolonych. "

freefly
30-06-2010, 11:07
Tylko, że dotyczyło to będzie ekspozycji stałych. W przypadku gdy do muzeum przyjedzie gościnie ekspozycja z Luwru lub z prywatnej kolekcji, to UOKiK i jego sąd będzie mógł spadać na szczaw.
To wypożyczający w umowie z muzeum ustala warunki na jakich wypożycza swoje zbiory.

A nakładanie kar pieniężnych na muzea to totalna bzdura. Bo jest to tylko przelewanie pieniędzy z budżetu do budżetu. Muzea w zdecydowanej większości utrzymywane są z pieniędzy podatnika. Przychód z biletów to jakieś smieszne pieniądze. Jeśli kara nałożona na muzeum przez UOKiK ma wynosić nie więcej niż 10% rocznego przychodu ( czyli z biletów), to i tak będą to symboliczne kwoty.

pawel
30-06-2010, 12:23
I weźcie pod uwagę że UOKIK nie zakwestionował samego zakazu fotografowania w muzeum, tylko konkretny punkt w regulaminie zwiedzania, który mówi, że zabrania się fotografowania bez zgody dyrektora. Można go przecież zastąpić innym punktem zakazującym fotografowania bez względu na zgodę dyrektora.

Jolania
02-07-2010, 17:47
http://www.optyczne.pl/3060-nowość-Opinia_prawna_w_sprawie_fotografowania_w_muzeach.h tml (http://forum.nikoniarze.pl/newreply.php?do=newreply&noquote=1&p=1974421)

kisio
02-07-2010, 19:01
A ja bym wolał żeby był całkowity zakaz w muzeach. Freefly wywołał Luwr, do szału mnie doprowadzały tłumy debili próbujących zrobić zdjęcie Mony Lisy czy Venus czymkolwiek. Jaki jest sens pójścia do muzeum, żeby sobie zrobić telefonem zdjęcie obrazu? Zwłaszcza, że np. za 40 ojro można w recepcji kupić album w duzym formacie gdzie wszystko co ważniejsze jest profesjonalnie pokazane.
.
Moim zdaniem to ruch w złym kierunku i nie obchodzi mnie, że godzi to w wolność debili którzy chcą sobie zrobić słit foteczkę z Damą z Łasiczką, falą powodziową czy trumną z Prezydentem..

jackrabbit
02-07-2010, 19:19
Moim zdaniem to ruch w złym kierunku i nie obchodzi mnie, że godzi to w wolność debili którzy chcą sobie zrobić słit foteczkę z Damą z Łasiczką, falą powodziową czy trumną z Prezydentem..

zgadzam sie z powyzszym

Al Koholik
03-07-2010, 14:30
A ja bym wolał żeby był całkowity zakaz w muzeach. Freefly wywołał Luwr, do szału mnie doprowadzały tłumy debili próbujących zrobić zdjęcie Mony Lisy czy Venus czymkolwiek. Jaki jest sens pójścia do muzeum, żeby sobie zrobić telefonem zdjęcie obrazu? Zwłaszcza, że np. za 40 ojro można w recepcji kupić album w duzym formacie gdzie wszystko co ważniejsze jest profesjonalnie pokazane.
.

Muzeum to nie tylko eksponaty....

zdjęcia z Luwru (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=149612)

kisio
04-07-2010, 16:03
Al Koholik> ja rozumiem, że pewien promil zwiedzających może zrobić zdjęcia takie jak pokazałeś. Pewnie znajdzie się też kilku, którzy wiedzą na temat eksponatów zawstydziliby kustosza i chcą uchwycić coś czego albumy nie pokazują. Ale to są niestety wyjątki, a tymczasem zalewani jesteśmy falą pstrykania czegokolwiek czymkolwiek.

Gio
04-07-2010, 17:39
.

Doprawdy nie rozumiem czemu ubliżasz ludziom myślącym i działającym inaczej niż Ty...

Rycerz
04-07-2010, 22:52
wyzywanie innych od debili rzeczywiście nie jest delikatnie mówiąc sympatyczne :(

kisio
04-07-2010, 22:57
Powinienem w imię poprawności politycznej doszukiwać się przejawów procesów myślowych u lemingów bezmyślnie pstrykających wszystko, wszędzie i wszystkim? ;)

prezio
04-07-2010, 22:58
Matka kiedys mi mowila ze "tez kto cie wyzywa badz ci ubliza sam taki jest"
Nie ma co ublizac ludzia ze chca sobie zrobic fotke z dama z lasiczka czy przy innym eksponacie.
Jak najbardziej masz racje ze jet to irytujace jak zwiedzasz muzeum.
To samo mozna powiedziec o koncertach czy innych uroczystosciach.
Jedni przychodza na koncert a tu taki jeden z drugim wyciaga lufe 300-500mm i zaczyna walic fotki.
Panietaj ze wielu lludzi odklada latami na urlop - nie sa szczesliwcami takimi jak ty czy inni i nie stac ich na sprzet za kilkanascie tys. pln - wiec robia tyjm na co ich stac - a rowniez chcielby miec pamiatke z miejsca w ktorym byli zeby moc dzieciom, wnukom opowiadac.
Sorki - ale nie oceniaj ludzi swoja miara. Spojrz na to z perspektywy tyh ludzi rowniez.

prezio
04-07-2010, 22:59
Powinienem w imię poprawności politycznej doszukiwać się przejawów procesów myślowych u lemingów bezmyślnie pstrykających wszystko, wszędzie i wszystkim? ;)
Latwo jest oceniac innych - a czy sam umiesz ocenic samego siebie?

Rycerz
04-07-2010, 23:00

nie, po prostu zachowaj kulture, szczególnie skoro odwiedzasz muzeum ;)

Paweł M
05-07-2010, 16:17
http://tech.wp.pl/kat,1009787,title,Zakaz-fotografowania-jest-nielegalny,wid,12432224,wiadomosc.html