Zobacz pełną wersję : jasny i szeroki do d90?
Phoenix20_pl
25-06-2010, 19:15
Witam
Przyszedł czas na kupno nowego szkła i zaczęły się problemy (takie problemy to ja mogę mieć).
Szukam jakiegoś jasnego szkła z szerokim kątem do mojego nikona d90
Cena do 1200zł czyli raczej tani...
Zastanawiałem się nad Nikon AF 28mm f/2,8 D
ale może macie ciekawsze propozycje?
Nikon 28/2.8 po pierwsze nie jest jasny, po drugie nie jest szeroki (zwłaszcza na DX), a po trzecie jest słaby :-) (w przeciwieństwie do bardzo udanych 24/2.8, 20/2.8 i 35/2).
Masz 18mm w zoomie, więc jeśli chcesz szerzej i jaśniej, to Tokina 11-16/2.8, bardzo udane szkło. Ewentualnie Sigma 10-20 któraś z dwóch. Jest jeszcze Sigma 8-16, no ale nie jest jasna.
Nikkory w podobnych zakresach są, ale są zbyt drogie jak na to, co pokazują, tak mi się zdaje.
A jak chcesz naprawdę jasno i choć trochę szeroko, to Sigma 20/1.8 jest bardzo udanym szkłem.
Nie wiem jak u Tamrona, na tej stajni znam się słabo.
może takie coś Cię zainteresuje Samyang 8 mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye około 800zł i pomimo, że nie ma AF to wcale nie przeszkadza, a efekty są naprawdę interesujące, no i jest szeroko:)
Taa, tylko tym samyangiem poniżej f/5,6 za dobrych zdjęć się nie zrobi... z resztą nawet to f/3,5 jest tak samo jasne jak kit...
zapomniałem o założeniu że obiektyw ma być jasny;P
Phoenix20_pl
26-06-2010, 17:37
Nikon 28/2.8 po pierwsze nie jest jasny, po drugie nie jest szeroki (zwłaszcza na DX), a po trzecie jest słaby :-) (w przeciwieństwie do bardzo udanych 24/2.8, 20/2.8 i 35/2).
Masz 18mm w zoomie, więc jeśli chcesz szerzej i jaśniej, to Tokina 11-16/2.8, bardzo udane szkło. Ewentualnie Sigma 10-20 któraś z dwóch. Jest jeszcze Sigma 8-16, no ale nie jest jasna.
Nikkory w podobnych zakresach są, ale są zbyt drogie jak na to, co pokazują, tak mi się zdaje.
A jak chcesz naprawdę jasno i choć trochę szeroko, to Sigma 20/1.8 jest bardzo udanym szkłem.
Nie wiem jak u Tamrona, na tej stajni znam się słabo.
Dzięki ale żaden z nich nie pasuje do wymogu cenowego...
Chyba jeszcze poczekam do zbieram troszkę kasy i kupie tą Tokine
Dzięki wszystkim