Zobacz pełną wersję : Photoshop Jak Wykorzystać Warstwę
A zatem witajcie-piszę sobie Właśnie do Was piórkiem po moim cudownym Bamboo:) A mam takie pytanie: jak w Psie skopiować Warstwę tak aby po skopiowaniu w trybie NORMAL miała ona takie Piksele jak kopiowana W innym trybie? Przykład: jest warstwa, zmieniam jej sposób Krycia na disolve, teraz wciskam ctrl+c i Chcę wykorzystać po ctrl +V ale tak, by Widzieć to samo ale by Skopiowana Warstwa była W trybie normal i bym widział to Samo co na kopiowanej (źródłowej) w trybie disolve
Bambo0 Z Wami.:)
tymancjo
26-06-2010, 08:18
Ctrl+a a potem nie pamiętam skrótu ale coś z menu edit ala kopiuj złączone
ctrl + a - ctrl + shift + c a na koniec wklejanie czyli ctrl + v
de Fresz
26-06-2010, 11:58
ctrl + a - ctrl + shift + c a na koniec wklejanie czyli ctrl + v
Ale to jest "copy merged", czyli skopiowanie wszystkich warstw spłaszczonych, a nie jednej. Choć pewnie o to pytajnikowi chodziło, bo jednej warstwy z trybem przenikania nie da się skopiować do trybu normal inaczej (bo oddziałowuje na to, co jet pod nią).
Ale to jest "copy merged", czyli skopiowanie wszystkich warstw spłaszczonych, a nie jednej. Choć pewnie o to pytajnikowi chodziło, bo jednej warstwy z trybem przenikania nie da się skopiować do trybu normal inaczej (bo oddziałowuje na to, co jet pod nią).
Dokładnie, dlatego aby skopiować to co się widzi po zmieszaniu warstw, to jest to jedyna opcja, a jak ktoś nie potrzebuje dużej rozdzielczości to można się pobawić print screen'em ;)
:( No chyba właśnie też zauważyłem, że się nie da.
Chodziło mi o to:
- mam na warstwie linie
- zmieniam sposób mieszania na disolve
- jakoś ją kopiuję na nową warstwę - całą zawartość
- wyłączam warstwę źródłową i mam tylko tę skopiowaną
- widzę efekt taki jak poprzednio, tzn. z disolve, ale mam mieszanie NORMAL
- na warstwie nie ma całości grafiki (ani tła, ani warstw innych), jest TYLKO zawartość warstwy poprzedniej jednak w trybie NORMAL i wyglądająca jakby była w DISOLVE
- teraz mogę sobie np. zrobić blura, liquify, cokolwiek nie naruszając warstw poniżej
Gdybym zrobił merge down albo merge visible i pojechał moje kropki blurem, zmieniałbym też piksele całości a tego nie chcę...
Ale chyba się tak faktycznie nie da :(
de Fresz
26-06-2010, 16:58
Bo to trzeba zrobić trochę inaczej. Disolve sam w sobie to jest taki tryb, że właściwie nie wiadomo do czego miałby służyć. Wracając do linii - jeśli to linia rysowana, to musisz ją stworzyć inaczej. Najprościej będzie pędzlem - załaduj sobie dodatkowe biblioteki pędzli i tam już są taki "popsikane" kształty lub pobaw się ustawieniami scatteringu. Linię pociągnij na nowej warstwie z shiftem i dalej baw się do woli.
Mam taką sytuację:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img94.imageshack.us/img94/8085/exabi.jpg)
Może faktycznie powinienem malować to innym pędzlem ale był jeden o ciekawej końcówce. Disolve spowodowało, że na tym materiale wyglądają symbole bardziej wiarygodnie, tzn. takie jakby z tkaniny, malowane czy coś... Teraz chciałem jeszcze je dopracować jakimś surface/shape blurem, ale wiadomo - jak zrobię to na disolve, to nic mi nie da, kropki będą dalej jakie są, a jak spłaszczę to nie wydobędę tylko tego białego pyłku z symbolami na bluzie...
de Fresz
26-06-2010, 21:23
Nie lubię pisać tutoriali, więc doceń ;-)
Nie wiem po co Ci to malowanie jako smart object, ale mniejsza z tym. Skoro już masz to namalowane "idealnie" to zrób pod spodem nową warstwę, wypełnij ją czarnym kolorem (0,0,0) spłaszcz razem z tym malunkiem, a następnie zmień mu mode na screen. Dalej możesz dłubać do woli. Jeśli jednak bardzo chcesz, aby to jednak była "przezroczysta" warstwa (tylko z ciapkmi), to stworzeniu czarnej warstwy idziesz do palety chanels, wchodzisz w którykolwiek kanał i klikasz go z japkiem/controlem. Robisz nową warstwę, wypełniasz odpowiednim kolorem i włala. oczywiście można to zrobić jeszcze na parę innych sposobów, ale te są najszybsze.
@de Fresz, doceniam, i serdeczne dzięki za podzielenie się wiedzą/. To piękne - popróbuję, zobaczę czy działa, ale z pewnością tak :)
Nie jestem pewny czy o to dokładnie autorowi chodzi, ale nie wystarczy wyłączyć widoczność wszystkich warstw poza tymi dwoma, które chcesz połączyć, a potem dać "połącz widoczne warstwy" (czy tam "merge visible")? Nie wiem czy to nie ma jakichś niepożądanych skutków ubocznych w PS, ale właśnie sprawdziłem w GIMPie i działa według oczekiwań (widoczne łączy i ustawia na tryb zwykły zachowując efekt przesiewania (to chyba odpowiednik dissolve z PS?), a niewidoczne pozostawia nienaruszone).
nie wiem czy dobrze zrozumialem, ale zrob flatten image, pozniej ctrl C, pozniej w histori cofnij sie przed flatten image i zrob wklej na nowej warstwie i masz... krotszego nie znam
Na najwyższej warstwie Shift+Ctrl+Alt+E.