Zobacz pełną wersję : Pomocy Koledzy!!!
Prosze Was o pomoc w pewnej irytujacej mnie sprawie!!!
Kolega zadal mi zagwozdke!!! Gdzies w necie wyczytal ze NIKKOR 50mm 1,8 D nie bedzie ponoc dzialal z nowymi modelami cyfrowych puszek.... ponoc chodzi o "srubokret" i dzialanie auto focusa...
Czy cos wiecie na ten temat??? Widze ze wielu z Was ma taki obiektyw i cyfrowe korpusy D50, D200 i inne ... czy sa z tym obiektywem jakies problemy z niedzialajacym AF...
OCZYWISCIE DROGIE FORUMOWICZKI ROWNIEZ PROSZE O WYPOWIEDZI!!!
Bedzie działał z Nikonami do D40 wyłącznie. Z tym bedzie działał w trybie manualnym.
Bedzie działał z Nikonami do D40 wyłącznie. Z tym bedzie działał w trybie manualnym.
Czy to ma zwiazek z bardzo uproszczonym bagnetem tego modelu??? a co zatem z innymi AFami???
michal_wu
09-12-2006, 22:31
Tak, ma to związek z usunięciem z bagnetu sprzęgła napędu. Obiektywy AF-S zadziałają Ci, slaw74, z automatu (wbudowany napęd soczewek ostrzenia), natomiast AF na śrubokręt tak, jak napisał tzk - tylko manualne ostrzenie. Jak na razie jako pomoc w D40 (o ile dobrze pamiętam) otrzymasz diodę potwierdzenia ostrości, ale kto wie, co Nikon wymyśli w D30?
Małe OT - w tytule zapomniałeś o szanownych Forumowiczkach! Proszę się poprawić i pamiętać o Nich, bowiem jest tu zacne grono fachowczyń! :-)
Pozdr!
No dobra rozumiem panowie!!! D40 to amatorski sprzet... ale czy to nie zapowiada zmian w przyszlosci w lepszych body???
Czy moze nagle sie okazac ze np z D300 nie bedzie dzialac nic procz AFSa???
tak jak napisali poprzednicy - z D40 działać będzie, ale nie w pełnym zakresie. Totalny amator bedzie chciał mieć AF, a tu z tego nici.
Sytuacja jest specyficzna, tylko dla D40, który został pozbawiony silnika w korpusie, czyli musi dla działania AF być silnik w obiektywie. Silnik w obiektywie maja obiektywy oznaczone AF-S.
ten lepszy standart 50/1,4 tez nie będzie nastawiał ostrosci automatycznie, bo nie jest AF-S.
w D40 AF nie będzie chodził w jakiś 90% produkowanych do tej pory obiektywów nikona. To nie jest przypadłość 50/1.8, a bardzo okrojonego body d40.
Na pewno w najbliższym czasie w średnich i wyższych body nikona będą montowane nadal silniki. Zanim Nikon w ogóle z nich zrezygnuje minie co najmniej kilkanascie lat, gdy będzie mało obiektywów bez AF-S.
No to widze ze jesli amator z D40 zapragnie pofocic czyms jasnym... to co mu pozostanie do podlaczenia????
Cos np z 2,0 ??? Czy bedac amatorem pozbawia sie taki gosc chociazby minimalnej glebi ostrosci???
bacanski
10-12-2006, 00:57
czysta glupota okrajac tak bardzo mozliwosc korzystania z tylu szkiel... :( ale co tam mnie to nie dotyczy :d
no nie przesadzajcie. Szkła o jasnościach 1,4 2,0 to nie półka amatorska do korpusu d40. umówmy sie, że uzytkownicy tych szkieł będa mieli lepsze body.
zadajcie sobie pytanie: dla kogo jest d40
d40 zastąpi pewnie D2Xs (w którą strone nikon wybrał droge ...)
d40 zastąpi pewnie D2Xs (w którą strone nikon wybrał droge ...)
No wlasnie.... w jakim to zmierza kierunku???
Napisze Wam jeszcze slowko skad wzielo sie moje pytanie. Tak jak wspomnialem wyzej, to sa rozterki mojego przyjaciela. Mial on okazje pobawic sie troszke moim manualnym 50mm 1,4 wraz ze swoim D50. Doceniajac wartosc jasniejszej optyki zapragnal miec cos podobnego a zarazem niedrogiego....
