Zobacz pełną wersję : D3000, pierscienie posrednie i brak regulacj przyslony
Witam. Jestem nowy i zielony wiec prosze o wyrozumiałość, a wiec w pospiechu kupilem pierscienie posrednie (manual) do mojego kita dla wypróbowania makro, czy wciagnie czy nie, ale nie doczytalem i okazalo sie ze nie moge regulować przyslony.
Co teraz ? Oddawać ? Czy może jakis obiektyw dokupic ? (cos taniego)
Zeby nie bylo ze nie czytalem nic na forum, wiec napisze ze slyszalem o heliosie ale niewiem czy do mojego bedzie pasowal.
Z gory dzieki.
Helios bedzie pasowal(oczywiscie przejsciowka na m42 wymagana). Ale mozesz tez sprobowac zablokowac czyms przyslone w kicie, tam jest taka blaszka, ktora nia steruje. Wsadz tam cos, co bedziesz w stanie latwo wyciagnac.
Podpowiecie jakis konkretny ?
Za cenę obiektywu kupisz drugie pierścienie z przeniesieniem automatyki.
heliosa 58mm dostaniesz za ok 40zł + przejściówka 30zł (no i ceny przesyłek) potem poczytaj jak zablokować bolec w tym heliosie abyś mógł sterować przesłoną
możesz też podpiąć go odwrotnie to kita co masz rozumiem ze to 18-55 - używać będzie można tylko przy długim końcu a potrzebny pierścień co ma gwint zewnętrzny po obu stronach o średnicy 52mm
przespol
13-10-2010, 10:55
Czy ktoś się orientuje czy jest sens odwrotnie zamontować tego Heliosa na nikkorze 18-105 przy pomocy pierścienia odwrotnego mocowania z redukcją 67mm na 52mm? Czy da się z tym zestawem uzyskać "większe powiększenie" niż przy pomocy samego Heliosa i pierścieni pośrednich?
Zamiast heliosa proponowałbym coś takiego: http://allegro.pl/industar-3-5-50-macro-i1269285707.html
niepozornie wygląda ale jest żyletka, moje dwa heliosy wymiękają przy nim
marcin_G
13-10-2010, 15:10
Czy ktoś się orientuje czy jest sens odwrotnie zamontować tego Heliosa na nikkorze 18-105 przy pomocy pierścienia odwrotnego mocowania z redukcją 67mm na 52mm? Czy da się z tym zestawem uzyskać "większe powiększenie" niż przy pomocy samego Heliosa i pierścieni pośrednich?
Nie ma sensu bawić się w takie kombinacje, poza tym 18-105 nie lubi dużych obciążeń na obu końcach
Początkującemu naszemu forumowiczowi radzę zakup Nikkora 50/1,4 z ostrością od 0,45m (czyli nie pancake) lub ruskiego industara 50/3,5 z redukcją na M42. Ten drugi obiektyw da o niebo lepsze rezultaty, ale obraz na matówce będzie znacznie ciemniejszy niż w Nikkorze 50/1,8
przespol
13-10-2010, 16:20
Dzięki za odzew Panowie. Kolega, który bawi sie trochę analogami sprezentował mi dzisiaj Heliosa :) Zamówiłem na aukcji adapter bez soczewki z pierscieniami m42. Taki komplecik wyszedł 60pln więc jak na pierwszy zestaw macro bardzo korzystnie. Zobacze jak ten Helios będzie się spisywał. Jak będzie kiepsko to może spróbuje z tym co poleciliście.
Ten kolega ma więcej fajnych szkiełek więc jak mi się spodoba zabawa to może kupie jakies dodatkowe obiektywy na m42.
Przy okazji, rozumiem, że z adapterem bez soczewki nie będzie ostrzenia na nieskończoność. Czy mimo tego będzie można tego Heliosa ciągle używać np. do portetów?
Innymi słowy czy konieczny jest taki adapter z soczewką jeżeli miałbym kilka szkieł na m42? Jak sądzicie?
Z adapterem bez soczewki będzie ostrzył do kilku metrów ale czy np całą postać obejmie nie pamiętam.
Są szkła w których wystarczy wymienić ostatni element z gwintem na taki z bagnetem i po sprawie jak jupiter 135 czy tair 3s
przespol
14-10-2010, 16:11
Dzięki. Szukałem na aledrogo tych szkieł ale nie ma nic atrakcyjnego cenowo. Tair-y są dwa - drogie. Nie moge znaleść Jupitera z wymienna dupką :(
coś słabo szukasz, pierwsza aukcja z brzegu: http://allegro.pl/jupiter-135mm-3-5-am-najlepsza-wersja-i1268787413.html
przespol
14-10-2010, 20:26
coś słabo szukasz, pierwsza aukcja z brzegu: http://allegro.pl/jupiter-135mm-3-5-am-najlepsza-wersja-i1268787413.html
Też go widziałem, ale jest napisane że potrzebny adapter. Brak jakiś informacji czy jest ta słynna "dupka" czy na stałe m42. Raczej myślałem o nim jako o jasnym szkle do portretów ale mimo to przydało by się ostrzenie na oo. Jestes w stanie po zdjęciach stwierdzić co to za wersja?