Wybor jego padl poczatkowo na rozwijanie optyki M42 oraz inwestowanie w przejsciowke z soczewka...
Ja zas jestem przeciwnikiem wszelkich dodatkowych soczewek, co jak wiadomo skutecznie obniza jakosc optyki...
Za moim wskazaniem ow przyjaciel zwrocil swoj wzrok ku tanim Nikkorom... jednak zmartwil go fakt niedzialania AFa z nowym badz co badz korpusem firmy.
Dodam ze mialby on w przyszlosci plan zamiany swego body na cos lepszego... moze nawet na pelna klatke (jesli takowa bedzie w nikosiu), jego pytanie do mnie, a za moim posrednictwem i do Was:
Czy oplaca sie inwestowac w takie szkla skoro moga niedzialac wpelni z jakims nowem korpusem?
A jesli nie ten tani Nikkor 50mm to co??? Co polecilibyscie przyjacielowi by nie zrujnowac jego kieszeni a moglby sie cieszyc wmiare dobra i jasna optyka???
Ps. ma on D50, kita i jakies starsze M42 z przejsciowka bez nieskonczonosci.
(..)
Mial on okazje pobawic sie troszke moim manualnym 50mm 1,4 wraz ze swoim D50. Doceniajac wartosc jasniejszej optyki zapragnal miec cos podobnego a zarazem niedrogiego....
(..)
Czy oplaca sie inwestowac w takie szkla skoro moga niedzialac wpelni z jakims nowem korpusem?
(..)
Nikonowskie szkła manualne będą działały tak samo z D40, jak z innymi.
slaw74 nie rozumiem twojego kolegi. Co go obchodzi brak silnika w d40 skoro ma d50? To jest jakaś paranoja takie podejście do sprawy.
Z tego co piszesz wynika, że się będzie chciał rozwijac, więc przechodzic na lepsze body, a nie na gorsze.
Bez obaw, śrubokręty będą chodziły jeszcze bardzo długo na body ze średniej półki.
D40 jest wykastrowanynm body ze względu na max obniżenie ceny. To nie będzie norma jeszcze bardzo, bardzo długo.
Olbrzyma ilość profesjonalnych (i amatorskich) szkieł nie ma wersji AF-S, więc nie można rezygnować z budowy korpusów bez silnika. Jak już wszystkie lepsze będa tak skonstruowane, to musi być jeszcze długi okres przejściowy "na zakładkę" by większość fotografów swobodnie zdążyła się przesiąść i wymienić optykę. To okres kilkunastu lat.
Zapewniam cię, że jak teraz kupi 50/1.8 to w ciągu 10 lat interesując się fotografią przesiądzie się na 50/1.4 AF-S (jeszcze nie produkowany) a w międzyczasie też ze 2x conajmniej wymieni cyfrowe body.
Za te kilkanaście lat nadal będą body mające silnik do śrubokretów (choc będą to może te topowe modele D5 ) oraz na rynku wtórnym pełen wybór body używanych (nazwijmy je d300, d400) też z silnikami.
Wielkie dzieki Jacku za jeszcze jedna wyczerpujaca odpowiedz. :)W pelni sie z Toba zgadzam, mam nadzieje ze moja jak i twoja opinia usatysfakcjonuje mojego kolege. :) Jako ze moj znajomy nie jest tak dlugo stazem z Nikonem jak nie jeden z nas, poprostu przestarszył się ze Nikon zmienia mocowanie w nowych body.
Jeszcze raz wielkie dzieki wszystkim, zdaje sie ze podzielacie rowniez i moja opinie co do w/w obiektywu. :)
jakie mocowanie zmienia?? ludzie szanujcie slowa...bo jak ktos to przeczyta to zaraz zalozy temat "Nikona zmienia bagnet??"
Ach witam shakk jak zwal tak zwal... mam nadzieje ze nigdy do tego nie dojdzie!
Zreszta zawsze uwazalem ze najwazniejsza jest optyka a korpus mozna miec w zasadzie jakikolwiek.
Mam nadzieje ze nikt nie bedzie zakladal watkow o zmianie bagnetu w Nikonach, chociaz osobiscie mysle ze szkoda bylo pozbawiac uzytkownikow D40 przyjemnosci korzystania z AFa z obiektywami "nonAFS"
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon12.gif)
korpus mozna miec w zasadzie jakikolwiek
byle jednocyfrowy :D
byle jednocyfrowy :D zawsze se mozna "0" przy D50 zamazac...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon10.gif)